Er zijn veel mensen die denken dat je dik wordt van aardappelen. Klopt dat en is dat echt waar? Of ligt de zaak misschien iets genuanceerder ? Hoe zit dit eigenlijk in elkaar ? Vroeger at men veel gekookte aardappelen, nu vinden we frietjes lekkerder. Maar van elke van de twee zou het meest gezond zijn ? En waarom ? Waar zou je wel of niet dik van worden ? Hier vind je een duidelijk en informatief artikel over de vraag of je dik wordt van aardappelen en het eten van aardappel producten.
Geen aardappelen eten ?
We hadden aardbeving schade. En één van de mannen, die mee hielp om hier de boel weer te repareren zei dat ze thuis géén aardappelen aten. ..”..Want daar werd je hartstikke dik van…”.. Was zijn opmerking.
Ik heb verder maar niets gezegd. Want dat was ook niet de bedoeling, dacht ik. Maar zou dat écht zo zijn ? Had die meneer gelijk ? Word je dik van aardappelen, en kun je ze daarom dus beter niet eten ? Of hoe zit dit in elkaar ?
Nou, de waarheid ligt iets genuanceerder

Lekkere verse aardappelen zijn gezond en bevatten weinig calorieën
Een aardappel is een belangrijke knolgroente voor onze gezondheid. Je hebt ze in soorten en maten, van vast kokers tot kruimige aardappelen. Maar vanaf het begin van deze eeuw is het eten van ‘gewone gekookte aardappel’ sterk gedaald.
Het is niet de verkoop van aardappelproducten die gedaald is, maar de verkoop van verse aardappelen. Men eet wel veel meer en veel liever aardappel producten, en niet de gewone knol. Wat we lekker vinden is patat, chips, puree, magnetron bakken met stamppot of gnocchi. Daarvan stijgt de omzet hard. En laat nou hier het hele probleem liggen.
Van de doodgewone verse, gekookte aardappelen word je helemáál niet dik. Ook niet van verse aardappel puree ! De aardappel is ten onrechte geclassificeerd als een “dikmaker”. Door het omstreden “lage koolhydraten” dieet, is het de mode geworden om weinig koolhydraten te eten. “Low carb” heet dit dieet. En met dit dieet heeft men, ten onrechte, ook de zeer gezonde aardappel erbij op de ‘dikmakers hoop’ gegooid. Eerst wilden alléén de volgers van dit dieet geen aardappelen, en vervolgens heeft iedereen de aardappel afgezworen als zijnde dik makend.
Waarom zijn aardappelen gezond ?
Vanuit een gezondheids oogpunt zou iedereen best wel weer meer aardappelen kunnen gaan eten. Ze zijn niet duur, en overal en altijd verkrijgbaar. Omdat aardappelen een waterrijke knol is, en je je er dus goed ‘vol’ van kunt voelen, terwijl je weinig calorieën hebt binnen gekregen. 100 Gram verse gekookte aardappelen bevatten slechts 85 calorieën. En ze bevatten 2 % zeer goede eiwitten, van hoge kwaliteit.

Van vers gekookte aardappelen, een ei en een groente smoothie word je niet dik
Je kunt met één portie van 150 gram gekookte aardappelen zelfs bijna je gehele dagelijkse behoefte aan aminozuren binnen krijgen. En als je er een ei bij eet, dan ben je 100% rond voor je ADH.
Verdere zitten er foliumzuren en genoeg B-vitaminen in.
Aardappelen werken kramp verminderend, spijsvertering bevorderend, zuurbindend, vocht afdrijvend.
Ze helpen tegen reumatische klachten, tegen overgewicht, tegen maagzuur en werken tegen jicht.
Er zitten veel gezonde mineralen zoals koper, zink, kobalt, fosfor, enzymen en B-12 vitaminen in. En door het hoge aandeel magnesium kun je ’s nachts lekker slapen !
Waarom zeggen ‘ze’ dan dat je er dik van wordt ?
Wie is eigenlijk ‘ze’ ? Want dit geldt niet voor verse aardappelen. Dat is de clou. Je wordt dik van die

Zout en vet in de friet EN suiker en vet in de mayo zijn de dikmakers !
voorgekookte aardappelen uit pakjes uit de koeling, van patat friet en aardappelchips. En andere chips, die van aardappelen gemaakt zijn. Van aardappel puree uit een pakje. Van de aardappel uit de kant-en-klaar maaltijden. Van de aardappelen uit die bakken vol magnetron maaltijden met boerenkool stamppot of stamppot zuurkool. Of van oude opgebakken aardappelen.
Patat en chips hebben geen verse ingrediënten meer in zich. Bij het vervaardigen van deze soorten snack-food worden alle vitaminen en mineralen kapot gemaakt. En bij de bewerking, verwerking en verpakking blijft er niets van gezondheids waarde van de aardappel meer over.
Deze soort heeft een erg hoog zout- en hoog verzadigd vetgehalte. En dan van de slechtste soort vetten. En meestal ook flink wat suiker erbij.

Één chipje lukt nooit, chips is gemaakt om dóór te eten. Het liefst de héle zak in één keer !
Maar omdat we vet-en-zout en vet-en-suiker héérlijk vinden, eten we dit liever. Liever als een vers gekookt aardappeltje. Ja, en van vet, zout en veel suiker ? Ja, dáár word je dik van !
En zo komt de verse aardappel in slecht gezelschap terecht, en krijgt de naam “dikmaker”, terwijl dit totaal onterecht is.
Hoe kook ik aardappelen het beste ?
Van rauwe aardappelen worden we ziek, daarom moet je ze altijd verhitten. Het is het gezondste om ze in weinig water te koken of te stomen. Dan hou je het verlies van vitaminen en/of mineralen zo laag mogelijk. Het beste kun je ze dun afschillen. Hier zijn 2 mogelijkheden :
- Doe de aardappelen in koud water, met een klein klontje boter. Tegen het overkoken. Zet de pan
dan op het vuur met of zonder een beetje zout. Als je de aardappelen in zout water kookt, trekt het zout helemaal door de aardappel héén. Wacht tot de aardappelen koken en laat ze ca 30 minuten koken.
Vers gekookte aardappeltjes met boter en peterselie
2. Je kunt ook éérst het water laten koken. Dan pas de aardappelen er in doen. Met een klein klontje boter. Tegen het overkoken. En ca 20 minuten laten koken. Wat je maar gemakkelijk vindt. Doe ná het koken een beetje boter en wat vers geknipte peterselie overheen. Of andere verse kruiden.
Zo weinig mogelijk zout ? Doe er een beetje zout op vlak vóór het afgieten. Of pas als ze op je bord liggen. Beetje boter eroverheen en wat vers geknipte kruiden. Doe de verse gewassen kruiden in een theekopje en knip ze met een schaar. Knip, knip, knip, zó klaar en lekker gezond !
Eitje erbij, en/of een stukje magere vis. Dik ? Hoezo, dik ?
KORTOM : Verse aardappelen zijn hartstikke gezond, je wordt er niet dik van en ze zitten vol met goede voedingsstoffen !
Moet je nog ergens op letten als je verse aardappelen wilt eten ?
Ja ! Aardappelen hebben soms groene plekken op hun schil. Deze groene plekken moet je er absoluut ruim uit snijden. Want die groene plekken in aardappelen zijn giftig. Die plekken ontstaan doordat de aardappelen in het licht bewaard zijn, en een giftige stof hebben gevormd. De giftige stof heet “solanine”. Als aardappelen in het donker, koel en droog zijn bewaard, dan krijgen ze deze groene plekken niet. Het ligt dus niet aan de aardappelsoort, maar aan diegene die ze heeft opgeslagen voor de verkoop.
Als het grote aardappelen zijn, dan kun je de groene plek er ruim uitsnijden, en ook de uitlopers, de

Achteraan zie je een groenkleurende aardappel liggen
spruiten en/of de ‘ogen’ in de aardappel moeten eruit gesneden worden. Je hoeft de hele grote aardappel niet altijd weg te gooien, maar snij de groene plekken er ruim uit ! Kleine groene aardappeltjes kun je het beste helemaal weg gooien. Maar deze giftige groene plekken komen niet van bacteriën, dus goed koken helpt niet. Dan zit de giftige stof in het water.
En trouwens. Deze giftige stof komt dan in het kookwater terecht, gooi daarom aardappelwater het beste gewoon wég. Want als je deze giftige ‘solanine’ stof hebt binnen gekregen kun je je flink ziek voelen. Met klachten zoals hoofdpijn, overgeven en flinke diarree.Je kunt gewoon het beste zélf even kijken of er geen groenkleuring in je verse aardappel zit.
Kijk maar op de foto, de achterste aardappel heeft deze groenkleuring óók.
Ook bij voorverpakte en voorgeschilde aardappelen ?
Ja, hier moet je ze ook even nakijken, want een schilmachine heeft geen ogen om de aardappelen op

Goed spoelen en even nakijken op groene plekken
deze groene plekken te controleren. Maar waarom koop je ze niet vers en schil ze gewoon even ?
Bovendien moet je verpakte en geschilde aardappelen zo-wie-zo óók goed wassen. Omdat de fabrikant
niet wil dat zijn geschilde aardappelen verkleuren is er bijna altijd sulfiet aan deze aardappelen toe gevoegd. Dus : éven goed spoelen ! En nakijken is het allerbeste.
Nee, je wordt niet dik van die lekkere verse gekookte aardappeltjes. Zo kan gezond óók heel lekker en simpel zijn
Recepten met vers gekookte aardappelen ?

Feest eten ! Aardappeltjes met karwij (of kümmel) zaadjes
- Griekse aardappel stoofschotel met zwarte olijven en witte wijn
- Spaanse gegrilde zeebrasem met aardappel
- Duitse zoute aardappeltjes met boter en verse geknipte peterselie
- Rozemarijn aardappeltjes uit de oven
- Italiaanse-Aardappel-Pannenkoek
- Groente rösti met halloumi
- Aardappel tortilla met kurkuma
- Aardappelen met pindakaas, kurkuma en kokosmelk
- Rode kool stamppot met kurkuma en kaneel
- Aardappel salade met kurkuma, augurk en zoute haring
Dank jullie wel voor het lezen, en een fijne zondag gewenst
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma em kurkuma producten. Met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook !
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Pingback: Aardappelen, tomaten en olijven recept voor ovenschotel (súperlekker en súpersimpel) | De Geneeskrachtige Keuken
Beste Tieneke,
Mooi informatief verhaal over de aardappel. Één ding mis ik echter. Ik kook de aardappel vaak in de schil omdat dat gezonder zou zijn, zeggen ze, en ik vind het smaakvoller. Wat weet jij daarover? Hartelijke groet, Pauline Brenninkmeijer.
Pauline Brenninkmeijer Via Mobile iCloud mail
Gewone Email adres : info@artstream.nl
>
Goedemorgen, Paulien.
Dank voor je reactie. Ja, ik ben het met je ééns dat ongeschilde aardappeltjes lekkerder zijn.
Alleen zou je misschien op één heel belangrijk ding kunnen letten : dit kun je eigenlijk alléén met biologische geteelde aardappelen doen. Vanwege de pesticiden in de grond. Die kun je er beter niet bij op eten.
Met een hartelijke groet van Tieneke, en een fijne zondag gewenst.
Interessant artikel, zoals altijd.
Ik had net opnieuw de aardappel in mijn dieet ingevoerd in verband met dit artikel: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=32003
Maar nu word ik toch weer heftig aan het twijfelen gebracht.
Goedemorgen, Mevrouw. Dank voor uw reactie. U hoeft niet te twijfelen, want verse aardappelen zijn prima. Het verschil zit niet in het feit of ze warm of koud zijn. Maar in de versheid.
Het artikel dat u hebt aangehaald klopt volledig. Koude aardappelen, mits vers gekookt, zijn ook een uitstekende keuze.
Echter was het tevéél om dit onderwerp er ook bij te behandelen, dat wordt verwarrend. Dus, dankzij uw tip, bewaren we dit onderwerp voor een volgend artikel.
Met een hartelijke groet van Tieneke, en een fijne zondag gewenst.