Alles over ‘vrije radicalen’ en ‘anti oxidanten’ (simpel en duidelijk uitgelegd)

Standaard

Alles wat je in je mond steekt heeft directe invloed op het lichaam en gezondheid. We lezen vaak eens over ‘vrije radicale’ en ‘anti oxidanten’. Maar hoe zit dit in elkaar ? Wat zijn het precies ? En wat is de uitwerking ?  In welk voedsel kun je dit vinden ? En kunnen we er zelf iets positiefs aan bijdragen ? Hier vind je een duidelijk en informatief artikel over vrije radicalen en anti oxidanten en wat ze precies in het lichaam doen. Een artikel over ‘de klok en de klepel’ van vrije radicalen en anti oxidanten.

Wat zijn anti-oxidanten en wat zijn vrije radicalen ? 

Waar ligt de grens tussen gezond en ongezond ? Laten we eens kijken naar bijvoorbeeld ‘anti-oxidanten’ en ‘vrije radicalen’. We lezen erover en horen er van alles over. Meestal wordt er veel over geschreven maar hoe het nou precies in elkaar zit ? Er wordt ons uitgelegd dat antioxidanten gezond zijn, omdat ze vrije radicalen neutraliseren.  Maar waar gaat het nou precies over  en waarvoor dient het ?

Wat zijn vrije radicalen, en hoe werken ze ? 

Vrije radicalen zijn een soort kleine atomen die grote schade in ons systeem zouden kunnen aanrichten. Ze ontstaan in ons lichaam als bijproduct. Deze kleine atomen reageren weer met eiwitten, of met dna-stukjes of met celwanden. Deze beschadigen hierdoor.

Als er éen ‘vrije radicaal cel’ een molecuul van een andere cel ‘afpikt’ dan wordt die andere cel óók een ‘vrije radicaal cel’.  Die met zijn tweetjes weer van 2 andere cellen een molecuul ‘afpikken. Dan heb je er al vier in je lichaam rondzwerven. En zó verdubbelt het zich. (zie onderstaand YouTube filmpje)

Natuurlijk kan ons lichaam veel zélf repareren, maar te veel en te vaak moet dit niet gebeuren.

Hoe krijgen we deze ‘vrije radicalen’ dan binnen ?

Deze ‘vrije radicalen’ zijn  eigenlijk kapotte cellen waar één klein stukje is ‘afgepikt’.  Die grote schade kunnen aanrichten in ons hele lichaam. Ze tasten het erfelijke DNA aan, en maken hier veel kapot. Door deze schade kun je ziek worden.

Deze ‘vrije radicalen’ krijgen we binnen door slechte voeding en veel toevoegingen, bijvoorbeeld in het

Vrije rad blog vrije rad

Zo kunnen problemen ontstaan

fabrieksvoedsel. Of van zwart verbrand voedsel, bijvoorbeeld uit de frituurpan, de cafetaria, verbrand vlees op de BBQ. Verkoolde toast, zwaar bespoten voedsel. Radioactiviteit, roken, teveel alcohol. 

Je kunt ze ook binnenkrijgen door zwart fijnstof, sigarettenrook, te vet voedsel, vuil water en additieven in ons voedsel. Zonlicht. Verkeerde e-nummers, conserverings middelen. Zware milieuvervuiling maar ook stress. Etc.

Deze schade heet “oxidatieve stress”.

KORTOM : Vrije radicalen kunnen onze lichaams cellen beschadigen. Een dergelijke beschadiging heet ‘oxidatieve stress’.

En als je deze vrije radicalen binnen krijgt ? wat dan ? 

landbouw-gif

Met duizenden liters per uur, gaat het gif over ons toekomstige voedsel. Zo krijg je (terwijl je denkt gezond te eten) een grote hoeveelheid vrije radicalen binnen. 

Voornamelijk vet eten vervoert die vrije radicalen gemakkelijk naar onze cellen. Ze hebben het grootste werk terrein in vetweefsel.

Vaak in de hersenen omdat de hersenen het vetste orgaan zijn en de meeste zuurstof gebruiken. En als ze in de hersenen komen dan kunnen onze hersenen vervetten, en diepe schade aanrichten.

Vrije radicalen vervetten het lichaam, dus je wordt er ook dikker van. 

De energie naar de cellen (dit heet glucose transport)  wordt steeds moeilijker, en zo ontstaan er veel problemen.  Ook in onze hersenen, omdat de ‘energie fabriekjes’ (mitochondriën) in de hersenen minder zuurstof krijgen. En zo krijg je ‘vergeetachtige’ problemen. 

Zijn vrije radicalen altijd slecht ?

Het is niet altijd zo dat vrije radicalen per definitie altijd slecht zijn. Het zijn ‘vernietigers’ , meestal van virussen en bacteriën. Dat is dus een goed punt.

Ziekten die ontstaan door een teveel aan vrije radicalen zijn:

 • artritis,
 • kanker,
 • diabetes,
 • Ziekte van Parkinson,
 • hersenproblemen,
 • hart- en vaat problemen,
 • een te hoog cholesterol gehalte
 • en nog vele “welvaartsziektes” meer

Een jaar geleden kreeg men bijvoorbeeld in de gaten dat de Ziekte van Parkinson waarschijnlijk wordt veroorzaakt door landbouw gif. Het is derhalve ook een ziekte die veel bij boeren voorkomt.

Wat zijn anti oxidanten en hoe werken ze ? 

Anti oxidanten zijn een soort donaties cellen, ze geven de cel zijn missende molecuul/atoom terug. Zodat ze weer gezond zijn.  Ze reageren ermee , waardoor waardevolle cel onderdelen gespaard blijven, en gespaard blijven van de terreur van de vrije radicalen. 

Bijvoorbeeld groene thee is zo een “saver”. En de granaatappel is hierbij de kampioen ! Deze heeft een explosief hoog beschermende anti oxidant vermogen. Ze vangen op een zuivere, natuurlijk manier “de rondslingerende kogels”op, en reageren er op een positieve manier mee. Kurkuma en nog beter, curcumine zijn dergelijke anti oxidanten. Vooral de combinatie van curcumine c3 en granaatappel.

Vrije radicaal

Kijk, zo werkt dat. Het missende atoom wordt terug gegeven door een ‘anti-oxidant’. En de ‘vrije radicaal’ cel krijgt zijn juiste functie weer gezond terug. Daarom is goede biologische voeding van levens belang

In het boek “Eet Gezond, Leef Gezond” van Dr. R. Beliveau en DR. D. Gingras zijn hier hoofdstukken vol over geschreven.  

LETTERLIJK CITAAT “.. vooral curcumine is in dit opzicht interessant, want deze stof heeft waarschijnlijk het grootste kankerremmende effect in het plantenrijk. En is een voortreffelijke anti -oxidant”

Curcumine C3  is een krachtig antioxidant die het lichaam helpt met het beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die ontstaan door bijvoorbeeld zonlicht of vervuiling en zouden schade kunnen veroorzaken. Deze schade heet oxidatieve stress.

Oxidatieve stress kan onder andere een rol spelen bij ouderwordings processen.  Bron:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23281076/

Toch horen  vrije radicalen  in ons systeem thuis. Ze vallen aan, maar beschermen ook. Omdat ons lichaam dan bijzondere eiwitten aanmaakt, als ze vrije radicalen opspoort. Deze eiwitten beschermen ons. We hebben ze nodig. Dus tabletten nemen die specifiek beschermen tegen vrije radicalen zou niet zo’n goed idee zijn. Beter is het om gebruik te maken van een  natuurlijke bescherming in de vorm van de juiste natuurlijke voeding

Wat je ertegen kunt doen ? Eet vers en biologisch !

Eet dingen waar van nature anti-oxidanten in zitten. Dus vers. Je doet daar goed aan. En eet het, zo mogelijk, biologisch geteeld. Omdat onze ‘gewone voeding, zeker als het vers is, flink bespoten kan zijn. En dan schiet je nog je doel voorbij.                                 

Anti oxidanten zitten veel in ;                                                               

bosbessen foto

Bosbessen zijn, bijvoorbeeld,  super gezonde anti oxidanten 

 • Granaatappel                                                                              
 • Rode peper                                                                        
 • Rozijnen
 • Bramen                                                                             
 • Bosbessen
 • Granaatappel
 • Acaï bessen
 • Kurkuma
 • Boerenkool (vers)

Maar ook in : 

Tomaten (licht gebakken in olijfolie of ghee), Knoflook, Aardbeien (onbespoten), Spinazie, Broccoli, Spruitjes, Rode biet, Avocado, Druiven, Pruimen ( ook gedroogd), Frambozen (ook gedroogd), Kersen, Alfalfa, Kidney beans, Maïs, Kool, Zwarte thee, Groene thee, Groene bladgroente , Tomatensap, Druivensap en Pure Cacaopoeder

Juiste voeding voorkomt ziekte 

Er zijn tegenwoordig veel wetenschappers van overtuigd dat schade aan de cellen en hersencellen (door vrije radicalen) kunnen worden hersteld door een uitgekiend dieet.

 1. Veel verse spinazie ( liefst als salade) ,
 2. (onbespoten) aardbeien,
 3. veel groene groente en
 4. tomatengerechten .
 5. Neem elke dag een glas sap van bosbessen, acaï bessen of granaat appel. Tomatensap is ook prima.
 6. Neem elke dag een stuk of 5 gedroogde pruimen.
 7. Ook kunt u een smeersel maken van vijgen, pruimen, amandelpasta en dadels.
 8. Bijvoorbeeld als broodbeleg, maar nog beter door de havermout.

Drink dagelijks een paar kopjes groene en/of zwarte thee. Laat het dan wel even 5 minuten trekken. Kruiden theeën hebben voornamelijk een medicinale werking, maar bevatten weinig of geen anti-oxidanten !

Groene thee kunt u het beste niet van tevoren zetten, maar vers. Niet dat groene thee niet gezond is, maar er zitten ook stoffen in de groene thee langer houdbaar maken. En die zijn niet zo gezond, bij lang “trekken”. En blauwe druivensap is ook gezond.

En voor de chocolade liefhebbers: pure zwarte chocola (vooral cacaopoeder) levert ook veel anti-oxidanten. En dan pure of zwarte chocola van 80 % cacao ! Melkchocola niet, daar zit teveel suiker in, dat is niet gezond ! Dit is één van de redenen waarom u de pakjes en zakjes uit de supermarkt beter kunt laten staan.

Ons lichaam is prima in staat om de interne zaken zelf te regelen. Gezond zijn en blijven is een gouden kans, waarom zou men deze kans niet nemen ? Kun je me 1 goede reden noemen ? Bekijk deze YouTube clip maar eens. Hier wordt het duidelijk uitgelegd. 

 

Bronnen :

 1. “De Voedselzandloper”  (Dr. Kris Verburgh)
 2. “Eet gezond, Leef gezond ” (Dr. R. Beliveau  en Dr. D. Gingras)
 3. “Ayurvedische Voedingsleer” (Dr. A. K. Mehta)
 4.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25892662/
 5. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/11/29/tips-voor-aankoop-schoonmaken-en-bereiden-van-groenten/

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in zuivere kurkuma en/of curcumine c3. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

 1. Pingback: Kurkuma, kun je deze wortel rauw eten ? | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.