Handige Keukentips (klap theezeefje)

Standaard

Hier komt een nieuwe rubriek met leuke en simpele keukentips. Niet te moeilijke en vooral handige dingen. Een eenvoudig klap theezeefje van de dille&kamille is er zo eentje. Bijvoorbeeld voor het bestuiven van groentefrietjes, bestuiven van mozzarella kaas, bestuiven van zelfgemaakte gemberkoekjes met gemberpoeder. En zo zijn er erg veel dingen op te noemen, wat je met deze tip kunt doen. Bijna in iedere keukenla ligt er wel zo’n “klap zeefje”. Ik weet eigenlijk niet precies hoe zo’n handig ding heet. Een ‘knijp thee zeefje” ? Hier komt een leuk artikel over een klap thee zeefje.

Wat is een “klap theezeefje” ?

klap thee zeefje

Ligt in iedere keukenla. In vele vormen en maten

Dit zijn klap zeefjes die eigenlijk voor losse thee bedoeld zijn. Je klapt het zeefje ópen, doet er een

schepje losse thee in, en klapt het weer dicht. Je hoort er dus eigenlijk een schepje losse thee in te doen, en dan moet je ermee roeren in een glas heet water.  

Nou, dat doe ik dus nooit, want dan zit er allemaal zwarte theegruis onder in het glas. En aangezien ik een vreselijk ‘Pientje Precies’ ben, wordt dat niks. Sindsdien liggen er twee “klap zeefjes” in de la.  

En wat heb je nu uitgevonden ?  

Dat je er ook gemalen specerijen in kunt doen, en dan even tegen een theelepeltje tikken. En kun je je specerijen keurig ‘stuivend’ verdelen.

Er zijn zoveel van die zakjes met specerijen te koop in de winkel, die kun je zelf zoeken. Ik maak de specerijen mengsel meestal zelf.

Want gisteren heb ik frietjes gemaakt van knolselderij. Frietjes maken doe ik van allerlei knollen, met koolraap of knolraap of bietjes ? Zoete aardappel frietjes ? Dat is dit ook héérlijk. En simpel.

zoete aardappel frietjes2

Zoete aardappel frietjes ? Lekker !

Je snijdt de selderijknol in plakken, en dan weer in frietjes reepjes. Flinke scheut olijfolie in de koekenpan. Beetje peper en zout erover. En dan ca 10 minuten zachtjes aan de éne kant laten bakken, en dan 10 minuten aan de andere kant. Tot ze zacht zijn en er een beetje als frietjes uit zien. Maar je mag ze niet zwart blakeren, dat is niet gezond.

Omdat de knolselderij niet de smaak had die ik wou, heb ik er wat specerijen overheen gedaan. Maar dat lukte niet zo goed, ze lagen er in kleine hoopjes poeder bovenop de knolselderij frietjes. En het was niet mooi verdeeld. En,..

Dat was niet de bedoeling

Ik heb eens in mijn keukenla gekeken, daar lag een klap thee zeefje. Toen heb ik daar een kleine schepje specerijen poeder in gedaan.

De meeste specerijen mengsel maak ik zelf. Dan doe ik deze in een miron-glas pot. Maar als je die specerijen poeder er weer uit schudt, dan komt er een hele bult poeder in één keer uit dat potje.

Dat werkt niet, vind ik. Het klap-theezeefje verdeelde het prima. En zo heb ik het over de frietjes geschud. Ja, zo is het goed.

Perfect bestoven selderij frietjes met de specerijen mix

Daarna heb ik de knolselderij frietjes even omgedraaid. De andere kant ook bestrooid met het poeder in het klap-thee zeefje.

Helemaal goed ! En het was hartstikke lekker !

Waarom is knolselderij gezond ?

selblog knolselderij

Eerst even in plakken snijden, dan pas afschillen. Dat is het gemakkelijkst

Wist je dat er rauwe selderij knollen in de Egyptische piramides zijn gevonden ? De Egyptenaren waren zo overtuigd van de gezonde werking van selderij dat ze het zelfs aan hun doden meegaven in de piramiden. En de Grieken maakten kransen van selderij loof als teken van triomf en overwinning.

 Ja, want knolselderij is goed voor je. Het maakt niet uit of je struik selderij of een knol selderij neemt. Ze bevatten bijna dezelfde stoffen.

Selderij zorgt voor meer speeksel in je mond en stimuleert de galstroom. Het zorgt voor een goede spijsvertering en werkt vocht afdrijvend in de nieren. Het is dus goed tegen dikke en opgezette benen, vanwege teveel vocht. En tegen lymphe stuwingen.

Natuurartsen bevelen selderij áán tegen alle ongemak van een slechtere stofwisseling. Zoals een hoge

bloeddruk, teveel vocht in het lichaam, vetzucht, verstopping in de darmen, reuma, artrithis, sterke verslijming van ons lichaam, menstruatie problemen,

En omdat selderij uitgesproken alkalisch (basisch) is, helpt het ook mee om het maagzuur te neutraliseren. Maar als acute nierpatient moet je niet teveel selderij eten.

Omdat selderij een hoog kalium gehalte heeft is het perfect als versterking van het gebit (kinderen) en de gezondheid van ons botstelsel (osteoporose). En goed voor het afvoeren van vocht.

Je kunt natuurlijk van allerlei lekkere dingen maken met selderij. Een Waldorf salade of zelfs thee van zetten.

Recept selderij thee tegen maagpijn :             

struikselderij

Struikselderij zijn de uitlopers van de knolselderij

  • Neem een flinke hand vol gesneden selderij bladgroen
  • Doe dit in 1 liter kokend water
  • Laat het 5 minuten (afgedekt) trekken
  • Zeef het weer af en laat het afkoelen
  • Helpt tegen maagpijn.
  • Dagelijks 1 kopje selderijthee drinken NÁ de hoofdmaaltijd.

Contra Indicaties bij selderij ?

  • PAS OP ! Als je echt véél selderij eet, en daarbij ook bepaalde anti-biotica moeten nemen of Johannes kruid gebruiken moet je rekening houden met ernstige huidschade als je onder de zonnebank gaat, of uitgebreid gaat liggen zonnebaden. Of lang in de zon fietsen. De UVA wordt versterkt door de selderij. En je kunt flink verbranden ! 

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.