Hoe schil ik snel een ananas ? (Met veel leuke informatie extra)

Standaard

ananas header

Wie lust er nou geen heerlijke, vólsappige, lekker zoete ananas. Alhoewel een ananas lekker zoet smaakt (als die goed rijp is tenminste), heeft een ananas weinig calorieën in zich. Wist je dat een ananas is erg gezond is ? Maar hoe maak je een dergelijke grote vrucht snel en zuiver schoon ? Hoe schil je een dergelijk grote vrucht ? Zonder dat het een knoeiboel in de keuken wordt ?  Hier vind je een leuk artikel over de ananas en hoe je die snel en gemakkelijk schoon krijgt.

Inhoud stoffen van een ananas

De bijzondere zoet-zure smaak, het heerlijke sap en de mogelijkheid om de ananas een lange tijd te kunnen bewaren, heeft deze vrucht één van de meest geliefde vruchten gemaakt. 

De ananas bevat een erg hoog watergehalte en weinig calorieën. Ze bevat Kalium, Magnesium, Fosfor, IJzer, Koper, Zink,

ananas om te vullen

Schoongemaakte ananas, klaar om te vullen

Mangaan en Jodium. Omdat de ananas meestal onrijp geoogst wordt, ze heeft nog een lange weg te gaan, zijn haar vitaminen en waardevolle vruchtzuren meestal nog niet vól ontwikkeld.

Als meest ideale kan ze ons maagsap vervangen, want de samenstelling van ananas sap en ons maagsap lijkt erg veel op elkaar. 

Een ananas bevat veel van de stof ‘Bromelaïne”. Deze stof kan verterings eiwitten splitsen en zodoende de eiwitten vertering op gang brengen. 

Ikzelf had al jaren en jaren last van ‘floaters’ in mijn ogen. Van die bewegende draadjes, als je er een beetje ‘náást kijkt. Nu las ik, een poos geleden, over het vermogen van een verse ananas, om die bewegende eiwit draden te kunnen verminderen. Eigenlijk ‘verteren’ deze eiwit draden. Nou, dat klopt!

Hoe herken ik een rijpe ananas ? 

ananas boor

Een ananas schiller, of ananas boor. Een kunst stukje van vernuft !

Als je een ananas koopt, en je wilt een zacht zoete rijpe ananas hebben, dan herken je die aan de rood-achtige kleur van de buitenkant. En als je er met je duim op drukt, dan moet de ananas een  beetje mee bewegen, terug veren als het ware.

Ook kun je proberen of je heel gemakkelijk een groen stukje blad uit de kroon kunt trekken. Ruik tenslotte even aan de onderkant van de ananas, de vrucht is daar het oudste en dus het geurigst en zoetst. Ja, ja, ja en ja ? Dan is de ananas, die je in de handen hebt, rijp.  

Een ananas als huis apotheek ? 

Ja, een ananas is een echt gezonde vrucht. Ze kan helpen tegen ontstekingen en tegen trombose. Ze is anti bacterieel en anti viraal. En wordt door natuur-artsen aanbevolen bij botbreuken en tegen osteoporose.

Er bestaat een klinische test waarbij men mensen die ziek waren door een tekort aan maagsap, dagelijks 200 cc ananas sap hebben gegeven. Hun toestand verbeterde weer snel. Maar, nogmaals, dit betreft alléén het sap van rijpe vruchten. Soms kun je die hier, in Nederland, krijgen. Ze heten “vlieg ananas”. Omdat ze rijp geoogst zijn, en binnen 1 a 2 dagen op de markt liggen. 

 • Als je vaak last van een chronische verstopping in je darmen hebt, eet dan vóór iedere maaltijd een schijf verse ananas
 • Als een oud volksmedicijn werd de ananas beschreven als zweet afdrijvend, nieren reinigend en koorts verlagend
 • Als je erg ziek bent, en je hebt totáál geen eetlust, kan ananas sap stimulerend werken om iets te eten en kan zó als natuurlijk medicijn gebruikt worden
 • Als je zwanger bent eet dan GÉÉN verse ananas sap en ook geen verse vruchten. In iets hogere doses kunnen de ananas sappen en/of vruchtvlees een miskraam opwekken. Pas hiermee op. 
 • Jammer genoeg maakt het verhitten en het conserveren de enzymen in een ananas kapot. De ananas uit een blikje smaakt weliswaar prima, maar heeft geen medicinale waarde meer. Helemaal niets. Het enige wat je binnen krijgt is suikerwater. 

Keukentips voor ananas

Er zijn ontelbare recepten te bedenken met verse ananas. Het is een eenvoudig te verteren vrucht.  Je zult er absoluut geen last van  maagzuur van krijgen. Ananas verhindert óók dat gelei opstijft. En laat room ook extra stremmen. 

Ik geef hier een paar uitstekende combinaties, waarbij een stuk verse ananas goed tot haar recht komt.  Een rijpe ananas combineert prima met heel veel fruitsmaken. Zoals gezegd, een ananas rijpt ná de pluk niet verder. Die in de winkel zijn vaak ernstig onrijp en heel erg zúúr. Ze hebben hun volle smaak niet bereikt.  En missen die mooie balans tussen zuur en zoet. 

 • Ananas & aardbei.  Ananas en frambozen en ananas en sinaasappelsap passen uitstekend bij elkaar
 • Ananas & anijs. Bijvoorbeeld in een toetje met yoghurt. En een klein scheutje Pernod in ananas sap is een regelrechte traktatie
 • Ananas & ansjovis. Met extra nog een beetje limoensap, chilipeper, suiker, ansjovis en ananas heb je een ‘Mam Nem”
  ananas past goed bij fruit

  Ananas smaakt lekker bij bijna ieder fruit


  gemaakt.  Dit is een Vietnamese dipsaus voor vis. 
 • Ananas & Appel.  Vooral lekker met een fris zure groene appel
 • Ananas & Avocado. Allebei in hele kleine stukjes snijden en op een broodje smeren. Mmmmmm….!
 • Ananas & Blauwe kaas. Een bijzondere combinatie van zout en zoet en zuur. Lekker ! 
 • Ananas & Chilipeper. Heb je per ongeluk tóch een onrijpe ananas gekocht ? Chilipeper, onrijpe ananas en  zout maken het weer tot een goede combinatie voor gefrituurde vis.
 • Ananas & Kaneel. Héérlijk !
 • Ananas & Koriander. Mijn favoriet ! Mexicaans. Meng deze beide en geef het bij een Mexicaanse  maaltijd. Echt héél bijzonder lekker. Of bij een curry. 
 • Ananas & Salie. Probeer het maar eens.
 • Ananas & Vanille. Een uitmuntend lekker combinatie

Hoe schil ik snel een ananas ? Zonder een flinke knoeiboel te maken, waarbij je de helft van je ananas moet weggooien ? 

Hier, in de kast staat een ananas-schiller. Of een ananas boor. Of hoe zo’n ding ook heet. In het begin had ik géén idee hoe dit ding te gebruiken. Maar ik was elke keer vergeten om het handvat eraf te halen. Als de boor helemaal in de ananas verdwenen was, trek je het binnenste van de vrucht omhoog. Maar dán,.. ? Toen ik dát in de gaten kreeg, heb ik me telkens weer verwonderd over zo’n simpel stukje vernuft. Mensen zijn soms slimme wezens ! Kijk maar eens : 

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

 1. Beste Tineke, vandaag werd ik verrast door je blog over ananas. IK heb nl. ooit verse ananassen gegeten in het uiterste zuiden van Suriname, op een indianendorp en nooit geweten hoe heilzaam deze vrucht is.De Trio-indianen, waar wij woonden, verbouwden ananas op hun kostgrondjes. De kostgrondjes waren elke twee jaar nieuw en dan werd een stuk bos gekapt en gebrand voor de verbouw van cassave. Langs de afgebrande boomstammen werden de ananassen geplant waardoor ze dus voedingsstoffen kregen uit de as. Hoe plant je een ananas ? Gewoon het topje van de oude ananas.
  Tip voor het schillen : Was eerst de ananas met warm water. Snijd kop en kont eraf. Nu kan de ananas staan en ga je van boven naar beneden repen schil afsnijden tot je bij de harde pit bent. In echt rijpe ananassen is ook de pit eetbaar en zacht. Nu heb ik nooit geweten hoe gezond een ananas is. Deze indianen aten ook veel bananen, waardoor ze ook weer allemaal goede stofjes binnen krijgen. Ik verbaasde me over de gezondheid van deze mensen, ze aten geen groente en ik, vers uit Nederland, 1970, was natuurlijk geïndoctrineerd met het eten van groente in Nederland.
  Van de afgesneden delen maakte ik limonade. Bedankt voor je mooie verhaal over ananas, Ria Vroegindeweij, een trouwe lezer

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.