Aardappelen in kokosmelk met amandelen (en waarom specerijen gezond zijn)

Standaard

kokosblog kerrie

Wij zijn een paar maal naar Sri Lanka geweest, voor een ayurveda kuur. Natuurlijk hebben we in deze kuur supergezond gegeten, en heb ik er veel tridosha recepten van mee genomen. Toen de kuur  voorbij was zijn we nog een weekje op dit eiland gebleven. Onder andere in het oude, van oorsprong Nederlandse, vestingstadje Galle. Daar hebben we het fijn gehad. We hebben er een paar bijzondere recepten ontdekt. Dit heerlijke gerecht is van aardappelen met kokosmelk. En specerijen. Specerijen maken je ingewanden schoon, daarom gebruikt men ze veel in de ayurveda. Dit alles past uitstekend bij elkaar. Veel eet- en leesplezier van dit artikel over aardappel met kokos. Wów !

Hoe kom je aan dit recept van die kokos aardappelen ?

Er was een geweldige kokkin, daar in Galle. We gingen graag in haar restaurantje eten. Ze kookte zeer

kokosblog aardappel met kokos

Aardappelen met kokos en geschaafde amandelen

goed vegetarisch.  En verkocht kleine kookschriftjes met haar eigen recepten erin opgeschreven. En dit aardappel recept stond er ook in. Het is uitmuntend en mágisch lekker. Aardappelen met kokosmelk en geschaafde amandelen Wów !

Ik maak dit gerechtje graag en vaak. Totdat mijn man roept, als hij voor de zoveelste keer de kruidige geur van dit recept ruikt, ..”..wáááát ?  Alwéér ?..”.. Ja, ik ben echt gek op dit simpele gerechtje.

Het is een bijzonder recept, gedeeltelijk ook door de gebruikte specerijen. Ik voeg het recept voor deze ayurvedisch mix even toe.

Is garam masala gezond ?

Eten met specerijen is erg goed voor je lichaam en gezondheid omdat specerijen een tweeledige werking hebben.

  1. Ze verhogen de kracht van je spijsvertering
  2. Iedere specerij heeft zijn eigen geneeskrachtige werking

Zeker is het belangrijk wat je eet, maar nog belangrijker is hoe je je eten verteert. Want slecht of niet volledig verteerd voedsel laat afvalstoffen achter in je lichaam. En ons lichaam drukt deze steeds dieper naar binnen. De ayurveda noemt dit ‘Ama’. Zo heten deze onverteerde voedselrestjes. Die kunnen tot blokkades of ziekte leiden.

kokosblog tong

Een schone tong is belangrijk voor je gezondheid. Je krijgt minder slechte bacteriën binnen.

Je kunt deze onverteerde restjes zien én voelen. Als je ’s morgens erg veel last hebt van stijve vingers is dit een verschijnsel van ‘ama’. Ook kun je het zien, als je tong ’s morgens wit beslagen is, dan duidt dit witte laagje op veel afvalstoffen.

Als je nu een periode regelmatig met kruiden en specerijen eet, dan kan dit veranderen. En gebruik dagelijks een tongschraper om dit vieze laagje te verwijderen. Oil pulling kan ook helpen. (zie 1)

Hoe maak ikzelf Garam Masala mengsel ?

Garam Masala betekent letterlijk ‘warme specerijen’. En is een mengsel van geroosterde , fijngemalen en zoete specerijen. Vlak voor het serveren kun je het aan je gerecht toevoegen. Eventjes mee koken, ongeveer 5 a 10 minuten. Anders zijn de zaden te hard.

kokosblog garam massala

Garam Masala mengsel maak je gemakkelijk zelf

Maak je eigen Garam Masala                                                             

  • 2 eetlepels heel korianderzaad
  • 1 eetlepel heel komijnzaad
  • 1 eetlepel zwarte peper korrels
  • 1 theelepel gepelde kardemom zaad (of gemalen)
  • 1/2e theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 kaneelstokje, in stukken gebroken

Doe het in een donkere pot. Goed schudden. Klaar !

En dat lekkere recept ? Hier gaan we :

Aardappelen in kokosmelk met geschaafde amandelen    (printversie) 

Aardappelen met kokosmelk en geschaafde amandelen

Dit receptje is magisch lekker. Op de een of andere manier passen alle ingrediënten als in een mooi puzzeltje bij elkaar. Ayurvedisch zit het goed in elkaar. Met het zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang. Eet smakelijk !

Nodig voor 4 personen :

  • 450 gram aardappel blokjes of krieltjes

    kokos blog olifantjes zwemmen

    Kleine baby olifantjes zwemmen en spelen in de rivier op Sri Lanka                           

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel Garam Masala mix (zie foto)
  • ½ theelepel kerrie poeder
  • ¼ theelepel kurkuma poeder
  • Zout en peper
  • 1 Laurierblad
  • 3 hele dun gesneden schijfjes limoen of 1 eetlepel sap
  • Ca 150 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • (evt een paar draadjes saffraan en 1 teentje knoflook)
  • Vers geknipte bieslook of vers geknipte koriander

Bereiden ;

  1. Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze even 10 a 15 minuutjes. Dan hoeven ze niet zo lang in de kokosmelk te koken
  2. Fruit in een aparte pan (in de olijfolie) alle specerijen, zout en peper, laurierblad en de amandelschaafsel. (evt de saffraan en de knoflook) Eventjes voor een paar (2 a 3) minuten. Zet apart.
  3. Giet de aardappelen áf.
  4. Meng het specerijen mengsel goed door elkaar.
  5. Doe de aardappelen erbij, even 1 minuut samen bakken
  6. Schenk de kokosmelk erover. En doe nu ook de 3 hele dunne schijfjes limoen erbij. Of 1 eetlepel sap. Roeren.
  7. en laat de smaken op een laag vuurtje even aan elkaar aanpassen. Ca 10 minuten.
  8. Dien het op in een mooie schaal en snipper de geknipte bieslook of koriander eroverheen.
  9. Serveer met andere groente zoals boontjes, doperwtjes of gewoon met een frisse salade.

Eet smakelijk met dit heerlijke recept !

Met een hartelijke groet van Tieneke

  1. Een gezond gebit ? Hoe doe je dat ? (Een ayurvedisch gezichtspunt)
  2. Onze gezondheid en de uitwerking van de 6 smaken (een ayurvedisch gezichtspunt)
  3. Hoe maak ik mijn eigen specerijen mengsels ? 
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  In 500 of 600 mg capsules ? Brahmi of Ashwagandha ? In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! Ook in 500 of 600 mg capsules ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

  1. Hoi Tineke,

    Ik heb de aardappeltjes in kokosmelk gemaakt, echt heerlijk!

    En ik las in een andere post/nieuwsbrief van jou dat je oilpulling beter ’s avonds kunt doen. Dat wil ik gaan proberen. Ik vraag me hierbij af wanneer jij je tanden dan poetst; voor of na de oilpulling? En hoeveel tijd zit ertussen?

    Alvast bedankt voor de info! En heel leuk, De Geneeskrachtige Keuken!

    groeten Anouk

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.