Hoe bak ik een wentelteefje ?

Standaard
wentelteefjes header
 
Wentelteefjes ! Een traktatie uit mijn jeugd. Mijn moeder bakte soms wentelteefjes.  Ik kan me de zoete geur van suiker en kaneel nog vaag herinneren. Bij ons in de oude keuken. Met een granieten blokjes gootsteen. Mijn zus en ik konden niet wachten tot het klaar was. Wentelteefjes !! Met poedersuiker ! Hoe simpel kan een kinderfeestje zijn. Hoe bak je wentelteefjes ? Lees het hier. Het originele oude recept van vroeger !

Waar komt de naam ‘wentel teefje’ eigenlijk vandaan ? 

oude keukenMijn moeder bakte de wentelteefjes in de oude keuken met haar granieten aanrecht en de tegeltjes wasbak. En een geyser. Was een echte luxe ! Mijn moeder schrobde dit aanrecht én de gootsteen elke week met “VIM”. Ze schrobde alsof haar leven ervan afhing.

Ik weet het nog goed, die VIM had een bijzondere geur. Ik moest een keer naar de winkel om ‘schuurpoeder’ te halen. Toen ik na een lange step-tocht-heen-en-terug kwam zei ik ..”..dat hadden ze niet, Mam..”.. .

Toen moest ik nóg een keer, ..”..Haal dan maar VIM..”..  zei mijn moeder. Ik weer op de step naar de winkel. Gelukkig, dát hadden ze wel. (Het was hetzelfde spul !! Maar dat wist ik toen nog niet.) 

Waar zou die naam “wentelteefjes” toch vandaan komen ? De naam ‘wentelteefje’ is voor mensen soms een  vraagteken. En sommige mensen vinden dit een beetje een gekke naam. Waar komt deze rare naam vandaan ? Het oud-Hollands(ch)e woord ‘wentelteefje’ valt wel degelijk te achterhalen. Zie het volgende hoofdstuk. 

Foto : Een oude keuken met een granieten aanrecht en een blokjes gootsteen. En grijze keukenkastjes. Een keuken uit mijn jeugd. Oh, ja én een geyser !  Hypermodern ! 

wentelteef blog rare jongens die romeinenWentelen betekent ‘omdraaien’  

 • ‘Wentel’ stamt namelijk af van het woord ‘wentelen’, omdraaien dus. 
 • ‘Teef’ is een woord dat men vroeger gebruikte als voorganger van het woord ‘gebak’. Dus heette het een ‘omdraai gebakje’
 • Ook zou je het woord als “wentel ‘m even” kunnen lezen.
Wist je dat de oude Romeinen dit recept zó lekker vonden, dat ze het oude brood weer uit de vuilnis zochten ! En er vervolgens wentelteefjes mee bakten ! 
 
..”..Rare jongens, die Romeinen ,..”.. Zou Obelix dan gezegd hebben ! 

Ouderwets recept van wentelteefjes

Ben je ook een Opa of Oma ? Dan hebben jouw kleinkinderen misschien nog nooit van ‘wentelteefjes’ gehoord. En ook nog nooit gegeten. Zou het een idee zijn om ze eens voor ze te bakken ? Kijken wat de kleintjes van nú vinden van een heel oud “oma recept” van vroeger !

voor 4 wentelteefjes:
 
Nodig :
 • 2 eieren                                                                            wentelteefjes2
 • 1 dl melk
 • 1 flinke theelepel gemalen kaneel
 • 4 plakjes oud brood
 • Klontje boter
 • Stroop of (bruine)suiker
Bereiden :
 1. Klop de eieren los met de melk en kaneel
 2. Doop de broodjes aan beide kanten in het ei/melk/kaneel mengsel
 3. Bak de broodjes nu met een klontje boter in een koekenpan
 4. Bak ze aan beide kanten goudbruin
 5. Serveer ze met een beetjes stroop of bruine suiker

Hoe bak ik een wentelteefje ? 

Dit is een eeuwenoud recept van een zoete traktatie. Hoezo patat ? Dit is net zo lekker 

met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? De hoogste kwaliteit ? Ik, persoonlijk, beveel je de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in zuivere kurkuma en/of curcumine. Klantvriendelijkheid, goede bereikbaarheid en uitstekende producten vind je bij De Kurkuma Specialist. Met een *****5-sterren beoordeling op de Trustpilot ! En die krijg je niet zómaar ! Daar moet je écht wat voor doen, en dat doen we graag  

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.