
Waar komt de naam ‘wentel teefje’ eigenlijk vandaan ?
Mijn moeder bakte de wentelteefjes in de oude keuken met haar granieten aanrecht en de tegeltjes wasbak. En een geyser. Was een echte luxe ! Mijn moeder schrobde dit aanrecht én de gootsteen elke week met “VIM”. Ze schrobde alsof haar leven ervan afhing.
Ik weet het nog goed, die VIM had een bijzondere geur. Ik moest een keer naar de winkel om ‘schuurpoeder’ te halen. Toen ik na een lange step-tocht-heen-en-terug kwam zei ik ..”..dat hadden ze niet, Mam..”.. .
Toen moest ik nóg een keer, ..”..Haal dan maar VIM..”.. zei mijn moeder. Ik weer op de step naar de winkel. Gelukkig, dát hadden ze wel. (Het was hetzelfde spul !! Maar dat wist ik toen nog niet.)
Waar zou die naam “wentelteefjes” toch vandaan komen ? De naam ‘wentelteefje’ is voor mensen soms een vraagteken. En sommige mensen vinden dit een beetje een gekke naam. Waar komt deze rare naam vandaan ? Het oud-Hollands(ch)e woord ‘wentelteefje’ valt wel degelijk te achterhalen. Zie het volgende hoofdstuk.
Foto : Een oude keuken met een granieten aanrecht en een blokjes gootsteen. En grijze keukenkastjes. Een keuken uit mijn jeugd. Oh, ja én een geyser ! Hypermodern !
Wentelen betekent ‘omdraaien’
- ‘Wentel’ stamt namelijk af van het woord ‘wentelen’, omdraaien dus.
- ‘Teef’ is een woord dat men vroeger gebruikte als voorganger van het woord ‘gebak’. Dus heette het een ‘omdraai gebakje’
- Ook zou je het woord als “wentel ‘m even” kunnen lezen.
Ouderwets recept van wentelteefjes
Ben je ook een Opa of Oma ? Dan hebben jouw kleinkinderen misschien nog nooit van ‘wentelteefjes’ gehoord. En ook nog nooit gegeten. Zou het een idee zijn om ze eens voor ze te bakken ? Kijken wat de kleintjes van nú vinden van een heel oud “oma recept” van vroeger !
- 2 eieren
- 1 dl melk
- 1 flinke theelepel gemalen kaneel
- 4 plakjes oud brood
- Klontje boter
- Stroop of (bruine)suiker
- Klop de eieren los met de melk en kaneel
- Doop de broodjes aan beide kanten in het ei/melk/kaneel mengsel
- Bak de broodjes nu met een klontje boter in een koekenpan
- Bak ze aan beide kanten goudbruin
- Serveer ze met een beetjes stroop of bruine suiker
Hoe bak ik een wentelteefje ?
Dit is een eeuwenoud recept van een zoete traktatie. Hoezo patat ? Dit is net zo lekker
met een hartelijke groet van Tieneke
Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? De hoogste kwaliteit ? Ik, persoonlijk, beveel je de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in zuivere kurkuma en/of curcumine. Klantvriendelijkheid, goede bereikbaarheid en uitstekende producten vind je bij De Kurkuma Specialist. Met een *****5-sterren beoordeling op de Trustpilot ! En die krijg je niet zómaar ! Daar moet je écht wat voor doen, en dat doen we graag