Beestjes in de pot met meel ! (en wat je eraan kunt doen)

Standaard
header laurier
Soms zie je ze direct, soms denk je dat je ze ziet. Beestjes in een pot met meel, graan of macaroni. Meestal zitten ze in de het meel. Eerst zijn het hele kleine witte kriebelbeestjes, later groeien ze uit tot wat grotere en lange bruine beestjes. Er zijn meerdere soorten van dit soort beestjes. Zoals klanders, meelmotten, meel torren, meel larven etc,.. Waar komen ze vandaan en wat kun je er tegen doen ? Hier vind je een duidelijk en informatief artikel over ‘beestjes in je pot met meel’. 

Beestjes aan het plafond,..

Het is een paar jaren geleden. Ik had ze al vaker zien zitten, in de hoeken van het plafond van ons vroegere huis. Ik was er al een paar keer met de stofzuiger langs gegaan, maar ze zaten stevig aan het plafond vast geplakt.

Zelf met een ragebol kreeg ik ze niet van hun hoekje in het plafond áf. Het was me een raadsel waar die rare lange en platte grijs/bruin gekleurde beestjes vandaan kwamen. Ik heb ze uiteindelijk met een borstel en wat zand van hun plek af geborsteld. Maar het was geen aangename kennismaking, ik houd niet zo van ‘onbekende’ beestjes in huis. Een spin of een vlieg stuur ik wel naar buiten, en die gaan ook vrij snel weer hun vrijheid tegemoet. Die kennen we wel en doen ook niets. Maar langwerpige plakbeestjes ? Hmmm,..

Opeens zaten er beestjes in de pot met meel

MF potten met meel

Potten met meel, volkoren meel, polenta, gedroogde peulvruchten enzovoort

Ik wou pannenkoeken gaan bakken. Dus opende ik de glazen pot met volkoren meel. Ik dacht dat ik iets zag bewegen. Dus schudde ik een beetje meel uit de pot.

Oh, yigg,.., er zaten beestjes in dat meel. Ze waren heel klein, maar je kon ze wel zien bewegen ! Hoe kan dat nou opeens ? Waar kwamen die vieze beestjes vandaan ?

Ik heb het meel maar weggegooid, in de groene bak. Dat waren die dag dus géén pannenkoeken. Maar gewoon witte bonen met zelf gemaakte tomatensaus.

Toen ik een paar dagen later bij de bakker was, en het niet zo druk was,  en heb ik het hem gewoon gevraagd. Want die werkt ook met meel en granen, de bakker zou het toch wel moeten weten , dacht ik zo :

Waar kwamen die beestjes toch vandaan ? 

Hij vertelde me het volgende : ‘..Die beestjes zitten (meestal) als eitje al in het meel, want in de natuur worden die eitjes in de graankorrel “gelegd” en worden door het maalproces niet allemaal kapot gemaakt.

meelmot

Deze beestjes zaten in het hoekje van het plafond, een stuk of 5. Meel motten waren het, achteraf gehoord. 

Ze zitten in meel, in volle granen, in peulvructen enzovoort.  Er zijn verschillende soorten, zoals meeltorretjes en meelmotten. De een is een piepklein bruin torretje, de ander een soort langwerpig grijsachtige platte vlieg.

De eitjes van klanders, motten en torretjes zijn piepklein en zodoende niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Bovendien zijn ze meestal licht van kleur, waardoor ze ook niet opvallen. Kijk dus altijd even goed voordat je meelproducten gebruikt.

Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, komen er larfjes of nimfen uit. Deze zijn meestal donkerder (lichtbruin tot zwart) van kleur en zodoende makkelijk te zien in wit meel zoals patentbloem en pannenkoekenmix. Deze jonge beestjes zijn doorgaans weinig beweeglijk, maar je kunt ze langzaam zien kruipen. Soms zie je de coconnetjes liggen in je meel.

Hoe komen die beestjes in je meel ?

meel beestjes ontwikkeling

Van eitje tot meel torretje

In je keukenkastjes kun je allerlei kleine beestjes tegenkomen. Het gaat meestal om de larven en jonge meelmotten, rijstmeelkevers en korenwormen.  Meestal ontstaat de “besmetting” thuis in je eigen keukenkastje. Omdat de eitjes pas na een tijdje uitkomen, lijken de zwarte beestjes in je meel & bloem plotsklaps te zijn ontstaan. Maar dat is niet zo, ze waren er al toen je het pak kocht.

Deze “plaag” van kleine beestjes in je meel wordt meestal door één enkel volwassen vrouwtjesexemplaar veroorzaakt dat via het kiertje van het deurtje in je keukenkastje kruipt. En daar van pak-naar-pak gaat. Want ze komen soms uit één pak, ze knagen zich er gewoon doorhéén naar buiten. En door een ander pak weer naar binnen. Meelwormen zijn wel handig als je wilt gaan vissen, maar niet om in het pak met meel aan te treffen !

Waar zitten ze het vaakst in ?

In zetmeel rijke producten. De belangrijkste voedsel bronnen waarin kevertjes, motten of kevertjes hun eitjes leggen zijn je graanproducten en gedroogde peulvruchten. Zoals :

rijst1

Sluit je rijst goed áf in een glazen pot                                       

  • Meel(bloem, broodmeel, aardappelmeel, maïzena etc.)
  • Kant-en-klare mix(pannenkoekmix, custard, polenta, pudding etc.)
  • Italiaanse pasta(spaghetti, macaroni, vermicelli etc.)
  • Rijst(witte rijst, zilvervliesrijst etc.)
  • Hele granen(ontbijtgranen, havermout, cornflakes etc.)
  • Gedroogde peulvruchten(kapucijners, spliterwten, linzen etc.)

Volwassen beestjes kunnen zelfs overlopen naar kartonnen verpakkingen met droge cacaoproducten zoals hagelslag of papieren zakken met suiker. Ze knagen zich namelijk simpel door papier en karton heen. Bewaar je granen, meel etc dus nooit in de originele verpakking. Koop er een glazen pot voor.

Hoe kun je beestjes in bloem bestrijden en/of vermijden?

meel beestjes

Een simpele en doeltreffende truc, doe een paar grote bladeren gedroogde laurier in je pot !

Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bussen of potten  te bewaren van glas of blik. Kijk altijd éérst even (als je meel of zo gekocht hebt) of er al beestjes ín zitten. Schoon ? bewaar ze straks op een koele droge plek. Die beestjes houden van warm en vochtig.

Want in een warme omgeving komen die eitjes gemakkelijk weer uit. En als je lang genoeg wacht dan gaan ze zich zelf vermenigvuldigen en dan wordt het al snel een drukke beestjesboel in je pot met meel. Zoals ik zelf heb gezien.

En, zoals de bakker óók opmerkte : “al het witte meel (bloem) blijft zolang goed, totdat de beestjes ermee weglopen”.

Helaas ben ik nu een ‘ervarings deskundige’, want het is algemeen bekend: het is niet de vraag óf je ooit beestjes in je meel zal hebben, de vraag is wanneer dat zal zijn. En hoe je het bewaart.

Ik had dus een ‘meelmot’ tegen het plafond zitten

Een meelmot is een motje die zijn eitjes in een bus met meel legt en later rupsen worden waardoor het meel niet meer te eten is. Het is een insect die leeft van meel en zal daar ook haar larven in leggen. Die larven worden later rupsen en worden vaak gezien als “wormpjes”. En vliegen ’s nachts uit. Voorkomen is beter dan genezen, bewaar je granen en meel in een grote glazen goed afsluitbare, pot !

Wat kun je, ter voorkoming van die beestjes, zélf doen ?

Er is een héél simpele oplossing. Die truc pas ik nu al járenlang op al het meel en dergelijke. Volkoren meel, bloem en havermeel en amandelmeel. Gewoon op álle meel. En andere granen en peulvruchten. Macaroni en polenta enzovoort.

Doe in de pot, waar je de meel o.i.d. in bewaart, een paar grote bladeren gedroogde laurier-blad. Ongeveer 4 grote laurier bladeren. Deksel erop, klaar. Later heb ik opgezocht en gevonden dat er in laurier een eucalyptus- en kruidnagel nuance zit (van cineol) . Deze is opgeslagen als olie in de ronde klieren van het laurierblad.  Die zitten binnen in het gedroogde laurier blad.

Sindsdien heb ik geen meel beestjes meer in mijn meel gezien. Want ik let er nu goed op. Handige tip ! Direct doen. Kost haast niets, brengt veel.

  1. Stop alles in een bus of glazen pot
  2. Doe er een paar grote gedroogde laurierbladeren in

Met een hartelijke groet van Tieneke

Het is BLACK FRIDAY bij De Kurkuma Specialist ! Iedereen krijgt 10% korting over het gehele bedrag vanaf € 45,- De kortings code is BF11. Op 27 én 28 november 2022.  Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.