Ayurveda over acné en huidproblemen (met tips en advies)

Standaard

NB64 azadirachta indica

Acné is voor veel jongelui een moeilijk huisprobleem. Het kan je depressief maken en veel van onze kinderen worden ermee gepest. Soms helpt hormoonzalf. Maar soms lijkt het ook alsof er geen kruid tegen gewassen is. De ayurveda heeft immens veel kennis over kruiden en specerijen, dus dáár kennen ze wel een paar kruiden en remedies die tegen acné zouden kunnen helpen. wat kun je aan acné doen ? Wat is goede voeding tegen een acné probleem ? Komt acné altijd van slecht eten ? Wat zijn een paar goede tips en remedies tegen acné ? Azadirachta Indica noemt men ook wel ‘neem’ of ‘niem’.  Het is een oud kruidenmiddel, dat duizenden jaren is gebruikt tegen huid- en haar problemen. Samen met kurkuma en ashwagandha zou het een goed middel kunnen zijn. Hier vind je een goed gedocumenteerd artikel over acné, ayurveda en natuurlijke mogelijkheden   

Een ingezonden brief over acné

Acné is een huidprobleem waarbij de kleine talgkliertjes ontstoken zijn geraakt. Door welke oorzaak dan ook, het resultaat is een vlekkerige huid met ontstoken pukkels

”..Aan de mensen van Degeneeskrachtigekeuken. Weten jullie misschien raad ? Mijn dochter wordt nogal gepest door haar klasgenoten, en ik maak me er zorgen over. Ze wordt gepest omdat ze vreselijk zware acné in haar gezicht heeft. De dokter en eenmailbox goede dermatoloog hebben haar al van alles gegeven. En ze heeft ook van alles zélf geprobeerd. Ze eet ook wel gezond, maar niets helpt. Weet jij misschien iets voor haar ? Of heb je een tip ? We willen geen hormoonzalf en zo meer voor haar. Maar iets zuiver natuurlijks. Wij staan overal voor open, want zó kan het niet langer. Ze lijdt eronder, en dat kan ik niet aanzien.  Alvast onze hartelijk dank. Mevrouw Jaquelien  H”..

Ten eerste wil ik graag zeggen dat wij geen arts ben, en ook niet pretenderen te zijn. Ook niet een klein beetje. Maar als het over ayurveda en haar kennis gaat, dan weten we er wel een beetje van. Vanuit deze kennis antwoorden we u graag.

Ja, dit zijn dingen waar een puber enorm onder kan lijden. Ik weet het en heb het zelf ook van dichtbij mee gemaakt. Onze huid bepaalt mede ons uiterlijk. Wat te doen als er hier iets mis gaat ? Waar de ene puber nog weg komt met een verdwaalde pukkel, kan er bij een ander een complete huidontsteking ontstaan. Voornamelijk rond de neus, wangen, kin en voorhoofd. Als je jong bent, vind je die pukkels verschrikkelijk.

Deze vraag krijgen we vaak, en wat wij, in de regel, als een ayurvedisch middel kunnen aanraden is de combinatie van kurkuma én neem.  We zullen u er de werking van uitleggen.

De invloed van kurkuma, beschreven in de ayurveda

Dit willen we graag kort houden. We hebben al erg vaak en veel over onze kurkuma geschreven. Een mooie huid komt van binnen

hersenblog koperen kurkuma

Kurkuma, een wonder van de natuur

uit, is een oud spreekwoord. Kurkuma heeft een reinigende werking in de darmen. Het maakt de darmen schoon, dus hier begint eigenlijk al de 1e stap naar het onder controle krijgen van de acné. (zie 4).  De Ayurveda stelt dat de meeste huidproblemen zijn oorsprong in de darmen vindt, en dat vandaar uit ook een oplossing gezocht moet worden.

Acne komt vaker voor bij het ayurvedische pitta-type. Mensen met een lichte, dunnere en gevoelige huid.Als voedings advies geeft de Ayurveda aan om het eten van gekruid én gegist voedsel of drinken zo veel mogelijk achterwege te laten Geen koolzuur in drankjes.  En zout, gebakken voedsel en citrusvruchten ook niet te eten. En weinig zuivel.

Om de darm te reinigen is het regelmatig nemen van kurkuma een goed werkend middel. Een andere moeder, die deze neem en kurkuma  voor haar zoon had besteld, mailde me dat het goed ging. “Het vurig rode” trok na een paar dagen langzaam weg.

De invloed van ‘Neem’, beschreven in de ayurveda

De plantennaam van “Neem” of “Niem” is  “Azadirachta Indica”. De kennis, in de ayurveda, over soorten planten en hun werking is uit duizenden jaren mondelinge en later ook schriftelijke overlevering ontstaan. Uit duizenden jaren van ervaringen van

nb64 acne zwaar

Acné kan zwaar te dragen zijn, zéker als je ermee gepest wordt

generatie-op-generatie doorgegeven.

In al deze jaren heeft deze neemboom haar sporen wel verdiend, en heeft ze vele mensen voorzien van nuttige middelen. Men weet in India veel méér van de natuur als helpend middel. Mede door de traditie van de Ayurveda, een geheel natuurlijke geneeswijze vanuit oude tijden. Neem behoort tot een van deze oude natuurlijke middelen. En is eigenlijk nog steeds actueel.

Neem poeder, en/of de neem capsule, ondersteunen de ontgifting van de onzuiverheden in de huid. Deze onzuiverheden zouden een oorzaak kunnen zijn van huidproblemen. Voor de huid is ‘neem’ een eeuwen lang gebruikt natuurlijk middel, niet alleen door de ontgiftende werking.

Het is zeer zuiverend en verzorgend voor de huid omdat het de activiteit van de witte bloedlichaampjes én van de macrofagen (dit zijn de ‘bezemwagentjes voor het opruimen dode bacteriën etc”) versterkt.

Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen. Ze reguleert allergische reacties, Samen met de kurkuma.

Er staat tevens in de oude ayurvedische geschriften te lezen dat ‘neem’ rimpels helpt verminderen door de aanmaak van collageen te stimuleren.  Neem werd dus vroeger voor een mooie huid gebruikt, en deze toepassingen zijn nog steeds actueel. Maar niet alléén omdat ze, onder andere, de collageen aanmaak in de huid stimuleert . Neem is een huidverbeteraar op alle gebieden.

 Wat schrijft de ayurveda over bestrijding van acné ? 

Azadirachta indica, algemeen bekend als “Neem” of “Niem”, heeft de afgelopen jaren wereldwijd bekendheid gekregen vanwege het brede scala aan verhelpende eigenschappen. Neem is op grote schaal gebruikt in de Ayurveda, Unani en homeopathische geneeskunde.

Neem poeder

Neem poeder wordt al eeuwenlang voor onze huid en haren gebruikt

 • Het werkt met een breed scala aan biologisch actieve verbindingen. Die chemisch gezien zeer divers en structureel complex zijn. Meer dan 140 verbindingen zijn gevonden uit verschillende delen van ‘neem’.
 • Alle delen van de neemboom – bladeren, bloemen, zaden, vruchten, wortels en schors worden traditioneel gebruikt voor de behandeling van ontstekingen, infecties, huidziekten en tand (vlees) aandoeningen.

De medicinale toepassingen zijn speciaal beschreven voor neemblad. Van neemblad en zijn bestanddelen is aangetoond dat ze ontstekingsremmende, anti-ulcer, antischimmel-, antibacteriële, antivirale en nog vele en vele meer goede eigenschappen vertonen.

Wat zijn ayurvedische tips tegen acné ?

Er zijn verschillende remedies tegen acné beschreven. We noemen hier een paar, met duidelijke instructies en uitleg.

 • Oliemassage.  Masseer dagelijks  je huid met een beetje olie, voor pitta-type  wordt zonnebloemolie aangeraden. Voor vata’s
  blauwe fles

  Water uit een blauwe fles,..

  ; sesamolie en voor de kapha-types maïsolie.

 • Neem.  Slik dagelijks een Neem capsule om ontstekingen in de huid onder controle te krijgen.
 • IJzer. Zorg voor voldoende ijzer in je voeding. Drink wortelsap en eet gekookte, rode bieten. Deze bevatten natuurlijke ijzer en verbeteren de kleur van je huid.
 • Zeep.  Gebruik weinig zeep. Een a twee keer per week wat kurkuma zeep gebruiken is geen probleem, maar in koudere landen beslist niet elke dag. In de landen met een warm klimaat, kan zeep wat vaker gebruikt worden. Omdat je huid zout en mineralen bevat , en het lichaam haar afvalstoffen door de huid verwijdert. Deze dienen afgewassen te worden. Er is bij ons een ‘kurkuma zeep’ te koop. Gebruik het cosmetisch en niet als ‘handen was zeep’. Dus ca 1 a 2 maal per week.
 • Blauwe fles met water Verder geeft de Ayurvedische voedingsleer nog een bijzonder advies. Drink water uit een blauwe glazen fles. Koop ergens een blauwe glazen fles. Doe er gewoon water in. Zet deze in het licht, bijvoorbeeld op de vensterbank, gedurende een uur of 3. Drink daar iedere dag 1 tot 3 glazen water van. En, natuurlijk, kun je die fles gewoon weer bijvullen. Omdat je jouw huid niet elke dag met zeep moet gaan wassen is dit water uit de blauwe fles ook uitstekend om de huid mee te reinigen.
 • Licht masseren met een zachte handdoek.  Wrijf na het baden de huid van je gezicht en/of lichaam voorzichtig met een zachte handdoek droog. Dit verbetert de bloedcirculatie onder de huid, verwijdert dode huidcellen en helpt je huid er gezond jong uit te zien.
 • Havermeel scrub Waar de ayurveda, in de oude geschriften, over schrijven  is de behandeling van ‘acne’ met ‘neem’. Een
  NB64 havermeel

  Havermeel scrub met sesamolie (géén aromatische, maar zachte gouden olie) en ‘neem’ poeder

  oud ayurvedisch recept beschrijft  een graansoort, en mengt deze met een beetje (1/2e theelepel) neem poeder. Nu zou hier, bij ons in het Westen, het graan ‘haver’ goed tegen zijn. Meng een beetje neempoeder met zachte sesam olie en meng deze met ‘haver meel. En gebruik het als een zachte scrub bij een ontstoken en geïrriteerde acné huid.

 • Verse meloen Wat ook goed helpt, is het aanbrengen van verse meloen. Wrijf, voor je gaat slapen, wat meloen op de huid. En laat dat ’s nachts zitten. De verkoelende anti-pitta eigenschappen van meloen zal de acne helpen genezen. Meloen maakt de huid ook mooi. Welke meloen ? Niet een te zoete meloen, daar zitten veel suikers in. Een rode watermeloen is prima.
 • Neem- huidmasker Een goede zuivering van de huid maak je met een ‘neem poeder huidmasker’. Het verwijdert het vuil zonder de natuurlijke huid vetten en huid flora aan te tasten. Het helpt mee om de huid haar veerkracht te laten houden en ontstekingen te remmen. Dit masker ondersteunt het herstellende vermogen van de huid. Je kunt neem poeder bijvoorbeeld mengen met room of yoghurt. Gebruik geen chemische gemaakte creme.
 • PS : Als uw dochter boven de 20 is, en de arts vermoedt een hormonale oorzaak van dit probleem. Dan raden we u aan om de ashwagandha erbij te nemen. Of even contact met ons op te nemen, voor een consult bij een ayurvedisch arts.

 Contra indicaties voor Neem ?

 • Niet gebruiken als men zwanger wenst te worden. Neem kan de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen verminderen. Het was “de pil” uit oude tijden. Als je met Neem stopt, dan komt de volle vruchtbaarheid weer terug
 • Niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding.
 • Niet gebruiken voor patiënten die insuline moeten gebruiken. Neem werd gebruikt voor diabetici, dus dit werkt elkaar tegen.
 • Neem is extreem bitter, en dit kan soms overgevoeligs reacties oproepen. Altijd eerst even uitproberen.
 • Vanwege haar sterke werking is Neem niet geschikt voor heel jonge, heel oude of zwakke mensen

Bronnen 

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681154
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562883
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15777222/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34590784/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899496/
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of ‘Neem’ bioniem ? Een goede huid combinatie  !  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Neem huid masker ? ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en  pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuur voeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Meer artikelen lezen over Neem ? 

 1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/09/25/neem-een-boom-als-apotheek/ 
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/01/26/neem-een-mooie-huid/

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.