Welkom op de blog “De Geneeskrachtige Keuken”

Wie is Tieneke Scholtens ? Meditatie-en-kurkuma-tieneke-scholtens

 

Mag ik me aan u voorstellen ? Mijn naam is Tieneke, ik ben niet meer piepjong, en ik heb eigenlijk vanaf mijn kind-zijn één hobby ; koken. Dat heb ik altijd graag gedaan. Maar dan niet volgens de “gangbare”  recepten, die men zo op de reclame, tv en in dagbladen ziet. Mijn beroep is het vak van onderwijzeres, en heb ook jaren als schoolhoofd gewerkt. Leren en lezen is mijn hobby. Maar schrijven, fotograferen, reizen en schilderen ook. Ik houd van creatieve dingen en bedenksels. En ik ben 61 jaren jong en ben al lange goede jaren getrouwd.

Meditatie  en  yoga hoort tot onze dagelijkse plezierige bezigheden. En ik kook vanuit een spirituele visie.  Met erg veel plezier en voldoening kan ik, naast een drukke webshop, nog elke dag lange tijd in de keuken staan. Gewoon voor mijn plezier.

Ook kan ik zeggen dat ik graag een verbinding leg tussen gezond zijn, genieten van eten, genieten van de natuur en genieten van  kleine dingen in het algemeen. Spiritualiteit staat bij mij onder het gedeelte “respect” . Respect voor het milieu maar ik voel ook een kinderlijke verantwoordelijkheid voor alles wat er om me heen gebeurt.

De meeste kookinspiratie komt vanuit de Ayurvedische keuken  of Indiase keuken. Voeding als medicijn. Vegetarische, biologische en zuivere voeding. Voeding waar je beter van wordt. Maar ook de Mediterrane keuken vind ik geweldig. Ik draai er mijn hand niet voor om om een complete Libanese mezze of een Marokkaanse uitgebreide maaltijd te verzorgen.

Aangezien er veel met ons voedsel wordt gemanipuleerd,  met alle gevolgen van dien, is  bij mij een van de belangrijke elementen  gezond koken. Weten wat en hoe te combineren, en met simpele recepten een uitmuntende smaak creëren. Wij eten geen uien en/of knoflook, omdat een  hogere zuiverheid en spiritualiteit in het voedsel ontstaat bij een minder sterke geur en smaak. En koken doe ik vers.

Waarom deze Blog “De Geneeskrachtige Keuken” ? 

Deze blog doe ik voor  iedereen die gezond zijn en gezond blijven ook belangrijk vindt.  Mijn persoonlijke mening is dat mensen moeten weten dat “gezondheid” voor Uzelf  en “gezondheid” op de reclame twee heel verschillende dingen zijn. Voor iedereen die eten lekker vindt, maar ook weet dat uw voeding uw gezondheid op peil kan houden.

Iedere cel in ons lichaam bestaat uit iedere hap die U ooit hebt gegeten. Uw voeding heeft uw  gezondheid bij de hand, en andersom.  Ook zijn er vele  manieren om gezond te zijn en te blijven.  Wij vinden het een goede zaak om met een kritisch oog te kijken, naar datgene wat je eet.

Kurkuma en Curcumine ? 

Foto-van-tienekeMijn interesse voor kurkuma longa  en curcumine c3 ‘superieur’ is ongeveer 25 jaren geleden ontstaan. Op een Pancha Karma kuur in Sri Lanka. Kurkuma longa dagelijks gebruiken houdt ons lichaam gezond. Het reinigt het lichaam. Het is één van de pijlers van de oude ayurveda.

Kurkuma heeft mijn toewijding. Ik weet er erg veel vanaf, en lees er al jaren vele boeken en artikelen over. Dit fascineert me al lange tijd.  Kurkuma en/of curcumine is een wondermooi geschenk van de natuur. In onze meditatie cursussen wordt er veel over kurkuma gesproken, het heeft 19 levensbelangrijke aspecten in zich. Het staat op nummer 3 van de meest gezonde voedingsmiddelen ter wereld. Terecht een “anti-aging” natuurlijk middel genoemd. Daarom bevelen wij persoonlijk bijvoorbeeld dekurkumaspecialist aan. Zuivere en ongemengde kwaliteit, zonder chemische toevoegingen. De natuur weet zelf het wat het beste voor ons is.

Ik acht, waardeer en respecteer mijn medemens en voel me met iedereen verbonden. En ik ben dankbaar dat ik me ervan bewust ben.

Vragen ? Mail mij gerust, ik mail u zo spoedig mogelijk terug.

degeneeskrachtigekeuken@gmail.com

Met een vriendelijke groet van Tieneke 🙂

 

Volgende »

 1. Hallo Tineke, ik ben 6 kilo afgevallen 4 maanden tijd. Bewuster gaan eten en iedere dag 1 uurtje lopen met stappenteller. Ik gebruik ook ayervedische producten zoals neem en triphala gold voor de ingewanden. Ik ben 67 jaar ik neem geen medicijnen maar wil graag weten hoe ik mijn huid kan en mijn haar kan herstellen. Ik weet dat neem goed ervoor is en ik neem deze 2x per dag. Graag hoor ik van jouw

 2. Hallo
  Mijn dochter van 21 heeft al ruim een half jaar last van haaruitval.
  Zou kurkuma iets voor haar kunnen betekenen?

  Mvrgr
  Lola

  • Goedemorgen. Dank voor Uw vraag. Mijn persoonlijke mening is dat U het beste eens contact op kunt nemen met een Natuurgeneeskundig arts. Ik ken een zeer goede arts, op dit gebied. Het wordt vergoed door de ziekteverzekering, als U een aanvullende verzekering heeft. Deze arts is Universitair opgeleid, een wijs en kundig man. Hij gaat Uw dochter niet alleen helpen met haar haaruitval, hij kan haar ook zeggen WAAROM dit bij haar zo is. Kurkuma is een lichamelijk reiniger, maar haaruitval heeft meestal andere oorzaken. Omdat ik U niets op wil dringen, kunt U me ( voor meer informatie over deze arts ) wel even prive mailen. Dat is tienekescholtens@gmail.com . Met vriendelijke groeten van Tieneke. 🙂

  • Dank voor Uw vraag, Nee, kurkuma zal dan weinig voor U kunnen doen. Een beter middel daarvoor is ashwagandha, dat herstelt de lichamelijke behoeftes en lost het probleem eerder op , dan kurkuma. Kurkuma haalt de ontstekingen uit het lichaam, en dat is bij U niet het probleem. Met vriendelijke groeten van Tieneke .

 3. Goedemiddag Tieneke
  Net de twee capsules potje ontvangen. Het was net een klein cadeautje wat er in zat. Geweldig wat verzorgd.
  Ik heb je note gelezen en wacht je bericht af.
  Groetjes
  Herma
  Oja Ik heb nog een brok familie van je ontmoet

 4. Heb een vraag over kurkuma.Slink dit nu een week ,maar krijg er een vervelend gevoel van in de maag.Iemand meer hier ervaring mee?Neem er ook een klein beetje zwarte peper bij.

 5. Hallo Tineke, ben al jaren van plan een pancha karma kuur te volgen, vanwege gewrichtsklachten!
  Waar ben jij destijds geweest en hoe heb je het ervaren?

  • Goedemorgen,..

   Dank voor de vraag en het vertrouwen. Ja, wij hebben verschillende Pancha Karma kuren gedaan. De 3 fasen zijn alledrie zeer goed werkend, we kwamen er “als nieuw” weer vandaan. Een paar opmerkingen/tips zou ik gaarne willen geven.

   * Eigenlijk zijn 7 dagen hiervoor te kort. Het beste is om er 14 dagen voor uit te trekken. En bij acute grote problemen 3 a 4 weken. Een vriendin van mij had zeer ernstige gewrichtsklachten, is voor 6 weken gegaan. Daarna 2 weken “pauze” . En daarna weer 2 weken. Ze was volledig genezen.

   * Het beste kun je ‘intern’ gaan, zodat er geen afleiding is, en alles is gefocust op het beste resultaat.

   * Wij zijn naar Sri Lanka gegaan, in India geven sommige resorts ook goede kuren. En daar ben je in de regel het goedkoopste uit. Je kunt ook binnen de EU blijven, en in Nederland zijn er ook een paar goede mogelijkheden. Zelfs intern.

   * Wijzelf hebben indertijd geboekt bij LOTUS-TRAVEL.COM . De 2-e keer bij de AYTOUR.DE . En de FITREISEN.DE . Deze hebben veel en goed aanbod.

   * Op dit gebied zijn de Duitse aanbiedingen er voor 80 a 90 % , omdat Duitsers het ‘kuren’al van oudsher kennen. En voor SRI LANKA of INDIA ben je klaar voor ca 100 € per dag, inclusief vlucht.

   * SRI LANKA : “HIRU VILLAS” goed, redelijk geprijsd en kleinschalig.
   “BARBERYN BEACH AYURVEDA RESORT” goed en duur.

   * INDIA : Zie ; SOMATHEERAM.ORG dgoed, middel van prijs.

   * DUITSLAND : “AYURVEDA BADEMS ” goed, duur.

   * NEDERLAND : # ZIE ” Dr. Gerrit Jan Gerritsma” op GOOGLE. Intern is mogelijk, goed, prijs ligt aan hoe lang je wilt blijven.
   # Specialist op dit gebied is Dr. Lita , van de Art of Living.

   Met vriendelijke groeten uit Groningen van Tieneke 🙂 .
   Meer vragen? Stel ze gerust.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.