Welkom op de blog “De Geneeskrachtige Keuken” 

Dit is het moeilijkste van deze hele Foodlog. Een artikel over mezelf schrijven. Mag ik me aan je voorstellen ? Mijn naam is Tieneke, ik ben niet meer piepjong, en ik heb eigenlijk vanaf mijn kind-zijn één hobby ; koken. Dat heb ik altijd graag gedaan. Maar dan niet volgens de “gangbare”  recepten, die men zo op de reclame, tv en in dagbladen ziet. Mijn beroep is het vak van onderwijzeres geweest, en heb een poos als schoolhoofd gewerkt. Leren en lezen is mijn hobby. Maar schrijven, fotograferen, reizen en schilderen ook. Ik houd van creatieve dingen en bedenksels. En ik ben 63 jaren jong en ben al lange goede jaren getrouwd. We wonen in een klein dorpje in de provincie Groningen, in het midden “tussen het niks en het nergens”. Daar geniet ik van. Hier een kennismaking,  geschreven door mijzelf en óver mijzelf. 

Wie is Tieneke Scholtens ?

tieneke-scholtens

Mijn naam is Tieneke (foto : 20-10-2020) 

Meditatie en yoga behoort tot onze dagelijkse plezierige bezigheden. Ik kook vanuit een spirituele visie. Met erg veel plezier en voldoening kan ik, naast het werk bij een drukke webshop, nog elke dag lange tijd in de keuken staan. Gewoon voor mijn plezier.

Ook kan ik zeggen dat ik graag een verbinding leg tussen gezond zijn, genieten van eten, genieten van de natuur en genieten van kleine dingen in het algemeen. Spiritualiteit staat bij mij onder het kopje “respect”. Respect voor het milieu en voor dieren, daarom ben ik vegetariër. Maar ik voel ook een kinderlijke verantwoordelijkheid voor alles wat er om me heen gebeurt.

Mijn visie ?

Iedereen heeft tegenwoordig háást. Ons leven verloopt in een geweldig snel tempo. Tijd voor rustige en natuurlijke dingen hebben we niet meer. We volgen ook geen natuurlijk ritme meer. We kijken even,.. en wég is het moment. Er zijn veel mensen die geen plezier in hun leven hebben, en zich depressief voelen. En gestresst, slecht slapen, moe en overgewicht hebben.

Volgens de ayurvedische leer komen véél van onze problemen uit onze darmen en ons spijsverterings stelsel. Het is beter voor ons om zélf te koken en te weten welk voedsel goed voor ons is.

Het geeft enorme voldoening om in alle rust een helemaal gezonde maaltijd te koken. En te eten. Het bedenken wat je wilt gaan koken, de geuren in de keuken, het snijden van de groenten, het langzaam koken en laten garen in de pannen. En dan de tafel mooi dekken en alles rustig opeten. Dit geeft je méér voldoening als die magnetron maaltijd, die in 5 minuten op tafel staat.

De meeste van mijn kookinspiratie komt uit de Ayurvedische keuken of Indiase keuken. Ayurveda is de oudste wetenschap op het gebied van gezondheid. ‘Ayur’ betekent leven en Veda betekent ‘wetenschap’. Ayurveda is dus ;  “de wetenschap van het gewone dagelijkse leven”.

Voeding als medicijn. Vegetarische, biologische en zuivere voeding. Voeding waar je béter van wordt. Voeding waar je je goed bij voelt. Maar ook de Mediterrane keuken vind ik geweldig. Ik vind het erg leuk om een complete Libanese mezze of een Marokkaanse uitgebreide maaltijd te verzorgen. En neem daar dan ook rustig de tijd voor.

Aangezien er veel met ons voedsel wordt gemanipuleerd,  met alle gevolgen van dien, zijn er bij mij één paar belangrijke elementen om gezond te koken :

 • Weten wát en hóé te combineren
 • Met een paar simpele ingrediënten een uitmuntende smaak creëren.
 • Op een natuurlijke manier verfijnde vegetarische of veganistische maaltijden bereiden
 • Koken zonder hulp van de voedings industrie (OK, op af-en-toe een vega bouillonblokje ná)
 • Kijken naar je type (dosha) en kook de voeding die jou in balans houdt
 • De ayurveda als richtlijn houden bij alle ingrediënten (de zes smaken)
 • Volg geen enkel dieet, op de goede voedingsrichtlijnen van de ayurveda ná
 • De ayurveda heeft voor het gehele menszijn en ieder afzonderlijk mens een gezondheids richtlijn, het ligt verder aan jezelf wat je ermee wilt doen

Mijn man en ik eten geen uien of knoflook.  Omdat een hogere zuiverheid en spiritualiteit in het voedsel ontstaat bij een minder sterke geur en smaak. En koken ? Altijd álles vers.

Waarom deze Foodlog “De Geneeskrachtige Keuken” ? 

Deze Foodlog is begonnen in 2010. Met vallen en opstaan heb ik geleerd hoe je een blog moest onderhouden. Trouw aan mijn doel heb ik elke week een artikel geschreven over een maaltijd. Het was de bedoeling om recepten met de werking en achtergrond van de ingrediënten te publiceren. Maar na een jaar of 2 hárd werken bleek duidelijk dat dit mensen niet meer interesseert. Omdat men niet kookt. Daarom ben ik met de recepten gestopt, en ben naar de achtergrond van voeding gegaan. Dat was een beter idee.

 1. Deze FOODLOG “Degeneeskrachtigekeuken.nl” onderhoud ik voor  iedereen die gezond zijn en gezond blijven óók belangrijk vindt.
 2. Voor de mensen die er goed uit willen zien, óók op hogere leeftijd
 3. En voor diegene die iets wil weten over de achtergrond van voeding
 4. Mijn persoonlijke mening is dat mensen moeten weten dat “gezondheid” voor jezelf  en “gezondheid” in reclame twee héél verschillende dingen zijn.
 5. Voor iedereen die eten lekker vindt, maar ook weet dat je voeding je gezondheid op peil kan houden.
 6. Men vindt mij wel, ik ben er en hoef de lezers niet óp te zoeken. Waarom niet ?
 7. Ik verkoop hier niets, en hoef ook niet op nummer 1 bij Google te staan
 8. Want vanuit deze visie heeft nummer 1 op Google geen enkele zin
 9. Ik ben en blijf een reclamevrije Foodlog, (ook met soms geweldige reclame aanbiedingen)

Want ; Iedere cel in ons lichaam bestaat uit iedere hap die je ooit hebt gegeten. Jouw voeding heeft jouw  gezondheid bij de hand, en andersom.  Ook zijn er vele  manieren om gezond te zijn en te blijven.  Wij vinden het een goede zaak om met een kritisch oog te kijken, naar datgene wat je eet.

Kurkuma ?

kurkuma

Kurkuma helpt bij 19 levensbelangrijke aspecten in ons lichaam

Mijn interesse voor kurkuma longa  (en curcumine c3 ‘superieur’) is ongeveer 30 jaren geleden ontstaan. Op een ayurvedische “Pancha Karma kuur” in Sri Lanka. Waar het allemaal begon. Omdat ik een ‘bezige bij’ ben, mocht ik de ayurvedische kok helpen, in zijn keuken. Ik was helemaal háppy ! Mijn kookhobby bleek dus een wetenschap te kunnen zijn. En medicijnen, vanuit natuurlijke bronnen, bleken prima te kunnen werken. Mijn leven, visie en interesse draaiden 180 graden óm. Mijn leven is erg veranderd door deze kuur. Geestelijk én lichamelijk.

Ik ging van huis met gewrichtsklachten en kwam met een visie op kookgebied (ayurveda) en een hobby (kurkuma) en een gezond lichaam weer thuis. Deze interesse is, tot op de dag van vandaag, niet veranderd.

Met het dagelijkse gebruik van kurkuma longa reinigen we ons lichaam. De ayurveda beschrijft 19 levens belangrijke werkingen van kurkuma. Één ervan is de reiniging van ons lichaams weefsel. Kurkuma longa is één van de pijlers van de oude ayurveda.

Kurkuma heeft mijn toewijding. Ik weet er veel van. Ik lees er al 30 jaren lang boeken en artikelen over. En volg soms cursussen. Dit fascineert me al lange tijd.  Kurkuma is een wondermooi geschenk van de natuur. In onze meditatie cursussen wordt er veel over kurkuma gesproken, het heeft 19 levensbelangrijke aspecten in zich. Het staat op nummer 3 van de meest gezonde voedingsmiddelen ter wereld.

Terecht wordt kurkuma een “anti-aging” natuurlijk middel genoemd. Kurkuma doet wonderen voor je huid, het is échte “skinfood”. Het verzorgt je huid van binnen uit, beter als welke creme je maar kunt bedenken. Daarom bevelen wij persoonlijk bijvoorbeeld dekurkumaspecialist aan. Zuivere en ongemengde kwaliteit, zonder chemische toevoegingen. De natuur weet zelf het wat het beste voor ons is. Je houdt je huis toch óók schoon, waarom je lichaam dan niet ?

Ik acht, waardeer en respecteer mijn medemens en voel me met iedereen verbonden. En ik ben dankbaar dat ik me ervan bewust ben.

Vragen ? Mail mij gerust, ik mail u zo spoedig mogelijk terug.

degeneeskrachtigekeuken@gmail.com

Met een hartelijke groet van Tieneke

Volgende »

 1. Hallo Tineke, ik ben 6 kilo afgevallen 4 maanden tijd. Bewuster gaan eten en iedere dag 1 uurtje lopen met stappenteller. Ik gebruik ook ayervedische producten zoals neem en triphala gold voor de ingewanden. Ik ben 67 jaar ik neem geen medicijnen maar wil graag weten hoe ik mijn huid kan en mijn haar kan herstellen. Ik weet dat neem goed ervoor is en ik neem deze 2x per dag. Graag hoor ik van jouw

 2. Hallo
  Mijn dochter van 21 heeft al ruim een half jaar last van haaruitval.
  Zou kurkuma iets voor haar kunnen betekenen?

  Mvrgr
  Lola

  • Goedemorgen. Dank voor Uw vraag. Mijn persoonlijke mening is dat U het beste eens contact op kunt nemen met een Natuurgeneeskundig arts. Ik ken een zeer goede arts, op dit gebied. Het wordt vergoed door de ziekteverzekering, als U een aanvullende verzekering heeft. Deze arts is Universitair opgeleid, een wijs en kundig man. Hij gaat Uw dochter niet alleen helpen met haar haaruitval, hij kan haar ook zeggen WAAROM dit bij haar zo is. Kurkuma is een lichamelijk reiniger, maar haaruitval heeft meestal andere oorzaken. Omdat ik U niets op wil dringen, kunt U me ( voor meer informatie over deze arts ) wel even prive mailen. Dat is tienekescholtens@gmail.com . Met vriendelijke groeten van Tieneke. 🙂

  • Dank voor Uw vraag, Nee, kurkuma zal dan weinig voor U kunnen doen. Een beter middel daarvoor is ashwagandha, dat herstelt de lichamelijke behoeftes en lost het probleem eerder op , dan kurkuma. Kurkuma haalt de ontstekingen uit het lichaam, en dat is bij U niet het probleem. Met vriendelijke groeten van Tieneke .

 3. Goedemiddag Tieneke
  Net de twee capsules potje ontvangen. Het was net een klein cadeautje wat er in zat. Geweldig wat verzorgd.
  Ik heb je note gelezen en wacht je bericht af.
  Groetjes
  Herma
  Oja Ik heb nog een brok familie van je ontmoet

 4. Heb een vraag over kurkuma.Slink dit nu een week ,maar krijg er een vervelend gevoel van in de maag.Iemand meer hier ervaring mee?Neem er ook een klein beetje zwarte peper bij.

 5. Hallo Tineke, ben al jaren van plan een pancha karma kuur te volgen, vanwege gewrichtsklachten!
  Waar ben jij destijds geweest en hoe heb je het ervaren?

  • Goedemorgen,..

   Dank voor de vraag en het vertrouwen. Ja, wij hebben verschillende Pancha Karma kuren gedaan. De 3 fasen zijn alledrie zeer goed werkend, we kwamen er “als nieuw” weer vandaan. Een paar opmerkingen/tips zou ik gaarne willen geven.

   * Eigenlijk zijn 7 dagen hiervoor te kort. Het beste is om er 14 dagen voor uit te trekken. En bij acute grote problemen 3 a 4 weken. Een vriendin van mij had zeer ernstige gewrichtsklachten, is voor 6 weken gegaan. Daarna 2 weken “pauze” . En daarna weer 2 weken. Ze was volledig genezen.

   * Het beste kun je ‘intern’ gaan, zodat er geen afleiding is, en alles is gefocust op het beste resultaat.

   * Wij zijn naar Sri Lanka gegaan, in India geven sommige resorts ook goede kuren. En daar ben je in de regel het goedkoopste uit. Je kunt ook binnen de EU blijven, en in Nederland zijn er ook een paar goede mogelijkheden. Zelfs intern.

   * Wijzelf hebben indertijd geboekt bij LOTUS-TRAVEL.COM . De 2-e keer bij de AYTOUR.DE . En de FITREISEN.DE . Deze hebben veel en goed aanbod.

   * Op dit gebied zijn de Duitse aanbiedingen er voor 80 a 90 % , omdat Duitsers het ‘kuren’al van oudsher kennen. En voor SRI LANKA of INDIA ben je klaar voor ca 100 € per dag, inclusief vlucht.

   * SRI LANKA : “HIRU VILLAS” goed, redelijk geprijsd en kleinschalig.
   “BARBERYN BEACH AYURVEDA RESORT” goed en duur.

   * INDIA : Zie ; SOMATHEERAM.ORG dgoed, middel van prijs.

   * DUITSLAND : “AYURVEDA BADEMS ” goed, duur.

   * NEDERLAND : # ZIE ” Dr. Gerrit Jan Gerritsma” op GOOGLE. Intern is mogelijk, goed, prijs ligt aan hoe lang je wilt blijven.
   # Specialist op dit gebied is Dr. Lita , van de Art of Living.

   Met vriendelijke groeten uit Groningen van Tieneke 🙂 .
   Meer vragen? Stel ze gerust.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.