lekkere-combinaties

Lekkere combinaties in ons eten.

Omdat ik graag kook, en elke dag lang in de keuken sta. Koken is mijn hobby en geeft me veel plezier. Op vrijdag is het bij ons thuis soms ‘de zoete inval’ en is iedereen welkom. Ik kook vegetarisch en graag op een ayurvedische wijze. Daar ontdek ik, na 45 jaren koken, nog iedere dag verrassend lekkere simpele combinaties. Combinaties die het hele recept een niveau hoger tillen. Misschien vindt u het leuk om eens een kijkje te nemen bij deze verrassende combinaties. Hier staan ook niet-vega combinaties tussen. Niet iedereen eet natuurlijk vegetarisch.

  • Halloumi en Muskaatdruiven. De smaak van zoute halloumi kaas en de zoete muskaatdruiven is een smaakexplosie. Was de druiven en doe ze in een ovenschaaltje, met een beetje olijfolie onderop de bodem. Zet ze in een warme oven van ca 200 grdn, gedurende ongeveer een kwartier. Snij ondertussen de halloumi vanaf de ‘korte kant’ in 8 plakjes. Bak deze 8 stukjes in een koekenpan met wat olie. Doe er wat gedroogde tijm of zah’tar overheen. Bak ze tot ze een béétje bruin worden, aan beide kanten. Doe de halloumi op een bord en schep er de warme zoete druiven overheen. Waanzin lekker !
  • Pompoen en Salie. Pompoen en salie zijn echte vriendjes. Doe kleine blokjes aardappel en pompoen met boter in een pan. Water erbij doen en stoof het tot een pompoen/aardappel puree. Ondertussen ca 10 blaadjes salie wassen en even grof snijden, doe bij de puree. Beetje nootmuskaat, peper en zout erbij.
  • Venkel en Broccoli. Deze twee passen, qua smaak, uitstekend bij elkaar. De anijsachtige smaak van venkel maakt je broccoli verrassend fris en lekker. Stoom, kook of roerbak de broccoli samen met de venkel tot ze allebei beetgaar zijn.
  • Komkommer en appelcider. Komkommer wordt nog frisser door de lichtzure, kruidige smaak van appelcider. Schil eerst en rasp daarna de komkommer met een grove rasp, doe er een halve theelepel zout door en laat het in een zeef uitlekken (ca 15 min.). Doe er dan wat vers geknipte dille en een beetje olie en peper door. En natuurlijk 2 eetlepels appelcider.
  • Rode paprika en gerookte amandelen. Rode verse paprika heeft eigenlijk een verfijnde zoete smaak, en deze past goed bij het rokerige van gerookte amandelen. Grill de rode paprika even, ca 5 minuutjes, in de oven. Stamp een eetlepel gerookte amandelen plat. En doe deze over de paprika. Beetje olie, appelazijn, peper en zout erover.
  • Bloemkool en Kappertjes. De zoetzure kappertjes geven een verrassende boost aan de milde smaak van bloemkool. Kook de bloemkool beetgaar, serveer het en strooi er op je bord een theelepel kappertjes overheen.
  • Zalmfilet en Hazelnoten. Geroosterde hazelnoten zijn heerlijk in combinatie met de zachte zalmsmaak. Rooster de grof gehakte hazelnoten even kort in een pannetje. En strooi ze dan over de vers gebakken zalm.
  • Rucola en Granaatappel pitjes. De friszure granaatappel pitjes passen uitstekend bij de nootachtige smaak van rucola. Als je de granaatappel doorsnijdt van het kroontje naar beneden, kun je met een houten lepel de pitjes er simpel uit slaan. Maak de rucola salade klaar met olie, azijn, peper zout en een béétje honing. Strooi de granaatappel zaadjes erover.
  • Trostomaten en pijnboompitten. Snij de trostomaatjes even doormidden, maar er een kleine salade mee met olie, azijn, peper en zout. Strooi een eetlepel pijnboompitjes door. De zoete smaak geeft de salade een verfijnde smaak.
  • Sperziebonen en Zongedroogde tomaten. Zongedroogde tomaten versterken de wat lichtzoete smaak van de sperziebonen. Kook de sperziebonen samen met de, in reepjes geknipte, zongedroogde tomaten. Giet het af en doe er een stukje fijn geknepen feta extra overheen.
  • Prei en Tijm. De zacht ui-achtige smaak van prei past helemaal perfect bij de aromatische tijm. Kook of stoof de stukjes prei zachtjes met de verse tijm in de pan.
  • Aardappelen en Rozemarijn. Eigenlijk kan ik me geen kruid bedenken, wat niet bij de smaak van aardappelen past. Maar rozemarijn is toch wel het lekkerst. Bak gekookte aardappelen even 10 minuutjes in een koekenpan met wat boter erin. Doe er in de pan direct een beetje zout en rozemarijn overheen.

 

 

 

Hier een paar nieuwe leuke link’s.

Op mijn zoektocht naar leuke website’s en verrassende dingen kom ik vaak bijzondere site’s tegen. Ik ga ze met jullie delen.

 

 

»

  1. Hallo Tieneke,

    Ik kwam ergens de term “vaudouvan” tegen. Omdat ik niet wist wat dit was even gegoogeld en zo kwam ik op jouw site terecht met een heerlijk recept voor deze Indiase kruidenmix en.. nog VEEL meer leuke weetjes en recepten. Compliment! Wij zijn gek op de Indiase keuken, hebbben een eigen moestuin, eten geen vlees en hebben een B&B in Frankrijk, waar we ook koken voor gasten. Die laten we graag kennismaken met en genieten van de pure keuken zonder vlees. Jouw site geeft weer nieuwe impulsen, waarvoor dank.

    Groet, Charlotte

  2. Hi Tieneke,

    Leuke site met een schat van informatie heb je! Wij doen ook veel met kruiden en dan vooral voor mensen die geen buiten hebben of het hele jaar door willen kweken. Zou je misschien een keer over ons willen bloggen of onze link willen vermelden onder jullie kopje “leuke links”? Zou super zijn. Het gaat om de volgende site: http://www.aerogarden.nl

  3. Hallo Tieneke,

    Deze site ziet er heel goed uit, komplimenten.

    Bij de links deel 1 staat de site van Robsbudgetmenus.
    Deze site wordt niet meer bijgehouden want Rob is helaas te vroeg overleden.

    Groet,
    Geert Cornelissen.

  4. Hallo Tineke,
    Op je fantastische site terecht gekomen nadat je me een visitekaartje had gegeven op de fair in Hellum. Ik stond daar met mijn handgemaakte ambachtelijke natuurzeep, Z8Zeep. Overdonderd door deze rijke schat aan informatie en recepten. Zal hier nog wel wat tijd doorbrengen. Leuk!
    Hartelijke groet,

    Marchien
    Z8Zeep.

    • Hoi, die Marchien. Dank voor jouw enthousiaste reactie, vind ik ook leuk. Het was een leuke fair in Hellum. Op Hemelvaartsdag. En ook zeer druk, wij zijn er niet zo heel lang geweest. Mijn moeder was bij ons, en die kan geen uren meer rondslenteren. Ik heb daar niet zoveel kaartjes uitgedeeld, stuk of 3. Ik kijk altijd eerst of mensen misschien geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Kun je aan hun producten vaak wel zien. Jullie product was erg bijzonder ! Rook goed, en voelde goed ! Dus,.. kaartje ! Hier in Groningen is het koud en nat, ik ga straks weer een nieuw artikel toevoegen. Een hele fijne dag gewenst, en tot BLOG’S 🙂 LFS en GRTJS van TIENEKE 🙂

    • Hoi, Mark,.. dank voor je compliment. Ik heb ook even op jouw site gekeken. En dat ziet er ook goed uit ! Daarom heb ik jou bij mijn “LEUKE LINK’S geplaatst. Alvast een fijn weekend gewenst ! 🙂 GRTJS van TIENEKE

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.