Welkom op de blog “De Geneeskrachtige Keuken” 

Dit is het moeilijkste van deze hele Foodlog. Een artikel over mezelf schrijven. Mag ik me aan je voorstellen ? Mijn naam is Tieneke, ik ben niet meer piepjong, en ik heb eigenlijk vanaf mijn kind-zijn één hobby ; koken. Dat heb ik altijd graag gedaan. Maar dan niet volgens de “gangbare”  recepten, die men zo op de reclame, tv en in dagbladen ziet. Mijn beroep is het vak van onderwijzeres geweest, en heb een poos als schoolhoofd gewerkt. Leren en lezen is mijn hobby. Maar schrijven, fotograferen, reizen en schilderen ook. Ik houd van creatieve dingen en bedenksels. En ik ben 63 jaren jong en ben al lange goede jaren getrouwd. We wonen in een klein dorpje in de provincie Groningen, in het midden “tussen het niks en het nergens”. Daar geniet ik van. Hier een kennismaking,  geschreven door mijzelf en óver mijzelf. 

Wie is Tieneke Scholtens ?

tieneke-scholtens

Mijn naam is Tieneke (foto : 20-10-2020) 

Meditatie en yoga behoort tot onze dagelijkse plezierige bezigheden. Ik kook vanuit een spirituele visie. Met erg veel plezier en voldoening kan ik, naast het werk bij een drukke webshop, nog elke dag lange tijd in de keuken staan. Gewoon voor mijn plezier.

Ook kan ik zeggen dat ik graag een verbinding leg tussen gezond zijn, genieten van eten, genieten van de natuur en genieten van kleine dingen in het algemeen.

Spiritualiteit staat bij mij onder het kopje “respect”. Respect voor het milieu en voor dieren, daarom ben ik vegetariër.

Maar ik voel ook een kinderlijke verantwoordelijkheid voor alles wat er om me heen gebeurt.

Mijn visie ?

Iedereen heeft tegenwoordig háást. Ons leven verloopt in een geweldig snel tempo. Tijd voor rustige en natuurlijke dingen hebben we niet meer. We volgen ook geen natuurlijk ritme meer. We kijken even,.. en wég is het moment. Er zijn veel mensen die geen plezier in hun leven hebben, en zich depressief voelen. En gestresst, slecht slapen, moe en overgewicht hebben.

Volgens de ayurvedische leer komen véél van onze problemen uit onze darmen en ons spijsverterings stelsel. Het is beter voor ons om zélf te koken en te weten welk voedsel goed voor ons is.

Het geeft enorme voldoening om in alle rust een helemaal gezonde maaltijd te koken. En te eten. Het bedenken wat je wilt gaan koken, de geuren in de keuken, het snijden van de groenten, het langzaam koken en laten garen in de pannen. En dan de tafel mooi dekken en alles rustig opeten. Dit geeft je méér voldoening als die magnetron maaltijd, die in 5 minuten op tafel staat.

De meeste van mijn kookinspiratie komt uit de Ayurvedische keuken of Indiase keuken. Ayurveda is de oudste wetenschap op het gebied van gezondheid. ‘Ayur’ betekent leven en Veda betekent ‘wetenschap’. Ayurveda is dus ;  “de wetenschap van het gewone dagelijkse leven”.

Voeding als medicijn. Vegetarische, biologische en zuivere voeding. Voeding waar je béter van wordt. Voeding waar je je goed bij voelt. Maar ook de Mediterrane keuken vind ik geweldig. Ik vind het erg leuk om een complete Libanese mezze of een Marokkaanse uitgebreide maaltijd te verzorgen. En neem daar dan ook rustig de tijd voor.

Aangezien er veel met ons voedsel wordt gemanipuleerd,  met alle gevolgen van dien, zijn er bij mij één paar belangrijke elementen om gezond te koken :

 • Weten wát en hóé te combineren
 • Met een paar simpele ingrediënten een uitmuntende smaak creëren.
 • Op een natuurlijke manier verfijnde vegetarische of veganistische maaltijden bereiden
 • Koken zonder hulp van de voedings industrie (OK, op af-en-toe een vega bouillonblokje ná)
 • Kijken naar je type (dosha) en kook de voeding die jou in balans houdt
 • De ayurveda als richtlijn houden bij alle ingrediënten (de zes smaken)
 • Volg geen enkel dieet, op de goede voedingsrichtlijnen van de ayurveda ná
 • De ayurveda heeft voor het gehele menszijn en ieder afzonderlijk mens een gezondheids richtlijn, het ligt verder aan jezelf wat je ermee wilt doen

Mijn man en ik eten geen uien of knoflook.  Omdat een hogere zuiverheid en spiritualiteit in het voedsel ontstaat bij een minder sterke geur en smaak. En koken ? Altijd álles vers.

Waarom deze Foodlog “De Geneeskrachtige Keuken” ? 

Deze Foodlog is begonnen in 2010. Met vallen en opstaan heb ik geleerd hoe je een blog moest onderhouden. Trouw aan mijn doel heb ik elke week een artikel geschreven over een maaltijd. Het was de bedoeling om recepten met de werking en achtergrond van de ingrediënten te publiceren. Maar na een jaar of 2 hárd werken bleek duidelijk dat dit mensen niet meer interesseert. Omdat men niet kookt. Daarom ben ik met de recepten gestopt, en ben naar de achtergrond van voeding gegaan. Dat was een beter idee.

 1. Deze FOODLOG “Degeneeskrachtigekeuken.nl” onderhoud ik voor  iedereen die gezond zijn en gezond blijven óók belangrijk vindt.
 2. Voor de mensen die er goed uit willen zien, óók op hogere leeftijd
 3. En voor diegene die iets wil weten over de achtergrond van voeding
 4. Mijn persoonlijke mening is dat mensen moeten weten dat “gezondheid” voor jezelf  en “gezondheid” in reclame twee héél wat-is-gezond-eten verschillende dingen zijn.
 5. Voor iedereen die eten lekker vindt, maar ook weet dat je voeding je gezondheid op peil kan houden.
 6. Men vindt mij wel, ik ben er en hoef de lezers niet óp te zoeken. Waarom niet ?
 7. Ik verkoop hier niets, en hoef ook niet op nummer 1 bij Google te staan
 8. Want vanuit deze visie heeft nummer 1 op Google geen enkele zin
 9. Ik ben en blijf een reclamevrije Foodlog, (ook met soms geweldige reclame aanbiedingen)

Want ; Iedere cel in ons lichaam bestaat uit iedere hap die je ooit hebt gegeten. Jouw voeding heeft jouw  gezondheid bij de hand, en andersom.  Ook zijn er vele  manieren om gezond te zijn en te blijven.  Wij vinden het een goede zaak om met een kritisch oog te kijken, naar datgene wat je eet.

Kurkuma ?

kurkuma

Kurkuma helpt bij 19 levensbelangrijke aspecten in ons lichaam

Mijn interesse voor kurkuma longa  (en curcumine c3 ‘superieur’) is ongeveer 30 jaren geleden ontstaan. Op een ayurvedische “Pancha Karma kuur” in Sri Lanka. Waar het allemaal begon. Omdat ik een ‘bezige bij’ ben, mocht ik de ayurvedische kok helpen, in zijn keuken. Ik was helemaal háppy ! Mijn kookhobby bleek dus een wetenschap te kunnen zijn. En medicijnen, vanuit natuurlijke bronnen, bleken prima te kunnen werken. Mijn leven, visie en interesse draaiden 180 graden óm. Mijn leven is erg veranderd door deze kuur. Geestelijk én lichamelijk.

Ik ging van huis met gewrichtsklachten en kwam met een visie op kookgebied (ayurveda) en een hobby (kurkuma) en een gezond lichaam weer thuis. Deze interesse is, tot op de dag van vandaag, niet veranderd.

Met het dagelijkse gebruik van kurkuma longa reinigen we ons lichaam.

De ayurveda beschrijft 19 levens belangrijke werkingen van kurkuma. Één ervan is de reiniging van ons lichaams weefsel. Kurkuma longa is één van de pijlers van de oude ayurveda.

Kurkuma heeft mijn toewijding. Ik weet er veel van. Ik lees er al 30 jaren lang boeken en artikelen over. En volg soms cursussen. Dit fascineert me al lange tijd.  Kurkuma is een wondermooi geschenk van de natuur. In onze meditatie cursussen wordt er veel over kurkuma gesproken, het heeft 19 levensbelangrijke aspecten in zich. Het staat op nummer 3 van de meest gezonde voedingsmiddelen ter wereld.

Terecht wordt kurkuma een “anti-aging” natuurlijk middel genoemd. Kurkuma doet wonderen voor je huid, het is échte “skinfood”. Het verzorgt je huid van binnen uit, beter als welke creme je maar kunt bedenken. Daarom bevelen wij persoonlijk bijvoorbeeld de kurkuma specialist aan. Zuivere en ongemengde kwaliteit, zonder chemische toevoegingen. De natuur weet zelf het wat het beste voor ons is. Je houdt je huis toch óók schoon, waarom je lichaam dan niet ?

Ik acht, waardeer en respecteer mijn medemens en voel me met iedereen verbonden. En ik ben dankbaar dat ik me ervan bewust ben.

Vragen ? Mail mij gerust, ik mail u zo spoedig mogelijk terug.

degeneeskrachtigekeuken@gmail.com

Met een hartelijke groet van Tieneke

Volgende »

 1. Dag Tieneke, ik lees je blog voor het eerst en je schrijft op een prettige en heldere manier.
  Ik wil je blog dan ook geaag volgen.

  • Goedemorgen, Brigitte. dank je wel voor jouw mailtje en jouw compliment. Dat is altijd leuk om te ontvangen. Ja, zelf heb ik ook veel plezier aan het schrijven en vooral aan het bedenken van ieder nieuw artikel. Een fijne dag gewenst en tot Blog’s. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 2. Hoi Tieneke,

  Bedankt voor al jouw artikelen in je Blog.
  Stuk voor stuk erg goed verzorgd en interessant. Mijn complimenten hoe jij het steeds voor elkaar krijgt om steeds iets nieuws te sturen. Wij leven in een tijd waarin voedsel steeds meer aandacht krijgt en gewaardeerd wordt.
  Ik hoop dat je nog lang doorgaat met je interessante blog.

 3. Hallo Tieneke,
  Al zoekende naar gezonde voeding, kwam ik op jouw blog, ook ik vind het belangrijk omgezond te kunnen eten.
  Om meer te vertellen over mij, al sinds mij 28e mag ik leven met ms, en dat gaat goed, doch het aanpassen aan het gezinsleven en meeëten met de rest van de wereld, heeft mij er toe gebracht om mijn gezin te verlaten. En mijn eigenvoedingspatroon te volgen.
  Af en toe ben ik lief voor mezelf en laat ik voor ne koken.
  De aardappels eet ik niet meer, maar heb ik vervangen.
  Regelmatig vraag ik mezelf af, maak ik het mezelf niet te moeilijk…..
  Wat zijn uw tips indeze?
  Ik neem geen zuivel, maar wel paardemelk poeders…. kan dat?

  Dank voor het lezen

  • Goedemorgen, Krista. Ja, gezond eten is de helft van het werk. Maar omdat ik geen arts ben, en het ook niet pretendeer te zijn heb ik een voorstel : misschien zou je eens een bezoek aan een ayurvedisch arts kunnen overwegen. Die geeft jou dan voedingsadviezen die speciaal voor jou (eigenlijk op maat) zijn gemaakt. Die passen bij de MS en waarvan je 100% zeker weet dat het goed en gezond voor je is. Omdat het bij jouw constitutie past. We hebben (indien gewenst) een uitstekend adres voor je. Omdat het ook een regulier opgeleid arts is, heb je een kans dat jouw eigen ziekteverzekering het vergoedt. Dat ligt aan je verzekering. Meer vragen ? We zijn er voor je. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 4. Beste Tineke, wat een leuk blog heb je. Ik was op zoek naar iets wat ik onder mijn ogen kan smeren en kwam bij jou terecht. Sinds enige tijd rode jeukerige plekjes onder mijn ogen. Huisarts zegt dat het gewoon droge plekjes zijn, al verschillende dingen geprobeerd. Laatste wat huisarts voorschreef was hormoonzalf (niet mijn voorkeur) maar na 2,5 week nog geen verbetering, toen zelf iets gehaald bij gezondheidswinkel, zalfje…werd nog erger van. Dus nu aan de kurkuma, probeer eerst maar even 1 oog 😉 kijken hoe het gaat. Heb het gecombineerd met kokosolie ipv dagcreme want was bang dat dit ook niet goed is op de gevoelige huid onder de ogen. Nadeel is wel (nu 1x gedaan) dat de olie in mijn oog kruipt 😉 Hoe vaak raad jij aan het te herhalen per dag?
  Hartelijke groet, Judith

  • Goedemorgen, Judith. Dank voor jouw compliment. Fijn om te krijgen. Wat je zou kunnen proberen is een beetje uiercreme met een stipje kurkuma poeder erdoor gemengd. Het nadeel is dat de plek wel geel kan worden. Wat je ook zou kunnen proberen is onze kurkuma creme, die kleurt niet geel en is niet vet. En werkt ook prima. Meer vragen ? Mail me gerust. Met een vriendelijke groet van Tieneke.

 5. Beste Tieneke
  Bij het zoeken naar de werking van ashwagandha belandde ik op jouw site. Ben benieuwd of de capsules die ik bij vitotaal gekocht heb eenzelfde werking hebben en of je deze capsules doorlopend gebruikt of dat je ze inzet op momenten dat je ze meer nodig denkt te hebben bv rondom de menstruatie? Ook vroeg ik me af of kurkuma een middel is dat je voor dagelijks gebruik kan inzetten, als onderhoudsdosering? Graag hoor ik van je,
  Groet Aleid

 6. Hallo Tieneke, ik gebruik al een tijdje kurkuma-longa. Ik moet nu sinds een paar dagen methotrexaat
  1xpw subcutaan) en 1x pw foliumzuur gebruiken, ivm met reumatoïde artritis.
  Mijn vraag…, mag ik doorgaan met de kurkuma?

  Met vriendelijke groet Marijke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.