Welkom op de blog “De Geneeskrachtige Keuken” 

Dit is het moeilijkste van deze hele Foodlog. Een artikel over mezelf schrijven. Mag ik me aan je voorstellen ? Mijn naam is Tieneke, ik ben niet meer piepjong, en ik heb eigenlijk vanaf mijn kind-zijn één hobby ; koken. Dat heb ik altijd graag gedaan. Maar dan niet volgens de “gangbare”  recepten, die men zo op de reclame, tv en in dagbladen ziet. Mijn beroep is het vak van onderwijzeres geweest, en heb een poos als schoolhoofd gewerkt. Leren en lezen is mijn hobby. Maar schrijven, fotograferen, reizen en schilderen ook. Ik houd van creatieve dingen en bedenksels. En ik ben 63 jaren jong en ben al lange goede jaren getrouwd. We wonen in een klein dorpje in de provincie Groningen, in het midden “tussen het niks en het nergens”. Daar geniet ik van. Hier een kennismaking,  geschreven door mijzelf en óver mijzelf. 

Wie is Tieneke Scholtens ?

tieneke-scholtens

Mijn naam is Tieneke (foto : 20-10-2020) 

Meditatie en yoga behoort tot onze dagelijkse plezierige bezigheden. Ik kook vanuit een spirituele visie. Met erg veel plezier en voldoening kan ik, naast het werk bij een drukke webshop, nog elke dag lange tijd in de keuken staan. Gewoon voor mijn plezier.

Ook kan ik zeggen dat ik graag een verbinding leg tussen gezond zijn, genieten van eten, genieten van de natuur en genieten van kleine dingen in het algemeen.

Spiritualiteit staat bij mij onder het kopje “respect”. Respect voor het milieu en voor dieren, daarom ben ik vegetariër.

Maar ik voel ook een kinderlijke verantwoordelijkheid voor alles wat er om me heen gebeurt.

Mijn visie ?

Iedereen heeft tegenwoordig háást. Ons leven verloopt in een geweldig snel tempo. Tijd voor rustige en natuurlijke dingen hebben we niet meer. We volgen ook geen natuurlijk ritme meer. We kijken even,.. en wég is het moment. Er zijn veel mensen die geen plezier in hun leven hebben, en zich depressief voelen. En gestresst, slecht slapen, moe en overgewicht hebben.

Volgens de ayurvedische leer komen véél van onze problemen uit onze darmen en ons spijsverterings stelsel. Het is beter voor ons om zélf te koken en te weten welk voedsel goed voor ons is.

Het geeft enorme voldoening om in alle rust een helemaal gezonde maaltijd te koken. En te eten. Het bedenken wat je wilt gaan koken, de geuren in de keuken, het snijden van de groenten, het langzaam koken en laten garen in de pannen. En dan de tafel mooi dekken en alles rustig opeten. Dit geeft je méér voldoening als die magnetron maaltijd, die in 5 minuten op tafel staat.

De meeste van mijn kookinspiratie komt uit de Ayurvedische keuken of Indiase keuken. Ayurveda is de oudste wetenschap op het gebied van gezondheid. ‘Ayur’ betekent leven en Veda betekent ‘wetenschap’. Ayurveda is dus ;  “de wetenschap van het gewone dagelijkse leven”.

Voeding als medicijn. Vegetarische, biologische en zuivere voeding. Voeding waar je béter van wordt. Voeding waar je je goed bij voelt. Maar ook de Mediterrane keuken vind ik geweldig. Ik vind het erg leuk om een complete Libanese mezze of een Marokkaanse uitgebreide maaltijd te verzorgen. En neem daar dan ook rustig de tijd voor.

Aangezien er veel met ons voedsel wordt gemanipuleerd,  met alle gevolgen van dien, zijn er bij mij één paar belangrijke elementen om gezond te koken :

 • Weten wát en hóé te combineren
 • Met een paar simpele ingrediënten een uitmuntende smaak creëren.
 • Op een natuurlijke manier verfijnde vegetarische of veganistische maaltijden bereiden
 • Koken zonder hulp van de voedings industrie (OK, op af-en-toe een vega bouillonblokje ná)
 • Kijken naar je type (dosha) en kook de voeding die jou in balans houdt
 • De ayurveda als richtlijn houden bij alle ingrediënten (de zes smaken)
 • Volg geen enkel dieet, op de goede voedingsrichtlijnen van de ayurveda ná
 • De ayurveda heeft voor het gehele menszijn en ieder afzonderlijk mens een gezondheids richtlijn, het ligt verder aan jezelf wat je ermee wilt doen

Mijn man en ik eten geen uien of knoflook.  Omdat een hogere zuiverheid en spiritualiteit in het voedsel ontstaat bij een minder sterke geur en smaak. En koken ? Altijd álles vers.

Waarom deze Foodlog “De Geneeskrachtige Keuken” ? 

Deze Foodlog is begonnen in 2010. Met vallen en opstaan heb ik geleerd hoe je een blog moest onderhouden. Trouw aan mijn doel heb ik elke week een artikel geschreven over een maaltijd. Het was de bedoeling om recepten met de werking en achtergrond van de ingrediënten te publiceren. Maar na een jaar of 2 hárd werken bleek duidelijk dat dit mensen niet meer interesseert. Omdat men niet kookt. Daarom ben ik met de recepten gestopt, en ben naar de achtergrond van voeding gegaan. Dat was een beter idee.

 1. Deze FOODLOG “Degeneeskrachtigekeuken.nl” onderhoud ik voor  iedereen die gezond zijn en gezond blijven óók belangrijk vindt.
 2. Voor de mensen die er goed uit willen zien, óók op hogere leeftijd
 3. En voor diegene die iets wil weten over de achtergrond van voeding
 4. Mijn persoonlijke mening is dat mensen moeten weten dat “gezondheid” voor jezelf  en “gezondheid” in reclame twee héél wat-is-gezond-eten verschillende dingen zijn.
 5. Voor iedereen die eten lekker vindt, maar ook weet dat je voeding je gezondheid op peil kan houden.
 6. Men vindt mij wel, ik ben er en hoef de lezers niet óp te zoeken. Waarom niet ?
 7. Ik verkoop hier niets, en hoef ook niet op nummer 1 bij Google te staan
 8. Want vanuit deze visie heeft nummer 1 op Google geen enkele zin
 9. Ik ben en blijf een reclamevrije Foodlog, (ook met soms geweldige reclame aanbiedingen)

Want ; Iedere cel in ons lichaam bestaat uit iedere hap die je ooit hebt gegeten. Jouw voeding heeft jouw  gezondheid bij de hand, en andersom.  Ook zijn er vele  manieren om gezond te zijn en te blijven.  Wij vinden het een goede zaak om met een kritisch oog te kijken, naar datgene wat je eet.

Kurkuma ?

kurkuma

Kurkuma helpt bij 19 levensbelangrijke aspecten in ons lichaam

Mijn interesse voor kurkuma longa  (en curcumine c3 ‘superieur’) is ongeveer 30 jaren geleden ontstaan. Op een ayurvedische “Pancha Karma kuur” in Sri Lanka. Waar het allemaal begon. Omdat ik een ‘bezige bij’ ben, mocht ik de ayurvedische kok helpen, in zijn keuken. Ik was helemaal háppy ! Mijn kookhobby bleek dus een wetenschap te kunnen zijn. En medicijnen, vanuit natuurlijke bronnen, bleken prima te kunnen werken. Mijn leven, visie en interesse draaiden 180 graden óm. Mijn leven is erg veranderd door deze kuur. Geestelijk én lichamelijk.

Ik ging van huis met gewrichtsklachten en kwam met een visie op kookgebied (ayurveda) en een hobby (kurkuma) en een gezond lichaam weer thuis. Deze interesse is, tot op de dag van vandaag, niet veranderd.

Met het dagelijkse gebruik van kurkuma longa reinigen we ons lichaam.

De ayurveda beschrijft 19 levens belangrijke werkingen van kurkuma. Één ervan is de reiniging van ons lichaams weefsel. Kurkuma longa is één van de pijlers van de oude ayurveda.

Kurkuma heeft mijn toewijding. Ik weet er veel van. Ik lees er al 30 jaren lang boeken en artikelen over. En volg soms cursussen. Dit fascineert me al lange tijd.  Kurkuma is een wondermooi geschenk van de natuur. In onze meditatie cursussen wordt er veel over kurkuma gesproken, het heeft 19 levensbelangrijke aspecten in zich. Het staat op nummer 3 van de meest gezonde voedingsmiddelen ter wereld.

Terecht wordt kurkuma een “anti-aging” natuurlijk middel genoemd. Kurkuma doet wonderen voor je huid, het is échte “skinfood”. Het verzorgt je huid van binnen uit, beter als welke creme je maar kunt bedenken. Daarom bevelen wij persoonlijk bijvoorbeeld de kurkuma specialist aan. Zuivere en ongemengde kwaliteit, zonder chemische toevoegingen. De natuur weet zelf het wat het beste voor ons is. Je houdt je huis toch óók schoon, waarom je lichaam dan niet ?

Ik acht, waardeer en respecteer mijn medemens en voel me met iedereen verbonden. En ik ben dankbaar dat ik me ervan bewust ben.

Vragen ? Mail mij gerust, ik mail u zo spoedig mogelijk terug.

degeneeskrachtigekeuken@gmail.com

Met een hartelijke groet van Tieneke

Volgende »

 1. Beste Tineke,

  Allereerst bedankt voor je vele werk en de mooie site!!
  Omdat onze interesses overeenkomen lees ik jouw blogs altijd met veel plezier.
  Waar ik wel altijd over aan het dubben ben is het volgende.

  Een aantal jaren geleden heb ik Ayurvedische voedingsleer gestudeerd en wat betreft het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen en kruiden gaat de Ayurveda altijd uit van de eigen natuurlijke omgeving in bijvoorbeeld India. In Nederland is het klimaat natuurlijk heel anders (kouder en natter over het algemeen) en dat vraagt om bepaalde voedingsmiddelen die meer zijn afgestemd op ons klimaat en volgens mij los van de constitutie van een persoon.

  Ook lijkt het mij beter om de biologische voedingsmiddelen dicht bij huis te kopen en te gebruiken. Dit alleen al om de co2 voetafdruk te verminderen. Met andere woorden. Kijk goed naar je persoonlijke constitutie en pas je voedingsmiddelen en kruiden daar op aan en gebruik alleen de kruiden en voedingsmiddelen uit je eigen omgeving.

  • Dank voor je reactie. Toch ligt het geheel iets genuanceerder, denk ik. Want in de loop der eeuwen is er in ons Koude Kikkerlandje veel veranderd qua voeding. En hun groei en oorsprong. Bloemkool komt (in de Middeleeuwen) uit het oude Perzië. En spinazie óók. Appels, peren, uien en wortels óók. Onze aardappel komt uit zuid amerika. En tomaten, aubergine etc óók. Mais ? Pruimen, perziken, jeneverbessen, kruisbessen ? Deze eveneens. In het boek “Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken” (J. Meerman) wordt er uitgebreid beschreven hoe het met onze inlandse groenten en fruit gesteld was. Prachtig om te lezen. Maar wat er hier nu écht thuis hoort ? en wat niet ? Dat is tegenwoordig een hele studie op zich. Lees het boekje maar eens, ik raad het je áán. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.