Wat doet curcumine bij spierreuma?

Standaard

Een andere naam voor spierreuma is ook ‘polymyalgie rheumatica’ . Oftewel PMR,  Deze ziekte komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. En vrijwel uitsluitend bij 50-Plussers. De ergste pijn zit vaak in en rond de schouders, nek en bekken. Bovenbenen en bovenarmen. Wat kunt U er zelf aan doen.. De Ayurveda geeft een geheel andere kijk op deze ziekte, in vergelijking met  de gangbare  Westerse Medische Wetenschap. Hier vindt U een interessant artikel omtrent deze ziekte.

Wat Is “Pmr” ?

ONS SPIJSVERTERINGS VUUR.

ONS SPIJSVERTERINGS VUUR.

Letterlijk vertaald is het ‘poly'(=veel) ‘myo'(=spier) ‘algia’ (=pijn) . Oftwel : ..”pijn in veel spieren door een reumatische aandoening…” Deze aandoening kan geheel plotseling beginnen, het begint met erge pijn. Meestal zit deze pijn in de nek, de schouders en de heupen. Soms ook in de bovenbenen. Het bijzondere aan deze pijnen is dat ze zich voordoen in beide lichaamshelften tegelijk.

Men kan ’s morgens moeilijk opstaan, vanwege de stijfheid in de spieren. En na een lange tijd stil liggen, of stil zitten, trekt dit stijve gevoel maar langzaam weg. De oorzaak van deze ziekte is in de Westerse medische kennis geclassificeerd als ‘onbekend’ . Wel is duidelijk dat het niet erfelijk is, en ook niet besmettelijk. Vaak treedt er gewichtsverlies op , als symptoom, gebrek aan eetlust en vermoeidheid.

De oorzaak van de pijn zijn ontstekingen. Het verschil met ‘gewone’ reuma is dat U bij PMR geen last hebt van pijnlijke opgezwollen gewrichten. Bij spierreuma zitten deze ontstekingen alleen in de spieren. Er is nog een ziekte, genaamd ‘fibromyalgie’ , echter bij deze laatste zit de pijn overal. Deze twee aandoeningen hebben wat raakvlakken.

Men noemt deze aandoeningen ook wel “auto immuunziekten”, waarmee bedoeld wordt dat de afweer van ons lichaam zich richt op het eigen systeem. Oftewel het eigen lichaam maakt zichzelf kapot. Het is een ziekte die jaren kan duren. Per jaar zijn er ca 110.000 mensen die deze diagnose gesteld krijgen.

Wat kunt u zelf doen na de diagnose? 

Volgens de traditionele Ayurvedische gezondheidsleer, zit het probleem in zijn oorspronkelijke vorm, in ons darmstelsel. Door een slechter werkend darmsysteem ontstaan er ontstekingen. Doet men daar niets aan, dan breidt zich het probleem steeds verder uit. Tot ons lichaam het niet meer aankan, en de ontstekingen de overhand krijgen. Deze breiden zich uit naar ons spierstelsel, bij PMR.

Als je het probleem op deze manier zou bekijken, zouden sterke ontstekingen remmers minder goed kunnen werken, maar is het een eerste vereiste om het darmstelsel te reinigen. Dit is de Ayurvedische zienswijze. In de Westerse geneeswijze, heeft men vaak als antwoord op dit probleem het langdurige gebruik van Prednison. Dit is een chemische sterke ontstekingen remmer, maar deze heeft erg veel wat minder prettige bijwerkingen. U kunt er dik van worden, een wat opgezet gezicht krijgen, maagklachten, een hogere bloeddruk en botontkalking zijn ook genoemd als bijwerking. Terwijl het lichaam niet gereinigd wordt van het onderliggende probleem.

Natuurlijk zijn er in de natuur ook zeer goede ontstekingen remmers te vinden, met name genoemd “Curcumine C3”. Deze heeft als eerste werking het reinigen van Uw darmstelsel. Zonder bijwerkingen. Het is een goed en sterk werkende ontstekingen remmer, met de sterkte van een chemische ontstekingen remmer, maar geheel zonder bijwerkingen. Curcumine C3 “superieur’is een ontstekingen remmer van wereldformaat ! Drie uitstekend werkzame curcuminoïden werken samen, in dit geval. Bisdemethoxy, Demethoxy en Curcumine-Longa.

Onlangs ontving in een enthousiaste mail van een mevrouw,  die  voor haar man, bij mij de  CURCUMINE C3 had besteld. Dit bericht trof mij enorm.  Omdat ik verschillende mensen ken, met ditzelfde probleem.

DE MAIL WAS ALS VOLGT :

:  ….”…Bij mijn man werd 3 maanden geleden spierreuma geconstateerd. Huisarts adviseerde Prednison, maar wij zijn op zoek gegaan naar een natuurlijk middel en ca. 2 maanden geleden begonnen met ‘s avonds 2 capsules curcumine. Vorige week voor controle naar huisarts en uitslagen van de bloedtest waren bijna weer helemaal normaal! Het gaat erg goed met hem en wij zijn daar heel blij en dankbaar voor! Wij vinden het belangrijk dit ook met anderen te delen……” …

Curcumine c3 is dus een wondermiddel ?

EEN GOED IDEE :)

Groenten, altijd gezond.

Nou, nee, zo simpel is het niet. Als U de darmen van zijn ergste probleem hebt verlost, zou het daarna het allerbeste ‘geneesmiddel’ zijn, om een poos de voeding te veranderen. Curcumine c3 ‘superieur’ remt de ontstekingsfactoren af. Ontstekingsfactoren zijn eiwitten die witte bloedcellen activeren of lokken. In onze darmen kunnen vele factoren een rol spelen bij dit ontstekings mechanisme.

In de Ayurveda noemt men dit  “AMA”, oftewel belastende resten voor ons systeem. Je kunt dus curcumine C3 nemen, in dit natuurlijke middel werken 3 curcuminoïden samen. En geeft het vrij snel een goed resultaat. Maar daarnaast is het ook belangrijk om Uw lichaam van deze reststoffen te reinigen. Zodat het proces omgekeerd wordt, en er daadwerkelijk “genezing” plaats vindt. En geen onderdrukking van het probleem.

Hoe reinigt u het lichaam van deze reststoffen ? 

Door een betere spijsvertering. Dit hoeft U niet voor de rest van Uw leven te doen, een week of 2 is , in de regel, voldoende. Tenzij u erg zwaar bent, dan is een wat langere tijd wel aangeraden. ( Maar als U erge ondergewicht hebt, verzwakt bent, kinderen en mensen op erg hoge leeftijd is dit ook niet aan te raden.)  Deze detox-voedingslijn lijkt een beetje op ons Westerse ‘raw food dieet’, omdat de nadruk ligt op verse groenten, groentesappen, rauwkost en  ( evt biologische)  producten met veel levenskracht. . Het is enorm werkzaam voor een reiniging, en dus een genezing in het darmstelsel op gang brengt.

Voeding die U niet goed verteert, dient U dus te vermijden. Geen kliekjes, geen vettige en oude voedingmiddelen. Geen kaas, varkensvlees, buikspek, witte suiker, witmeel producten en zeker geen niet-verse yoghurt. Deze zijn  belastend voor het darmstelsel.

1. Over het algemeen wordt de smaak “bitter” aangeraden. Met name bitter en scherp zullen de reststoffen uit Uw lichaam zuiveren. Curcumine is bitter , en de toegevoegde peper is de scherpe factor.  Bittere en scherp zijn : Zwarte peper, Cayenne peper, Gember of gember thee, ( Zie mijn vorige artikel “AFVALLEN EN DETOXEN MET WARM WATER. ) curcumine, kruidnagel en kaneel.

2. Het dieet om U te zuiveren is tamelijk beperkend, Het beste kunt U de maaltijden, qua samenstelling, zo simpel mogelijk houden. Neem 3 maaltijden per dag, waarvan de grootste tussen de middag is. Neem geen tussendoortjes, liever niet drinken tijdens de maaltijd. Neem kruidenthee 15 tot 30 minuten NA de maaltijd.  Eet niet meer na 20.00 uur ’s avonds, en vermijdt ten allen tijde te veel eten.

3. De nadruk legt U op rauwe en verse producten. Vers en zuiver bereid, kort gekookt. Met name veel groente en groentensappen.

Een goede voedings richtlijn bij PMR

FRUIT : Aanbevolen : zuur en wrang fruit en fruitsap, rode en zwarte bessen, mandarijnen, sinaasappels en grapefruit, granaatappel, citroen, limoen,

: Afgeraden : alle zoete vruchten en fruitsappen. Zoals banaan, druiven, kersen, dadels, vijgen , meloenen en rozijnen.

KIEMGROENTEN.

KIEMGROENTEN.

GROENTEN : Aanbevolen worden de kiemgroenten, zoals alfalfa, broccoli(kiemen), tuinkers en tarwegras(sap) . Verder alle groenten die niet onder de categorie ‘zoet’ vallen. Kort koken of stomen is prima. Ook een zachte tomatensaus met een pittig specerijenmengsel is prima. Weinig vet toevoegen ! Knollen, aardappelen, wortelgroenten en paddenstoelen met mate.

: Afgeraden worden  zoete groenten zoals mais, wortel, en zoete aardappel.

GRANEN  : Afgeraden worden witmeel producten, gebak, gistbrood,  en deegwaren. wees voorzichtig met tarwe en haver. U kunt er allergisch op reageren.

BONEN  : Afgeraden.

DIERLIJKE PRODUCTEN : Als U Uw lichaam echt wilt schoonmaken, is het eten van vlees en eieren ontraden. Een klein stukje witvlees van kip of kalkoen als uitzondering zou eventueel kunnen.

OLIËN EN VETTEN : Minimaal  : ghee, lijnzaad olie  of mosterd olie.

ZUIVELPRODUCTEN : Kunt u het beste vermijden, met uitzondering van verse karnemelk met wat komijnzaad. Verdund met water.

ZOET MIDDELEN  : Afgeraden.

KRUIDEN EN SMAAKMAKERS : Zijn goed te combineren, zeker de bittere en scherpere kruiden. Afgeraden wordt het gebruik van zout. De roze Himalayazout is dan nog het beste.

DRANKEN : Aanbevolen : bronwater op kamertemperatuur, gemberthee, pittige kruidenthee, kardamomthee, kaneelthee. Het is de beste detox om gedurende de dag te nippen aan warme thee en of heet water/thee. Afgeraden zijn koude dranken en alcohol.

Conclusie van ondersteuning van curcumine c3 bij PMR

De curcumine C3 ondersteunt de reiniging van het systeem en helpt bij de blokkering van de ontsteking remmende  factoren. Vaak leest men dat het “niet goed in het bloed’ opgenomen wordt. Maar de werkzaamheid ligt in een gang door de darmen. In de capsules Curcumine C3 zit  scherpe peper ingesloten. Samen met de bovenstaande  reiniging van het darmsysteem zult U een heel eind kunnen komen. Vandaaruit vindt de vooruitgang weer plaats. Verder is er bij PMR een geconstateerd probleem  : de stijfheid in de spieren.

Gaarne bedank ik de mensen die me deze enthousiaste mail hebben gestuurd. Dit artikel is bedoeld voor de mensen die met hetzelfde probleem te maken hebben en/of krijgen. Precies zoals met al schreef : Dit artikel is bedoeld om met anderen te delen.

Ik wens U allemaal een goed weekend, en zou blij zijn met een reactie uwerzijds

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Ha Tineke,
  Er is spierreuma geconstateerd, ik ben gisteren begonnen met prednison. Kanje curcumine samen met prednison gebruiken?
  Groet Pia

 2. Oeps. Antwoord staat al in reactie van februari 2016. Heb ik over het hoofd gezien. Combinatie Prednison en Curcumine C3 dus niet aan te bevelen.

 3. Hallo Tineke, ik lees dat je een zeer goede ayurvedische en westerse arts kent voor spierreumatiek. Ik ben daar zeer in geïnteresseerd . Zou je zo vriendelijk willen zijn mij dit adres door te willen geven? Hartelijk dank. Vriendelijke groet. Toos

  • Goedemiddag, Eigenlijk kun je dit beter niet samen gebruiken. Omdat Prednison bloedverdunnend is, en de Curcumine C3 ook. Dan gebruik je 2 bloedverdunners tegelijk, dat is niet gezond te noemen. Als je wilt, ken ik een zeer goede Ayurvedisch EN Westers Universitair opgeleid arts. Misschien wil je die eens consulteren ? Ik verwijs heel veel mensen ( met goed succes) door naar hem. Een aimabele man, je bent daar in uitstekende handen. Grtjs van Tien 🙂 . Fijn weekend gewenst.

 4. Lieve Tieneke, ik gebruik nu een tijdje de curcuma die ik bij jou heb besteld. Ook ben ik begonnen met chlorella. Ik gebruik al 10 jaar 10 mg. paroxetine, een antidepressivum. Nu merk ik dat de werking van de reinigende middelen zo krachtig is dat ik afkickverschijnselen krijg. Ik zou best van de antidepressiva af willen, maar het heeft bij mij zo veel goeds gedaan, dat ik daar toch angstig voor ben. Weet jij of curcuma een positieve werking heeft bij hooggevoeligheid? Ik heb er in je artikelen niets over gevonden. Ik geniet van jouw website. Ik hoop op een antwoord, liefs, Margot.

  • Hallo, Dame,.. Ja, ik begrijp jouw vraag. Want die krijg ik eigenlijk erg vaak. Zeker van hooggevoelige mensen. Daar ben ik er zelf ook een van. Wat je het beste kunt doen, is de Ayurvedische kurkuma-longa nemen. Deze is ZONDER PEPER, zacht en zuiver in zijn natuurlijke werking. En dan NIET meer als 1 capsule per dag. Het is eigenlijk zoals de kurkuma-longa in zijn natuurlijke vorm bedoeld is. Dan zit het jouw medicatie niet in de weg. Wel raad ik je aan om er zeker ca 5 uren verschil tussen te laten. Tussen de Ayurvedische kurkuma-longa en de medicatie. Dit is om op zeker te gaan. Zeker is de curcumine-longa het sterker werkzame element. Echter heb ik ongeveer een 1500 vaste klanten in mijn shop, en er zijn erg veel mensen die de curcumine-longa niet goed kunnen ‘verteren’ . De bio-kurkuma is ook erg goed werkend, maar de ayurvedische is zeer geschikt voor mensen met een hoge gevoeligheids graad. Als je meer vragen hebt, dan beantwoord ik deze graag. Mag ik je hele Fijne Pinksterdagen wensen ? Liefs en Groeten van Tien. 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.