WAT IS GEZOND ETEN VOOR ONZE TUINVOGELS ?

Standaard

Hoi, mensen,..

tuinvogelsAlles goed bij jullie ? Wij zijn met de voorbereidingen voor onze jaarlijkse  meditatie- en yogacursus bezig. Aanstaande vrijdag vertrekken we en we zien wel wanneer we terug komen. Dus dit jaar komen er niet meer zoveel BLOG’S van mij.

Maar deze laatste BLOG wil ik graag wijden aan tuinvogels.

Wat is gezond eten voor onze tuinvogels ?

Al een paar dagen zit er een winterkoninkje in onze tuin in Groningen. Het kleine diertje zoekt onder en achter de bloempotten naar eten. Onze ganzen en zwanen en meeuwen enz enz… krijgen genoeg te  eten, maar dat winterkoninkje lust het niet. Geen broodkruimeltjes en geen pinda’s . Ook geen vetblok.

Wat geef je zo’n beestje nou. Ik heb eens rond gekeken wat zulke vogeltjes graag lusten, ik  ga geen torretjes vangen , of dikke wurmen..Want die rennen toch weg, als je ze in een bakje voor de vogels neerzet. Die blijven echt niet zitten, dacht ik zo. Zonde van de moeite ! .  Maar waar kun je ze dan echt blij mee maken ?? .  ‘k Had geen idee.

Toen kwam er een aflevering van het tijdschrift “PUUR NATUUR” van Natuurmonumenten door de brievenbus binnen. Met een geweldig leuk artikel. Over eten voor zulke mini-insecteneters.

“.. Dieren redden zich over het algemeen best prima, ook in de tuin. Alleen als het  wintert kun je ze bijvoeren. Maar geef ze wel het juiste voer. Vogels zijn leuk om te zien , en het zijn dankbare eters .

GEZOND ETEN VOOR MERELS EN LIJSTERS.

MERELS EN ANDERE LIJSTERS houden onder meer van rozijnen, fruit en meelwormen. Bij de ACTION hebben ze hele leuke fruitprikkastjes te koop. Kosten haast niks en de vogels vinden het erg leuk. Een soort prikker in een huisje, waar je fruit aan kunt prikken. Leuk en simpel. Meelwormen koop je bij dierenspeciaalzaken. En dat kost ook 2x niks. Ik vind merels leuk en grappig. Er woont al jaren een merel met grijze veren op zijn hoofd , in onze tuin. Ik herken hem uit duizenden.

GEZOND ETEN VOOR MEZEN.

Alle soorten mezen vind je wel in onze tuin. Die vervelen zich niet bij ons, want voor die mini vogeltjes is altijd wel wat te eten . Ze lusten graag vetbollen. En ook peuteren ze graag aan ongebrande pinda’s. Je moet er wel aan denken , dat als het zwaar vriest het voor die kleine beestjes een hele klus is om zo’n pindadop  open te peuteren. Dan kun je ze beter pinda’s in een silo geven. Dat kost die beestjes niet zoveel energie. Vetbollen kun je simpel zelf maken, maar neem wel ZOUTLOOS vet ! Bijvoorbeeld frituurvet, ZOUTLOOS !

GEZOND ETEN VOOR ROODBORSTJES, WINTERKONINKJES EN HEGGEMUSSEN.

Dit zijn eigenlijk insecteneters, daarom lusten ze ook graag maden. Het beste kun je die dan halen in een dierenzaak. Wat ik zelf koop zijn van die vetblokken met insecten erin. En die hang ik aan de stam van de boom. Of ik leg ze op een hoge tafel, winterkoninkjes zijn geen klimmers. Maar katten zijn er altijd wel als kapers op de kust !..

Bovendien maak je deze vogeltjes wel blij met havermout. Dat is goed voor ze !
Alles wat uit onze keuken komt, is eigenlijk niet zo goed voor vogeltjes. Kaas of andere etensresten zijn slecht voor ze. Niet dat ze het niet eten,.. maar het is slecht voor ze. Ze worden er ziek van.

EN EGELS?? WAT IS GEZOND ETEN VOOR EGELS ?

De stekelbeestjes houden eigenlijk een winterslaap, maar soms worden ze wel eens wakker uit hun winterslaap. Dan hebben ze honger en gaan op zoek naar eten. Veel mensen geven ze dan melk,  of brood .. NIET DOEN ! Daar worden ze erg ziek van ! Geef ze maar gewoon een beetje kattenvoer uit blik. PRIMA ! Of gewoon wat water of maden/meelwormen . Dat is goed voor de egels.

EN WATER ?

Als je dieren water geeft in de wintertijd, doe dan een beetje gaas over het waterbakje. Want ze gaan erin badderen, en daar krijgen veel dieren longontsteking van. Drinken is prima, baden niet

Ook moet je de waterbak regelmatig even schoonmaken, in verband met bacteriën.

Zo, mensen, deze laatste BLOG is gewijd aan gezond eten voor onze tuinfluiters.

Je hebt ‘SIJSSIES’ en  “DRIJFSIJSSIES” vertelde een vriendin van mij me ooit eens, ik heb haar eerst stomverbaasd  aangekeken en heb er toen zo vreselijk om moeten lachen !

IK WENS IEDEREEN HELE FIJNE FEESTDAGEN

EN EEN BIJZONDER GOED, GEZELLIG  en GEZOND 2013 TOE

Met een hartelijke groet van Tieneke  

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.