Vegetarisch eten en een boerenkool pesto

Standaard

Vegetarisch eten in een restaurant ? Dit artikel gaat over een waar gebeurde situatie. Eigenlijk hilarisch dat zoiets nog gebeurt. We aten in een restaurant, en toen we vroegen of er ook iets vegetarisch op de kaart te vinden was,  kregen we als antwoord van de eigenaar; “Vegetariër? Jullie? Zo zien jullie er niet uit.” We hebben elkaar eens aan gekeken en zijn vertrokken. wat moet je met zoiets. Hier vindt u een leuk artikel over vegetarisch eten en een recept van een heerlijke boerenkool pesto. 

Vegetarisch eten in een restaurant                                                                            

vega-eten-in-een-restaurant

Vegetarisch eten in een restaurant

Het is nog lang een grapje geweest. Als we iemand zagen die er beroerd uitzag, was onze steevaste opmerking “Kijk, daar loopt ook een vegetariër”. En dan moesten we lachen. Voor een restaurant eigenaar is dit toch een ietwat vreemde opmerking.

Ja, er zijn soms koks die zich er geen raad mee weten. Vega koken is niet moeilijk, maar lekker vegetarisch koken is een ander verhaal . Verder is het vaak prachtig gepresenteerd, maar je gaat wel met een hongerig gevoel naar huis.

De Nederlandse Vegetariërs bond heeft tegenwoordig een lijst voor vega-eters in restaurants. Wij komen altijd met een graag bij een Italiaans of een Indiaas restaurant, Thai, of een Griek. Daar krijg je goed en lekker eten, met een normale portie.

Vegetarisch eten  ? “U draagt toch ook leren schoenen ?”

Wat een onzinnige discussie. Een veel gehoorde opmerking is, als je zegt dat je vega eet is   “Vegetariër? U draagt toch ook leren schoenen ? ” Waarop ons antwoord meestal is; Ja….maar wij eten onze schoenen toch niet op”. Het is de bedoeling om eens na te denken over de uitwerking van vlees eten  en het milieu. Ik eet toch ook geen plastic slippers, die zijn ook vega.

CHARLY CHAPLIN EET ZIJN SCHOENEN OP, WIJ NIET.

Charly Chaplin eet zijn schoenen op,..

Het probleem is vaak dat er veel mensen zijn niet gewend om groente anders te bereiden. En weten derhalve ook geen bijzondere combinaties te maken.

Eigenlijk heeft iedere groente-eter zijn eigen reden. Jongeren hebben vaak zo’n periode in hun leven dat ze besluiten groente te eten. Vaak is dit vanwege de “zieligheids factor”. Volkomen begrijpelijk. Niet dat ik in huilen uitbarst bij het zien van een zoute haring. Maar dat er veel mis gaat in onze vleesindustrie hoef ik niemand uit te leggen. Van gifschandalen tot kilo’s antibiotica zonder aanwijsbare reden. We eten het allemaal erbij op.

Vegetarisch eten ? Waarom zou je ? 

Ja, ons vlees is geen vers vlees meer. Want ons  vlees is volledig gekleurd.  Als er namelijk  in de supermarkt stukken vlees zouden liggen met hun natuurlijke grijs-bruine kleur zou dat veel potentiële kopers afschrikken. En zou eigenlijk niemand dat willen kopen, omdat het er niet goed uitziet. Dus worden er flinke hoeveelheden kleurstoffen, natriumnitraat en natriumnitriet overheen gedaan. Eigenlijk is het giftig, maar we eten dat er bij !

Want dit zijn chemicaliën die bederf vertragen. Helaas maken deze chemicaliën geen onderscheid tussen jezelf en het stuk gegeten vlees.  Daarom is het eten van vlees een van de redenen dat je je nieren uitput.

Vlees eten vanwege de eiwitten ?  

Wist u dat er meer eiwitten in groente zit, dan in vlees ? Je krijgt ook steeds meer informatie via de radio en televisie/internet. Gelukkig wel. Ieder mens moet weten waar hij/zij voor kiest om te eten, toch? En wat de eiwitten betreft, er zitten meer eiwitten in groente dan in vlees. Hoe zou een olifant, een neushoorn of een stier dan kunnen overleven en zo groot worden!

Eigenlijk eten wij als mensen hoofdzakelijk vegetarische dieren.  Behalve vis, wij eten wel jagende vissen. Vissen die vis eten. En tijdens de vertering vallen de meeste eiwitten toch uit elkaar in de aminozuren waaruit ze zijn opgebouwd.

Het komt erop neer dat je lichaam de bouwstoffen zelf wel weer in elkaar zet. En die bouwstoffen zitten net zo goed in melk producten, granen, bonen en noten. Dit zijn hoogwaardige eiwitbronnen. Kaas, pinda’s en linzen bijvoorbeeld bevatten per gewicht meer eiwit dan hamburgers, varkensvlees en biefstuk.

Vegetarisch eten blijft toch gezonder.

En om verder over het milieu nog maar te zwijgen. Vlees vervuilt erger dan uitlaatgassen. En al zou je per week maar één vleesvrije dag invoeren, dan heb je er nog mee gewonnen.

Zin in iets lekkers koken ?

Recept van Boerenkool pesto

Nodig :

 • 150 gram boerenkool (vers en biologisch ?)
 • 15 gram verse dille,
 • boerenkool-pesto

  Boerenkool pesto is een bijzonder recept

  4 eetlepels pecorino kaas, geschaafd.

 • 10 gram amandelen ( geschaafd)
 • 10 gram walnoten,
 • 1  eetlepel citroensap,
 • beetje peper,
 • 1 kleine theelepel paprika poeder,
 • (het liefst “gerookte paprika poeder”, past goed bij boerenkool).
 • En pasta.

Bereiden :

 1. Kook je verse boerenkool ca 7 minuten, dat is lang genoeg.
 2. afgieten en laten koelen ( Afgietwater bewaren, niet weggooien ! )
 3. schaaf de kaas, doe in de blender
 4. knip de dille en doe erbij
 5. walnoten en amandelen in de blender,
 6. beetje peper erbij en de gerookte paprika poeder,
 7. citroensap erbij
 8. en flink wat olijfolie, zeker een 1/2 borrelglas
 9. doe de boerenkool ook in de blender,
 10. dan malen
 11. als het te dik en stug is, doe er wat water of boerenkool kook water bij

Het gerecht is nu klaar.

Zet even weg, en dek het af.

 • Kook de pasta, of de aardappelen, of wat je maar lust, (ik deed dit o.a.  over de witlof)
 • Beetje geraspte kaas op je bord,
 • pasta erover,
 • en de boerenkool pesto erover ,

De verse vitamientjes rennen lachend over je bord heen-en-weer. Dit is erg lekker en, natuurlijk, vega gezond. Probeer het maar eens. Snel klaar.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste natuurzuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow omtrent kurkuma en/of curcumine. Veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten.  Kurkuma zalf ? Kurkuma olie of Neem olie ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

Volgende »

 1. Het eten van vlees heeft de evolutie van de mens versneld. Tegenwoordig kunnen wij allemaal beter en gezonder eten. maar dat kost meer geld en daar passen de meesten voor. Eieren van mijn eigen scharrelkippen smaken beter en zijn gezonder dan uit de winkel.We zouden allemaal deze eieren kunnen eten, als we er 4 keer zo veel voor zouden willen betalen! Vissen kunnen we tegenwoordig goed kweken maar zijn duurder dan de vis uit zee, dus gaan we door met het plunderen van de zee, inplaats van meer te betalen! Dus alles is een kwestie van geld. De mens kiest voor minder betalen en niet voor gezondheid.

  • Dank voor je reactie. ja, dat ben ik helemaal met je eens ! De meeste mensen zien het op de “reclame” manier. Veel krijgen en weinig betalen. Maar in de natuur werkt dit principe niet ! De dieren kunnen zich niet verweren . Die hebben geen geld. GRTJS van TIEN.

 2. Wij zijn hier pescetarians, we eten geen vlees, wel af en toe vis. We gaan vaak op vakantie naar Engeland en daar kun je wel heel lekker vega uit eten, beter dan hier. Ik heb zelf een pinda- en notenallergie en dat is ook altijd een probleem in restaurants. Bij het dessert heb ik een keer bitterkoekjesijs gekregen, op mijn opmerking dat daar nootjes in zaten zei de serveerster:”Nee, bitterkoekjes.” Toen heb ik haar maar uitgelegd dat bitterkoekjes gemaakt worden van amandelen, zucht….
  Maar, ik heb vanavond een heerlijke pan pompoensoep gemaakt, 2 potjes voor oma in het verzorgingshuis en lekker voor ons zelf morgen.
  Prettig weekend.
  Groetjes, Karin

  • Hoi, DAME uit Enschede. Dank voor je reactie, altijd hartstikke leuk om van je te horen. Ik lees jouw BLOG ook altijd trouw, maar soms komt het er niet van om te reageren. Gefeliciteerd met je prijs voor de 50.000 woorden. Heb ik goed gelezen, niewar ?? 🙂 . Ik lust ook graag pompoensoep, vorige week heb ik bij de ACTION 3 van die zilverkleurige soepkop-met-schotel gekocht voor 99 cent-per-set. . Die “oude-zilver-look” en de knalmooie oranje soep ziet er feestelijk uit, vind ik. Mijn moeder is ook de jongste niet meer, maar ze komt graag bij ons eten. Altijd is ze enthousiast en gezellig. Mag ik je een gezellige en enthousiaste werkweek wensen ? Tot BLOG’s.. GRTJS van TIENEKE 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.