HOE BAK JE BROOD MET EEN BROODBAKMACHINE ?

Standaard

HOE BAK JE BROOD MET EEN BROODBAKMACHINE ?

Een handig ding,..

Een handig ding,..

Jaren geleden kwam ik eens bij mijn , toenmalig nieuwe, buurvrouw voor de eerste keer thuis. Ze stond nog midden in  de rommel van de verhuizing. Maar een ding trof mij direct. Het rook daar toch lekker ! Ze gebruikte iedere dag een broodbak machine zei ze. Ze zette het ding ’s avonds aan, en had iedere ochtend vers brood.

Bak zelf je brood in de broodbakmachine.  Binnen een week had ik er ook eentje,. Jaren later kwam ik erachter dat er in brood de meest gekke ingrediënten werden gebruikt. Zoiets als “broodverbeteraar” , dat zijn gemalen varkensharen.  Hoe bedenk je het !  Bovendien zit er erg veel suiker in. Zelf je brood bakken is een fluitje van een cent.  En je hebt de volle controle over wat je eet, er zijn geen verborgen ingrediënten .

HOE BEGIN JE MET EEN BROODBAKMACHINE.

Mijn eerste broodbakmachine was een 2e hands van de markt. En die heb ik nog steeds. Kijk even of alles erbij is, en het is echt niet nodig om een duur geval aan te schaffen. Een raampje erin is wel handig, en wat meer programma’s. Onder andere is het ook mogelijk om jam te maken met een broodbakmachine.  Zeer makkelijk en handig ! Kies er wel een die verschillende keuzemogelijkheden biedt voor meerdere brood types. Je kunt ook prima brood bakken van maismeel of rijstemeel.  En een compact roggebrood vraagt andere instellingen als een luchtig wittebrood. http://youtu.be/UjdDGZbAbEo Maak jezelf wel  vertrouwd met de verschillende onderdelen van de machine, leer gewoon je machine kennen. Daarna heb je er vele jaren plezier aan ! Alle merken zijn verschillend, en vele merken hebben ook nog verschillende modellen

lekker vers brood !

lekker vers brood.. 🙂

Ook zit er verschil in de volgorde van het mengen van de ingrediënten. Je hebt erbij die de ingrediënten voorverwarmen, voordat ze gaan kneden. Dus: bij de ene moet je eerst beginnen de vochtige ingrediënten. En bij een ander merk met de droge ingrediënten.  En een keuzemogelijkheid voor een lichte- midden- of donkere korst is ook handig. Verder zou ik aanraden om met eenvoudige recepten te beginnen met een nieuwe machine. Neem eerst een paar simpele recepten, zoals een wit- aardappel-  of eierbrood. Er gaan in het begin toch wel dingen verkeerd..  En wen je aan de aanwijzingen van de fabrikant, daar mee bedoel ik de volgorde van ingrediënten.

EN GIST MOET ALTIJD ALS LAATSTE ERIN. Als regel kun je stellen:

1. eerste de vloeistoffen,

2. dan de extra ingrediënten zo als gedroogde tomaat/ oregano/zout  etc,

3. het meel,

4. (kuiltje in het meel maken)  en daarin het gist, (niet in contact brengen met zout of tarwekiemen),

WEETJES OVER DE BROODBAKMACHINE.                                              

1. DE KLOK.      

  1. Als je eieren in je recept gebruikt, gebruik dan NOOIT een tijdsinstelling die langer als EEN UUR  moet wachten.  Boter of melk is geen probleem. Gebruik je melkpoeder, ipv verse melk, dan heb je op 3 eetlepels melkpoeder 250 ml water nodig.  En denk erom dat je eerst water in je broodbak machine doet, als je melkpoeder gebruikt, dan het meel, en als laatste de melkpoeder. Anders heb je EEN DIKKE KLONT in plaats van melk.

Als het klaar is, en de klok gaat,  kun je je brood uit de vorm halen.

Maar LAAT HET BROOD ALTIJD EERST 30 MINUTEN AFKOELEN voordat je het aansnijdt. Even laten rusten.

mmmmmmuizen,..

mmmmmmuizen,..

Zoete broden met extra zoetigheid zullen geen  mooi resultaat opleveren met een klok, eigenlijk nooit. Het wordt plakkerig of zwart. En gekonfijte vruchtjes worden vermalen, dan zit er veel te veel suiker in het mengsel.  Niet doen.. dat mislukt gewoon..

Ik heb er eigenlijk nooit goede resultaten mee gehad. Kun je beter bij de bakker halen. Suikerbrood lukt niet in een broodbakmachine ! Verder moet je eraan denken dat gist NOOIT in contact mag komen met zout, havervlokken of tarwekiemen.. Het beste is om niet langer als een uur  uitstel met de de tijdsinstelling te werken. Verder , als laatste, kun je beter melkpoeder, in plaats van verse melk, gebruiken bij een tijdsinstelling. Anders is het zuur.

2. TOEVOEGINGEN.                                          

brood bakken warmVruchten, groenten en noten die aan het begin van het kneden zijn toegevoegd , zullen gepureerd of tot stukjes worden vermalen. Meestal is dit NIET de bedoeling ! De rozijnen moeten eigenlijk heel blijven, en de stukjes walnoot ook. Voeg ze pas toe 10 tot 15 minuten NA het BEGIN van het kneedproces. Mijn broodbakmachine heeft daar een piepertje voor. Let daar even op ! Ook is het wel handig om bij gedroogde abrikozen, zongedroogde tomaatjes of geroosterde paprika’s etc als ingrediënt twee of drie extra lepels meel aan het mengsel toe te voegen. Anders wordt het te nat .

3. GIST.

400 jaren V. CHR was gist een toevallig opgevangen, in de lucht zwevende wilde gist. Het zette zich pas na UREN STAAN vast op het brooddeeg. Eigenlijk toevallig.  Pas vanaf  de 19e eeuw kon men dit proces sturen. Nu kunnen we kiezen tussen gedroogde gist en verse gist . Het gistingsproces wordt geactiveerd door water en suiker.

Deze ingrediënten moeten allebei EEN BEETJE aanwezig zijn in je mengsel. Want de kleine koolzuurhoudende belletjes zorgen ervoor dat je brood gaat rijzen.  Tijdens het bakken, bij een bepaalde temperatuur, gaat het gist dood en stopt het rijzen. Hoe meer gluten, hoe hoger het rijzingsproces.  Meestal zijn gluten alleen in rogge- en tarwemeel aanwezig, van nature.

3. EIEREN.

Eieren verlenen het brood een zachtere korst en een vollere smaak. Bovendien dragen eieren bij aan het desemen. Het beste om te gebruiken zijn grote eieren.  Eipoeder kan natuurlijk ook,.. maar natuurlijke ingrediënten zijn veel lekkerder.

4. VETTEN.

Wees spaarzaam met vet. Vet heeft wel een conserverende functie, maar maakt het brood klef. Voor echte Franse broden wordt geen vet gebruikt. Daarom drogen ze ook uit binnen 24 uur.  Alle soorten olie zijn bruikbaar. Al hebben ze wel hun uitgesproken smaak. Olijfolie is vaak zachter als bijvoorbeeld sesamolie of dierlijk vet. Verder moet je eraan denken dat margarine veel water bevat !

PROBLEMEN BIJ HET BROOD BAKKEN IN EEN BROODBAKMACHINE.

*INZAKKEN VAN HET BROOD:

Laat het deksel van de broodbakmachine gedurende het bakken gesloten – Verplaats de machine niet tijdens het bakken, belangrijk hierbij is dat de machine ook op een plek staat waar hij niet trilt of verschuift als hij aanstaat -Zorg ervoor dat u zeker bent dat de ingrediënten in de juiste verhoudingen bij elkaar gevoegd zijn, dit kan zeer veel uitmaken voor het resultaat! -Heeft u alle bovenstaande tips gevolgd en ligt er nu weer een ingezakt brood in uw machine? Doe het deksel snel weer dicht en draai nog een kort programma (een kleine 15 minuten)

*HET BROOD IS VAN BINNEN NIET GAAR:

Vaak is dit een probleem van teveel vocht of te weinig meel. De volgende keer kun je beter 1 a 2 eetlepels meer meel, of 1 a 2 eetlepels minder water toevoegen. – Als het een zoet brood is, en kleverige gaten vertoont, verminder dan de hoeveelheid suiker met 1 eetlepel.

*HET BROOD IS INGEZAKT. – Teveel vocht is bijna altijd het probleem. gebruikt 2 eetlepels minder de volgende keer. Het deeg moet steviger zijn en wat meer ‘plakkerig’. – Je hebt het zout vergeten, of een zoutvervanger gebruikt.  De minimum hoeveelheid zout is een 1/2 theelepel op een brood van 450 gram.  En 3/4 theelepel op een brood van 675 gram. – Teveel suiker. Gebruik gewoon veel minder suiker. Ik vind dat je dit soort broden beter bij de bakker kunt halen.  Zoete broden kunnen per gram suiker of vocht mislukken..

*DE KORST IS VERBRAND, MAAR HET BROOD IS GAAR.

Dit is een suikerprobleem. Neem het brood 5 a 8 minten eerder uit de machine.

* HET BROOD HEEFT EEN BOLLE KORST MET VEEL GATEN EN LUCHT TUNNELS.

– Teveel vocht. Verminder de hoeveelheid vocht met 1 tot 2 eetlepels, de volgende keer. – Teveel gist.  Gebruik zeker 1/4 theelepel minder gist bij een kleiner brood. En 1/2 theelepel bij een groter brood.

* HET BROOD RIJST NIET VOLDOENDE.

– Niet genoeg gist. Gebruik de volgende keer 1/2 theelepel meer gist. – De gist is niet vers. Controleer dit doot 2 theelepels gist in 125 ml warm water ( ca 45 grdn) te doen. Gooi de gist weg, als er niet binnen 5 a 10 minuten een dikke schuimlaag ontstaat.

-U gebruikt snelwerkend gist, of de cyclus voor snelwerkend gist. dan gaat het gist sneller dood.

– Je hebt te warm water gebruikt, namelijk boven de 46 grdn. dat gaat het gist dood.

– Niet genoeg vocht, gebruik 1 eetlepel meer vocht , de volgende keer.

– Teveel suiker ( honing, stroop, geconfijte vruchtjes) een beetje suiker moet, anders rijst je brood niet. Teveel is ook niet goed..

– Je gebruikt teveel glutenarm meel. Gebruik broodmeel – Het kraanwater is te hard ( te veel kalk) . Voeg aan je brooddeeg 1 theelepel citroensap of azijn toe.

– Te veel zout. Als je veel noten gebruikt, en daarbij de hoeveelheid gewoon zout niet hebt aangepast !

– Je liet het gist in aanraking komen met het zout, voordat het mengen begon. Voor gist is dit dodelijk.

– Je hebt het deksel geopend tijdens het rijzen, waardoor warme lucht kon ontsnappen.

* HET BROOD RIJST HELEMAAL NIET, IS KLEVERIG EN VERBRAND.                            

– Je hebt vergeten de deegspatel in de broodvorm te plaatsen, of de deegspatel was niet voldoende gezekerd en is

"..........."

“………..”

daardoor los geraakt.

PERSOONLIJK heb ik het liefst het echt bakkergist ! Daarom ga ik naar een warme bakker, en vraag gewoon, aardig en vriendelijk, om een stukje gist. Meestal krijg ik dat wel, soms moet ik betalen. Maar dat kost ook 2 x niks ! En het is veel lekkerder als gedroogde gist !

Zo, mensen, hier een heleboel info voor jullie. Als laatste geef ik nog een paar simpele en lekkere recepten.. En als je het echt leuk vindt om zelf brood te bakken,  in mijn zoektocht over het internet heb ik een site gevonden voor echte enthousiastelingen.. maar dan niet met de machine, maar met de hand !

En vers, zelfgemaakt brood is gezonder, als vanuit een fabriek.

Maar je lichaam reinigen van alle oude afvalstoffen van jaren heen, is ook gezond. Ja,.. We reinigen wel onze wc, maar nooit onze darmen. We onderhouden de computer soms beter, dan ons hersenweefsel. We poetsen en smeren de (electrische)fiets en/of auto regelmatig, maar hoe ons eigen bewegingsapparaat te onderhouden,.. daarvan hebben we geen idee. We stofzuigen ons huis, maar hoe moeten we onze longen schoonhouden ?

REINIGING VAN UW LICHAAM ?  Kurkuma reinigt het lichaam op een krachtige en zuivere manier. Zonder bijwerkingen, en het is een reiniging op alle niveau’s en in alle facetten. Het werkt de eerste dag even goed en sterk als de 6000e dag. Je zou het kunnen vergelijken met  “frisse, schone zeep voor de binnenkant van het lichaam”. Het gooit de , soms jarenlang opgespaarde, rommel eruit, en zorgt er voor dat alles goed blijft werken. De werking van curcuma is inderdaad opzienbarend te noemen.  Een eeuwenoud zuiverend en zeer krachtig werkend , natuurlijk reinigingsmiddel. De naam is KURKUMA-LONGA . Lees er eens meer over,. als het je interesseert,.

UW KURKUMASPECIALIST. HEEFT DE HOOGSTE KWALITEIT TEGEN DE LAAGSTE PRIJS. KURKUMA ZUIVERT DE INGEWANDEN EN REINIGT HET LICHAAM VAN ONTSTEKINGEN.

UW KURKUMASPECIALIST. HEEFT DE HOOGSTE KWALITEIT TEGEN DE LAAGSTE PRIJS. KURKUMA ZUIVERT DE INGEWANDEN EN REINIGT HET LICHAAM VAN ONTSTEKINGEN.

TENSLOTTE: MAAK JAM MET JE BROODBAK MACHINE..

DEEL 1 : http://youtu.be/NU14tmxUo0U

DEEL 2 :  http://youtu.be/RPQyAgo6Gu8

 

RECEPTEN:

VOLKORENBROOD.

ZURE ROOM

SPECERIJENBROOD

AARDAPPELBROOD

ZURE ROOM VOLKORENBROOD MET TUINKRUIDEN

Peper en kaas brood

HOE BAK JE BROOD MET EEN BROODBAKMACHINE ?                                                                                      

EET SMAKELIJK VAN JE EIGEN VERS GEMAAKTE BROOD,

EVENTUEEL MET JE EIGEN VERS GEMAAKTE JAM !

Grtn van TIENEKE  🙂

FIJN WEEKEND GEWENST, MENSEN :) .

FIJN WEEKEND GEWENST, MENSEN 🙂 .

»

 1. Hoi Tieneke vandaag een herman broodje gebakken en deze was ingezakt (:-)
  Daardoor gingen zoeken op het net en bij jouw post terecht gekomen.

  Je hebt goeie tips en daar gaan we zeker mee aan de slag.
  Groetjes Lianne en Jim

 2. Hoi,
  ik heb een broodbakmachine gekregen en wil er graag met de speltmix van AH mijn eerste broodje in bakken.
  Ik kan echter niet vinden wat de verhouding water/mix moet zijn in de machine.
  Op de verpakking van de mix staat het niet aangegeven helaas.
  Weet u misschien welke verhouding ik aan kan houden?

  Dank voor uw reactie! !
  grt,
  Meike

 3. Pingback: Homepage

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.