SOTSJI IN DE KEUKEN.

Standaard

SOTSJI IN DE KEUKEN.

De Russische keuken is bijzonder. Als je er vegetarische recepten zoekt, is er niet zo veel te vinden. Het meeste zijn vlees- en vis recepten. De kaviaar is natuurlijk wereldberoemd, en de wodka ook. En daar lusten ze er wel eentje van, stond er vanmorgen in de krant. ook wel 2. In dit BLOG artikel heb ik een paar bijzondere, gezonde en lekkere recepten voor iedereen, die niet naar SOTSJI is gegaan, maar wel wat meer van deze keuken wil weten.

DE RUSSEN GAAN OP STAP,..

DE RUSSEN GAAN OP STAP,..

Een paar jaren geleden zijn we eens naar THAILAND op vakantie geweest. We kwamen als enige Nederlanders in een hotel met alleen maar Russische mensen terecht.  Ze waren met 15 families. Aangezien er op het eilandje geen ander hotel was, en wij al gereserveerd hadden voor een week of twee, hebben we de zaak met veel humor aangezien. …

CITAAT UIT MIJN VAKANTIE-DAGBOEK,..”…Vanmorgen, bij het ontbijt, waren de Russen van plan om een dag te op stap te gaan.    Ik ben met mijn schrijfboek op het strand gaan zitten en heb gekeken. Ze zijn al uren bezig, en hebben zeker 8 taxi’s afgekeurd. Waarom ? Geen idee….

.
Ja,..Aangezien Russen dingen heel anders regelen, als wij gewend zijn, duurt het nogal lang voordat de zaken geregeld zijn. De mannen lopen in “mannen-groepen” rond, meestal de hele dag met een pot bier in de hand. (Nederlanders lopen met een GSM of SMARTPHONE rond, Russen met bier van ca  8.00 tot 15.30 u. Daarna nemen ze de fles WODKA ter hand. )
Vrouwen lopen in “vrouwengroepen” rond, en die hebben kinderen aan de hand, of een sigaret. Of allebei.
En voordat je ze als EEN groep  samen iets ziet doen,. nou dat duurt gewoon een poosje !
De dames poetsen zichzelf volledig op. Hoge hakken, mooie kleding, allemaal bling-bling, vol in de make-up. Zo gingen ze gisteren de jungle in.

En kwamen er ‘s nachts om 3.00 weer uit. Vandaag gaan ze waarschijnlijk snorkelen, maar de uitdossing is hetzelfde. Alsof ze naar

HIK,..

HIK,..

een groot feest gaan. Helemaal geweldig om te zien…..”…….  einde citaat.

OVER DE RUSSISCHE KEUKEN.

Lente in Rusland wordt gevierd, na een lange koude winter. Men heeft een typisch lentegerecht, genaamd BLINI’s . De ronde eierkoeken worden gebakken als de zon de aarde weer gaat opwarmen, in een van mijn Russische kookboeken staat, dat deze ronde koeken de zon symboliseren. Twintig centimeter in doorsnee moeten ze zijn, en de kleine broodjes die in veel restaurants worden geserveerd hebben niets met “ECHTE BLINI’S ” te maken. Echte blini’s moeten vet en ongezond zijn, vindt men. Als ze druipen van de boter zijn ze perfect. “.. ze moeten net zo glimmen van het vet, als de ogen van diegene die ze gaat eten, glimmen van genoegen om ze op te eten….” stond er in mijn kookboek.

De Russische keuken treedt alle “gezonde eetrichtlijnen met voeten” . In bijna al de recepten die ik heb gevonden, begint men er mee om een pakje boter in de pan te smelten. Toch is dit niet zonder reden, Het eten moet een maximum aan energie geven en het lichaam verwarmen gedurende een lange , koude winter. Daarom zijn de belangrijkste ingrediënten uit de Russische keuken meer de koolhydraten en de vetten. Niet de proteïnen.  Vers fruit en verse groente zijn niet echt gebruikelijk.

WAT EET MEN IN RUSLAND ? 

Er zijn eigenlijk een paar belangrijke groepen in het Russische voedsel aanwezig.

1*  AARDAPPELEN. Want je kon ze goed bewaren in de koude maanden. En gekookt, gebakken, gefrituurd of als pannenkoeken. aardappelen in de soep of als puree zijn echt populair. Ik heb op mijn zoektocht een restaurant in Moskou gevonden, die alleen maar aardappelgerechten serveert. Het was een zeer populair restaurant. Aardappelen op alle mogelijke denkbare manieren geserveerd.

2*  BROOD, Op iedere manier die je je kunt bedenken, er bestaat zelfs een soort zoet BROOD LIKEUR. Het heet KVAS.

KIPPENSOEP,..

KIPPENSOEP,..

3*  EIEREN, overal in,  op, over en door het voedsel.

4*  VLEES EN VIS, van ieder beest en in iedere bereiding een belangrijk ingrediënt uit de Russische keuken. Ook in iedere soort bereiding. Er zijn een oneindig aantal vleesbereidingen op het internet te vinden, uit de Russische keuken.

5*  KOOL, MELK, WORST, ZURE ROOM, (BUIK)SPEK  EN PADDENSTOELEN.

6*   VERSE INGREDIËNTEN, als groente neemt men tomaat, komkommer, appels , bessen, uien, knoflook en honing.

HOE ZIET EEN MAALTIJD IN RUSLAND ERUIT ? 

Als je een echte Russische maaltijd wilt gaan eten, begin je met een borrel. WODKA !

Als voorafje zijn gezouten komkommers erg  populair. Kleine komkommers die soms wekenlang in zout water met specerijen zijn gemarineerd.  Ook WODKA-snacks lust men er graag. Bijvoorbeeld gezouten kool uit een wodka-marinade met bessen, zout en kruiden. Haring, ingelegd in wodka, en geserveerd met aardappel, biet , wortel en veel mayonaise.

Gekookte tong met een scherpe rettich-saus. En natuurlijk de kaviaar, zwarte steurkaviaar is niet meer te betalen, dus is de roze zalmkaviaar een veel gezien voorafje. Met aardappelsalade op brood.

SOEP ! Soep staat hoog op de lijst in Rusland. Daar lust men graag soep, bietensoep als Borschjt. Of koude zomersoep, genaamd

VISSOEP,..

VISSOEP,..

Okroshka. Dit is een soep gemaakt van wat groente, aardappelen, ei en specerijen. Het wordt koud gegeten. Maar soep in al zijn varianten zijn graag gegeten, soep van vis, kip od vlees. Paddenstoelensoep, noedelsoep en natuurlijk :… Aardappelsoep ! Broodsoep ! En soep met een beste scheut wodka erdoor.

Verder is het mij opgevallen dat men in Rusland erg graag sausjes lust. Overal overheen gegoten. Ketchup, Mosterd, Rijstsaus en

ZAKUSKI, oftewel een tapas buffet in Rusland.

ZAKUSKI, oftewel een tapas buffet in Rusland.

vooral VEEL MAYONAISE ! . Ook een Russische mezze, genaamd Zakuski, is er graag gezien.

En als je bij een maaltijd er flink wat Samogon ( scherpe huisgestookte wodka), Bier, Kvas (zoete drank) of Wodka bij serveert heb je een echte, gewone,  voor Russische begrippen, lekkere maaltijd.

DE RUSSISCHE OPVOEDING VAN DE KIDS.

Wat mij in die vakantie ook opgevallen is , was het gedrag van de russische kinderen. Als schooljuf let je daarop. Ze waren lief, rustig en gezeglijk ! Er werd niet gevochten, gepest en getreiterd ! Ze luisterden naar hun ouders, zonder protest . En de oudere kinderen waren ZO LIEF voor de kleintjes .   Er werd niet gevochten of geslagen. En gillen en schreeuwen was simpelweg verboden ! Harmonieus en liefdevol waren ze met een grote groep kinderen samen. Ze hadden veel plezier samen .  ONVOORSTELBAAR hoe leuk dat was om te zien !!

EN NU EEN PAAR LEKKERE EN GEZONDE VEGETARISCHE RUSSISCHE RECEPTEN : 

1.                PADDENSTOELEN KAVIAAR                                                                                                                

2.                VEGETARISCHE KULBYAKA

3.                VEGETARISCHE RUSSISCHE BORSJT

4.               RUSSISCHE HUZARENSALADE  ( eh,.. gezond ? Dit is VINTAGE LEKKER ! )

Lieve Mensen, ik wens jullie allemaal een Heel Fijn Weekend.

Veel plezier van het “SCHAATSEN KIJKEN ! ‘,

Dank voor het lezen en tot de volgende BLOG.

Groeten uit een stormachtig Groningen,    TIENEKE

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.