NEEM, een mooie huid en goede voeding

Standaard

Onze huid is niet zomaar een beschermend laagje. Maar is eigenlijk een indrukwekkend orgaan. Net als bij onze andere organen, is ook goede voeding, om een mooie jonge huid te behouden, noodzakelijk. Wat is goede voeding om  een mooie soepele huid te krijgen en te behouden? Wat is goed en wat is slecht voor de huid ? Hier vindt u een informatief artikel over dit onderwerp. Hoewel het verband tussen voeding en ons uiterlijk in onze moderne maatschappij betrekkelijk weinig is onderzocht, heeft de ayurveda hier al minstens 5000 jaren ervaring mee. En zijn deze adviezen nog net zo actueel als in de oude tijden. Een dergelijk oud ayurvedisch middel heet NEEM. 

neem-is-voor-een-mooie-huid

‘Neem’ is een oud ayurvedisch middel voor een mooie huid.

Wist U dat Uw huid ongeveer 15% van Uw lichaamsgewicht uitmaakt ? En als je het plat zou kunnen leggen is het ca 2 m2 groot.  En onze huid bestaat uit 3 lagen, de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Onze huid is niet overal even dik, de oogleden hebben ongeveer 0.5 mm huid. Maar de voetzolen ca 6 mm dikte van de huid. Elk van die lagen speelt een belangrijke rol bij de functie.

Overal wordt reclame gemaakt voor creme’s , die onze huid zouden verjongen. In de cosmetische industrie gaat per jaar ongeveer 200 miljard euro om, in de vorm van creme’s en cosmetische ingrepen.We leven in een maatschappij waar het uiterlijk belangrijk is.

” ER JONGER  UITZIEN ALS JE DOCHTER” was jarenlang een reclame slogan. Maar zo werkt het niet altijd. Je huid groeit van binnen naar buiten. En in alle miljoenen jaren evolutie “herkent” onze huid geen lichaamsvreemde stoffen. En bouwt zich op van binnen naar buiten. Wat je eet is hoe je eruit ziet.

De oorzaak van huidveroudering 

Dat teveel zonlicht en roken een slechte huid opleveren, is bij iedereen wel bekend. Maar ook zonder dit, beginnen in de lederhuid , zo rond het 30e levensjaar, de vezels van collageen en elastine in stukken uiteen te vallen.  Hierdoor neemt de weerstand en de elasticiteit van de huid af. De steun van de huid neemt af, waardoor deze verslapt. Dat kun je zien aan kraaiepootjes en fijne rimpels. Met name langs de lijnen die onze gelaatsuitdrukking accentueren. Mond, lippen en kaaklijn. Dit is een doodgewoon proces, maar het kan aanzienlijk versneld worden door factoren die eigenlijk niets met veroudering te maken hebben, maar met voeding.

Goede voeding voor een mooie huid

Wat is goede voeding voor je huid ? Eigenlijk is goede voeding voor je hart, je organen en je darmen hetzelfde als goede voeding voor je huid.  Veel verzadigde vetten hebben een erg slechte uitwerking op de huid. Ook suiker is slecht voor de huid. Boter, verzadigde vetten in voeding,  producten op basis van volle melk zijn niet goed. Niet goed voor je vel en ook niet goed voor de rest van het lichaam.   En juist deze producten zijn veel te vinden in pre-fab voedsel. Er is een duidelijke samenhang tussen onze huid structuur en voeding. Eigenlijk kun je het zelf wel zien, eet eens een poos  slecht en de huid verliest zijn glans en ziet er moe uit. Pukkels ontstaan en de huid verliest zijn gezonde kleur.

Daartegenover staat dat mensen die veel groenten, olijfolie en peulvruchten eten, meestal minder rimpels hebben en een gezondere huid.  De rol van voeding bij ons uiterlijk is duidelijk aanwezig. En vormt een bewijs voor de buitengewone effecten van voeding op ons organisme in het algemeen. Het is jammer dat dit effect zo weinig is onderzocht. Maar toch is het wel duidelijk dat bepaalde voedingsmiddelen bijzonder actief zijn bij preventie van huidveroudering.

 • Groene thee en tomaten.  Van vele plantaardige middelen is het positieve effect van deze voedingsmiddelen op de huid het duidelijkst te zien. Diverse

onderzoeken bij proefdieren hebben aangetoond dat het gebruik van deze voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding de foto-veroudering en huidkanker,  door UV straling,  kan voorkomen. Hoe kan dit ? Dit effect wordt grotendeels toegeschreven aan de remmende werking van EGCG, dit zijn de zgn polyfenolen. Dit bijzondere middel blokkeert de productie van bepaalde enzymen die ( onder invloed van zonlicht) collageen afbreken. En als je  het verlies van collageen kunt voorkomen zie je er op hoge leeftijd nog prima uit. Het ziet er naar uit dat dit een weldadige uitwerking op de huid. Ook de rode kleurstof, die tomaat zijn mooie kleurtje geeft, is erg goed voor de huid.

 • Granaatappel. Van granaat appel is wel duidelijk dat het in ons lichaam een goede werking heeft op hart- en bloedvaten , maar dit werkt ook door in de huid. Sommige vruchten bevatten buitengewoon veel anti-oxidanten, granaatappel is er een van. Zo blokkeert het extract van granaatappel de enzymen die huidveroudering veroorzaken. In het oude India en in het Midden Oosten wordt dit al duizenden jaren gebruikt tegen ontstekingen in de huidcellen. En voorkomt het huidletsel dat door  die straling kan worden veroorzaakt. Het zijn de polyfenolen ( RESVERATROL) die deze goede werking hebben. Je ziet ook veel huidverzorgings producten op basis van granaatappel. Toch werkt een granaatappel tablet beter als granaatappel zeep .

Ook in druiven komt deze stof voor . Het heet RESVERATROL. Resveratrol werkt des te beter omdat het een duidelijke kankerremmende werking heeft, deze stof blokkeertde groei van allerlei kankercellen, waaronder ook diegene die in de huid voorkomen. Misschien  hebt U wel eens gelezen dat granaatappel een zeer goed effect heeft voor mensen met prostaatproblemen.  Het is de resveratrol die dit bewerkstelligt. In vele onderzoeken ben ik tegen gekomen, dat de combinatie van kurkuma-longa en granaatappel een gouden combinatie is. Kurkuma-longa reinigt de cellen en granaatappel-extract beschermt en bouwt op.

 • Olijfolie.  Eigenlijk weten we allemaal wel dat olijfolie gezond is, maar wist je dat de oude Grieken zich in olijfolie baadden ? Dit deden de vrouwen om hun schoonheid te behouden. Dus zonder dat er ingewikkelde analyses werden gemaakt , wist men wat goed voor ons was. En waarom is olijfolie gezond ? Juist, je raadt het al, de hoge concentratie polyfenolen.
 •  Groenten.  Ja, ook in sommige groepen van groenten komt een stof voor die perfect is voor de huid.  Ze beschikken over het vermogen huidveroudering te voorkomen doordat ze de productie van vrije radicalen kunnen beperken. Het meest bekende voorbeeld daarvan zijn de zgn. carotenoïden.  Dit is een stof die de groente zijn kleur geeft.  Oranje, gele of rode kleuren. Dus : groente met deze kleur is goed voor onze huid.  En het meest effectieve is tomaat. Het dagelijks eten van tomatenpuree verhoogt de bescherming van de huid tegen zonlicht met 30 % !! . En ook verbetert het de hoeveelheid collageen. Wortels, paprika, rode bieten,  rode kool etc.

Ook is er een stof  die silibinine heet, deze komt voor in artisjokken, deze wordt reeds lang erkend als een doeltreffende stof bij voorkoming van leverkanker. Maar blijkt ook buitengewoon actief te beschermen tegen huidkanker.

Ayurvedische adviezen voor een mooie huid 

 • Oliemassage.  Masseer dagelijks  je huid met olie, voor pitta-type  wordt zonnebloemolie aangeraden. Voor vata’s  sesamolie en voor de kapha-types maïsolie.
 • Neem.  Slik dagelijks een Neem capsule om een mooie huid te krijgen.
 • IJzer. Zorg voor voldoende ijzer in je voeding. Als je erg wit bent, kan dit een teken van bloedarmoede zijn. Drink wortelsap en eet gekookte, rode bieten. Deze bevatten natuurlijke ijzer en verbeteren de kleur van je huid.
 • Zeep.  Gebruik weinig zeep. Een a twee keer per week wat zeep gebruiken is geen probleem, maar in koudere landen beslist niet elke dag. In de landen met een warm klimaat, kan zeep wat vaker gebruikt worden. Omdat je huid zout en mineralen bevat , en zijn afvalstoffen door de huid verwijdert. Deze dienen afgewassen te worden.
 • Licht masseren met een zachte handdoek.  Wrijf na het baden de huid van je gezicht en/of lichaam voorzichtig met een handdoek droog. Dit verbetert de bloedcirculatie onder de huid, verwijdert dodoe huidcellen en helpt je huid en mooi en gezond jong uit te zien.
 • Kersenmasker . Breng voor het slapengaan een pulp van verse kersen op je gezicht aan. Laat een kwartier zitten, en was het af. Dit helpt tegen een droge huid, en geeft je een mooie teint.
 • Glimlachen.  Is goed voor de huid. Een glimlach op je gezicht helpt de tonus van je gezichtsspieren en huid in stand te houden; mensen schatten je minstens 10 jaren jonger !

Reclame, huidcreme en cosmetica

Alle ingrediënten die goed voor ons zijn, komen uit het plantenrijk. Het is nooit zo geweest dat het verteren van vlees/vis ons mooi en attractief maakt. Ook onze huid moet goed verzorgd worden. Maar wat is goed en wat is slecht ? De reclame geeft eigenlijk wel advies, maar geen voorlichting over onze huid. In mijn artikel over PSORIASIS was er een arts , die beweerde dat je je huid regelmatig eens in zou moeten smeren met body-lotion. Als er iets is wat afgeraden wordt, bij ons in de cursussen is het BODY-LOTION. Het helpt wel even, maar put de huidkliertjes uit. En je bent nog veel verder van huis.

Synthetische cosmetica kan de huid op korte termijn wat helpen, maar is op de lange duur schadelijk voor de huid. Waarom? In synthetische stoffen zitten middelen die onze huidkliertjes aanzetten tot hard werken om hun beschermende en/of voedende stoffen vrij te geven. Dat is hoe het werkt. Echter, als de  huidkliertjes uitgeput zijn, en in zo’n hoog  tempo geen beschermende stoffen meer aan kunnen maken, verdroogt  de huid.  Deze stoffen kunnen geurstoffen, kleurstoffen, parabenen, aldehyde of acrylamide zijn. Ik sprak , een paar weken terug, met een hele vriendelijke dame uit Groningen. Ze had een creme gekocht die ca 250 €  kostte. En had er totaal geen baat bij. En vroeg me naar advies.

Neem neem capsules voor de huid.

De huid heeft te weinig vocht,..

De huid heeft te weinig vocht,..

In tegenstelling hiermee bestaat natuurlijk cosmetica uit planten en/of plantaardige substanties. Of huideigen substanties.  Zoals vitaminen, etherische oliën, hoogwaardige vetzuren, natuurlijke geurstoffen ( rozen, lavendel etcetera) , en huideigenstoffen ( hyaluron) .

Deze substanties worden wel herkend door onze huidcellen. In de loop van miljoenen jaren heeft de biologische evolutie dit in onze huid  bewerkstelligd.

De huid raakt langzaam zijn bescherming kwijt, want synthetische stoffen zijn voor onze huid ‘vreemde indringers’  en worden door onze huid niet herkend. Neem capsules geven een mooie huid, door hun zuiverende eigenschappen van binnen uit. En deze helpen ondersteunend om het collageen weer op te bouwen.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma of neem? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: Ayurveda over acné en huidproblemen (met tips en advies) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Neem, een boom als apotheek | degeneeskrachtigekeuken

 3. Hallo Tineke

  Ik wil even iets recht zetten
  Anno 2016 is het wereldwijd bekend dat …kokosvet en palmolie zeer gezond is…ook de roomboter niet te vergeten!!!
  En….allemaal zonder al die gevaarlijke e-nummers!

 4. Pingback: Een mooie huid en goede voeding | Weeswaakzaam

 5. Beste Tieneke wat leuk deze attentie , gaat dit zeker goed door lezen .
  Maar die kurkuma capcules in combinatie met granaat capcules is een prachtige combinatie.
  Zijn er nu even mee bezig en vinden het geweldig we voelen ons er goed bij .
  Mijn vrouw heeft bronchitis het gaat hiermee nu geweldig .
  Ze merkt er momenteel nu niks meer van dus.
  ik hoor haar s,nachts ook niet meer piepen als je begrijpt wat ik bedoel.
  Wij voelen ons momenteel zeer goed , had zelf last van hoofdpijn zo een keer in de week .
  Dat is nu een keer in de maand en dan maar even dus .
  Wij blijven hier zeker mee doorgaan , en hopen dat je dit nog lang mag leveren aan ons.
  Vriendelijke groet J en A JANSSEN uit ASSEN..

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.