Waarom zou ik een ‘Koperen Beker’ gebruiken ? (10 goede ayurvedische redenen)

Standaard

Een koperen beker is een bijzonder ding. Het is al duizenden jaren gebruikelijk, in de ayurvedische gezondheidsleer, om hier dagelijks water uit te drinken. Maar wat doet dat soort water eigenlijk in ons lichaam? En waarom is dit zo gezond ? Hoe onderhoud je een koperen beker en hoeveel kun je eruit drinken ? Mag je dit het hele jaar door doen ? Hier vind je een leuk en informatief artikel over een oud ayurvedisch gebruik, water drinken uit een koperen beker. En over de uitwerking ervan op ons lichaam. We geven je 10 goede redenen waarom dit oude gebruik een goed idee zou kunnen zijn. 

Wat is ayurveda ?

Ayurveda is een holistisch medisch systeem dat in India inheems is, en er heel veel gebruikt wordt. Het is een 6000 jaren oude wetenschap, het woord zegt het al. “AYUR VEDA” is een woord uit de oudste taal van de wereld, het Sanskriet. AYOE betekent ‘dagelijks leven’ en VEDA betekent ‘wetende’ of ‘wetenschap’. Ayur Veda is dus dewetenschap van het gewone dagelijkse leven’. Hoe goed dat een dergelijke wetenschap beschikbaar is ! Het is te gebruiken voor ieder mens. Wat eigenlijk jammer dat zo weinig mensen dit weten.

Het omvat alles over gezondheid en wat te doen als je ziekt bent. Op een natuurlijke manier. Deze wetenschap kan je begeleiden op je weg naar een harmonieuze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Ayurveda en een koperen beker 

koperen-beker

Een goede “Koperen Beker” heeft óók koper aan de binnenkant, en is géén mengsel van verschillende  metalen. Het moet van binnen Puur koper zijn. 

Ooit eens heb ik een koperen beker gekocht. En heb deze ook vele jaren lang trouw gebruikt. Na de verhuizing is het ding in de kast beland, en er ook niet meer uit gekomen. Eigenlijk ben ik ‘fan van ayurveda’. En dit is al 30 jaren zo. Dus volg ik nu een 3 maandelijkse cursus over ayurvedische voeding. Over vertering in het lichaam en wat te doen bij ongemak. Wat is gezond en wat niet. En wat kwam er ter sprake ? De Koperen Beker ! (1)

De cursus wordt gegeven door verschillende ayurvedische artsen, en de kennis is diepgaand en zeer waardevol. Met heel veel praktische tips een aandachtspunten.

Wat is een koperen beker ?

Ik geef jullie eerst even een foto van een dergelijke beker. Deze bekers zijn van 100% koper. Mocht je er ooit eentje aanschaffen, let hier dan wel op dat het geen ‘mix’ is van verschillende metalen. Want daar heb je niets aan. Je vult de beker ’s avonds met water. Doe er daarna even een dekseltje op. Het liefst van iets dat niet geleidend is, zoals glas.

Laat het geheel één nacht gewoon staan, en de volgende morgen drink je het water op.

Waar komt deze gewoonte vandaan ?

Koper is, als je het véél-te-veel binnen krijgt, giftig. Maar dat is broccoli ook. Broccoli is zo gezond omdat het stoffen in zich heeft die je immuunsysteem prikkelen. Als je een klein beetje koper binnen krijgt gaat dit volgens hetzelfde principe. Koper staat bekend om haar bijzondere eigenschappen. Deze zijn anti-microbiële (4), ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen. Het helpt mee om het hemoglobine gehalte in het bloed op peil te houden en is goed voor de de vernieuwing van onze lichaamscellen. Het water wordt nooit muf.

Koper vermindert vet. Het is een goed tonicum voor je lever, de milt en het lymphe-systeem. Ook kan het helpen bij bloedarmoede. Het staat beschreven om zowel obesitas alsook  lever- en miltstoornissen te verbeteren. Hiertegen kun je een koperen beker gebruiken. Het is wel een goed idee om een koperen beker aan te schaffen, deze elke avond te vullen met water en dit ’s ochtends op te drinken. Het moet minimaal 8 uren in de beker hebben gestaan. Dan heeft het zijn ionen afgegeven.

Je kunt dit niet het hele jaar door drinken. Als je ermee begonnen bent, dan doe je dat eerst 3 maanden. Daarna neem je een maand pauze, en kun je weer 3 maanden  ermee verder gaan. Want ons lichaam moet éérst het opgeslagen koper, dat we hebben binnen gekregen,  gaan gebruiken.

Het water dat je drinkt uit deze koperen beker heet ‘tamrajal’ (6).

Wat doet dit water uit een koperen beker voor mij ? 

 1. Het helpt slechte bacteriën in ons lichaam te verwijderen

Koper staat er bekend om dat het bacteriën kan elimineren, het is steriel van aard (4). Vooral de E. Coli bacterie en de S. aureus bacterie, die je behoorlijk ziek kunnen maken, worden gedood. Dit zijn ziekten, die door bacteriën in slecht water worden veroorzaakt. Dus als je het drinkwater niet 100% vertrouwt, drink uit een koperen beker.

 1. Koper reguleert de werking van de schildklier

Vroeger, in de oude ayurveda, gaf men mensen met een slecht werkende schildklier koper water. Veel mensen met een schildklier aandoening hebben een laag kopergehalte. Koper is één van de belangrijkste sporenelementen die onze schildklier nodig heeft om goed te werken. Een gebrek aan koper kan er dus de oorzaak van zijn dat de werking van de schildklier niet goed verloopt. Water uit een koperen beker kan dit reguleren.

 1. Onze huid- en haargezondheid

Melanine is een stof, die meespeelt bij de kleur van je haren, ogen en huid. Het helpt bij het produceren van nieuwe cellen die werken in de bovenste lagen van onze huid. Het beschermt tegen de schade van de zon, versnelt genezing van huidwonden en bedekt littekens. De aanmaak van nieuwe cellen is een weldaad voor het uiterlijk van je huid. Mooi glad, vrij van vlekken en een heldere huid.  De ayurvedische leer stelt dat deze gewoonte een enorm verschil kan maken voor je huid.

 1. Koper kan helpen tegen ontstekingen

Koper heeft erg sterke eigenschappen als het om ontstekingen gaat. Deze gewoonte, om koperwater te drinken, is vooral geweldig als het gaat over pijntjes en kwaaltjes. Het verlicht de pijn in ontstoken gewrichten,  waar geen duidelijke oorzaak voor is. En daarnaast is nog op te merken dat koper óók bot- en immuunsysteem versterkende eigenschappen bezit. Hierdoor is het een goed inzetbare remedie tegen artritis en reumatoïde artritis.

 1. Koper stimuleert de werking van de hersenen 

  hoe-werken-onze-gedachten

  Een gedachte ‘springt’ als een ‘stroom geleiding’ over van neuron naar dendriet. Koper helpt het ‘myeline omhulsel’ gezond houden.                                                                                                   

Onze hersenen werken op een soort stroompjes, die van de ene neuron overspringen naar de volgende neuron. Het is een impuls. Deze neuronen zijn bedekt met een zogenaamd “myeline omhulsel”(5). Dit werkt als een soort geleiding, die het denken stimuleert.

Hoe beter dit werkt, hoe beter en sneller en helderder je denken is. Hoe het koper helpt ? Koper helpt bij het vormen en gezond houden van deze “myeline omhulsels”. En houdt de ruimte tussen de neuronen schoon. En bevordert zo  een snel en efficiënt denkproces. (3)

 1. Jouw hart- en bloedvaten en de invloed van koper

Hart- en bloedvatproblemen komen veel voor. Wist je dat koper meehelpt om de hartslag te reguleren ? Ook helpt koper tegen het verkeerde cholesterol en de vetheid van het bloed. Koper heeft eveneens invloed op de vorming van onze tandplak. Het is duidelijk gedocumenteerd dat koper een effect heeft op de verwijding van de bloedvaten, zodat er een betere bloedtoevoer naar het hart is. Het drinken van water uit een koperen beker zou hier een goed idee kunnen zijn.

 1. Koper en wonden

Zoals gezegd staat koper bekend om haar goede eigenschappen als het over bacteriën en virussen gaat. Bij een geïnfecteerde wond is koper een goed hulpmiddel. En omdat koper je immuunsysteem versterkt en helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen heeft dit een goede invloed op je lichaam. Dit is niet alléén bij uitwendige wonden, maar ook bij inwendige wonden. Het heeft, bijvoorbeeld, ook een uitstekende uitwerking op de maag. (2)

 1. Koper en onze spijsvertering

Een opgeblazen gevoel, te veel zuur in de maag of het moeilijk kunnen verteren van bepaalde gezonde voedings middelen (bijvoorbeeld peulvruchten) komt regelmatig voor. Koper kan hierbij helpen. Eén van de goede eigenschappen is ook dat het helpt bij een goede darm peristaltiek. Peristaltiek is de ritmische samentrekking en ontspanning van de maag (waardoor ons voedsel wordt verteerd en langs het spijsverterings kanaal schuift).

Zoals gezegd is één van de eigenschappen van koper dat het schadelijke bacteriën doodt en zo ontstekingen in de maag helpt verminderen. Daarom is het drinken van water uit een koperen beker een goed ondersteunend middel tegen maagzweren, indigestie en infecties in het maag- en darmkanaal.

 1. Koper helpt de huid met een jonger uiterlijk

Koperen-beker-vernieuwd-de-huidcellen

Een Koperen Beker helpt de huidcellen vernieuwen

Als je de eerste lijntjes en rimpels in je huid ziet verschijnen, vraag je je vaak af wat je hiertegen kunt doen. Koper is hier een natuurlijke remedie, en stukken goedkoper als een dure crème. Zoals gezegd heeft koper sterke anti oxiderende en nieuwe cel-vormende eigenschappen.

Het bestrijdt vrije radicalen, wat één van de belangrijkste oorzaken kan zijn voor de vorming van fijne lijntjes en rimpels in de huid. Koper helpt bij het vormen van nieuwe en gezonde huidcellen, en geeft de huid een fris uiterlijk.

10. Koper breekt lichaamsvetten af

Goed en gezond eten, met veel vezels in de voeding, helpen bij het onder controle houden van je gewicht. Maar daarnaast kan koper ook een prima hulp zijn bij gewichts controle, omdat het niet alleen helpt bij een goede spijsvertering, maar het koper is een sterke hulp bij het afbreken van opgeslagen lichaamsvet. Als je koper water drinkt dan behoudt het lichaam alléén het vet wat het lichaam nodig heeft en helpt bij de afbraak van het teveel aan overtollig vet af en het verwijderen ervan.

Hoe gebruik je een Koperen Beker ? Hoe maak je deze schoon ?

Maak eerst de Koperen beker schoon. Gebruik hiervoor NOOIT schurende middelen, want dan schuur je de fijne koper laag weg. Het beste kun je een citroen uitpersen en met het sap over het koper wrijven. Ikzelf snij een citroen doormidden en gebruik de snijhelft van de citroen, daarmee wrijf ik over de buitenkant van de koperen beker. Daarna pers ik de beide helften uit en wrijf het over de binnenkant met een stukje keukenpapier.

Je kunt ook baksoda gebruiken, maar dan niet meer als een theelepeltje gebruiken. En citroensap gaat sneller.

Laat dit even een uurtje zo staan en spoel het met lauw water na.

Dan vul je ’s avonds, voor het slapen gaan, de beker met gewoon water. Dek het even af.  Met een plastic, stalen of glazen plaatje. Of een grote deksel van de augurkenpot. Laat het de hele nacht zo staan. En het eerste wat je ’s morgens doet is het drinken van dit water. Spoel de beker dan schoon en laat deze leeg staan, zodat het weer kan drogen. Gebruik altijd het verse koper water.

Hoeveel moet je hiervan drinken?

Ten eerste mag je dit water niet mengen met iets anders, zoals frisdrank, munt of citroen etc. Koperwater drink je púúr. Te veel koper is niet goed, dus neem ongeveer één ¾ beker per dag. Niet meer. Zoals met alles, dit moet je niet overdrijven. Het is niet zo dat hoe méér je neemt, hoe beter het is. Als je te veel binnen krijgt dan kun je misselijk worden, maagkrampen krijgen, overgeven of diarree krijgen.

Koper wordt niet in ons lichaam aangemaakt, dus ongeveer 10 a 12 micro gram per dag is ruim voldoende om in onze behoefte en gebruik te voorzien. Dat is bijna 1 gevulde beker per dag.

Contra Indicaties voor het gebruik van een koperen beker ?

Ja, die zijn er. Als je teveel ijzer in je lichaam aanmaakt kun je beter geen koperen beker gebruiken. Ook niet bij de Ziekte van Wilson. Als je medicijnen tegen schildklier problemen gebruikt, kun je het beste éérst even met je arts overleggen. En ook als je diepwerkende medicijnen moet gebruiken. Vraag even aan je huisarts, als je zeker wilt zijn.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! De kurkuma specialist, de NUMMER 1 in kurkuma en kurkuma producten ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Waar koop ik een goede Koperen Beker ? 

Op het internet zijn er vele te vinden. In verschillende prijsklassen. Ieder’s beurs is niet gelijk.

Bronnen :

 1.   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30594354/
 2.   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31400855/
 3.   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32013126/
 4.   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29280540/
 5.   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31691104/
 6.   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30594354/

Volgende »

 1. Hi lk ben pas begonnen om uit een kopten beker te drinken moet nog wennen aan de smaak. Ik maak de beker schoon met Citroën zuur korrels is dat okay? Mijn nierfunctie is laag kan ik dan toch water uit zo’n beker drinken? Ik laat de beker heel de nacht gevuld staan en zet hem de volgende morgen in een glas met heet water zodat het water in de beker een beetje opwarmt, is dat een goed idee?

  • Dank je wel voor je reactie. Met het schoonmaken is gewone citroensap misschien wat minder sterk. En bij een lage nierfunctie moet je wel wat voorzichtig met koper zijn. De nieren kunnen het niet zo snel opnemen. Gebruik je koperen beker bijvoorbeeld alléén in het weekend. En zeg het even tegen je huisarts. Als hij/zij zegt dat het geen kwaad kan, dan weet je dat gewoon zeker. Met een hartelijke groet van Tieneke

 2. Hallo met belangstelling las ik het artikel over de koperen beker. U schrijft dat het een negatieve invloed kan hebben op medicijnen… hoe zit het met vitamine preperaten en voedingsupplementen op de nuchtere maag gebruik ik ook nmn en er wordt gewaarschuwd voor de combi met ijzer.. dat zit weer in multi vitamine graag hoor ik hoe het best te gebruiken.

  Mvg Pim

  • Goedemorgen, Dank voor je vraag. Het zijn vooral de chemische gemaakte middelen/medicatie die een interactie met koper áán zouden kunnen gaan. En niet de natuurlijke middelen. En die combinatie met ijzer is er alléén als er van beide (dus koper en ijzer) te véél wordt genomen. En met 1 koperbeker met water per dag is dit niet het geval. Met een hartelijke groet van Tieneke

 3. Leuke en mooie info.
  Mijn vraag is, ik heb een koperen beker gekocht, schoongemaakt zoals beschreven. Nu wordt de bodem zwart als ik er water in laat staan. Ik denk dat het geen goede koop is geweest of is dat mogelijk? Met vriendelijke groet Ellie

  • Dank voor uw mail en uw vertrouwen. Als er hier-en-daar een klein donker plekje verschijnt, dan is dat niet erg. Maar een hele zwarte bodem ? Daar lijkt me iets niet in orde. Pak even een doorgesneden citroen, en maak de beker ermee schoon. Als je er dan wéér een zwarte bodem in krijgt, dan klopt er iets niet. Met een hartelijke groet van Tieneke

 4. Hallo Tieneke, ik ben ook op zoek om een beetje koper dagelijks toe te voegen. Ik heb (nog) geen koperen beker en intussen dacht ik aan de koperen draad die we in de elektrische bedrading kunnen vinden. En daarvan een stukje in een glas water leggen een nacht. Ben jij daar fan van ? Kan je dit aanbevelen?

 5. Hallo Tieneke,
  Het is alweer ’n tijdje geleden , dat ik jou tel. gesproken heb (ging toen naar het mooie Thailand en heb toen behoorlijk wat goede adviezen van jou gehad)! Wat hebben wij daar die 5 weken genoten en zoveel binnenlands gereisd ; geweldig lieve mensen en wat ’n prachtig land!!!
  Erg, dat het toerisme nu wegvalt door die Corona.
  Hopen voor jou en mij dat het tzt weer mogelijk wordt daarheen te gaan.
  Nu het volgende : las over die koperen beker en heb enthousiast bij dat adres van jou 2 bekers besteld. (had daar al eerder yoga-producten besteld) Nu vraag ik mij af , want die 2e beker is voor mijn man of hij dat wel mag omdat hij ’n goedaardige vergroting van de prostaat heeft en onder behandeling van de Uroloog is en daar medicijnen voor slikt.
  Uit ervaring weet ik, als je het de specialist vraagt, ze er vaak niet positief op reageren.
  Anders geef ik de beker wel weg. Zelf ga ik het wel proberen ; lijkt mij super.
  Nog ’n vraagje hoe vaak moet je die beker schoon maken met bv citroen of baking soda (1x per maand of zo
  Binnenkort bestel ik weer de combi curcuma en curcumine.

  Mijn voorraad is bijna op.
  Verder vriendelijke groet en ontzettend bedankt voor jouw adviezen ;zo nu ook weer die koperen beker.
  Neem aan, dat jij er volkomen achter staat
  Nogmaals dank en groet Paulien G. uit Winterswijk

  • Ha, Paulien. Hoe is het met jullie ? dank voor je uitgebreide mail. Fijn om te ontvangen. Wij hopen tóch wel te een mogelijkheid te zien om volgend jaar weer met vakantie te gaan. Nja, we zien wel. De Koperen Beker. Ja, ik ben er erg enthousiast van. Na 3 maanden neem ik wel een paar weekjes ‘rust’. Jouw man zou dus bijvoorbeeld één keer per 3 a 4 dagen water eruit kunnen drinken. En dan apart van zijn medicijnen, laat er maar ca 5 uurtjes tijd tussen zitten. Dat zal geen probleem zijn. Met een hartelijke groet van Tieneke, en een fijne dag gewenst.

   • Hallo Tineke,

    Bij Ayurveda wordt er aangegeven om de ochtend te beginnen met een glas lauwwarm water om de spijsvertering op gang te brengen. Als ik het koper water of water in het algemeen laat staan de nacht is dit koud. Kan je het koper water opwarmen of maakt het dus niet uit dat je de dag begint met lauwwarm water of kan je het koper water op elk moment van de dag drinken?
    Mvg

    • Dank voor je mail en je vertrouwen. Nee, je kunt het water in een koperen beker beter NIET warm maken. Je zult ze dus allebei moeten nemen, het warme water bijv ’s morgens. En het ‘nacht-temperatuur’ koper water dan bijv ’s avonds. Met een hartelijke groet van Tieneke

 6. In der tijd toen ik bij een waterleiding bedrijf werkte was er altijd een opmerking bij het gebruik van koperen waterleiding. Wanneer je van vakantie terug komt moet je altijd een aantal minuten de leiding doorspoelen. Dit is omdat er koper in het water oplost en koper is giftig. Nu zal een klein beetje koper niet zo erg zijn, maar wat is een klein beetje in dit geval.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.