Welke invloed heeft curcumine op onze huid ? (met simpel te maken schoonheidsrecepten)

Standaard

Geneeskrachtige planten worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn bronnen van belangrijke moderne medicijnen. En kurkuma is daar ééntje van. Al sinds vele eeuwen wordt kurkuma gebruikt als cosmetica. Voor de haren, voor de huid en als make-up. Voor onze huid is kurkuma een wondermooi product. In het Engels wordt kurkuma ook wel ‘huid voedsel’ genoemd. Ooit eens heb ik vele oude namen voor kurkuma opgezocht. Natuurlijk mét de oude betekenis. Gewoon voor de fun. En, natuurlijk, omdat mij zoiets bijzonder interesseert. Eén van die oude namen was “Yoshita Praya”, dit betekent ‘het geeft vrouwen schoonheid’. Kurkuma is ‘skinfood’. Het kan je een mooie huid geven. Hier vind je een leuk informatief artikel over kurkuma en haar toepassingen voor onze huid. Met schoonheids recepten met kurkuma. 

Er zijn 75 verschillende soorten kurkuma 

Er zijn een heleboel soorten kurkuma. Kurkuma Madras, Kurkuma Bengalen, Kurkuma Alleppey, Kurkuma Zeadoria, Kurkuma Amada, Kurkuma Aeruginosa enz. Zo zijn er 75 verschillende soorten. Maar deze bezitten allemaal soms weinig en meestal helemaal géén curcumine, en zijn daarom minder goed werkend. En hoor je er ook niet zoveel over.

Want de curcumine is de werkzame stof van de kurkuma. Daarom zeg ik altijd : Weet zéker dat je kurkuma longa koopt.  De rest van de 75 soorten heet weliswaar kurkuma. Maar de werkzame stof ‘curcumine’ mist. Het is net of je  een fiets zonder wielen koopt.  Daar heb je ook niets aan. De enige kurkuma soort met een, relatief, hoog gehalte curcuminoïden (ca 3,5 %) is de Kurkuma Longa. Alle andere kurkuma soorten hebben dit niet.

Het Engelse woord : “Turmeric” is afgeleid van het Latijnse woord “Terra Merita”, wat “verdienstelijke aarde betekent”. En het Europese woord “Kurkuma” komt van het Arabische woord “Kourkoum”. Wat ‘saffraan’ betekent.

Wist je dat kurkuma longa wordt ook wel ‘de wortel van de zon’ wordt genoemd ?   Marco Polo nam, onder andere, de kurkuma plant mee, van zijn reis naar India en China. Arabische handelaren introduceerde kurkuma uit India op de Europese markten in de 13e eeuw.

Kurkuma, de oudste cosmetica die er bestaat

Kurkuma is mogelijk de eerste bekende cosmetica vanuit de oudheid. Omdat het traditioneel door vrouwen op de huid wordt gesmeerd. Het vermindert de haargroei in het gezicht, acne vermindert en de teint verbetert. Veel vrouwen op Sri Lanka brengen nog steeds dagelijks een kurkuma poeder-masker op hun gezicht aan vóórdat ze een bad nemen.

De gele kleur wordt gebruikt in veel huid verzorgingsproducten. Men vindt in de tropen een gouden kleur op de huid een schoonheids ideaal. Maar het is een middel voor een wat meer donkere huid.

Vele jaren geleden heb ik ook eens een huidmasker gemaakt van kurkuma poeder, en vervolgens was ik 4 dagen knalgeel ! Wat heb ik gepoetst met olijfolie ! En ben de deur niet uit geweest. Een poos geleden had een van de damesbladen, de Libelle of Margriet of zo, ook een artikel met een kurkuma masker. En hoe gezond dat was.
We hebben elkaar eens aangekeken op kantoor.
Even één dagje wachten, en daar ging de hele dag De Kurkuma Telefoon !

..”..Mevrouw, kunt u mij helpen en iets adviseren ? Hoe krijg ik die gele kleur weer van mijn gezicht af ?…”..

Kurkuma en Curcumine voor onze huid ? Hoe werkt dat ? 

Als je alle verhalen over kurkuma eraf haalt, en naar de kern van de zaak kijkt, is kurkuma een middel dat je lichaamsweefsel reinigt. Niet meer en niet minder. Vergelijk het maar met ‘zeep van binnen’.

En vanuit een schoon en beter functionerend spijsverteringssysteem en andere schone weefsels, zul je zien dat je huid hierop reageert. Je huid begint er gezond en beter uit te zien.
Nou wil ik niet beweren dat iemand van 70, die zijn hele leven gerookt heeft (roken geeft een slechte huid), er binnen een paar weken uit ziet als 25 ! Dat is onzin. Maar het is wel zo dat curcumine een goede invloed heeft op onze huid. Het werkt van binnen uit. Natuurlijk is het prima om een huidmasker te nemen met een beetje kurkuma, maar pas op voor een knalgeel gezicht ! Kurkuma olie werkt dan beter, dat kleurt niet geel.

De zon en onze huid 

De zon is een echte kerncentrale die een enorme hoeveelheid aan elektromagnetische stralen produceert, van kosmische straling tot radiogolven. De stralen die we op onze huid ervaren, maken slechts een klein deel van het zonnespectrum uit. Omdat we alleen nog maar een stukje ‘vacht’ op ons hoofd hebben, als bescherming tegen de zon, kennen veel mensen huidproblemen.

Zeker in een tijd met ons als ‘zonaanbidders’. En het succes van schoonheid en een bruine kleur hebben.

Curcuminoïden hebben potentieel in cosmetica als antioxidanten en huid verbeterende middelen. Ze verbeteren de elasticiteit van de huid. Over curcumine staat geschreven dat het mee helpt om het uiterlijk verbeteren van de, door zonlicht beschadigde,  huidaandoeningen.

Zoals :
• pigmentveranderingen in de huid
• zonne-rimpels diep onder de huid, dit heet poikiloderma, “Poikilo-derma ” betekent “grillige-” of “onregelmatig” huid. De aandoening treedt voornamelijk op bij vrouwen van middelbare leeftijd (boven de 40 jaar) met een blanke huidtype. Maar ook mannen kunnen de aandoening verkrijgen. Het geeft gekleurde vlekken in het gezicht of in de hals. Met een soort rimpels of wallen onder de huid
• Zon ligigines :een soort donkere en soms ook rode vlekken in het gezicht. Het kan er als een soort eczeem uit zien, terwijl het dat niet is.
• Actinische keratose . Actinische keratose is een huidaandoening met onregelmatige ruwe plekjes op uw huid. Deze ruwe plekjes zitten vooral op huid waar jarenlang veel zonlicht op is gekomen, zoals uw hoofd, gezicht, uw handen en onderarmen.
• Het kan helpen met de opruiming, van cellen met DNA-schade, te bevorderen.
• Kurkuma wordt gezien als een milieuvriendelijk haarkleurmiddel.

De etherische oliën kunnen potentieel hebben in de parfum-, cosmetica- en zeepindustrie.

Met andere woorden : Kurkuma en/of Curcumine is “Echte Skinfood”.

Oftewel een goed middel voor onze huid. Het nadeel is dat je het langdurig moet gebruiken, minimaal een half jaar tot een jaar. Dan pas zie je de huid problemen soms verbeteren. Hiertegen begin je niet veel met een kurkuma masker. De schade zit vaak te diep. Eventueel zou je dan de capsules curcumine c3 ‘superieur’ kunnen overwegen.

En tegen Acne ? Helpt een kurkuma masker ?  

Het is een recept wat zeker een maand gebruikt moet worden, maar dan is het resultaat, volgens de ayurvedische adviezen, ook goed.
En mocht de huid toch wat geel gekleurd zijn (de ene is bruiner van kleur dan de andere) dan krijg je de kleur er weer af door zachtjes te poetsen met olijfolie. Kurkuma lost op in vet. Als je wilt kun je dit één keer per dag, of eens per 2 dagen herhalen. Pukkels en ontstekingen houden niet van kurkuma. En ook niet van yoghurt en honing. (Tip: Probeer het masker éérst even op een ‘onzichtbaar’ stukje huid, zoals de onderkant van je arm.)

3 Schoonheids recepten voor huidmaskers met kurkuma                             

Huid-masker-met-kurkuma

De beste huidmaskers komen uit je keuken

1. Recept tegen acne met kurkuma, yoghurt en honing :

* 1/2 theelepel bioactieve kurkuma poeder (neem niet meer, vanwege verkleuring van de huid)
* 2 a 3 eetlepels yoghurt. (het liefst dikke griekse yoghurt ).
* 1 eetlepel honing.
-Alles goed door elkaar roeren, in een klein kopje.
-Doe er misschien nog een klein beetje room bij. (Daar wordt de huid zacht van)
-Smeer je het op de huid, bijvoorbeeld met een kwastje.
-Laat het ca 10 a 15 minuten zitten.
-Met lauw water afwassen.
-Even drogen

2. Recept tegen acne met meloen :

En als het erg hardnekkig is, breng dan ’s avonds voor het slapen gaan, nog wat meloen aan. Neem een stukje gewone meloen, haal dit geheel door de blender. Doe er daarna ook 1 a 2 druppeltjes zuivere kurkuma olie in. Roeren en doe de pap op je gezicht. Niet teveel, gewoon een beetje en laat het ’s nachts op de huid zitten. Meloen is een ook een wondermooi middel tegen acne.

3. Een beauty masker uit de keuken met kurkuma, avocado, yoghurt en mango 

Ik had ergens gelezen dat mango en avocado goed zijn voor de huid. Dus heb ik er een huidmasker van gemaakt. En er ook yoghurt en kurkuma olie dóórheen gedaan. Het resultaat was prima, zacht en een heel flow soepele huid. Ikzelf was er heel erg tevreden over.

 1. AVOCADO : Avocado als huidverzorging is geschikt voor elk huidtype, en een must als je een gevoelige of droge huid hebt. De gezonde vetten hydrateren je huid en vallen onzuiverheden aan. Resultaat? Die gezonde glow op je gezicht. Avocado bevat kalium, een mineraal dat de vochtbalans reguleert. Daarom wordt avocado ook ingezet als effectief ingrediënten in huidverzorging
 2. MANGO : Is een goede bron van collageen. En deze stof is onmisbaar voor een gezonde, elastische en stevige huid. Mangosap heeft een samentrekkend effect op je huid, en dat geeft een steviger en jonger uiterlijk.
 3. YOGHURT : Een yoghurt-masker bijvoorbeeld doet wonderen. En het kost bijna niets. Dit masker doet het volgende:
 • Het melkzuur ontvet
 • Het melkzuur brengt weer vocht in de huid
 • Dode huidcellen worden losgeweekt
 • De huid voelt daarna weer soepel en zacht aan

4. KURKUMA OLIE “BOTANIC” : doe er ook een a twee druppeltjes kurkuma olie doorheen. Kurkuma olie helpt de vijf functies (regeneratie, zuurstof, hydratatie, voeding en bescherming) van de cellen te optimaliseren, en dat kun je terugzien in je huid door een afname van rimpels, sterkere elasticiteit, kleinere poriën en een gezondere glans.   En deze kurkuma olie ‘Botanic’ kleurt niet geel.

Recept van het SUPER beauty masker :

1. 1 stuk rijpe mango
2. 1/2e rijpe avocado
3. 1 eetlepel yoghurt
4. 1 a 2 druppeltjes kurkuma olie “Botanic” (of kurkuma tinctuur)

 • Snij de mango in stukjes en de avocado ook. Prak het daarna
  helemaal fijn met een vork. In een kommetje. Roer ook de yoghurt en de druppeltjes kurkuma olie erdoor. Tot het een glad masker is geworden.
 • Neem eerst je eigen cleanser. Doe dit op je gezicht en hals decolleté. Maak daarmee je huid schoon. Was het weer af met lauw-warm water en dep je huid droog.
 • Breng dan met een kwastje of sponsje het beauty huidmasker op je huid aan. Laat het ca 10 minuten in werken.
 • Was het af met lauw water en doe er daarna je een beetje van je eigen dagcreme op. Je huid voelt zacht en gaaf aan.
  Dit is mijn geheime recept vanaf NU.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRON :

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29243674

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.