Ashwagandha, een natuurlijk ‘slaapmutsje’ ? (Ayurvedische tips over goed slapen en meer)

Standaard

Slapen, we willen het allemaal, maar voor sommige mensen is dit niet zo gemakkelijk. Naar bed gaan, en vervolgens niet kunnen slapen. Er zijn mensen die uren en uren wakker liggen. Vooral voor onze oudere medemens kan ‘slapen’ een probleem vormen. Het gebruik van slaapmiddelen is, in deze groep, erg groot. maar ook aan het gebruik van slaapmiddelen kleeft een probleem, namelijk ’s nachts vallen. Doordat men niet meer helemaal helder is, en ergens over struikelt. Geeft de ayurveda misschien een oplossing ? Bestaat er een natuurlijk middel wat slaap opwekkend werkt ? Zonder bijwerkingen ? En je, op een natuurlijke manier, heerlijk een nacht dóór kunt slapen ? Hier vindt u een kort en informatief artikel over het ayurvedische en oeroude kruid, genaamd :  ‘ashwagandha’ . 

De afgelopen week ontvingen we een Email. 

Het was een Email van een meneer met slaap problemen. Hij had een vraag. Met zijn toestemming mocht ik zijn Email ook in dit artikel vermelden.

..”.. Goedendag, Mevrouw Tieneke. Ooit eens heb ik uw naam voorbij zien komen, toen had u namelijk geschreven over slapeloosheid en een of ander natuurlijk middel met een hele moeilijke naam. Ik slaap zo slecht, weet u nog welk middel u toen bedoelde ? Het lijkt me wel wat. Want ik wil geen slaapmiddelen gaan slikken, als het ook anders kan. Weet u nog meer tips ? Groetend, Dhr. J. Veenema. Alvast bedankt voor uw antwoord.…”..

Antwoord van Tieneke over Ashwagandha

Slaapproblemen-en-oplossen-met-ashwagandha

En dan moet je dag nog beginnen,..  Oftewel al moe opstaan 

Ja, Meneer J. Veenema, ik weet wat u bedoelt. Het heet Ashwagandha. Ashwagandha is een oeroud kruid uit de natuurlijke Ayurveda.  Tegen stress, angst en slapeloosheid. Dit kruid is de wortel van een plant. En deze plant heet ‘Withania Somnifera’. Op het ogenblik is dit kruid enorm in opkomst vanwege haar verbluffende eigenschappen om iemand goed te laten slapen. Ze noemen het ook wel “Indian Ginseng’ . De kwaliteiten van deze Ashwagandha worden meer en meer onderzocht (3).

In de ayurveda wordt de ashwagandha beschreven als een zogenaamde ‘rasayana’, ik leg u straks even uit wat een ‘rasayana’ is.

Er zijn zoveel goede onderzoeken over ashwagandha, ik zal er een paar bijvoegen. Eén er van ging over ca 40 mensen, tussen de 65 en 80 jaren in leeftijd. Ze namen deel aan een dubbelblind onderzoek. De andere 20 mensen kregen 12 weken lang een ‘placebo’ (oftewel een  capsule met ‘niks’) OF een 600 mg ashwagandha extract.  Dus in totaal 60 personen.

Na de 12 weken was het duidelijk. De ashwagandha werkte uitstekend. Er was een duidelijke verbetering in levens kwaliteit, in slapen en in slaapkwaliteit. En in algemeen welzijn. Dit was bij de mensen die de ashwagandha gebruikten. Op de vragenlijst van de Wereld Gezondheids Organisatie verbeterden de slaapscores van 140 naar 161. (1)

Goed slapen kan soms een probleem zijn, wat kun je eraan doen ?  

Ja,  slapeloosheid is een veel voorkomend en frustrerend probleem. Het kan de kwaliteit van leven flink aantasten. Maar deze ashwagandha is een natuurlijk middel, je valt er sneller mee in slaap Normaal duurt het ‘in slaap valllen’ ca 40 minuten. U kunt in de grafieken bij de onderzoeken zien dat dit met de helft verminderde, naar ca 25 minuten. En de slaap kwaliteit verbeterde ook flink. Daarmee bedoelde men dat  wakker worden. Dat heet een “niet herstellende slaap”. Sommige mensen wel slapen, maar NIET verfrist. Ashwagandha helpt dit te verbeteren. De slaap kwaliteit verbeterde met 72 % in de ashwagandha-groep (4)

En het gehele lichaam knapte op. De ashwagandha groep gaf duidelijk verbeterde resultaten aan, zoals verbetering in de efficiëntheid van de slaap. Maar ook de totale slaaptijd, kortere wakker-zijn perioden, uitgerustheid, en het fijne gevoel van echt uitgerust zijn verbeterde.

Kortom het helpt bij het leveren van een verbeterde kwaliteit van leven. Ashwagandha is een “rasanaya”, een verjongend middel op alle aspecten van ons leven (2)

Mijn advies zou zijn, probeer het eens met ashwagandha. Ashwagandha ontspant de geest. U neemt dit ín met een slokje water, gewoon tijdens het tanden poetsen vóór het slapen gaan. Maar daarbij kan ook magnesium goed werken. Magnesium ontspant het lichaam. Daarom hebben wij een combinatie van ashwagandha & magnesium in onze webshop staan.

Wat is een ‘rasayana’ ?

Een-rasanaya-houdt-je-jong-en-fit-en-vitaal

Een ayurvedische ‘rasanaya’ houdt je jong, fit, vitaal en gezond. Lichamelijk én geestelijk. Ja, zoiets bestaat er

Men noemt iets een ‘rasayana’ , als met dit middel de kwaliteit van ons leven en welzijn verbeterd wordt. En als dit middel een duidelijk goede invloed heeft op al onze lichaamscellen. De oude ayurveda spreekt van een ‘verjongend’ kruid. Van dit kruid wordt beschreven  dat het de lichamelijk en geestelijke gezondheid bevordert. Het heeft een heel brede werking op ons lichaam en werd vroeger gebruikt om bijna alle aandoeningen te behandelen, die onze menselijke gezondheid beïnvloedden.

De onderzoeken die er nú zijn, bespreken de ziekten van ons zenuwstelsel, in het bijzonder epilepsie, stress en ziekten van onze hersenen. Zoals Parkinson, Alzheimer het beheersen van verschillende verslavingen. (5)

Er zijn verschillende soorten rasayana’s. Kurkuma en curcumine zijn er één van. Ashwagandha is er ook één van. Vandaar dat ze bij de kurkuma specialist hier een combinatie van hebben. Curcumine&Ashwagandha.

De Ayurveda heeft eigenlijk twee belangrijke doelen :

  1. Gezond te zijn en te blijven (hier horen dus de rasayana’s bij)
  2. Ziekte te voorkomen, en indien nodig, te genezen

De afdeling van rasayana of verjonging is een van de acht gespecialiseerde onderdelen van Ayurveda, dat in de eerste plaats bezig met het behoud van de gezondheid.

“Ayur Veda” betekent “wetenschap van het gewone dagelijkse leven”.  Een “rasayana is een kruid, of voedsel, of een activiteit die je jong houdt. Yoga, meditatie en gezond eten horen hier dus ook bij.  Maar wandelen, fietsen, zwemmen of iets doen waar je plezier aan beleeft. Zoals samen zingen of even gezellig biljarten op een rustige zondagmiddag. U snapt het wel.

Een rasanaya helpt mee om vroegtijdige veroudering te voorkomen. Het houdt je jong en actief zowel lichamelijk als geestelijk, op een volledig natuurlijke manier.

De precieze betekenis van rasayana is “vermeerdering van RASA’. Rasa is de vitale vloeistof geproduceerd door de vertering van ons voedsel. Rasa levert goede voeding, verbetert de immuniteit en onderhoudt het leven. Het doel van het gebruik van een rasayana is om kracht, immuniteit, vitaliteit, wilskracht en levens vreugde te versterken, zodat je niet zo snel ziek wordt,  en/of kwalen krijgt, zolang je leeft.

Er zijn verschillende soorten rasayana’s, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Wil je nog een paar ayurvedische tips voor een goede nachtrust ? 

Ayurveda en lekker slapen :
1. Besluit de dag met dingen die ontspannen werken. Bijvoorbeeld een avondwandeling, rustige muziek of een gezellig en rustig boek (dus geen thriller). Ook kan een gezellige avond met vrienden helpen om goed te slapen. Kijk geen spannende film ’s avonds, vlak voor het slapen gaan.
2. Diep slapen kun je ook ná zachte een voetmassage met een paar druppeltjes sesamolie. Afwassen met een lauwwarm washandje.
3. Eet ’s avonds een lichte maaltijd. Het liefst géén vlees, vis of zure melkproducten. Er wordt aangeraden om soep, groente gerechten of noedels te eten. Of brood. En, als je het kunt verdragen, wat warme melk erbij.
4. Zorg voor een aangenaam slaapklimaat. Kies voor natuurlijke materialen om in te slapen. (Katoen, wol of zijde als dekbed en dekbedovertrek). En een wollen ondergrond geeft je warme voeten en ontspant de spieren.
5. Slaapbevorderend werkt ook een beker warme melk, ’s avonds. Doe hierin een afgestreken theelepeltje ghee (geklaarde boter) en een beetje specerijen erbij. Hier kun je een mespuntje kardemom voor nemen. Maar een beetje kurkuma poeder werkt ook goed. Of een klein mespuntje nootmuskaat. (Neem hier niet teveel van, een mespuntje is voldoende)
8. Vroeger zei men : ..” de uren slaap vóór 12.00 uur tellen dubbel..”. Dus ga elke avond op dezelfde tijd naar bed, het liefst om 10.00 uur.
7. Het is normaal om niet de hele nacht aan één stuk door te slapen. En het is dus niet zo erg als je een keertje wakker wordt, ’s nachts. Eigenlijk is dat wel goed voor de bloedsomloop.
8. Verder werd er aangeraden om ’s zomers om 6.00 ’s morgens op te staan.

Dank voor uw mail, Meneer Veenema, we hopen dat u vele gezonde nachtrusten zult vinden met de ashwagandha.

NOOT van de schrijfster :

In deze onderzoeken wordt er geschreven dat er géén bijwerkingen voor ashwagandha zijn. Dat klopt ten dele. Er waren géén bijwerkingen als je ook géén medicijnen gebruikt. Ashwagandha is een natuurlijk middel dat je immuunsysteem versterkt. Maar er zijn ook mensen die immuunsysteem onderdrukkende medicijnen moeten slikken. tegen Reumatische Artritis en meer auto-immuunziekten. Anti depressiva slikken, veel slaapmiddelen slikken, veel alcohol drinken enz.. Op onze website, bij Ashwagandha ‘Excellent’ vindt u een lijstje met interacties tussen immuun systeem onderdrukkende medicijnen en ashwagandha.

Ashwagandha kan overgevoeligheids reactie opwekken, probeer altijd éérst een halve capsule om dit uit te proberen.

Als u sterke slaapmiddelen gebruikt, dan helpt ashwagandha niet meer zo goed. En als je ’s avonds te veel ‘slaapmutjes’ uit een glas hebt gedronken, dan helpt ashwagandha ook niet meer.

Dit vinden we toch wel belangrijk voor u, om te weten.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen, zoals de ashwagandha ‘excellent’.

Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma en curcumine  producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! De kurkuma specialist, de NUMMER 1 in kurkuma en kurkuma producten ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Bronnen :

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31728244/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32226684/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28207892/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32021735/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17959291/

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.