In de winkels zie je veel middeltjes met chemische ingrediënten erin, tegen luchtjes en geurtjes. Voor het éne kun je ‘dit’ kopen, en voor het andere kun je ‘dat’ kopen. Het kost je soms een boel geld, en écht gezond is het meestal niet. Veel geur bestrijders hebben als ‘dragers’ veel chemische middelen. Je hebt dit ook eigenlijk helemaal niet nodig. Want het meeste kun je ook eenvoudig oplossen met simpele, natuurlijke en goedkope huismiddeltjes.
Een paar natuurlijke, goedkope, simpele tips en trucs, tegen geurtjes, luchtjes of bacteriën
1. Last van maden in de kliko ? Strooi er een kopje zout in. Maden drogen uit van zout, en ze verdwijnen snel uit je kliko.

Steek een lucifer áán op de wc, als iemand flink zijn best heeft gedaan,..
2. Koelkastgeurtjes kun je kwijt raken door een bakje met baksoda in de koelkast te zetten.
3. Of gewoon een gewone witte boterham, in de koelkast, leggen. Dat helpt ook.
4. En een eetlepel, ongebruikte, gemalen koffie, in een eierdopje of op een dekseltje, voorkomt óók deze onaangename geurtjes in de koelkast.
4. Ruikt een pan naar vis ? Kook een beetje koffieprut in de pan. Ongeveer 5 minuten, en de vislucht is weg.
5. Kool koken ? Deze lucht kan lang in huis blijven hangen. Doe een sneetje brood in het kookwater, en de ‘koolgeur’ is weg.
6. Doe een eetlepel gewone waspoeder in een schone stofzuigerzak, en je huis ruikt lekker fris na het stofzuigen.
7. Is er iemand vóór je naar het toilet geweest ? En heeft deze persoon flink zijn best gedaan ? Spuit geen chemische luchtverfrisser, maar steek één of twéé lucifers aan, in het toilet. En het ruikt weer goed. Bij mij ligt er altijd een simpel klein pakje lucifers op het toilet.
8. Stop een simpel doosje lucifers in je handtas. Dan heb je altijd iets bij je als jezelf eens flink je best hebt gedaan op de wc (bijv in een restaurant). Steek de lucifer áán, even laten branden en dan uitblazen. Trek door, doop de hete kop van de lucifer even in het schone wc water en gooi het dan pas in de afvalbak. Dan veroorzaak je geen brand.
9. Heb je een vuilniszak in huis staan ? leg een kapje van een citroen onderin, en je hebt geen onaangename geurtjes.
10. Ruiken je handen naar vis ? Smeer je handen even in met mosterd, en de vislucht is weg.
11. Mooi zilveren bestek kan ook erg naar vis ruiken, na een lekkere forel of haring. Doe een eetlepel mosterd in je afwaswater. En de vislucht is weg.
12. Giet, bij last van fruitvliegjes, even een scheutje azijn over je vuilniszak. En smeer, met een oude doek, de randen van de kliko ook met azijn in. Én giet wat azijn in je kliko. Afgeknipte klimop is giftig, doe een paar takken onderin je kliko. Tegen de fruitvliegjes.
Gebruik je een houten snijplank ?

Een houten snijplank moet je soms even heel goed schoon maken,..
Het is eigenlijk veel gezonder om een houten snijplank te gebruiken, dan eentje van plastic. Zeker als je deze vaker gebruikt. Bij mij thuis vond ik soms hééééle kleine donkerblauwe snippertjes in de groente. Deze kwamen van een, veel gebruikte, blauwe kleine plastic snijplank. Die snijplank is dus bij het plastic-afval beland. Ik kon in de winkel ook een glazen snijplank kopen, maar daar glijdt mijn scherpe mes op uit. Dat is me te gevaarlijk, na 3 x een beste ‘jaap’ in de vingers te hebben gesneden.
Toen heb ik een houten snijplank gekocht. Mijn mesje pakt er het groente en fruit goed op vast, en het mes glijdt er niet op uit. Dus ben ik er tevreden over. Totdat ik ergens las dat daar er veel bacteriën in een houten snijplank zouden kunnen zitten. En ik verbeelde me dat de snijplank soms ook wat bijzonder ging ruiken.
Misschien omdat het hout langer vochtig blijft ? Nou komt er bij ons géén vis en géén vlees of kip het huis binnen, dat scheelt al veel. Maar stel, je eet wél graag eens een stukje vlees of vis. Of kip. Het beste is om daar dan 2 verschillende snijplanken voor te nemen. Dit in verband met soorten bacteriën :
1. Eén snijplank voor de groente en kaas etc,..
2. Eén snijplank voor de vlees, vis of kip etc,..
Hoe maak ik een houten snijplank snel en gemakkelijk goed schoon ?
Die wat ruwe bovenkant, waar je alles op snijdt, hebben houten snijplanken (en ander houten keuken materiaal) een goede voedingsbodem gemaakt voor schadelijke bacteriën. En zo kun je er, vroeg of laat, eens flink ziek van worden. Terwijl dit helemaal niet nodig is.
Als je je snijplank, of houten pollepels, eens goed en diep gereinigd wilt hebben, neem dan een bakje met onverdunde warme keukenazijn. Niet kokend, een beetje warm. Neem een afwasborstel, doop die in de warme azijn en borstel het oppervlak stevig af. Goed naspoelen met heet water. Schoon.
Dit verhindert de nesteling van bacteriën in de fijne holte en scheurtjes in het hout. Doe dit eens per week.
Een alternatief is om dezelfde behandeling met heet sodawater te doen. Soda werkt evengoed tegen bacteriën en zorgt voor kiemvrij en bacterie vrij keukengereedschap.
Ik vind dat fijn om mee te werken.
Meer tips lezen ?
LINK : 50 tips met baksoda
-en waar je baksoda allemaal voor kunt gebruiken- Hier komen er 5, om alvast een ‘kijkje te nemen :
- Bloemen zijn veel langer vers te houden, als u een afgestreken theelepel baksoda in de vaas bijvoegt.
- Baksoda werkt goed op de voorruit van de auto, om regenwater af te stoten.
- De geur van theedoeken en handdoeken wordt weer lekker fris en schoon, als u ze een uurtje laat weken in zuiveringszout, voor het wassen.
- Blus kleine brandjes op kleding, hout of kleden door er direct zuiveringszout op te strooien.
- U kunt fijne modelleerklei mee maken , meng 1 + 1/4 kop water + 1 kop maïzena + en zoveel baksoda als u nodig hebt voor de dikte van uw klei. (Ideaal voor kinderen). Het hardt mooi uit en je kunt het verven.
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule) Scheelt toch mooi weer even 50% ! De kurkuma specialist, de NUMMER 1 in kurkuma en kurkuma producten !
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen
Vind ik leuk:
Like Laden...