Wat te doen tegen wespen en een wespen steek ?

Standaard

Het afgelopen weekend was het in Groningen ook tropisch ! Het is écht weer om buiten te eten. Maar de grote hoeveelheid wespen maken dit (bijna) onmogelijk. Want het is niet leuk om de hele tijd om je heen te slaan. terwijl je dit beter niet kunt doen. Omdat we een groenten tuin wel leuk vinden, en we een heel klein terrastuintje hebben, hebben we ook een druif geplant in de hele grote bloembak. Er zaten al druifjes aan, en die zijn dus ontdekt door een serie wespen. Er kwamen steeds méér en méér. Ik wil ze toch beter niet dood maken, dus heeft mijn man alle druiven er maar af geknipt. En ben ik daarna geprikt. Ze hadden geen druiven meer te eten, dus werden ze boos op mij. wat kun je doen tegen deze wespen-terreur ? Hier vind je een duidelijk artikel over wespen en wat te doen tegen deze plaag. 

Waar komen deze wespen toch ineens vandaan ? 

De wespen, waar we nu zo’n last van hebben zijn de ‘werksters’ uit het nest. Ze verzorgden de larven, en

wesp blog zoet

Wespen willen iets zoets

kregen daarvoor in ruil een klein beetje zoete speeksel van de larven. Rijk aan eiwitten en suikers. Maar nu, aan het einde van het seizoen zijn er minder larven en dus minder larven-speeksel. En moeten de werk-wespen elders aan hun eten en zoetigheid komen.

Dat zoeken ze dus op onze tafels en in ons drinken. Eigenlijk zoeken ze nog voedsel voor de larven. In vlees of vis, of in vliegen, rupsen of spinnen.

Maar een plakje ham, een stukje zalm is ook mooi mee genomen. Of een slokje cola, of andere fris drank.  Met suiker. 

En als de taak van voedster erop zit, worden ze ‘bewaakster’ van het wespen-fort. Alle wespen in het nest hebben een angel. Voor andere dieren is deze angel dodelijk, maar voor mensen (meestal) niet. Bij een steek voel je een felle pijnsteek en vervolgens een pijnlijke zwelling. 

Deze bewaakster-fase is de laatste fase in het leven van een wesp. Want ze worden maar een maand oud. De larven zijn al aan het afnemen, dus we zitten nu in de piek van het wespen seizoen. 

Wat te doen tegen deze wespen ? 

Een wespensteek ? en nu ? 

Als de wesp je eenmaal heeft gestoken, kun je het gif er niet meer uitzuigen. Is de angel achtergebleven in je huid? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Deze kan namelijk nog gif afgeven. Gebruik hiervoor je nagels of een pincet. Na een paar uurtjes is de pijn meestal wel weer weg. Smeer er een dikke laag koude tandpasta op. Een wespensteek is zuur, tandpasta is kalk en dus basisch. 

Naar de dokter ? Of niet ? 

Als de zwelling enorm groot gaat worden, wanneer als je in je mond, keel of hals bent gestoken, dan zou ik toch met de dokter, of hulppost 112 bellen. En zeker bij meerdere wespensteken tegelijk. Sommige mensen vertonen een allergische reactie op een wespensteek.

Waarom steken wespen ? 

Wanneer wespen zich aangevallen of bedreigd voelen, kunnen ze steken. En omdat de angel van een wesp geen weerhaakjes heeft, blijft deze niet achter in je huid. Zo kan dezelfde wesp je een paar keer te pakken nemen. De vraag is: wat kun je het beste doen bij een wespensteek?

Wat kun je het beste doen tegen een wespen steek ? 

Deze tips zullen je helpen en ervoor zorgen dat de pijn een stuk minder wordt.

 • Vermijd krabben of wrijven.
 • Verwijder eventueel de angel met je vingernagels of een pincet.
 • Koel de gestoken huid met een natte doek.
 • Smeer een kalmerende zalf tegen huidirritatie rondom de steek. Bijvoorbeeld koude menthol tandpasta of kurkuma zalf. Dit werkt kalmerend. 

Wat helpt tegen een wespensteek ?

Een platgedrukt aspirientje met een beetje water tot een papje gemaakt, smeer het op de steek-plek. Het kalmeert het zuur. 

 1. Tandpasta

Smeer een dikke laag koude tandpasta met menthol op de wespen steek. Bewaar deze speciaal-voor-dit-tandpasta5doel tandpasta dus in de koelkast. Ik heb in het onderwijs gewerkt, en soms werden kinderen gestoken. Tandpasta is écht een wondermiddel. De pijn verdwijnt en er zal geen zwelling optreden. Koude tandpasta met menthol !

Want de wespensteek is een zuur, en de tandpasta is basisch. De kou is tegen de zwelling, en de menthol voelt ook koud aan.

 1. Ui

Een stukje rauwe ui kun je ook gebruiken om de pijn te verplichten. Hou het even tegen de gestoken plaats aan. Je zult zien dat de pijn weg trekt en de zwelling minder wordt.

 1. As of een beetje shag

Dit klinkt misschien raar, maar is er toevallig iemand in de buurt die rookt? Pak een beetje shag van diegene en maak het vochtig. Plaats het hierna op de pijnlijke plek, en je zult zien dat de pijn zal verminderen. Geen roker in de buurt, maar wel een asbak? Ook kun je een beetje as op je huid te smeren.

 1. Een Gouden Tip : Maak een namaak-wespen nest !

Wespen hebben een groot respect voor elkaar’s territorium. Ze komen niet in ‘ander-wesps gebied’. Dus

wespen nest1

Een namaak wespen nest maak je van een prop simpele krantenpapier. 

kun je het beste ‘een wespennest’ nabootsen. En ze blijven gegarandeerd uit je buurt. Dit kun je doen door een bruine papieren zak te gebruiken. Blaas het op, of doe en wat ander papier in. Maak een zgn ‘wespen uitvlieggat’ aan de onderkant. Een namaak wespen nest maak je van een prop simpele krantenpapier. Touwtje erom en ophangen.

Dat vlieg gat maak je niet open, maar teken het erop met een stift. Hang het geheel in je tuin, of op je balkon. Wesp-weg ! . Wespen bestrijd je dus met wespen,.. Zie de foto van het naast staande wespennest.

Hoe voorkom ik een wespensteek ?

Voorkomen is beter dan genezen, dus hoe verminder je de kans dat je gestoken wordt? Nou, in ieder geval moet je ze niet van je af gaan slaan. Een paar tips ?

 • Vermijd de omgeving van wespennesten.
 • Neem een sproei flacon met water mee. Sla niet, maar sproei water naar de wespen. Wespen denken dat het gaat regenen en gaan direct terug naar hun nest.
 • Sla niet naar wespen die in je buurt komen.
 • Drink geen zoete drankjes of blikjes frisdrank buiten. Neem je toch een drankje mee? Drink dan door een rietje en dek je glas of blikje meteen na het nemen van een slok af.
 • Ruim de picknicktafel en eventuele afval van etenswaren zo snel mogelijk op. Neem het daarna af met pure azijn. Wespen houden hier niet van. 
 • Maak de handjes en snoetjes van kinderen schoon na het eten van zoetigheid. Wespen steken snel !
  wespen blog drinken

  Wespen steken snel


  Doe een scheutje azijn op het washandje. Wespen hebben hier een hekel aan, ze houden niet van zure geuren. 
 • Draag geen felle kleuren of bloemenprintjes.
 • Gebruik geen zoet parfum of een sterk ruikende deodorant.
 • Gebruik anti-insectenproducten, zoals een anti-insect spray. Een met kruidnagel ingelegde citroen is de beste, wespen houden niet van kruidnagel geur.
 • Zet planten en/of geuren in je tuin (of op je tafel) die wespen niet lekker vinden, zoals munt, citronelle, alsem, eucalyptus en kruidnagel.
 • Wespennest in de buurt? Laat het nest dan altijd op een veilige manier verwijderen door een professionele ongediertebestrijder. Je wilt niet weten wat er gebeurt, als je een hele vlucht woedende wespen achter je aan krijgt !

Met een hartelijke groet van Tieneke, en een wespenvrije nazomer gewenst !

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Een clip over wespen

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.