Oriëntaalse Sinaasappel salade (met dadels en kaneel)

Standaard

sin blog header

Hier vind je een heerlijke oriëntaals smakende sinaasappel salade. Met een exotisch bijzondere smaak. Het is in een paar minuten klaar. Een échte Oriëntaalse fruitsalade met een hele oude achtergrond. We hebben dit recept gevonden in een receptenboek uit de vroege middeleeuwen. Veel eet- en leesplezier van dit leuke korte sinaasappel artikel. Met een gróóts recept van een oriëntaalse sinaasappel salade.

Waar komt de sinaasappel vandaan ?

In de zeer vroege Middeleeuwen heeft men de ‘bittere sinaasappel’ ontdekt. Dat heette een Pomerans.

En deze werd vooral therapeutisch gebruikt, men dacht dat deze vrucht erg geneeskrachtig was. Ze kwam uit het Verre Oosten. Lekker kun je een pomerans niet noemen. Ze smaakt bitter, en lijkt daarmee een beetje op onze ‘grape fruits’.

Maar dan nog méér bitter. Het is pas rond het jaar 1200 dat men de ‘echte’ sinaasappel heeft ontdekt, en naar Europa heeft mee genomen. Men noemde ze “de China Appel”. Zo komt onze  ‘sinaasappel’ aan haar naam.

Hoe schil ik snel een sinaasappel ?

Het is geen kunst om snel even een sinaasappel te schillen. Maar je moet even weten hoe je dat het beste kunt doen. Zonder er een knoeiboel van te maken. Eigenlijk is het stom simpel en eenvoudig. Je kunt het vruchtvlees zodanig wegsnijden, zodat er géén witte vliezen meer achterblijven. Met schone partjes als resultaat.

Hoe doe je dat dan precies ?

Sinaasappel schillen

Snel, makkelijk en zonder knoeien,..

Je kunt het beste éérst het kapje van de bovenkant én de onderkant recht afsnijden. Zodat je de sinaasappel neer kunt zetten.

Daarna snij je (met een scherp schilmesje) de dikke schil weg rondom weg. Van boven naar beneden. Tot op het vruchtvlees.

Eventueel kun je dit op een bord doen, zodat je ook het sap opvangt.

Dan pak je de sinaasappel in je hand, en snij je met hetzelfde mesje, tussen de witte vliezen door. En nu heb je het schone vruchtvlees in partjes. Zonder de bittere schil.

Snel geregeld, en zonder knoeien !

Is een sinaasappel gezond ?

Ja, heel gezond. En niet puur vanwege de Vitamine C, want vitamine c zit méér in de meeste groene

sinaasappel foto

               China’s Appel

bladgroenten. Vers sinaasappelsap is goed voor ons geheugen. Drink het supervers, want vers geperst sap blijft hooguit 2 a 3 uren haar vitamine C behouden. Daarna is dit vervlogen.

In deze fruitsalade wordt een beetje ‘oranjebloesemwater’ gebruikt. Dit haal je bij een TOKO of gewoon bij de ‘exotische’ afdeling van AH. Meestal zit het in een groen flesje.

Het is een sterk oriëntaals smakende vloeistof, waarmee je veel exotische  recepten een bijzondere smaak geeft. Gebruik niet meer dan een theelepel. Anders smaakt je hele salade alléén maar naar oranjebloesem water. Het is juist dat kleine beetje, dat het dóet ! Een flesje oranjebloesem water kost ongeveer een a twee euro. En je doet lang mee.  En als je het tóch haalt, neem dan direct een flesje ‘rozenwater’ mee. Die staat ernaast.

Sinas blog bloesem

Bloesem van de sinaasappel boom. Zie het begin van een nieuwe groene sinaasappel, aan de linkerkant,..

Oranjebloesem water wordt gemaakt van de bloesem van de sinaasappel.

De Fransozen zijn er gék op, ze gebruiken het veel als natuurlijk rustgevend middel, en als natuurlijke hulp bij het in slaap vallen.

Met onrijpe sinaasappels wordt vaak een natuurlijk middel gemaakt, die een goede werking heeft op de maag- en de slijmvliezen.

Het vers geperste sinaasappelsap is licht verteerbaar, en een uitstekende hulp bij een herstel ná ziekte. Vooral na koorts en zware diarree ziekten. Daarom nemen veel mensen ook sinaasappels mee, voor een patiënt.

 • De sinaasappel bevat veel seleen, dit versterkt het immuunsysteem.
 • Ook de in de sinaasappel aanwezige bioflavonoïden doen hun werk prima, zeker in samenwerking met de kleurrijke carotenoïden en de Vitamine C.
 • Ze bevatten foliumzuur, antioxidanten en kalium. En ook kaliumnitraat, dit helpt mee om nierstenen te voorkomen.
 • Ze helpen mee om kanker in de cellen te bestrijden.
 • Verlagen de bloeddruk
 • Ze verlagen een te hoog cholesterol gehalte.

Een sinaasappel salade is gezond, lekker, licht verteerbaar.

Recept van een Oriëntaalse sinaasappel salade :

Hier vind je een absoluut heerlijke en bijzondere fruitsalade. Je kunt het ook als dessert gebruiken ná een lekkere maaltijd. Maar het is het lekkerste om het gewoon bij een maaltijd te eten. Of bij een BBQ. Hoe maak je snel een lekkere sinaasappel salade ?

sinaasappel blog salade

Oriëntaalse Sinaasappel salade met                     dadels en kaneel

Je hebt nodig voor ca 3 a 4 personen:

 • 4 of 5 middelgrote sinaasappels
 • 12 zoete dadels, zonder pit en in reepjes gesneden
 • Een handvol amandelsnippers
 • 1eetlepel oranjebloesem water (te krijgen bij een TOKO of bij AH)
 • 1 theelepel rozenwater (zie bovenstaand)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Beetje peper en zout
 • Ca 10 zwarte olijven, ontpit en in de lengte doormidden gesneden
 • Een a twee eetlepels verse, fijn gesneden korianderblad (of krulpeterselie als je geen koriander lust)
 • Een 1/2e theelepel kaneel poeder

Bereiden :

 1. Schil de hele sinaasappels (zie onderstaand hoe dat heel snel kan)
 2. Snij ze in stukken en leg ze in een mooie schaal
 3. Strooi en de dadels, de amandelsnippers en de halve olijven overheen
 4. Doe er de olijfolie overheen
 5. Doe er een beetje peper en zout overheen
 6. En de korianderblaadjes (of peterselie)
 7. En de mix van oranjebloesem water en rozenwater
 8. Nu ga je het met 2 eetlepels alles even door elkaar husselen
 9. Doe dan de 1/2e theelepel kaneel in een klap-theezeefje en schudt nu de kaneel er mooi gepoederd overheen.

Waanzinnig lekker !! Een simpele maar gróótse salade !

Met een hartelijk groet van Tieneke.

Eet smakelijk gezond.

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.