Hoe zorg je goed voor je hersenen ? (met voedings tips en adviezen)

Standaard

hersenblog douane

Onze hersenen zijn een wonder. Wist je dat onze hersenen uit ca 60% vet bestaan ? en 86 miljard zenuwcellen hebben ?  En dat elke zenuwcel met 5000 andere zenuwcellen verbinding kan maken ? Het is een echt wonder. En als je een liefhebber bent van ‘gezond zijn en gezonde voeding’ dan ben je al een héél eind. Ons hersenweefsel bestaat voor een groot gedeelte uit vet en wordt beschermd door de zogenaamde : Bloed-Brein-Barrière. Dat is een soort douane. Hier vind je een duidelijk en prettig leesbaar artikel over de gezondheid van onze hersenen. En wat je zelf aan de gezondheid van je  hersenen kunt doen.

Wat is die BBB ? En waar zit die ?

De Bloed-Brein-Barrière is een soort van douane, die de hersenen afschermt van de bloedbaan in ons

hersenblog hersenen gezond

Hoe houden we onze hersenen gezond ?

lichaam. Die ‘douane’ laat heel gericht gezonde stoffen dóór. Zoals glucose, water, aminozuren en neurotransmitters. Maar ook hormonen, zuurstof, antioxidanten (hier vinden we onze curcumine in terug), vitamines, mineralen en sporenelementen mogen door deze soort  douane.

Ongewenste stoffen zoals ziektekiemen, milieu-gifstoffen, chemische stoffen komen er niet of nauwelijks doorheen. Deze BBB is gemaakt uit héél veel en héél dicht tegen elkaar aanliggende haarvaatjes of endotheelcellen.

Als je alle bloedvaten en haarvaten van een gemiddeld menselijk brein op een rij zou leggen, dan is deze rij ca 644 kilometer lang. En iedere millimeter is belangrijk voor je hersenen, omdat het je brein moet voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Je kunt dus daadwerkelijk veel doen om uw geheugen en mentale prestaties te behouden en verbeteren. Wellicht staat ons IQ toch niet vast en is ons brein helemaal niet gedoemd om seniel te worden.

Er bestaat een ‘Brain Mix” product combinatie

Ons lichaam is ontworpen om erg lang mee te gaan. Ook onze hersenen zijn ervoor gemaakt om erg lang goed te kunnen werken. Wat gezonde voeding voor de hersenen is, daar voegen we straks even een lijstje van bij deze nieuwsbrief. Kurkuma en curcumine zijn, onder andere, zeer goede stoffen voor het ‘onderhoud’ van ons hersenweefsel.

 • Ashwagandha (Withania Somnifera)

Ashwagandha is één van de oudste pijlers van de ayurveda. En de eerste in deze combinatie.
Wat we nu, met onze moderne laboratorium technieken, ontdekt hebben is dat Ashwagandha een ‘adaptogeen’ is.

hersenblog paspoort

Natuurlijke Curcumine heeft precies het juiste paspoort om dóór de BBB te komen.

Er zit in ashwagandha een stof die de zgn “acetyl choline sterase” blokkeert. Dit is een enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van de chemische overbrenging in gedachten. Ashwagandha blokkeert deze stof. Het werd in de oude ayurveda, reeds vele eeuwen geleden, beschreven als een beschermer tegen ziekten in de hersenen.

Het blokkeert de aminozuren, die uw aanpassing van uw reactie op stress of een veranderende omgeving,  aanmaken. Ze herstellen, als het ware, het zenuwstelsel na heftige indrukken en gevoelens.
Dit kan van alles zijn in een mensenleven, van stress in het werk, het huwelijkse leven, kwaadheid, vergeetachtigheid en stress van binnenuit.

Overgangsklachten kunnen ook gepaard gaan met een ‘boos en kwaad’ gevoel vanuit hormoonverandering. (3)

Contra indicaties :  Antidepressiva en medicijnen die ons immuunsysteem onderdrukken werken op dezelfde manier. Gebruik deze ashwagandha dus nooit samen met medicijnen zoals Antidepressiva, ME, MS, RA, Lupus, SLE of andere immuunsysteem onderdrukkers. Ook bij schildklier hormonen kun je beter géén ashwagandha gebruiken. Waarom niet ? Dan werken al deze medicijnen niet goed meer. (Imuran, Simulect, Neoral, Sindimmune, Zenapax, Clucocortosoïden, Benzodiazepinen etc)  Ashwagandha maakt het immuunsysteem sterker, en deze medicijnen onderdrukken het immuunsysteem. Dit staat hááks op elkaar.

 • Brahmi  (Bacopa Monnieri)

hersenblog brahmi

Brahmi is een oud, ayurvedisch natuurlijk middel

De tweede, van de combinatie Brain Mix, is Brahmi. Brahmi bevat unieke stoffen die ‘brahmosiden’ genoemd worden. Deze zijn in de oude ayurveda beschreven voor een kalmerende werking. Ook werd Brahmi beschreven als een krachtige  zenuwversterker en stimuleert het intellect en het leervermogen.

Het is erg nuttig bij vergeetachtigheid.

Verder staat Brahmi beschreven als een verbeteraar van ons geheugen, verhoogt het intellect, verheldert de geest en is kalmerend en rustgevend.

De afgelopen 10 jaren is er erg veel onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van dit oude ayurvedische kruid. Bijvoorbeeld bij zenuwziekten, geheugenverbetering en Alzheimer. Dr. D. S. Khalsa uit Tucson heeft een programma genaamd “The Kalsa Program” gestart. Dit is voor de inzet van Bacopa Monnieri (Brahmi) als preventieve inzet tegen geheugenproblemen. (4)

Contra indicaties  : Er zijn geen, tot nauwelijks, interacties bekend als u géén medicijnen gebruikt. Bij medicijngebruik kan Brahmi invloed hebben op de inname van schildklierhormonen. Het kan de schildklierspiegel verhogen. Brahmi remt de activiteit van het  cytochroom P450 enzym, waardoor interacties met reguliere medicijnen kunnen ontstaan. Gebruik geen Brahmi bij “Acetyl Choline Sterase” remmers (AChE of Anti depressiva), anticholergische medicijnenen cholinergische medicijnen.

Eveneens bij Bradycardie, gastrointestinale obstructie, peptische Ziekte van Ulcer en urogenitale verstoppingen en (zoals genoemd) schildklier stoornissen is Brahmi géén geschikt product voor u.

 • Curcumine C3

De derde van de Brain Mix combinatie is Curcumine. Kurkuma en curcumine zijn, in de kern van de zaak, reinigers van ons lichaamsweefsel. In onze hersenen kunnen kleine ontstekingen ontstaan, amyloïde plaque genaamd, dit wordt mede in verband gebracht met Alzheimer en dementie.

hersenblog koperen kurkuma

Kurkuma en curcumine doen goed “onderhoudswerk” voor onze hersenen

Omdat curcumine c3 ‘superieur’ oplost in vet, kan het gemakkelijk door de BBB komen, en haar goede en reinigende werk in de hersenen doen. Onze hersenen bestaan voornamelijk uit vetweefsel. En juist in vet lossen de werkzame stoffen uit de curcumine gemakkelijk op. (1)

We beschermen onze hersenen dus via deze BBB (blood brain barriere). Dit lees je wel vaker over curcumine, dat het wél of niet de Bloed-Brein-Barrière zou kunnen passeren. De Curcumine C3 ‘superieur’ hier geen enkel probleem mee, en is daar een kei in ! Ze heeft precies het juiste ‘paspoort’ om doorgelaten te worden. (2)

Onderzoekers melden ook dat omega 3, magnesium, zink, curcumine, Q-10,  en resveratrol (o.a. in granaatappel) heel interessant kunnen zijn.

Contra indicaties : Gebruik Curcumine C3 beter niet samen met bloedverdunnende medicijnen, en bij galstenen. Deze laatste kunnen een galsteen aanval veroorzaken. Voor meer interacties kunt u ons even

Wat is goede voeding voor onze hersenen ? 

Goede voeding voor onze hersenen ;

 • Koffie, groene thee, donkere chocolade, olijfolie en blauwe bessen
 • Ook is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen
 • Zeer recent onderzoek toont aan dat gunstige bacteriën, bijvoorbeeld via een probioticum, een goede invloed op het hersenweefsel heeft
 • Het eten van omega 3 in de vorm van EPA en DHA (bv. vette vis) is gezond

  hersenblog walnoten

  Uitstekende voeding voor ons hersenweefsel

 • Polyfenolen in rode wijn en ginkgo biloba
 • Vitamine E, D3, B, K en A
 • Kook op lage temperaturen.
 • Marineer vlees en vis van tevoren even (bv in wijn, bier, azijn of citroen)
 • Pocheren en stomen is een prima manier van koken
 • Gebruik volop kruiden zoals kurkuma, rozemarijn, peterselie, tijm, oregano, salie en kruidnagel. Deze hebben een goede invloed op ons hersenweefsel.
 • Gebruik olijfolie bij het bakken
 • Ongebrande noten
 • Eet mediterraan
 • Gesmolten kaas zónder bruine korst
 • Gepocheerde, gekookte eieren of een roerei

Slechte voeding voor onze hersenen ;

 • Rundvlees met bruin verbrande korst, zwart geblakerde stukken in vlees
 • Eten bereiden op te hoge temperaturen, zoals grillen, bakken, roosteren, frituren, karamelliseren en droge hitte
 • Voeding té gaar koken is niet goed (pasta)

  hersenblog zwart vlees

  Echt gezond is zoiets niet

 • Dierlijk vet en geraffineerde suikers
 • Te veel alcohol
 • Overgewicht
 • Frisdrank, melkpoeder
 • Ei-poeder
 • Voeding dat een hoog LDL cholesterol opwekt.
 • Gebrande noten
 • Bruine korst op de kaas
 • Bruin gebakken eieren

Met dank voor het lezen, en een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Brahmi of Ashwagandha ? In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Goede morgen Tieneke,

  Ik lees met heel veel aandacht al uw blogs mbt de gezonde keuken. En ik heb een vraagje. Ik heb ongeveer twee jaar geleden een zware dreun gekregen in de vorm van een diagnose van MS (op een 11de september dan nog wel!). Ik begrijp uit uw artikel van vandaag dat ik best geen ashwagandha neem daar ik medicatie neem die het immuunsysteem onderdrukt. Wat kan ik best nemen om de kleine beschadiging in de hersenen te stoppen of zelfs positief te beinvloeden?
  Met vriendelijke groet,
  Anne

  Verstuurd vanaf mijn iPad

 2. Heldere uitleg Tineke! Twee vragen:
  1. Kunnen bovengenoemde stoffen samen met Thyrax (saat niet in je opsomming)?
  2. (Hoe) kan ik voeding ook inzetten als medicijn om mijn schildklier te ondersteunen en optimaal te laten werken?

  • Dank je wel voor je mail en je vertrouwen. We mochten van je de volgende mail ontvangen :
   Twee vragen:
   1. Kunnen bovengenoemde stoffen samen met Thyrax (staat niet in je opsomming)?

   Ja, klopt. In verband met eventuele interacties tussen Thyrax en ‘Brahmi’ en ‘Ashwagandha’ raden we dit áf om te nemen. De curcumine c3 geeft soms wél en soms géén interacties. Ze staan in ieder geval niet als zodanig beschreven.
   2. (Hoe) kan ik voeding ook inzetten als medicijn om mijn schildklier te ondersteunen en optimaal te laten werken?
   Mijn idee is om dit artikel eens door te lezen. Daar staan enorm veel goede adviezen en tips in.
   Met een hartelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.