1 APRIL, KIKKER IN JE BIL.

Standaard

1 APRIL, KIKKER IN JE BIL.

APRILGRAPPEN, WIE IS ER NOG NOOIT INGETRAPT? WANNEER PRECIES APRILGRAPPEN ZIJN ONTSTAAN ? DAT WETEN WE NIET. MAAR VANAF DE 16E EEUW IS ER AL INFORMATIE OVER DIT GEBRUIK. OP 1 APRIL VERLOOR ALVA ZIJN BRIL , OFTEWEL DEN BRIEL. VROEGER WAS HET EEN DAG OM OP JE TELLEN TE PASSEN. VOORAL DIENSTERS,KNECHTEN EN ANDER PERSONEEL VAN DE RIJKERE MEDEMENS MOESTEN HET ONTGELDEN. EN OOK KINDEREN. DE GEKSTE EN VERVELENDSTE GRAPPEN WERDEN BEDACHT. EEN ARTIKEL OVER APRILGRAPPEN DOOR DE JAREN HEEN.

1 APRIL, KIKKER IN JE BIL !

1 April,...

HAHAHAHA !

Dit was vroeger, op 1 April, ook het gebruik bij ons op de lagere school . Het wegsturen van een kind uit mijn klas om een “dichte gaatjes-pan” te halen, of het ophalen van “een bakje complimenten” waren ook grappen die vroeger bij ons op de lagere school veelvuldig werden uitgehaald door de leraren. En dan werden er voornamelijk de “ietwat minder intelligente klasgenoten” voor uitgekozen.

FLAUWE GRAPPEN OP 1 APRIL, 1 APRIL OF PESTEN ???

Als je er nu op terug kijkt was het eigenlijk flauw pestgedrag. Maar vroeger heette dat dan “leuk”.. Ook herinner ik me de “proefwerken”,.. Vooral onze leraar engels vond het waanzinnig komisch om zomaar proefwerk-papieren uit te delen op 1 april. En als iedereen dan riep “…. we weten van niets,..” gewoon stug volhouden. Pas bij het 1e woord,.. “first of april”.. was het duidelijk. Eigenlijk vond niemand zoiets leuk.

Maar het gekke was, dat iedereen erin trapte. De hele klas, en niemand die het in de gaten had.. Dat snap je achteraf toch niet. Toch zijn sommige dingen gewoon hilarisch stom… een heel land dat aprilgrappen kent, en toch….en masse erin trapt. Ik vond een hele lijst van aprilgrappen. Bijgehouden door landelijke dagbladen. Vanaf 1969,.. en ik moet zeggen dat het erg komisch was om te lezen. Ik heb het bijgevoegd..

De oudste bronnen, die over 1 april-grappen bekend zijn, zijn ongeveer 500 jaren oud. De kranten reppen er pas vanaf de 19e eeuw over. Een aprilgrap is geslaagd als mensen erin trappen. De kans daarop is groter als de grap aansluit bij de maatschappelijke ontwikkelingen. En daarom is het ook voor ons moeilijk om een grap vele jaren later nog volledig te begrijpen.

EEN APRILGRAP UIT 1887. 

Ik las ergens ( QUEST-april 2011) dat in 1887 er een , in die tijd zeer geslaagde, aprilgrap ging over “HET HARDER EN ZACHTER ZETTEN VAN GELUID MET EEN TOESTEL”. Wat nu in onze maatschappij heel doodgewoon is, was toen pure science-fiction . De telefoon was net 6 jaren geleden uitgevonden, geluid was “HOT”in die dagen. ik citeer;… In 1887 berichtte Het Nieuws van den Dag over een ‘telefonische seance’.

Thomas Edison had patent gekregen op zijn fonograaf, waarmee je spraak kon opnemen, en dus vertoonde men van de Edison-maatschappij een….. “toestel voor het overbrengen van orkestmuziek langs een telegraafdraad. Hij kon met dien toestel het geluid naar believen zeer zacht, normaal en dreunend doen klinken. Dit door eenvoudigweg gebruik te maken van een kleiner of grooter aantal klankschakels. De instrumenten van ‘t orkest behoefden slechts door een koperdraad met een telephoontoestel verbonden te zijn….”… Lachuuuu?? JA!,.. want het idee dat je het volume van geluid elektronisch zou kunnen veranderen was nog pure sciencefiction.

1 APRILGRAP UIT 1863 .

De kranten schreven bijvoorbeeld over de vroegere Franse keizerin Eugenie, die in tranen uitbarstte, toen ze per telegram vernam dat het Duitse Beieren aan Frankrijk de oorlog wilde verklaren. “…eindelijk konden de personen, die van de zaak wisten, hun lagchen niet meer bedwingen, zodat de keizerin bemerkte, dat zij het slagtoffer van ene Aprilgrap was geweest..” schreef het Nieuw Amsterdamsch handels- en effectenblad op 22 april 1863. Lachuuuuu,…. 😦 …………

Verder vond ik een overzicht van vele aprilgrappen die in Nederland zijn uitgehaald.Ik heb er smakelijk om kunnen lachen… Veel plezier met het lezen van de volgende grappen. Er staan er echt een paar hilarische tussen…

Wij hebben in de familie ons eigen aprilgrapje. Niemand die vroeger geloofde dat mijn moeder op 1 april was geboren.. En toch is deze aprilgrap echt waar!!

Veel leesplezier gewenst, en tot de volgende BLOG 🙂 Tieneke…

1 APRIL GRAP IN BELGIË :

In Belgie was een burgemeester die had in zijn Gemeente gezegd dat hij ging bungee jumpen vanaf de kerktoren….:

BUNGEE JUMPENDE BURGEMEESTER !

BUNGEE JUMPENDE BURGEMEESTER !

“…… Ik moest vorige week zo vreselijk lachen om een ontzettend leuke en grappige, Belgische 1 april stunt. In de krant stond een bericht dat de Burgemeester van “ABC” te “….” zich ging inzetten voor een goed doel. En om geld te verzamelen, zou hij gaan BUNGEE-jumpen van de kerktoren. Iedereen uit de betreffende gemeente zou moeten komen kijken, en als de burgemeester gesprongen was, een kleine bijdrage voor het goede doel moeten geven..

Het stond zwart van de mensen.. En in plaats van te springen liet men een lange vlag naar beneden rollen waar met grote letters “1 APRIL” op te lezen stond. Ik moest zo vreselijk lachen. De Burgemeester zal het moeilijk krijgen in zijn gemeente.. hahahahahaha….” Dit is mijn favoriete aprilgrap.

1 APRIL.

GESLAAGDE APRILGRAPPEN IN NEDERLAND.
1969: Het Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde ‘zwartkijkers’ op te sporen, mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. De enige remedie was het televisietoestel in aluminiumfolie te wikkelen. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.

 

.
1990: Het Jeugdjournaal meldde op 1 april dat men het hart van een mummie aan het kloppen had gekregen. De belangstelling was enorm toen de kist waar de mummie in zou zitten, geopend werd. In de kist lag echter alleen maar een papiertje. Mensen uit het hele land waren helemaal voor niets naar Leiden gekomen.

.
In 1995 zou een Russische onderzeeër, de Njepper, eind maart een vriendschappelijke tocht maken op de Rijn naar Duitsland en ook Arnhem aandoen. De Gelderlander heeft er destijds al vroegtijdig over bericht. Door één of ander excuus werd het vervolgens een week uitgesteld tot

KIKKER IN JE BIL,..

KIKKER IN JE BIL,..

… 1 april. Er stond aardig wat volk op de Rijnkade.

.
1996: Een lokale Groningse krant meldde dat de gemeente de kastjes waarmee buschauffeurs verkeerslichten op groen kunnen zetten, in de verkoop zou doen. Dit omdat er nieuwe waren besteld en als compensatie voor al het leed dat de automobilisten de laatste jaren was aangedaan. Honderden mensen verzamelden zich op 1 april bij het hoofdkantoor van het vervoersbedrijf om een kastje te kopen.

.
2003: Een reclame ontwerpbureau lanceerde een unicum: de reclamekoe, mogelijk gemaakt door resultaten van wetenschappelijk onderzoek. DNA-onderzoekers in Wageningen zou het na zes jaar experimenteren zijn gelukt het gen dat het vlekkenpatroon bij koeien bepaalt te isoleren. Hiermee hadden ze de sleutel in handen om het patroon te manipuleren. Het bureau zou deze mogelijkheid als eerste aangrijpen om koeien te voorzien van zwart-witte of roodbonte reclameteksten en illustraties. Dit nieuwsfeit kreeg de slogan ‘Melkkoe wordt merkkoe’. De pers kwam massaal opdraven voor serieuze verslaggeving.

.

1 April....

HAHAHAHA !

2004: Enkele tientallen mensen bellen boos met de gemeente Amsterdam nadat een weekblad heeft gemeld dat de gemeente een wegenbelasting voor fietsers wil invoeren.
2004: De Osdorp Posse brengt een bericht uit dat de master kopieën van enkele van hun albums zijn verdwenen. Ze zouden ergens als gewone CD’s in de verkoop terecht zijn gekomen. De fans worden verzocht de registratienummers op hun CD’s te controleren op een specifiek serienummer. Het gevraagde nummer staat echter op ieder exemplaar. Honderden fans nemen contact op met de band en zelfs verschillende media zoals MTV en het televisieprogramma Vara Laat trappen er in.
2004: In Hoogeveen werd gemeld dat het vanaf 1 april verboden werd om op de markt te roken. Dit omdat bezoekers van de mark recht hadden op rookvrij winkelen en er zou streng op worden gecontroleerd. Veel mensen waren boos om deze 1 april grap, omdat deze zo officieel naar buiten kwam.

.
2005: De gemeente Maastricht riep hondenbezitters op hun viervoeters te melden voor het afnemen van DNA. Met de verzamelde informatie zouden controleurs voortaan kunnen nagaan welke honden op straat poepen.
2005: Bezoekers van het Noorder Dierenpark in Emmen werden bij de ingang van het park naar een stal gestuurd waar een jonge geblokte zebra zou verblijven. In de lege ruimte was een foto van het dier te zien met de mededeling dat zijn naam “Vitumbiko” 1 april betekent.
2005: De redactie van het Jeugdjournaal meldde dat de regering het chatprogramma MSN wil verbieden voor kinderen onder de 14, omdat zij te lang achter de computer zitten. Kijkers konden bellen naar de verzonnen actiegroep MSN4kids.
2005: De Stichting Roze Zaterdag en de gemeente Nijmegen maakten bekend dat alle straatnaamborden van de gemeente vervangen zouden worden door roze borden. Omdat burgemeester Ter Horst het eerste naambord echt in ontvangst nam, maakten enkele kranten en nieuwsrubrieken er melding van.

.
2006: Wikipedia (de vrije encyclopedie) vermeldt bovenaan elke pagina: “In het kader van het 5-jarig bestaan van nl.wikipedia krijgen de

TJA,.. en daarna komt 2 april !

TJA,.. en daarna komt 2 april !

eerste 500 mensen die reageren 50% korting op een jaarabonnement nl.wikipedia! Reageer snel!”
2006: Het Jeugdjournaal meldt dat de redactie voortaan geen jonge vrouwelijke presentatoren meer wil. Die kunnen zwanger worden en het is lastig om een invaller te zoeken. De presentatrices Milouska Meulens, Liesbeth Staats en invaller Tamara Seur zijn allemaal op dat moment zwanger, maar in werkelijkheid mogen ze natuurlijk na hun zwangerschapsverlof gewoon terug komen. De redactie krijgt diverse boze reacties van kinderen.
2006: Het Nederlandse reisbureau noSun organiseerde zogenaamd een rondreis van 14 dagen aan boord van een Kirgizische kernonderzeeër. Detail: Kirgizië is een bergachtig land midden in Azië en heeft helemaal geen marine.

.
2007: De website WatersportAlmanak.nl komt met het verontrustende bericht dat nu ook havenmeesters en brugwachters bevoegd zijn om alcoholcontroles af te nemen. De NOS stuurde een cameraploeg naar de “feestelijke” opening in Hindeloopen. Onderweg kwam men er echter achter, dat het om een 1 april grap ging. De NOS kon dit niet echt waarderen en dreigde “maatregelen” te zullen treffen.
2007: De Waddenvereniging maakt bekend dat de Zuidwalvulkaan onder de Waddenzee elk moment kan uitbarsten.
2007: Het Jeugdjournaal meldt dat alle kinderen op Nederlandse basisscholen verplicht zullen worden mee te werken aan het project ShitKidz. Hondenbezitters worden verplicht uitwerpselen van hun viervoeter in te sturen. De kinderen moeten hondenuitwerpselen op straat verzamelen en vergelijken met de eerder aangeleverde uitwerpselen. Bij een match ontvangt de hondenbezitter een boete. Er werden kinderen geïnterviewd die vertelden dat de poep soms heel zacht en vies was.
2007: Het weekblad De Delft op Zondag plaatste het bericht dat er een eenmalige rondleiding zou worden gegeven in de Koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk.
2007: Op de website Huro.nl werden vanwege het niet kunnen betalen van kinderopvang, drie kinderen te huur aangeboden. Door alle commotie is de advertentie nog voor 1 april verwijderd.

.

HAHAHA,..

HAHAHA,..

2008: Stichting De Groene Sporenwolf uit Nieuwstadt meldt een koppeltje korenwolven te zullen uitzetten op de groene ruimte nabij Huize Witham. Dit, uit cultuur-historisch oogpunt, unieke dorpsgezicht dreigt te verdwijnen ten gevolge van bouwplannen van een projectontwikkelaar.

.
2008: Diergaarde Blijdorp meldt nog dit jaar over te stappen op vegetarisch voedsel voor bijna alle dieren, waaronder de leeuwen. Dit als “resultaat van een overeenkomst tussen de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en Diergaarde Blijdorp”. Uit onderzoek zou blijken dat “de meeste carnivoren na een gewennings-periode prima zonder vlees kunnen” en zelfs langer leven.
2008: Het kerkbestuur van de Sint-Petrusbasiliek te Boxmeer kondigt aan dat de kerkklokken zullen worden vervangen door digitale examplaren die van veraf te zien zijn. De bestaande klokken zullen op dinsdagmorgen 1 april met een hijskraan worden verwijderd en per opbod worden verkocht.
2008: De Nederlandse Spoorwegen en ProRail melden op de stations dat alle wissels op de zomertijd worden gezet.
2008: CampingVizier kondigt aan een nudistenbeurs te houden waar bezoekers alleen naakt kunnen rondkijken. De grap ontving veel positieve reacties waardoor in 2009 wel een beurs gehouden zal worden; deze beurs kan ook gekleed bezocht worden.
2008: Het Jeugdjournaal heeft een onderwerp over een nieuw tv programma: Boer zoekt Kind. Boeren die een opvolger zoeken krijgen in de vakantie hulp van 3 kinderen, de boer kiest wie het beste helpt. “Kinderen zijn goedkoop en niet zo eigenwijs als volwassenen”, zegt één van de boeren. 6.000 kinderen reageren.
2008: De Zandvoortse Bunkerploeg kondigt begin maart aan dat er een kunstschat in een bunker ligt. Het zou gaan om vier sculpturen en twaalf schilderijen. Allemaal Enartete Kunst, gered van vernietiging door de kunstminnende nazi-officier Müller. De media-aandacht is groot. De opgraving zou op 4 april plaatsvinden, maar werd door de burgemeester van Zandvoort Niek Meijer, die ook in het complot zat, naar 1 april verplaatst. Er kwam opnieuw veel pers op af. De NOS was zo kwaad dat ze dreigde met een schadeclaim, maar zag daar toch maar van af.

.
2009: Geert Wilders wordt burgemeester van Den Helder (De Pers). Dagblad De Pers kwam op 31 maart met een doorzichtige grap op de proppen. PVV-leider Geert Wilders, momenteel in de peilingen de grootste partij van Nederland, zou er genoeg van hebben constant beveiliging om zich heen te moeten hebben, en zou daarom liever Stefan Hulman opvolgen als burgemeester van Den Helder. ‘Den Haag wil af

".."

“..”

van de electoraal levensgevaarlijke leider van de PVV’, aldus De Pers. Premier Balkenende zou dan ook persoonlijk grote druk uitoefenen op de Helderse gemeenteraad om Wilders voor te dragen. Wilders zelf reageerde nuchter op het nieuws. ‘Het is een vroege 1 aprilgrap denk ik. Complete onzin. Laat Balkenende maar burgemeester van Den Helder worden, dan word ik premier.’
2009: Auto rijdt op citroensap (Kennislink). Er gaat geen jaar voorbij zonder een leuke 1-april grap op het gebied van de wetenschap. Meestal neemt de populair-wetenschappelijke website Kennislink het voortouw. Zo ook dit jaar. Het onderwerp is, hoe kan het ook anders, groene energie. Alleen is die in dit geval geel: ‘Op de eerste dag van de AutoRAI wordt dit jaar de Lemon8 gepresenteerd. De accu die dit bijzondere prototype elektrische auto van energie voorziet, werkt volledig op citroensap.’ Nee, het is dus geen Citroën. Bezoekers van de AutoRAI die de bijzondere wagen zochten, kwamen bedrogen uit, want de Lemon8 bestaat (nog) niet.
2009: Olifanten speuren naar landmijnen (Ouwehands Dierenpark / NCRV Mambapoint). Een grap met een serieus doel kwam van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat meldde dat de olifanten van het dierenpark dinsdag (31 maart) zouden beginnen aan een training in het opsporen van landmijnen. Met het trainingsprogramma zouden olifanten in Centraal-Afrika daadwerkelijk onontplofte landmijnen kunnen opsporen, en zodoende vele levens kunnen redden. Niet waar dus. Ouwehands Dierenpark en NCRV Mambapoint wilden met het bericht aandacht vragen voor de problematiek van onopgeruimde landmijnen in grote delen van Afrika. Dat is gelukt, want diverse media namen het nieuws over. Of, zoals het dierenpark het zelf verwoordt: de grap sloeg in als een bom!
2009: Nieuwe arbeidstijdenwet voor ministers (Minister Donner). Ook minister Donner van Sociale Zaken houdt wel van een geintje op zijn tijd. Hij heeft zijn collega-bewindslieden in de maling genomen door een wetsvoorstel in te dienen, waarin staat dat bewindslieden gemiddeld 48 uur per week mogen werken, behalve in verkiezingstijd. In een aangesloten periode van zevenmaal 24 uur zouden zij op zijn hoogst 168 uren arbeid mogen verrichten. En op bepaalde momenten tijdens debatten in de Tweede Kamer zouden de bewindslieden hun verplichte rusttijd in acht mogen nemen. Naar verluidt stemde een flink aantal bewindslieden in met de voorstellen van Donner, maar het ministerie wil niet zeggen wie dat zijn.
2009: The Guardian publiceert alleen nog maar op Twitter (The Guardian). Kranten hebben het moeilijk, ook in het buitenland. Dat terwijl de mogelijkheden om online te publiceren juist steeds groter worden. De Britse krant The Guardian heeft de oplossing: weg met de papieren krant én de website, en alleen nog maar publiceren op Twitter. Dat is een gratis microblog-service die internationaal steeds populairder wordt en waarop mensen elkaar in korte berichtjes – maximaal de lengte van een sms’je – op de hoogte houden van elkaars dagelijkse beslommeringen. Dat kan de krant ook, aldus The Guardian: ‘Volgens experts kan elk verhaal in 140 tekens worden verteld’.

.
aprilgrap spin2010: Diergaarde Blijdorp verspreidde het bericht dat het van plan was zijn haaien te muilkorven.
2010: De Dierenbescherming nam stelling tegen het misbruik van dierennamen in woorden en gezegdes.
2010: Het Jeugdjournaal meldde dat bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 de slimste kinderen van Nederland, die jonger zijn dan 18 jaar, ook stemrecht krijgen.2010: Het Jeugdjournaal meldde ook dat er in alle zwembaden in Nederland badmutsen en korte slipjes gedragen moesten worden.

2010: Henk Kesler opperde in een column het idee om de KNVB Bekerfinale vanaf het seizoen 2010/2011 in het stadion van FC Twente te laten spelen, tot groot ongenoegen van de Feyenoord-aanhang aangezien de finale altijd in De Kuip wordt gespeeld.
2010: Zicht Online richtte een website op waar bezoekers hun postcode konden invullen, waarna zij een email zouden ontvangen wanneer er nieuwe foto’s voor Google Maps zouden worden gemaakt in hun regio. Op 1 april ontvingen alle aanmelders een email, waarin stond: “Uit onze berekeningen blijkt dat er morgen tussen 10:30 en 10:34 foto’s gemaakt worden boven jouw postcodegebied”. Uiteindelijk bleek het om een 1 aprilgrap te gaan.
2010: In het VARA-programma Nieuwslicht werd op 1 april bericht over het Hidden Sound System, speciale software waarmee geluid kon worden vastgelegd dat onhoorbaar was maar dat wel door het onderbewustzijn zou worden opgevangen. Het programma zou via internet gedownload kunnen worden. Hidden Sound System werd al eerder geintroduceerd door het trio van Jiskefet.
2010: Het Radio 1-programma Met het oog op morgen kondigde enkele dagen voor 1 april aan dat de herkenningsmelodie van het programma, Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey, binnenkort zou verdwijnen, hetgeen veel boze reacties van luisteraars opleverde.

.
2013 : Op het journaal werd gezegd dat er tourtochten op de schaats waren georganiseerd in Groningen, op het Schildmeer. Men geloofde het direct ! En toen men ons begon te bellen of het “…ECHT WAAR..”  was, heb ik gezegd dat het echt waar was ! En dat wij er met een “KOEK-EN-ZEUPIE”-tent hadden gestaan. En dat het erg druk was geweest. !

 

 

Met Vrolijke Groninger Groeten van  TIENEKE

 

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.