Voorjaarsschoonmaak van ons lichaam.

Standaard

De grote schoonmaak van het huis is voor veel mensen een normale zaak.  Maar een grote schoonmaak van ons lichaam is ook wel een goed idee. In dit artikel vindt U meer informatie over dit onderwerp. Hoe reinigt u uw lichaam, goed en grondig . In de winter is het lekker om een stevige stamppot te eten, en wat meer zwaarder voedsel. Maar als de lente begint en  de zon weer warmer wordt, is het een goed idee om ons lichaam te ontdoen van de afvalstoffen van de winter. Hier vindt U een artikel met vele praktische tips .

lente en onze voorjaars reiniging

Wist U dat druiven en granaatappel de bloedvaten reinigen ? Dat asperges de urinewegen goed schoonmaken ? Dat paardenbloem en kurkuma lever- en gal reinigend werken? Dat appel, koriander en knoflook de zware metalen uit je lichaam haalt ? Dat gember het slijm uit je lichaam haalt ?

Hier een leuk artikel over de “lichamelijke voorjaars schoonmaak”,..

1. Eet anders

Als u wat langere tijd zwaarder voedsel hebt gegeten is uw lichaam wel eens toe aan een goede reiniging. De stamppot met worst, veel aardappel gerechten en de erwten- of bonen soepen, kunt u in deze tijd beter laten staan. U kunt uw darmen, maag en spijsverteringsstelsel verbeteren door meer fruit en groente te gaan eten. Een frisse salade met olijfolie is een goed idee .

Triphala is een uitstekend middel voor een diepgaande reiniging van onze darmen. Zie benedenstaand ons artikel over Triphala . “TRI” betekent 3 , en “PHALA” betekent vruchten. De eerste verwijdert het oude darmslijm, de tweede reinigt alle verfijnde darmplooienen de derde zorgt voor een goede stuwing. Geen slecht idee, om zoiets eens per jaar eens te gaan doen. Dit ayurvedische middel “Triphala” kan uw darmen reinigen. Dit laatste wordt veel gebruikt, onder andere tegen constipatie. Triphala is tegenwoordig prima te verkrijgen. Want dit is een uitstekend middel voor een goede lichamelijke voorjaarsreiniging. Het maakt uw darmen diep schoon.

Wat ook prima werkt is het feit om een keer per week een “soep-dag” invoeren. Natuurlijk moet het dan wel vetarm en zonder kaas en room zijn. Maar een verse groentensoep is geen gek idee.

Ook zijn er voedingsmiddelen die darmreingend werken. Een ervan is een appel. Veel mensen eten niet graag appels, omdat ze er diarree van krijgen. Maar daar zit nu juist het reinigende element. Kurkuma longa, ook dit is een zeer goed reinigend middel voor ons lichaam.

Een goede spijsvertering krijgt u van kauwen. Kauw Uw eten goed, eigenlijk zou dit vele malen per hap eten moeten zijn. Hoe meer afvalstoffen in het  lichaam zijn opgeslagen, hoe vermoeider U zich kunt voelen. Hier ligt voor veel mensen ook de “voorjaars moeheid” aan ten grondslag.

Verander het boodschappen lijstje, de gebraden en meer vet bevattende artikelen kunt u ruilen voor licht voedsel. Bijvoorbeeld de met kaas overbakken gerechten, veel yoghurt en zure melkproducten, de gebraden gerechten etc.  De mediterrane keuken is in dit jaargetijde een goed voorbeeld.

Darmreinigende voedingsmiddelen  : mosterzaad, appel, kurkuma-longa, alfalfa, kiemen, spinazie, erwten, gemberthee, gember, frambozen, vezelrijke voeding. kurkuma-longa.

2. Drink veel warm water

Maar niet tijdens de maaltijden. En warm water is niet hetzelfde als hete thee.  Begin de dag eens  met voorjaarsreiniging met warm watereen beker warme verse gemberthee. Het reinigt uw complete spijsverterings stelsel.  Begin hier ’s morgens als eerste mee. Het beste kunt u ’s avonds een thermoskan met kokend water maken, en hierin een flink stuk, ter grootte van een duim, vers geschilde en in stukken gesneden gember klaarmaken. Doe er een klein stukje kaneel bij en twee eetlepels citroensap. ’s Morgens is het afgekoeld en zijn alle waardevolle eigenschappen in het water opgenomen.

Neem ’s morgens niet teveel brood, maar wat meer fruit. Of havermoutpap in plaats van het brood.

3. Verander je lunch

Niets eten is ook niet goed, maar ’s middags een kop soep nemen, in plaats van brood, is wel een goed idee. Als je graag brood bij de soep eet, is koolhydraat arm, maar wel vezelrijk brood een idee. Een maaltijd-salade met groente en/of fruit zou ook reinigend kunnen werken. Een bakje hummus met verse groente stengels is erg lekker, en supergezond . Ikzelf ben gek op TAHIN, vers gemalen sesamzaak-pasta . Het smaakt heerlijk, ik doe het over een salade, of op een beschuitje/rijstwafel.

4. Reinig je lever en nieren

Na alle champagne, wijntjes en andere feest-dagen drankjeskomt er nu  ook een goed voorjaars-reinigings  idee. Maar hoe U dat nu moet doen ? Vaak denken we aan erg ingewikkelde dingen.

 • Warm water met een uitgeperste citroen werkt lever reinigend.
 • Een half eierdopje gevuld met olijfolie en citroen ook.
 • Het reinigende middel kurkuma-longa werkt lever en nieren reinigend en reinigt ook het bloed diep en krachtig.

Het eten van alkaliserende voedingsmiddelen werkt op deze 2 organen reinigend en veerkracht bevorderend. Het voert afvalstoffen af en maakt het je lichaam weer makkelijker.

 • Lever en nieren reinigende voeding :  artisjok, zoethout thee, een dag lang elk 1/2 uur een kop thee drinken van jeneverbessen, paardebloem, aloë vera sap, groene thee, warm water, versgeperst fruit, fruitsappen, groentesappen ( rode biet, wortelsap), bijvoet-thee. En natuurlijk brandnetelthee.
 • Recept : Een eeuwenoud lever en nier reinigend middel is krulpeterselie. Koop een bos krulpeterselie, wassen en knippen. Kook een pan met water gedurende 10 minuten met krulpeterselie. Afkoelen en zeven. Doe het in een schone fles in de koelkast. Drink er om de 2 uren een glas van.

5.  Voorkom een luchtwegen infectie.

In de winter bouwt ons lichaam vaak meer slijm op. U bent dan vatbaarder voor  infecties, omdat dit slijm het vol met bacteriën zit. Dus zou het een goed idee zijn dit slijm te verwijderen uit ons lichaam. Er zijn 3 sterke middelen om slijm af te drijven.

 • Een ervan is honing. Als u een klein eierdopje neemt, en hierin een flinke eetlepel honing doet, samen met een mespuntje kurkuma-longa. En dit langzaam opeet, werkt het slijm oplossend en reiningend op de ademshalings organen.
 • Ook een sterke slijmafdrijver is gember. Bovengeschreven staat een recept voor verse gemberthee. U maakt het lekkerder door er 2 eetlepels citroensap aan toe te voegen.
 • De 3e is tijm. Verse tijm. Een oud en sterk slijmafdrijvend recept : zet thee van: 12 gram tijm, 125 gram wilde kamille, mespuntje kaneel, een eetlepel verse gember ( geschild en geraspt),
 • Slijm losmakend werkt ook : gemalen venkelzaad en gember. Zetten als thee .

Tenslotte zou ik nog graag willen opmerken dat kurkuma longa al sinds oude tijden een sterk reinigende en zuiverende werking heeft op het lichaam. Het zuivert op alle gebieden, en in alle weefsels. Wij vinden dat dekurkumaspecialist een uitstekende kwaliteit heeft gecombineerd met een uitstekende kennis omtrent kurkuma. 

Lichaamsreinigende voorjaars recepten.

Wat is Triphala en hoe werkt het ?

Triphala, een lichamelijke detox voor de spijsvertering en de darmen.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis, knowhow en veelzijdige kurkuma producten. De nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Ben een boel wijzer geworden,naast verse gember met groene thee die ik de hele dag door drink ga ik.nu ook andere dingen proberen .

 2. Gisteren, maandag al een sapdag gedaan: 100 cl Bosbessen oersap; 2 uur later verse wortelsap mmmm; lunchtime dl karnemel. s middags 1 grapefruit. Tussendoor thee gedronken.

  Beetje laat je inzending gevonden, het mooie weer is al voorbij om brandnetels te zoeken want er zijn er veel nodig. Verder oppassen met zoethout, slecht voor de bloedruk bij regelmatig gebruik.

  Verder met 3 weeks vetvrij ziekenhuis dieet, heel saai, is echt zon bij nodig.Bedankt voor de nuttige tips Tieneke.

  • Wat een geweldige site heb je, Tieneke. Ik ben helemaal geïnspireerd, heb vandaag verse kurkuma gekocht en ga aan de slag met gember, citroen, kurkuma enz.
   Dank je wel voor alle info en nuttige tips!

   groetjes,

   liesbeth

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.