De Mediterrane Keuken

Standaard

Gezond eten vinden we allemaal wel belangrijk. Maar lekker eten ook. Onze welvaartsmaatschappij geeft ons veel goede dingen. Toch is  ons voedsel en voedingspatroon is er niet beter op geworden.  Onze genen zijn niet veranderd in 25 jaren, ons voedsel heeft een drastische verandering ondergaan. We houden van zout en vet ,  zoet en vet. Diabetes en overgewicht nemen in snel tempo toe. Het goede nieuws van dit artikel is dat men met wat simpele maatregelen al veel winst voor zichzelf kan behalen. Winst voor je eigen gezondheid. Voeding speelt hier een belangrijke rol. Mediterrane voeding verlaagt de kans op ziekte. Hier vindt u een informatief artikel over het verschil tussen de Westerse en de Mediterrane keuken.

Waarin verschilt de Mediterrane keuken met die van ons ?

mediterraans

De Mediterraanse sfeer en het heldere zeewater

Voor veel mensen roept Mediterraans eten het idee op van een idyllisch beeld. Zonovergoten stranden, kleine leuke bergdorpjes, olijfboom- gaarden.

Warme avonden en  buiten zitten. Ergens eten in een klein restaurantje , een restaurantje dat bijzonder lekkere gerechten serveert. Bereid door een gezellige dame/heer  in de keuken.  Een heerlijk glas wijn erbij, en fijn gezelschap. “Zo zouden we thuis ook wel willen eten“, denkt men dan vaak. Als we over de markt dwalen en de grote hoeveelheden aan verse groente en kleurig, zongerijpt fruit bekijken. Ook de specerijen die erbij horen ruiken en ons verwonderen. Dit draagt bij aan een ontspannen gevoel. Hoe vaak heb je gedacht : ..”..hier wil ik wel een poos gaan wonen..”.. 

In de landen rond de Middellandse zee is men dol op koken en voedsel. en eten vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de dag. Het Mediterrane gebied bestrijkt een groot oppervlak met landen als Italië, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Israël, Turkije, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko. Cyprus en Malta liggen in de Middellandse zee.  Een groot deel van deze landen zijn zeer favoriet als vakantie-land. Landen met veel goede en verse producten, Israël bijvoorbeeld is een van de grootste groenten en fruit exporteurs ter wereld. Avocado kreeg zijn bekendheid in Israël. En falafel kennen we bijna nu allemaal wel.

De bevolking rond de Middellandse zee leeft over het algemeen langer dan die in andere Westerse landen. Ziekten als kanker en aandoeningen aan hart- en bloedvaten komen er minder vaak voor, en ook overgewicht is een minder groot probleem. Alles hangt waarschijnlijk samen  met de voeding.  Uit vele onderzoeken is gebleken dat het traditionele mediterrane voedsel goed is voor de gezondheid.  En dat het bescherming biedt tegen allerlei ziekten.

De mediterrane bevolking eet over het algemeen veel verse en smaakvolle, zongerijpte vruchten en groenten, kruiden, specerijen, vis, pasta rijst en brood.  Wij waren eens in Griekenland, en aten tussen de middag vers brood met feta, olijven en olijfolie. Een glas wijn erbij en in de schaduw onder de bomen leek de hele wereld anders. Of in Spanje : een heerlijk koude gazpacho met brood en banderillas.

Er zijn een paar regels voor. Je zou je eetgewoonten kunnen veranderen. Door meer groente en fruit te eten, en meer volkorenproducten. Daarnaast ook specifieke producten zoals groene thee, rode wijn en pure chocolade.  Vervang de margarine door olijfolie of ghee. Natuurlijk moet men dan ook zeer terughoudend worden met junkfood, vanwege de verzadigde en transvetten, en suikers. Suiker is vaak het grootste probleem. En je moet een beetje kennis hebben van van gezond en goed is. Margarine en transvetten zijn ook niet echt gezond, omdat het veel verzadigde vetzuren bevat. Deze kunnen in het lichaam samenklonteren.

De mediterrane keuken is lekker en gezond.

mediterraans-restaurant

Lekker eten !

De Mediterrane keuken is een van de lekkerste ter wereld. En de gezondste.  We hebben jaren lang gedacht dat “vet” per definitie ongezond zou zijn. Gelukkig zijn we er nu achter dat “vet” en “vet” erg verschillend kunnen zijn.

De afgelopen week heb ik een boeiend onderzoek gelezen, waarbij onderzocht werd hoe groot de kans was op een 2e hartaanval. Daarbij werd mediterraan voedsel vergeleken met vetarm voedsel. De uitkomst van het onderzoek was spectaculair ; alleen al het eten van meer plantaardig voedsel en van enkel- en meervoudige omega3-vetten leidde snel tot een significante daling van een 2e hartaanval.  En tot een lagere sterfte onder de deelnemers aan het onderzoek.

De voordelen van de mediterrane voeding waren dusdanig groot, dat het onderzoek voortijdig werd beëindigd. Dit is gedaan om de patiënten die een vetarm dieet volgden niet langer te straffen !

HOE KOOK IK MEER VOLGENS “DE MEDITERRANE KEUKEN” REGELS ? 

 • Kies zo weinig mogelijk geraffineerde voeding of voeding uit de voedingsindustrie 

Raffineren ontneemt de voeding zijn waarde. Er blijven lege calorieën over. Geraffineerde voeding is ontdaan van zijn vitaminen, mineralen en vezels. Maar Mediterraans eten is niet perse hetzelfde als wat je op vakantie te eten krijgt. De pizza van de PIZZAREUS, is in alle landen hetzelfde. Een van de grootste verschillen is dat Mediterraans voedsel ongeraffineerd is.  Het bestaat uit groenten, fruit, volkoren granen, ongeraffineerde (olijf)olie ( oftewel extra virgin), een beetje wijn bij de maaltijd, vis, een kleine hoeveelheid vlees, melk en pluimvee-producten. Nou is het wel zo, dat er wat is veranderd in vergelijking met de traditionele mediterrane koken. De pizza, het stokbrood, pittabroodjes en giros zijn hier voorbeelden van.

 • Neem geen of weinig aardappelen bij vlees/vis of groente. 

Aardappelen worden in de het mediterraanse dieet vaak gezien als groente op zich. Een groentegerecht extra is een beter idee. Aardappelen geven veel calorieën, en het mediterraanse voedingspatroon kenmerkt zich door  een laag-calorische voedingspatroon.

 • Kies de juiste voedings combinatie

Vraag gerust mijn gratis Eboek  aan. Daar staat alles in. Rechtsboven te vinden.

 • Eet meer rauwe voeding. 

Wij koken, bakken, stomen , frituren en raffineren tot we erbij omvallen. Letterlijk en figuurlijk. Een groot deel van de voedingsstoffen gaat hierbij verloren. Je kunt natuurlijk niet alles zomaar rauw gaan eten. Boontjes, rijst etc zijn hiervoor niet geschikt. Vlees en vis ook niet.  Maar een salade bij het eten, in plaats van aardappelen of rijst,  is een goed idee. Of neem wat hummus met grof bruin brood erbij. Doe er een extra groenteschotel bij. Niet door-en-door gekookt , maar gestoomd en aangemaakt met (olijf)olie.  Ook is het een heerlijke maaltijd om groenten in de oven klaar te maken. Gegrilde groente met olijfolie en verse kruiden is een traktatie.

 • Eet minder vlees en meer vis. 
mediterraans-buffet

Lekker eten kan ook simpel eten zijn.

De Mediterraanse keuken kent niet veel grote biefstukken en vlees als hoofdgerechten. Als je veel eiwitten binnen krijgt, dan gaat je lichaam verzuren. Nierstenen, botontkalking en verharding van weefsels en gewrichtskapsels vinden hier hun oorsprong. Dierlijke producten bevatten veel dierlijk vet in de vorm van arachidonzuur.  Dit is een vetzuur dat ontstekingen veroorzaakt. En ontstekingen veroorzaken heel veel ellende in je lichaam. Vandaar dat in de landen met een overwegend mediterraans dieet, de specerij kurkuma ook veel gebruikt wordt. Ons darmstelsel is werkelijk ongeschikt voor een grote hoeveelheid vlees ! Het is te lang voor vlees, en dan gaat het rotten. In de natuur heeft een vleeseter een korte darm. Angst voor eiwitgebrek is volledig ongegrond. In de Mediterrane keuken wordt ook veel vis gegeten en niet zoveel vlees.

 • Eet voeding van goede bodem

Bodemkwaliteit is voor  optimale voeding van het allergrootste belang. En het mineralengehalte in voedsel hangt af van de bodemkwaliteit. Het slechtste idee in de Westerse wereld is geweest om de bodem te injecteren met mest. Het doodt de grond. Al onze planten nemen mineralen op uit de grond, en maken er organische verbindingen van. De mineralen en sporenelementen zijn beter bruikbaar voor het lichaam , als ze in organische vorm worden opgenomen. Onze Westerse voeding heeft grotendeels zijn mineralen verloren.  Wat je zou kunnen doen is biologisch geteelde  groenten/fruit  eten.

 • Leef wat gemakkelijker en ga niet te snel met pensioen. 

Als je in een Mediterraans land op vakantie bent, lijkt het leven daar lichter te zijn. Mensen nemen de tijd voor zichzelf en anderen. Sociaal zijn en een gezonde levenshouding leidt ook tot een goed gevoel voor humor. Humor en lachen ontspant, schudt de problemen los en relativeert ze. Bovendien is het ook niet erg om wat langer door te werken. En eens wat anders te doen, ..”.. als wat je gewend bent..”..

Bij ons in het Westen ga je op een bepaalde leeftijd gedwongen met pensioen. Vervolgens zie je in de eerste jaren, na de pensionering, de sterftecijfers enorm stijgen. Iemand die altijd veel heeft gewerkt en gedaan, en vervolgens zijn dagen wil gaan slijten met vissen en een kaartje leggen doet niet veel goeds voor zijn gezondheid. We zijn doordrongen van het idee dat we eerst heel hard moeten werken, en daarna gaan we “genieten van alle vrije tijd”..  Blijf actief. Dat is zeer gezond.

En lach eens om jezelf, doe eens iets mals en neem de zaken niet zo ernstig. Lachen verbetert je immuunsysteem. lachen verbetert je fysieke reactie op stress. Lachen vermindert pijn,. en door te lachen verbrand je nogal wat calorieën. Als je 10 minuten per dag lacht verbrand je al gauw tot zo’n 70 kcal. En 10 minuten lachen is niet veel. Een uur lachen verbrandt per dag 2 x zoveel calorieën , in vergelijking met een uur fietsen. En evenveel als een uur zwemmen.

En.. “.. ik ben nu eenmaal geen lolbroek..” is niet wat ik bedoel. Maar het kijken naar de oude “LAUREL EN HARDY” films, is misschien ook een idee. Totaal onschuldige leuke humor !

Lekkere mediterrane, gezonde recepten

vers-mediterraans-eten

Vers mediterraans eten

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

Volgende »

 1. Pingback: Hoe versterk ik mijn immuunsysteem ? (een ayurvedisch gezichtspunt vol tips, uitleg en slaap oefeningen) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Duidelijke informatie over het gebruik van vet, boter en ghee (een ayurvedisch gezichtspunt) | De Geneeskrachtige Keuken

 3. Pingback: 4 Natuurlijke remedies tegen een slijmbeurs ontsteking | degeneeskrachtigekeuken

 4. Pingback: Waarom is groente eigenlijk gezond ? | degeneeskrachtigekeuken

 5. Pingback: Hoe maak ik een lekkere Griekse mezze, 10 vlug-klaar recepten | degeneeskrachtigekeuken

 6. Pingback: VOORJAARSREINIGING VAN HET LICHAAM. | tienekescholtens

 7. Wat een leuk artikel en erg informatief ook. Ik ben het helemaal met je eens, we moeten meer puur.gaan eten en suiker laten staan. Er zijn genoeg lekkere en meer gezonde suiker vervangers, dat scheelt al heel veel. In italie eten ze pasta ook heel anders dan wij dat doen. Ze eten in feite maar weinig spaghetti pasta, maar eten overal grote verse salades bij. Ik zou me die leefstijl best willen aanleren;)

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.