Ayurvedische tips om af te vallen

Standaard

papaya

We zijn massaal te dik aan het worden ! We moeten afvallen ! Stond er in de krant. Eigenlijk heeft de ayurveda geen adviezen voor een dieet. Als je wilt afvallen raadt men aan om gezond, vers en fris te gaan eten. En de rest gaat vanzelf, is het idee. Een van de problemen van deze moderne tijd is de haast, haast en haast. We hebben geen zin of tijd meer om rustig zelf ons eigen eten te kiezen en te bereiden. We kunnen of willen niet meer koken, en de voedselindustrie belooft ons verse ingrediënten in voedsel dat ooit eens, een paar maanden, geleden uit de fabriek kwam. Hier vind je een artikel die ik heb samengesteld vanuit een gesprek met een ayurvedisch arts over voeding. Met een paar van zijn adviezen, tips en aanbevelingen. Hij zei erbij dat je niet moet streven om álles in één keer te doen. Maar begin érgens, dat is vast een goede stimulans om steeds een stapje verder te gaan. Op weg naar een gezond gewicht. 

Wat weten we nog van eten ? 

Tegenwoordig is de kwaliteit van de meeste voedingsproducten die we in de winkel kopen niet meer zoals die zou moeten zijn. Daarom verdienen verse biologische producten altijd de voorkeur.

afvallen

    Ayurvedische adviezen om áf te vallen

Volgens de ayurveda leven we in de tijd van de “Kali Yuga” (dit betekent de tijd van onwetendheid). We kunnen een computer naar MARS sturen, maar weten ons geen raad met insecten op velden vol groenten. Dus spuiten we er gif overheen. Wie heeft ooit gedacht dat het een goed idee zou zijn om ons eten met gif te bespuiten ? (1)

Als je de dingen om je heen een rustig observeert, dan kun je het zien gebeuren. Veel van onze voeding is van een lagere kwaliteit. Het beste zou zijn om het zelf te verbouwen, maar dat gaan niet in een flat. Of we weten niet hoe het moet, dit komt gedeeltelijk omdat we zelf niet meer koken. En een paar maal per week ‘van de voedings industrie eten’.

In de ayurveda speelt de keuze van je voeding niet alleen een hoogst belangrijke rol bij het voorkomen van ziekte, maar ook bij de genezing ervan.

In de ‘gewone’ gezondheidszorg kijkt men haast niet naar genezing door voedsel. Zoiets wordt nog maar mondjesmaat toe gepast. Artsen weten niks van voeding. Dat hebben ze niet hoeven leren. De ayurveda kijkt anders, en raadt een goede balans in ons lichaam als éérste áán. Dit heet tri-dosha.

Er is een oude spreuk over gezondheid, voeding en ziekte :

..”..met behulp van een uitgebalanceerd dieet kan een ziekte genezen, zelfs zonder gebruik van medicijnen. Anderzijds zullen zelfs de meest effectieve medicijnen een ziekte niet genezen zonder een uitgebalanceerd dieet…”… ( Vaidya Jivanam ) 

Hoe vallen we af zonder dieet ? Een paar regels uit de ayurveda 

Er zijn in de ayurveda veel en goede adviezen te vinden om af te vallen, zonder dieet.

 • Slaap niet overdag, dan blijf je ’s avonds langer óp. En krijg je zin in iets lekkers, later op de avond.
 • Haal de chips, ijs, chocola, koekjes en snoep etcetera uit je kast en koop geen nieuwe (2)
 • Vermijd varkensvlees op alle mogelijke manieren, en eet zo weinig mogelijk rood vlees. (Kip, kalkoen en vis is beter)
 • Vegetarisch is het beste

  chips

  Een handjevol lukt nooit, meestal gaat de héle  zak chips gemakkelijk naar binnen !

 • Frituur niets, maar rooster, grill, stoom of kook het voedsel
 • Gebruik zuivere groenten als beleg.  Mierikswortelpasta is ook heerlijk op een broodje. Radijs met tahin. Tahin met plakjes tomaat.
 • Mijd suiker, vet en zout.
 • Drink geen water vlak voor, tijdens of vlak ná de maaltijd. Op zijn vroegst een half uur erna. Het verandert de spijsvertering.
 • Neem geen alcohol, frisdrank of ijskoude dranken
 • Drink ’s avonds geen wijn, je krijgt zin in wat lekkers door wijn te drinken.
 • Wijn maakt ook dik, en is ook alcohol.

Deel 2 van de ayurvedisch adviezen om áf te vallen 

Neem in plaats van vetten en koolhydraten ; volle granen, verse groene groente en niet te zoet fruit. Neem rauwkost of kiemgroenten bij de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. Neem salades zonder voorgemaakte dressings, een beetje olijfolie-met-citroensap-en-peper-en-zout is een gezonde dressing. Laat de salade schaal  de grootste schaal op de tafel zijn. Zout maakt ook dik. En wees Voorzichtig met zuivel, vermijd volvette kaas en boter. Olie en magere kaas zijn beter

Deel 3 van de ayurvedisch adviezen om áf te vallen 

kurkuma poeder elegant

Bittere groenten, kruiden en specerijen helpen om áf te vallen

Wist je dat bittere groenten helpen om gewicht te verliezen.  Dus sla, radijs, rettich, witlof en andijvie etc. Zéér aanbevolen zijn scherpe kruiden/specerijen. Zij stimuleren de spijsvertering.

Kaneel, gember, zwarte peper en knoflook. In de ayurveda wordt in het bijzonder de kurkuma aanbevolen, omdat kurkuma het lichaam ‘ontvet’

Kurkuma, en curcumine c3 ‘superieur’,  helpen met het verbranden van je lichaamsvet. En als  je de Curcumine gaat combineren met Triphala, verbrand je ook meer vet.

 • Serveer sausjes en dressings in een erg klein kommetje, bijvoorbeeld in een eierdopje.
 • En neem zo min mogelijk tussendoortjes, maar liever fruit of een glas groenten sap.

Zijn er ayurvedisch recepten die het afvallen bevorderen ? 

Als ontbijt kun je veel mogelijkheden kiezen :                                                    

 • Gekiemde groenten, honing, vijgen en amandelen met melk.
 • Fruit als ontbijt.
 • Havervlokken met honing en melk.

  tauge

          Tauge is ook kiemgroente

 • Havermoutpap met honing, melk en vijgen etc.
 • Volkorenbrood (dat kun je eventueel licht roosteren) met melk
 • Sandwich met magere kwark kaas.
 • Verse yoghurt met muesli en honing.  (De beste keuze is zonder suiker)
 • Geroosterde bruine boterham met appelstroop, of appelmoes, of radijs etc.
 • Gekookt ei op toast.
 • Kruidenthee.
 • Vers, niet te zoet, vruchtensap.

Lunch ideeën 

 • Soep, groentesoep, ( van wortel , rettich, spinazie en champignons)  zelf gemaakte soep.
 • Salade met geroosterd brood, gekookte groenten met geroosterd brood, of een portie volle granen.
 • Maak een groente sandwich met wat cottage cheese kaas. Met een tomaat en zwitserse kaas etc.
 • En ga beter niet snacken. Laat je niet verleiden.

Avond maal ideeën   

 • Groentesoep, of dahlsoep. Veel groente erin en vullend.
 • Gekookte of gestoomde groenten.
 • Gebruik eventueel een  stoompannetje.  Onderin doe je de stevige groentelente blog groente voor soep
 • Één dag per week sapvasten is gezond, maar het gevaar zit in het snacken als de trek te groot wordt. Je zou ook een uitgebreide lekkere salade kunnen maken. Met een kom soep.
 • Neem geen toetjes zoals vla of mousse.
 • Wandel na het eten even een half uurtje.

Graag wil ik er nog bij zeggen, dat als je al het fabrieksvoedsel zou kunnen vermijden, heb je je gewichtsprobleem meestal al in één keer opgelost.  Alleen vers, vers en vers. En kook alles zelf.

PS als iemand zich inschrijft als ‘volger van deze website’ krijg je een E-boek over goede en slechte voedsel combinaties gratis via je emailadres.

Méér lezen over ayurveda en voedsel ?

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  In 500 of 600 mg capsules ? Triphala of Ashwagandha ? In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In biofotonisch Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ?Alles met 90 capsules inhoud ! Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Een leuk boekje over afvallen en Ayurveda is:
  Natuurlijk afvallen met westerse Ayurveda, geschreven door Shares F.H. Somer.

 2. Sinds enige jaren kijk ik iedere zondagmorgen uit naar de e-mail van Tieneke. Ook leuk dat er nogal eens lekkere recepten bij staan. Bijkomend voordeel is dat het zomaar gratis is! Verder ’n goede toets voor iedereen om te bedenken in hoeverre je zelf al goed bezig bent.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.