Hoe kook je met een houten ovenplank ? (met tips en ideeën)

Standaard

houten plank

De feestdagen verschijnen aan de horizon, en als je misschien iemand in je omgeving hebt die graag kookt. Of je bent zelf een kookfan. Dan is een ovenplank wel iets écht bijzonders ! Ik heb er al járen eentje in mijn bezit, en het koken met zo’n ovenplank is gemakkelijk en erg bijzonder. Koken met een ovenplank is een Indiaanse oude manier om voedsel te bereiden. Deze plank is meestal een cederhouten plank. Het is leuk en spannend om te doen. En een zeer gezonde manier om ons voedsel te bereiden. Hoe je met een ovenplank kunt koken, waar je op moet letten ? Hoe maak je een dergelijke plank weer mooi schoon ? Hoe onderhoud je een ovenplank ? Hier vind je een leuk artikel over deze eeuwenoude bijzondere manier van voedsel bereiden.

Wat is een houten ovenplank ? 

Een hele poos geleden waren we eens op een braderie. Daar zag ik een mevrouw die cederhouten planken verkocht.

oven-plankje-met-geul

              Een cederhouten plank

Eerst dacht ik dat het een houten snijplank was. Zo zag de plank er ook uit. Met een geultje langs de randen. Maar de plank was nogal zacht.  ..”..Als je hier iets op gaat snijden, dan is die direct kapot..”:..  zei ik tegen haar.

..”..Dit is geen snijplank. Maar een plank om eten op te bereiden..” zei die mevrouw.  Het was een cederhouten plank. En het is een Indiaanse manier om voedsel te bereiden. Die heb ik dus toch gekocht. Het leek me iets heel bijzonders.

Dat was het ook, want eerst heeft die plank een jaar in de kast gestaan, want ik kon er alleen maar champignons op bereiden. En die eet je niet elke dag.

En na vijf maal  champignons eten was voor mij de ‘spanning’ eraf. En daar staat dan zo’n ding.  ..”..Wéér een idee erbij..”.. was mijn gedachte. Het idee was leuk, maar de uitvoering komt er niet van, bedoel ik.

Nu ben ik erachter dat je er heel leuke en spannende dingen op kunt bereiden. Wat dan ? Van alles !

Wat doe je, na aankoop, met een cederhouten ovenplank

Allereerst even goed wassen met koud water. Leg de plank in een diepe schaal, ik neem een ovenplaat die ik vol warm water heb gedaan, giet in het warme water een glas witte wijn en wat zout. Laat de plank er maar een a twee uren  in liggen.

 • Aangezien hout drijft, moet je er wel even een blikje opzetten.
 • Dan blijft die plank onder water.
 • Was het de cederhouten plank nooit met zeep, dat trekt direct in het zachte hout.
 • En groente met een zeepsmaak is niet zo’n lekkere combinatie. .

Het eerste gebruik van een ovenplank

De plank geeft van zichzelf al smaak aan de gerechten. Je hoeft er geen of weinig smaakmakers of extra kruiden bij te gebruiken.

En deze ovenplank wordt soms ook gebruikt op de BBQ, maar pas op dat deze er niet verbrand vanaf komt. Daar is het te duur voor. Er zijn ook kleine ovenplankjes, die mogen evt verbranden. Maar gezond om het eten daarvan te eten, lijkt me dat niet.

plankblog voedsel

Álles smaakt prima vanaf een cederhouten plank

Leg de rookplank eerst een uurtje in water, even een gewicht erop zetten. Een blik of zoiets, want anders drijft de plank steeds weg.

Als je wat extra smaak wilt, kun je de plank even een 5 a 10 minuutjes voorverwarmen in een matig warme oven. Niet te lang !

Je kunt er kruiden, knoflook of iets anders op leggen, en daarop pas je groente, of wat je maar wilt bereiden.

Doe, ná de voorbereiding, de plank zo laag mogelijk onder in de oven. Schuif de plank niet te hoog in de oven, dan wordt de bovenkant te heet.

Je gebruikt nu dezelfde tijd, om het eten gaar te krijgen, als je  normale oventijd. Misschien iets langer, want de plank geleidt geen  warmte. Persoonlijk vind ik platte ingrediënten de meeste smaak hebben. Als je gerecht klaar is, is het erg leuk om het met plank en al te serveren.

Hoe onderhoud ik een ovenplank

Bij normaal gebruik kun je er écht jaren mee doen. Het is mogelijk dat er een scheurtje in de plank komt of dat hij verkleurt, maar dat kan geen kwaad. tenzij de sappen er doorheen sijpelen. Doe er dan even een ovenplaat ónder. Mijn ovenplank is donkerder geworden, maar dat maakt niets uit voor de smaak.  Gebruik deze plank nooit als snijplank, want daarná is hij niet meer geschikt om te gebruiken.

Hoe houd je die lekkere smaak van een ovenplank vast ? 

Af en toe kun je er even met een stukje schuurpapier over heen wrijven. Eigenlijk is dat bij gewoon gebruik niet nodig, en zeker niet als je er voornamelijk groente op bereidt. Maar als je er ook  vette vis of vlees op klaarmaakt kan de smaak wat vervlakken. En krijgt de vis- of vleessmaak de overhand. In plaats van de zachte hout-rook smaak.

Als je deze plank dus weer even opschuurt openen zich de houtvezels weer , en is de rooksmaak weer vol aanwezig. Gebruik geen grof schuurpapier, dan beschadig  je de plank. Maar na een schuurbeurt verdeelt de warmte zich weer beter, en kun je er vervolgens een poos lekkere dingen op bereiden.

Ook is een nieuw schuursponsje wel een beter idee. Die zijn niet zo scherp als schuurpapier.

De smaak van voedsel, klaargemaakt op een cederhouten plank

cederhouten bbq plank

             Cederhouten BBQ plank

De smaak is uniek en subtiel, een zachte , ietwat rookachtige smaak, en het eten is sappig en behoudt al zijn goede eigenschappen.

Omdat de plank in de oven, erg warm wordt, en zodoende de sappen, mineralen en vitaminen in het voedsel behoudt.

Bijzonder gezond en bijzonder lekker

Op het internet heb ik bereidingen gezien met  zo’n plank op de BBQ. Die plank  ging branden aan de zijkanten.  Het hout verkoolde en het eten, en de plank,  waren na een poosje zwart verkoold. Zo moet het niet, dacht ik.

Zonde van je plank en van je gezondheid ! Ik heb een dergelijke plank al lange tijd, die is wat donkerder van kleur geworden en ziet er goed uit. Geen verkoolde randen en het eten, wat erop bereid is, smaakt steeds beter.

Nu bereid ikzelf er alleen maar vegetarische recepten op.

Wat ik zelf doe, is de plank voor het gebruik insmeren met een kwastje met

Tips voor de smaak op een cederhouten plank 

Bijvoorbeeld :

 • Olie  Neem een beetje gewone olie met een paar druppeltjes sesamolie extra erdoor. Dit is voor een subtiele sesam smaak. Dit geeft een echt oosters tintje aan de groente. Neem een schoon kwastje en insmeren. Daarna leg je pas de groente op de plank.
 • Pernod (of een andere likeur). Smeer de plank in met een theelepeltje pernod of sinaasappel likeur. Of wat je maar in de kast hebt staan.  Kaneel likeur met aardpeer ! En leg daar dan je venkel of andere groenten op. Niet de hele knol, maar dikke repen, (Bijv in de lengte doorgesneden venkel. Kook de venkel wél eerst even 10 minuten in water, en leg het dan pas op de plank) .
 • Olie met een smaakje rozemarijn olie ( en leg er dan dunne plakjes aardappel op, of dunne reepjes
  druiven

   Druiven op een rookplank, verfijnd lekker !

  wortel) , olie met citroen ( met reepjes paprika)  , basilicum olie ( en leg er dan doorgesneden tomaten op, de snijkant naar beneden)

 • Cointreau, , daarop dunne plakjes sinaasappel en stevige groente erop. ( bijv dungesneden plakken koolrabi)
 • Knoflook, smeer de plank in met een teentje knoflook en leg daarop een zachtere groente ( witlof o.i.d. ) , even doorsnijden in de lengte.
 • Uienringetjes, op de plank en daarna groente van je keuze.
 • Tijmblaadjes in olie, en dan lange repen courgette erop, of dikke plakken tomaat.
 • Druiven, vers op de plank, en even laten ‘ indrogen’ in de oven, een explosie van smaak. Extreem lekker !
 • Minitomaatjes, op een bedje van laurier en dan in de oven is heerlijk.
 • Het leukste is om lekker zelf creatief te zijn.

Hoe kook je met een cederhouten plank

Zet de oven nooit te heet, 200 a 220 graden is genoeg. Ik laat het ongeveer 20 minuten in de oven staan, de groente hoeft niet door- en door gaar gekookt te worden.

En als je er paddenstoelen op bereidt, dan is 20 minuten ook lang genoeg.

Hoe reinig je een ovenplank ?

 • Na het gebruik kun je de plank met heet water wassen. Desnoods met een druppeltje afwasmiddel, omdat hout van nature bacterie dodend is, hoef je geen sterke zeep te gebruiken. Zout is voldoende. Of citroensap. Als de plank schoon is, gewoon afdrogen en dan wegzetten op de
  ovenplank zout

  Met zout en heet water maak je de plank prima schoon

  zijkant.  Doordat de plank echt goed heet is geworden , krijgen de bacteriën zo-wie-zo weinig kans.

 • Wel is het zo dat de sappen en de olie in de plank trekt. Dan zijn water en een beetje zout niet genoeg. Je kunt de plank dan het beste nog even een minuutje op de zijkant in de oven zetten, en warm laten worden. Pak een droge theedoek en wrijf hem goed af.
 • Als je er veel vette vis  op bereidt hebt, kan het vet in de plank trekken. En smaakt deze derhalve altijd naar vis. Daar zou ik een aparte plank voor aanraden. Zeker weten !
 • Met vlees is dit niet zo sterk van smaak.

Is het kopen van een ovenplank zijn geld waard ? 

Ze zijn niet echt goedkoop,  een goede ovenplank  Maar als je graag kookt en iets bijzonders wilt bereiden is zo’n ding wél erg leuk. Het is gezond, het gaat snel en makkelijk en het eten is vers en lekker. Vooral de smaak is bijzonder en nergens mee te vergelijken.

Ook heb ik eens óók een goedkopere variant gekocht, een plankje zonder “sap randen”. En kleiner, ik dacht dat ik weer eens iets veel te duur had gekocht. Maar die goedkope plankjes liggen allang in de vuilnisbak. Ze bogen krom en het eten viel er telkens vanaf. Was niet zo’n goed idee.

Achteraf gezien waren het BBQ plankjes.  Want na één keer gebruiken kun je ze al weggooien. Ze waren helemaal verbrand. Deze vond ik het geld dus niet waard.

Het is wel zo dat je er even mee moet leren omgaan, maar dan heb je ook iets bijzonders. Ja, ik vond het mijn geld wel waard. Ik heb overal op het internet gezocht naar een clip over groenten op een ovenplank. Maar die heb ik niet kunnen vinden. Misschien moet ik er zelf dan maar eens eentje gaan maken.

Smakelijk en Gezond eten gewenst van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of Shilajit ‘Vedic’ ?  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al de  kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.