Zijn pinda’s gezond ? (en waarom vinden we ze zo lekker)

Standaard

pindablog header

Er zijn weinig ouderen die niet opgegroeid zijn met een broodje met pindakaas. Maar eigenlijk weten we weinig over pinda’s en pindakaas. We weten niet zoveel verschillende héérlijke recepten ermee te bedenken. Én dat pinda’s  géén nootjes zijn, maar bij de groenten soorten hoort. Het zijn peulvruchten en dus hoort het bij de groenten soorten. En dat de typische ‘pinda geur en smaak’ niet in de pinda zelf zit, maar pas ná het roosteren vrij komt. Wist je dat pinda’s onder de grond groeien ? En dat ze veel verbouwd worden in West Afrika ? Hier vind je een super leuk artikel over Pinda’s ! En waarom we ze zo lekker vinden 

Een broodje pindakaas met suiker en sambal 

Mijn ouders hadden vroeger een druk bedrijf, mijn vader was veel weg en mijn moeder deed de winkel in

pinda broodje gebakje

             Broodje gebakje

haar eentje. Dus mijn zus en ik hadden heel veel tijd voor kattenkwaad en om lekkere dingen om óp te eten te bedenken. Want lekker koken zat er bij mij vanaf mijn geboorte al ín gebakken. We hadden eens een keertje een broodje met héél veel pindakaas, en suiker erover en sambal bedacht. Zulke dingen noemden we “broodje gebakje”.

Mijn moeder vroeg zich vaak áf waarom we soms ‘s avonds bijna geen eten meer lustten. Maar wij wisten prima hoe de vork in de steel zat. We zaten al vol met “broodje gebakjes”.

Pindakaas met banaan ! Pindakaas met Kaas ! Pindakaas met aardbei ! Pindakaas met limoensap ! Oh, lekker !! 

Waarom vinden we pinda ’s zo lekker ? 

Waarom vinden we pinda’s eigenlijk zo lekker ? Eigenlijk heel simpel. Mensen zijn gék op vet-en-zoet.  Zoals slagroom en gebakjes. Melkchocola en veel soorten koeken.  Maar we zijn ook gék op vet-en-zout. Veel kaassoorten, gefrituurd voedsel, knabbeltjes, allerlei soorten chips etc. En in deze laatste categorie vallen óók de pinda’s. Ze zijn in vet gebakken en met zout bestrooid. We kunnen er haast niet vanaf blijven, als we één handje hebben opgegeten. Dan gaat de bak met pinda’s meestal ook helemaal léég ! 

De geschiedenis van de pinda

Ja, pinda’s groeien onder de grond. Net als aardappelen. We waren ooit eens in Kenya op een pinda boerderij. De man trok een hele plant uit de grond, schudde deze eventjes en toen zagen we trossen vol pinda’s. Dit komt omdat de bloesem van de pinda plant naar de grond groeit en zich letterlijk een paar centimeter “ingraaft”. En als ze volgroeit zijn, worden ze net zo als aardappelen geoogst. Vertelde hij ons.

Van oorsprong komt de pinda plant uit Zuid Amerika. En werden al door de oude Inka’s verbouwd. En later zijn de door de Spanjaarden en Portugezen mee genomen naar  warmere streken zoals naar China. Maar India en Indonesië. En vooral aan de Westkust en Oostkust van Afrika worden enorm veel pinda’s verbouwd. Maar de meeste pinda’s komen uit Amerika. Daar worden ca 20 miljoen ton geteeld. De vroegere president Jimmy Carter was een pinda-boer.

In ca 1890 werd de eerste pindakaas gemaakt. In Michigan. Men haalde de bruine vliesjes van de pinda af en kookten ze in water. Men voegde een bindende vetsoort toe, die bij het stollen kleine kristalletjes vormden. Daarna kwam er soja-olie en suiker bij. En dat was de oervorm van onze pindakaas.  

Alles over pinda’s ?

snuitkever

De “snuitkever” at de bladeren van de            katoenplant óp

Eigenlijk, om héél precies te zijn, zijn pinda’s de zaadjes van peulvruchten. Net als bonen. Van oorsprong waren de pinda’s bedoeld als veevoer. Men is ongeveer rond het jaar1850 met het verbouwen van pinda’s begonnen in Amerika. Dit was omdat de katoenplanten werden geruïneerd door zogenaamde “snuitkevers”. En men er géén gif overheen strooide, maar iets anders ging verbouwen. 

India en China verbouwen de meeste pinda’s, deze worden voornamelijk uitgeperst voor de olie en het meel. In de VS voornamelijk als voedsel. Omdat we pinda’s lekker vinden worden ze veel in voedsel gebruikt. In soepen, in sausjes en als gepureerde basissaus. Pindakaas. 

Hele en gepureerde pinda ’s worden in Oosterse landen in noedel gerechten, als zoete vulling voor broodjes, in sambal, stoofschotels, in gebak en snoepgoed verwerkt. 

Waar men in Azië en de VS gek op is zijn in zout water gekookte pinda’s. Ze worden in de dop gekookt en hierdoor smaken ze een beetje naar aardappelen en vanille. Dat komt vrij uit de dop van de pinda’s. 

De pinda als apotheek ? Zijn pinda’s gezond ? 

In Amerika werd er een vrouw, na haar jaarlijkse gezondheids check, direct naar het ziekenhuis gestuurd. Ze had een gevaarlijk hoog cholesterol gehalte en hoge bloedvetten waarde had.  Omdat ze ‘gezond’ was werd ze verder onderzocht. Wat bleek ? Ze knabbelde, per week,  ongeveer een kilo pinda’s per week naar binnen. Op haar werk. En at dik met pindakaas besmeerde broodjes als ontbijt. En lunch.

In een medisch tijdschrift stond later te lezen : ..”..wie regelmatig en véél pinda’s loopt te knabbelen, moet er rekening mee houden dat de bloedvet spiegel tot duizelingwekkende hoogte kan stijgen..”..

 • Dus het was niet de cholesterol waarde, maar “Fytosterolen”. Dit zijn stoffen die chemisch gezien op cholesterol lijken. Hetzelfde geldt ook voor zonnebloem pitten.
 • Fytosterolen hebben een effect – natuurlijk niet als je er kilo’s van eet  zoals in dit geval, maar gewoon af-en-toe een handjevol –  om in ons lichaam het bloedvet te verlagen, galzuren te binden
  pinda's

                          Pinda’s als apotheek ?

  en de celwanden van de dikke darm te beschermen tegen vorming van kanker. Andere biologische stoffen in de pinda: fenolzuren en protease-remmers. Ze beschermen ook tegen kanker.
 • Ook werken ze bloedstelpend. Dit is per ongeluk ontdekt. Ik las een stukje van iemand die hemofilie had, en die een behoorlijk fiets ongeluk had          gehad. De bloeding werd, eigenlijk per ongeluk, uiteindelijk  gestelpt omdat de patiënt een bak vol met pinda’s had opgegeten.
 • Huidartsen raden soms ‘pinda olie’ aan, omdat koudgeperste pinda olie de stofwisseling op gang brengt en daarom ‘vanbinnen’ kan reinigen. Een lange zin om te zeggen dat je er behoorlijk van in de poeperitis komt.
 • In de natuurwetenschap worden er soms pinda’s als middel tegen nerveuze en overwerkte patiënten aangeraden. Omdat pinda’s veel soorten vitamine B soorten bevatten, en deze versterken het zenuwstelsel.
 • Maar als je gevoelig bent voor jicht, eet dan géén of zeer weinig pinda ‘s. Omdat er ook ‘Purine’ in zit, en dit een stof die een jicht aanval kan uitlokken.

Keukentips en recepten met pinda’s

Overal in de wereld kent de wat armere huisvrouw recepten om het karige eten te verrijken met,  gehakte of gemalen, pinda’s. Ook vele recepten zijn er beschreven om het eten smaakvoller te maken.

Zoals heerlijke pindasauzen die scherp, zoet, zuur en zoet-zuur van smaak zijn. Ook in “Het Pindaland

sate saus 2

    Sate saus, broodje en een beetje groente salade

Amerika” zijn er honderden varianten met pinda’s als saus.

En een hoofdstuk apart is de beroemde “Pindakaas”. Dit is een écht fabrieks product. Ze is zelden écht zuiver, maar meestal gemengd met pindaolie, soja meel, en mout. En honing en soms wordt er zelfs gewone goedkope kaas bij gemengd. Dus eet niet te veel, want het is een pot vol met dikmakers.

Toch zijn er ook veel mensen die een allergie tegen pinda’s hebben. Dit kan ernstige gevolgen hebben omdat de enorme voedingsindustrie deze goedkope smaakmaker stiekem in haar “kant en klaar gerechten” weet te verwerken. Zonder dat de gebruiker het weet. Daarom kun je het onderstaande beter niet van de voedings industrie eten. Maak het beter zélf.

Voedingsmiddelen die pinda kunnen bevatten

 • Aroma’s en kruidenpreparaten.
 • Bak- en braadproducten.
 • Bouillon
 • Borrelnootjes
 • Chili con carne.
 • Chocolade/ bonbons.
 • Curry’s.
 • Desserts

Wat smaakt er lekker bij, met of door pindakaas / pindasaus ? 

Aardappelen, appel, asperge, banaan, broccoli, chilipeper, chocolade, druiven, kaneel, kip, kokos, komkommer, koriander, limoen, munt, vlees, selderij, tomaat, vanille, wortelen, zwarte bessen, schelp- en schaaldieren.

Recepten met Pinda’s of Pindakaas

Eigenlijk is een (zelf gemaakt) saté’tje niet echt compleet zonder pindasaus. Ik maak zelf wel een tofu-saté. Maar daar moet ook pindasaus overheen. Ik maak het in 80% van de gevallen zelf. Mix een a twee flinke eetlepels biologische pindakaas (zonder suiker) met melk en sojasaus (of ketjap) en sambal. Heel lang rustig roeren en klaar is je zelfgemaakte pinda saus. Zie onderstaand recept.

Een patatje met pindasaus vind ik lekker, dus heb ik eens een keer een flink schep  pindasaus over mijn aardappelen gedaan. Wow !

Ik heb de link voor het uitprinten van de volgende recepten IN de aanhef van de recepten gedaan. Kun je ze eventueel zó uitprinten. Hier komen ze

1. Zelfgemaakte pindasaus á la Tieneke

Gisteren hadden we visite. Wij eten vegetarisch, maar deze mensen niet. Dus had ik een vega burger gebakken. Toen het op tafel kwam, werd en zéér sceptisch naar gekeken. Maar toen ik een schep van deze zelfgemaakte pindasaus erover heen deed, klaarden de gezichten op. ..”..Héérlijk, waar koop je zoiets ?..”.. Was de vraag. Kopen ? Dat maak je in 5 minuutjes zelf even.

Nodig voor ca 3 vega burgers

 • Neem 1 volle eetlepel bio pindakaas. Zonder suiker.
 • Doe het in een redelijk groot saus pannetje.
 • Voeg daaraan room toe, tot het mengsel weer soepel is.                pinda kaas
 • Het duurt even tot je een soepele saus hebt.
 • Pindakaas is heel stroef. Roeren en roeren.
 • Ongeveer 100 ml room erbij. Maak het warm op een laag vuurtje.
 • Doe er een 1/2e theelepel kurkuma poeder bij, en roer.
 • Doe er 2 eetlepels Ketjap Manis (of sojasaus)
 • Met een schepje sambal naar smaak
 • Roeren, roeren en rustig roeren
 • Als de pindasaus nog te dik is, doe er dan een (of twee) eetlepels water bij.
 • En flink warm maken.
 • Klaar !

Je kunt het over al over doen, bij saté is dit een traktatie ! Maar op een stokbroodje ook. Of over een vega burger

2. Aardappelen met pindasaus, kurkuma en kokosmelk

Ja, dat heb je goed gelezen. Het is héérlijk ! Meestal kook ik elke dag verschillende groenten gerechten. En ik kook dan de aardappelen alsof het groente is. Een paar aardappeltjes, dus. Gisteren had ik een gekke bui, en heb dit in een sauspannetje gedaan. En dit sausje toen over de aardappeltjes gegoten. Jammie ! Bingo !

Maar toen waren er dus veel te weinig aardappelen, en mijn man was sneller als ik. Proberen ?

Aardappelen met pindasaus recept

Voor ca 2 a 3 personen :

 • ca 50 a 75 ml room (ongeslagen slagroom is ook prima)
 • ca 50 a 75 ml kokosmelk.
 • 2 flinke eetlepels pindakaas.
 • Klein beetje kurkuma poeder (ca 1/4 theelepel).
 • peper en zout.
 • klein schepje harissa (of sambal)                                                                  sate saus

Bereiden :

 1. Doe dit allemaal in een sauspannetje.
 2. En maak dit warm, niet kokend, gewoon goed warm.
 3. Flink roeren, roeren en rustig blijven roeren
 4. Als de saus te dik is, doe er dan 1 of 2 eetlepels water bij.
 5. En roeren tot het een saus is
 6. Zet apart

Daarna :

 1. Kook eerst ca 5 aardappelen van normale grootte. Of meer.
 2. Snipper een uitje, bak deze en doe bij de gaar gekookte aardappelen.
 3. Even doorroeren.
 4. Giet daarna de “pinda/kokos/kurkuma/room”- saus erover.
 5. Even doorroeren
 6. En,.. zorg dat je als eerste aan tafel zit !

Sate stokje erbij en een beetje atjar. Of een doodgewone lekkere vega gehaktbal !

3. Pindasaus als currysaus met kurkuma

De combinatie lijkt ietwat bijzonder, maar het is eigenlijk de gehele pindakaas smaak die verandert door dit recept. En het smaakt héérlijk. Heel af en toe komt er een ‘kindersmaak’ van mijzelf, als herinnering, weer naar boven. Een beschuitje met kaas is er één van. Maar een wittebroodje met pindakaas ook. Vroeger deed men geen suiker door de pot pindakaas. Nu wel, dus is die echte pindakaas-smaak weg. Maar bij een reformzaak hebben ze bio-pindakaas zonder suiker.

En die heb ik gekocht. Smaakt als vanouds. Recept voor zéér bijzondere pindasaus, je zult er de show mee stelen !

Pindasaus á lá kurkuma  recept

 • Ca 4 eetlepels pure pindakaas, afgestreken aan de pot (het liefst bio en zonder suiker)
 • 1 theelepel sambal
 • 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels gembersaus                                                                                                    ZG poeder in wit porcelein
 • 2 eetlepels geraspte kokos
 • 1/4 theelepel kurkuma poeder
 • snufje kerriepoeder
 • 2 eetlepels ketjap
 • snufje knoflook poeder
 • ca 3 a 5 eetlepels water (of meer als de saus te dik is)
 • Room, ca 100 a 150 ml

Bereiden :

 1. Doe alles in een pannetje, en op een laag pitje, al roerend tot een gebonden saus maken. Als het te dik is kun je er nog wat water bij doen.
 2. Dit is een absoluut top-geheim recept. Pssst,.. niet verder vertellen ! Lekker voor jezelf houden.
 3. Waar het goed bij smaakt ?

Bij bitterballen, bij vlammetjes, op brood, op een stukje kaas, dipje bij een chipje, als een soort boter op je brood en daaroverheen de kaas, of de avocado. Ook lekker met appel eroverheen enzovoort. Eigenlijk is het een nieuw soort ‘pindakaas-curry saus’. Oh, en met banaan ! 

Dat heb je dan lekker helemaal zelf gemaakt ! Hoe het smaakt ? Proef maar

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?   In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al de  kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Hoe groeien pinda ’s ? 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.