Trek in een snack en ayurveda

Standaard

Even een snack tussendoor vinden we vaak gewoon lekker. Een reep chocola, iets zoets, een frietje of een kroket. Zomaar snel even voor de lekkere trek. Sommige mensen kunnen niet langs een FEBO lopen, zonder iets te kopen en op te eten. Vaak voelen we ons een beetje schuldig achteraf.  Juist deze ‘snelle trek’ bevat erg veel zout en ongezonde vetten. Waarom vinden we dit zo lekker ? We houden van vet-en-zout en vet-en-zoet. De Ayurveda kijkt hier anders naar. Ayurveda is een oeroude natuurgeneeskunde met gedegen kennis over voeding en het menselijk lichaam en haar functies. Hier vind je een leuk en informatief artikel over wat te doen tegen de ‘lekkere trek in een snack’.

Trek in een snack

We waren afgelopen zomer een paar dagen naar Alkmaar. Daar hebben ze een gevangenis omgebouwd tot hotel. Dus hadden we geprobeerd om mijn Moeder van 90 wijs te maken dat we naar de gevangenis gingen. Maar die was er totáál niet onder de indruk. Ze zei :  ..”..Oh, geen wonder. Dien man zal wel weer ’s te hard gereden hebben..”.. Tja, ons Moedertje. 

lekkere snack

Trek in een lekkere snack is niet ‘soms’, het wordt vaker een gewoonte

Het was leuk in Alkmaar. Eén dag was het warm en zijn we naar Bergen aan Zee gegaan. Dagje strand. We kregen dorst en ik liep naar een friettent om twee flesjes water te kopen.

Toen ik stond te wachten, het was er druk, sprak ik met een mevrouw, ze bestelde friet voor 3 en veel kroketjes en frikandellen-speciaal. Ik  stond gewoon te wachten om een soda water te bestellen.

De mevrouw verontschuldigde zich direct bij mij, ze zei dat “..ze er niet vanaf kon blijven..”.  Het ziet er allemaal altijd zo heerlijk uit ! Een frietje met lekker veel mayo en een kroketje erbij. Maar ze gaf er een vermogen voor om zo slank te zijn als ik..”  zei ze. Ook zei ze er nog bij… ” ..Maar dat zal toch nooit lukken, want haar bouw was anders als de mijne, dus slank zou ze wel nooit worden..”   Ik zei “..Oh..”..

Ik keek eens naar de friet . Ja, ze heeft wel gelijk, het ziet er lekker uit. Wist je dat wij allemaal gek op ‘zout-en-vet’  of  ‘zoet-en-vet’ zijn? Zeker onze kinderen ! (2) Ik ook ! Ooit eens is mijn gewicht 84 kilo geweest. Is gebeurd op een vakantie naar Bonaire. Het Van Der Valk hotel op Bonaire had een enorm ontbijtbuffet,  Een rij tafels van muur-tot-muur. En 2 rijen boven elkaar. Alles was mooi van kleur en zag er zó lekker uit ! Je kreeg de neiging om er tussen te gaan liggen en alléén je hand uit te hoeven steken,.. en háp ! Dus na 3 weken was ik kilo’s aangekomen. Het heeft me maanden gekost om het er allemaal weer af te krijgen. En heel veel yoga oefeningen. Nou ben ik niet zo lenig, en val ik regelmatig óm. Maar het houdt je spieren en gewrichten soepel. Toen ik te dik was, deed ik  niet meer zoveel aan beweging.

DGK yoga

Yoga geeft een goed gevoel achteraf

Nu ? Nu loop ik loop altijd gauw door, en val niet voor mijn knorrende maag en mijn zeurende hoofd.. Die vertellen mij om snel naar binnen te gaan en een frietje-met-mayo te bestellen. Bij de FEBO, met de gedachte ; “Ach, die paar calorieën. Dat zal hem de kop niet kosten, morgen even flink op de fiets en/of alle ramen lappen. Is er zo weer af. Toch ?”

Een poos geleden las ik eens een stukje in de krant. Het ging over ‘trek in een lekkere snack’.  Het was wel leuk om te lezen. Als aanhef stond er : “Veel suikers, heel veel zout en veel verzadigd vet” .

Snacken is in, snacken mag, want het stilt de ‘lekkere trek’. Het is een wolf in schaapskleren, want die lekkere trek moet je niet stillen met een reep chocola, een stuk koek, cake of andere tussendoortjes van de snackbar. Vroeger werden er eigenlijk niet of nauwelijks ‘tussendoortjes’ gegeten.

 Wij kregen een kop soep, of een kop thee. En omdat ik uit een gewoon middenstandsgezin kom, en omdat we het niet breed hadden was alles wat in de winkels lag “te duur”. Dus een kop soep of thee met een meelkoekje waren de keuze die we hadden. Of een broodje met tevredenheid ! 

Weet je nog ? Milky Way had zo’n reclame slogan. Dit was een zachte,  opgeschuimde chocoladereep .  “Milky Way bederft de eetlust niet”.   OK, dit was misschien een van de weinige reclames met een eerlijke boodschap ! Ja, eerlijk, want daar zit nou net het hele probleem.

Snacken bederft inderdaad de eetlust niet, en leidt tot steeds meer eten. Tot meer calorie-inname en dus tot overgewicht.  En uiteindelijk tot ziekte en alles wat daar weer omheen zit. Tussendoortjes bederven uw eetlust, jammer genoeg, niet !

Een fabrikant van afslankproducten zou nu een vermogen overhebben voor een snack die uw eetlust wél bederft.

Wat is ayurveda

Ayurveda is een oeroude filosofie met gedegen kennis over het menselijke lichaam. (5) In het Westen wordt de Ayurveda steeds populairder. Ayurveda is tijdloos in haar grote kennis over de menselijke gezondheid. Het heeft een zo enorm grote kennis over het leven, dat dit vele duizenden aspecten van gezond zijn en gezond blijven omvat.

Ik ga een poging doen om ‘een tipje van de ayurveda sluier’ op te lichten. Ayurveda stelt dat onze gezondheid voor een groot deel afhangt van onze spijsvertering en van de opname van voeding en het gebruik van voedingsstoffen. De opname van voedsel levert energie, maar het kost ook veel energie om alle biochemische processen in ons lichaam uit te voeren.

Bij een trage of verstoorde spijsverterings energie kunnen maagpijn, diarree of obstipatie voorkomen. Ook kun je je lusteloos gaan voelen, hoofdpijn krijgen, geïrriteerd raken, concentratie stoornissen krijgen of een verlaagde weerstand.

Ik las in de krant dat de ‘zorg’ 100 miljard euro per jaar kost. Weten we wel hoeveel geld dat is ?? 100 miljard ! Mijn persoonlijke

DGK medicijnen

Soms is het nodig, soms ook niet ! En kun je met goede voeding ook een heel eind komen. Ayurvedisch advies kan misschien helpen.

mening is dat we ‘véél en véél’ te veel eten. Zonder dat we gezonde vitaminen en mineralen binnen krijgen. En door het tekort aan vitaminen en mineralen worden we ziek. In plaats van een béter voedingspatroon, gaan we naar de dokter die ons medicijnen geeft, zodat we gewoon verder kunnen eten. Die medicijnen lossen het probleem niet op, maar onderdrukken de symptomen. (1) 

Vlak ná de corona crisis waren er 2 bezoekers, bij ons op kantoor. Allebei wilden ze minder medicijnen slikken, omdat ze zich er niet goed bij voelden. En omdat de ziekte niet weg ging. Ze waren allebei gestopt met het eten van de pakketen uit de voedings industrie, omdat ze er ziek van waren geworden, was hun mening. En hadden interesse in ayurvedische kennis. Nou weet ik wel heel veel van eten, maar ik ben beslist geen arts. Het was beter om ze door te sturen  naar een ayurvedisch arts. En dat is ook gebeurd. 

Ayurveda en ons spijsverterings systeem

Een goede werking van ons spijsverterings systeem hangt, volgens de ayurveda,  van vele factoren af.

1 .In de eerste plaats hebben we goede voedings vezels nodig, zodat voedselresten en afvalproducten met regelmatige darmperistaltiek bewegingen via de darmen het lichaam kunnen verlaten. Een slechte afvoer leidt tot een giftige toestand in de darmen, waardoor deze vatbaar wordt voor infecties en gifstoffen zich door het gehele lichaam kunnen verspreiden.

Als je dan ziek wordt, en medicijnen gaat gebruiken, wordt de zaak soms nóg erger. In plaats van beter, omdat je het onderliggende probleem niet hebt aan gepakt. De medicijnen, die we kennen, laten weer resten achter, en die verergeren de zaak nógmaals. Terwijl ze het probleem onderdrukken, in plaats van oplossen. Je komt terecht in een ‘vicieuze cirkel’, waarbij je weer andere medicijnen nodig hebt om de bijwerkingen van de eerste te onderdrukken. Deze cirkel is eindeloos.

DGK medicijnen en interacties2

“…Van de regen in de drup..”

2. Ten tweede bestaat er een voortdurende wisselwerking tussen onze hersenen en ons spijsverterings stelsel. Daardoor kunnen emoties en gedachten van invloed zijn op de spijsvertering. Stress kan, bijvoorbeeld, de stroom van spijsverterings enzymen verminderen en zodoende de spijsvertering negatief beïnvloeden. Door stress wordt er wat te veel maagzuur worden aangemaakt. We krijgen ‘maagzuur remmers’ en deze beïnvloeden de Vitamine B12 opname. Door een tekort aan B12 verlaag je je weerstand, en kom je langzaam in een ‘neerwaartse spiraal’ terecht.

De chemische bijwerking van medicijnen beïnvloeden je gezonde darmwerking. En kunnen er weer allerlei nieuwe symptomen ontstaan, zoals spierzwakte, geheugenverlies, depressiviteit, evenwichtstoornissen, hartklachten. Maar voor veel Westerse artsen is een dergelijk ziektebeeld geen aanleiding voor gedegen gezondheids adviezen. “Het Protocol” schrijft nieuwe medicijnen voor.

3. Na een maand of 3 medicijn gebruik ontstaan er meer-en-meer diepe tekorten aan belangrijke mineralen, vitamines en essentiële lichaamsbelangrijke voedingsstoffen. En kunnen steeds meer klachten en bijwerkingen ontstaan. Wat moet je dan nu doen ? Je krijgt Statines tegen de te hoge cholesterol, die een tekort aan Co-enzym Q10 kunnen veroorzaken. Maagzuurremmers veroorzaken een tekort aan Vitamine B12 en IJzer. Metformine gebruik geeft ook een tekort aan Vitamine B12 en Foliumzuur.

Met een goede ontgifting van ons lichaam zijn we al, in eerste instantie, een heel eind op weg. Maar in deze ‘ontgifting’ is er soms ook een ontgifting van de vele medicijnen, die we ‘moeten’ gebruiken. Kurkuma zou een dergelijk ‘ontgiftend’ middel kunnen zijn., Dit is één van de redenen waarom men er soms zo tevreden over is. Maar, bedenk, ontgiftend betekent ook dat er, met het gebruik van allerlei medicijnen, ook ‘interacties’ plaats vinden.

Wij, persoonlijk, vinden het enorm jammer dat er met de oorspronkelijke natuurlijke kurkuma zoveel geknutseld  is, en er steeds meer chemische middelen zijn gebruikt voor het ‘verbeteren’ van de opname. Want daarmee heb je de oorspronkelijke werking in feite niet verbeterd, maar eigenlijk verminderd. Moeder Natuur weet prima wat ze zelf maakt, dat hoeft de mens niet altijd te verbeteren, is onze mening.

Fastfood en te zout eten 

Snoep en snacks bestaan uit verzadigd vet, veel suikers en , gek genoeg, ook heel veel zout. Dat laatste geldt ook voor die zak-soepjes. Van die zakjes soep, die je (door de reclame) aangeraden wordt om te drinken, rond een uur of 4 ’s middags. De voedingsindustrie maakt ons wijs dat veel van hun “vers verpakt’ eten gezond is. Nu kun je je de vraag stellen “Wat is vers voedsel”. Mijn idee over vers voedsel is voedsel dat al haar goede en gezonde stoffen nog in zich heeft. En dat koop je zoiets koopt bij de groenteboer, of in de supermarkt. En dan moet je thuis gaan koken.  

Teveel zout kan de aderen verharden. En op deze manier leiden tot  een hoge bloeddruk, en zo dragen die snacks bij tot hart- en vaatproblemen. Dat het gemiddelde zoutgebruik in Nederland al is gestegen tot ca 9 gram per persoon per dag, zal iedereen zeker wel weten. Als we dit zouden kunnen verminderen met 3 gram zou dat 10.000 minder patiënten met hartziekten of beroertes opleveren. (3) Oftewel 1000 tot 2000 doden per jaar minder. Dat is nogal wat !

Want als je het zout op je eitje en op de aardappelen rekent is dit nog geen 0,5 gram per dag.

Een halve gram zout.  We zullen onze zoutbeperking dus nooit vinden door het zoutvaatje onder  de tafel te verstoppen. Waar zit al dat zout dan wel in ? Zout zit in brood en kant-en-klaar producten, vleeswaren en de vele snacks. Kijk je wel eens hoe groot de zoutstrooier in de cafetaria is ? Die over je friet gaat ?

Snacks en bloedvetten

Ook weet iedereen wel dat vetten en suikers onze bloedvetten,  zoals cholesterol, heel nadelig beïnvloeden. Zeker als je al wat te zwaar bent, is suiker ongewenst. Snacks, zoals chocoladerepen, zoutjes, chips en koeken bestaan uit vetten en koolhydraten. Stel dat je één snack per dag minder zou eten.. wat zou er dan gebeuren ? Deze vraag is beantwoord in een onderzoek van de Universiteit van Liverpool.

Het is teveel om al die onderzoekscijfers op te sommen, maar het kwam erop neer dat er 6000 minder doden zouden vallen , in Engeland, als er één ongezonde snack per persoon per dag minder zou worden geconsumeerd. En dan rekenden ze een snack die  ‘goed’  zou zijn voor 4,4 gram verzadigd vet en een halve gram zout.

Als men die ene snack zou kunnen laten staan, of vervangen door een gezonde snack was er al een wereld van verschil te merken per jaar. Dan ging dit onderzoek uit van hartproblemen of beroerte. Dat zou, omgerekend naar het aantal Nederlanders etc. 1600 mensen per jaar betekenen. Zoveel mensen die overlijden door hun zin in ‘wat lekkers’. Dat zijn 2 tot 3 maal zoveel doden als in het verkeer.

Helemaal juist is dit soort onderzoeken natuurlijk nooit, omdat dit onderzoek nooit heeft plaatsgevonden. het zijn schattingen die gebaseerd zijn op berekeningen. Maar het drukt mij, en u misschien ook,  wel met de neus op de feiten (4) 

Wat zijn dan gezonde snacks ? 

DGK walnoten

Stilt de lekkere trek ook !

Het beste is gewoon 3x per dag eten. Geen snacks en geen 4e maaltijd, ’s avonds voor de tv. Verder zijn gezonde snacks gedroogd fruit, vers fruit en noten. Bovendien zijn komkommer, wortel en een tomaatje ook gezonde snacks. Wat denk je van een banaantje ?

Ook is een appel per dag voor alle mensen boven de 45 zeer verstandig.  Appel reinigt de darmen.  Ik weet dat veel mensen erg snel naar de wc rennen, die appels maken de darmen soms erg snel schoon. s. Ik ook, maar dat neem ik op de koop toe. Een eet appel per dag. Het ayurvedische kruidenmiddel  ‘Triphala’ kan misschien ook helpen, om de darmen weer goed te laten functioneren. (6) .

En het is ook een kwestie van even wennen, of je nou die kroket naar binnen werkt, of in je tas een zakje ongezouten nootjes hebt meegenomen. Een banaan, een appel of gewoon een bruine boterham met een plakje kaas met komkommer. Na 10 minuten heb je een aanzienlijk beter gevoel over die gezonde snack als over die kroket of patat.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Ayurvedische middelen. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Bronnen :

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27066472/ 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31507064/ 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27743439/ 
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1296543/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27633405/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28696777/ 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.