Is er invloed van landbouwgif op onze gezondheid ? Zo ja, welke is dit ?

Standaard

Er stond de vorige week een onderzoeks artikel in de krant. Het ging over de Ziekte van Parkinson en het gebruik van landbouwgif. In dit artikel, breed uitgemeten op radio en tv, werd een aangetoond dat landbouwgif veel invloed op onze gezondheid zou kunnen hebben. Het maakte een storm van reacties los. Ook wij vonden dit een aanleiding om een op onderzoek uit te gaan.  Hier vind je een informatief artikel omtrent dit onderwerp.

Gezond blijven en de invloed van landbouwgif

Een onderzoeker legt een plattegrond van Nederland op de tafel, met daarin de grootste landbouw gebieden gemarkeerd. En pakt even láter nóg een doorzichtige plattegrond van Nederland, met daarop de markering waar de meeste mensen met de Ziekte van Parkinson (2, 4) wonen. En legt vervolgens de beide kaarten op elkaar. Het resultaat was verbijsterend. Want de meeste mensen met de Ziekte van Parkinson woonden in de gebieden waar het meeste met landbouwgif en pesticiden werd gewerkt en/of gespoten.

landbouw-gif

Met duizenden liters per uur, gaat het over ons toekomstige voedsel

De natuur kan de hoeveelheid chemische toevoegingen niet meer aan.  En ons eigen lichaam dan? Waar ligt de grens tussen gezond en ongezond ? Laten we eens kijken naar bijvoorbeeld vrije radicalen en antioxidanten. We lezen erover en horen er van alles over. Meestal wordt er ons van alles over verteld, maar hoe het nou precies in elkaar steekt ?

Wij, als het grote publiek wordt verteld dat ‘anti-oxidanten’ gezond zijn, omdat ze ‘vrije radicalen’ neutraliseren.  Maar waar gaat het nou precies over  en waarvoor dient het precies? Wat kun je ermee en waarvoor dient het. Misschien ken je volgende uitspraak van Jane Goodall. Dat was die mevrouw die veel onderzoek over en mét chimpansees heeft gedaan.

……”…Hoe hebben we ooit kunnen denken dat het een goed idee zou zijn om ons voedsel te laten groeien door het met gif te bespuiten….”…

Ja, dit zijn wijze woorden. Wijzelf wonen midden in het landbouw gebied in Groningen. En zien vaak hoe er grote tractoren met hele brede spuitarmen, duizenden en duizenden liters vergif uitspuiten. Over het jonge gewas. En dat vergif ‘verdwijnt’ écht niet zomaar. We eten het op, het verdwijnt in het grondwater of wat er maar gebeurt.  Maar ‘oplossen in het niets’ doet het zeker niet. En als je dit ‘uitrijden’ zelf ziet gebeuren, geeft dat een heel naar gevoel. Je wilt er wel iets aan doen, maar weet niet wat je kunt doen. Trouwens, volgende week wordt er in Zwitserland over dit gebruik van landbouwgif gestemd. 

De natuur kan de hoeveelheid chemische toevoegingen niet meer aan.

Ja, ons lichaam zal deze gifstoffen zélf moeten afbreken en afvoeren. En dat valt niet mee, als de aanvoer hoger ligt als de afvoer van deze “exogene toxines”. Zo noemt men de verschillende landbouw giffen in ons milieu. En als je voeding éét, waar deze stoffen in zitten, dan ligt de aanvoer dus hoger als afvoer van deze gifstoffen.

Landbouwgif

En wat doen we eraan ?

Iedereen herinnert zich vast de discussie over een gevaarlijke pesticiden en landbouwgiffen, zoals Glyfosaat, Mancozeb en Rotenon etc nog wel. Maar de EFSA vond het niet erg genoeg om het gebruik ervan te stoppen.

Surf maar eens op het web, over deze zaak. In het kort komt het erop neer dat deze landbouwgiffen een enzym cytochroom P-450 in de lever blokkeren. Dit enzym voert chemische gifstoffen áf, en als dat niet meer werkt, dan slaat je lichaam steeds méér gif op.

En als dit enzym niet meer werkt ? Zo kun je dus  ziek worden. Terwijl je denkt dat je altijd zó gezond hebt gegeten.

Het komt erop neer dat deze gifstoffen belangrijke factoren zijn voor ziekte en veroudering van ons lichaam. Dat komt omdat ze oxidatieve stress in ons weefsel veroorzaken.
Te veel ervan kan ons lichaam gewoon niet áán, en zeker niet als er ook te weinig anti-oxidanten aanwezig zijn. Ze krijgen van ‘vrij spel’ en kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken. Of ADHD, psychische problemen of de Ziekte van Parkinson. Of andere ziekte.

Eigenlijk heeft dit teveel aan gif een ‘domino effect’ :

  1. Gif wekt oxidatieve stress óp →
  2. Oxidatieve stress wekt laag-gradige ontstekingen op →
  3. Laag-gradige ontstekingen wekken vrije radicalen op →
  4. Vrije radicalen wekken ziekte op.

Hoe kun je zelf een dergelijke cirkel doorbreken ?

Wat zijn vrije radicalen en hoe werken ze ?

Dit zijn kleine moleculen die grote schade in ons systeem zouden kunnen aanrichten. Ze ontstaan in het lichaam als bijproduct . Deze moleculen kunnen een interactie aangaan met proteïnen, dna-fragmenten of met celwanden. Deze beschadigen hierdoor. En beginnen ons lichaamsweefsel te ontsteken. Dit zijn laaggradige ontstekingen, je voelt zevrije radic veranderen ikzelf niet en je ziet ze niet. Deze ontstekingen maken een nare stof áán, die heten ‘vrije radicalen’. Deze ‘vrije radicalen’ kunnen we ook binnen krijgen door veel toevoegingen en additieven in fabrieksvoedsel. Je kunt het een béétje vergelijken met het verrotten van een stuk fruit. Op den duur gaat het volledig kapot.

Dan ‘ontspoort ons DNA’, en kun je ziek worden.

Vrije radicalen hebben hun grootste werkingsterrein in de hersenen, omdat de hersenen het vetste orgaan zijn.  Vrije radicalen vervetten het lichaam, dus onze hersenen vervetten daarmee ook.

Dit zou op hogere leeftijd ontstekingen kunnen opwekken en zo zou je op hogere leeftijd problemen in de hersenen kunnen krijgen. Glucose transport wordt steeds moeilijker, en zo ontstaan langzaamaan veel problemen in onze hersenen.

Ze kunnen ons denksysteem aanvallen, ze vernietigen de cellen. Ziekten die ontstaan door een teveel aan vrije radicalen zijn: artritis, kanker, diabetes, Ziekte van Parkinson, hersenproblemen, hart- en vaatproblemen, een te hoog cholesterol gehalte en eigenlijk nog veel meer “welvaartsziektes”.

Het is niet altijd zo dat vrije radicalen per definitie altijd slecht zijn. Het zijn ‘vernietigers’ , meestal van virussen en bacteriën. Maar kunnen  ons eigen lichaam systeem ook aanvallen, ze vernietigen dan onze eigen cellen. Verschillende ziekten die ontstaan door een teveel aan vrije radicalen zijn: artritis, diabetes, ziekte van Parkinson, hersenproblemen, hart- en vaat problemen, een te hoog cholesterol gehalte en eigenlijk nog veel meer van die “welvaartsziektes”.

Hoe kom je van die ‘vrije radicalen’ áf ? En waar vind ik deze goede anti oxidanten ?

Anti-oxidanten zijn de “body guards” die de  “rondslingerende kogels” opvangen. Dit doen ze door ermee te reageren, waardoor waardevolle cel onderdelen gespaard blijven, gespaard van de terreur van de vrije radicalen. Bijvoorbeeld groene thee is zo een “body guard”. En de granaatappel is hierbij de kampioen ! Deze heeft een explosief hoog beschermende anti oxidant vermogen. Ze vangen op een zuivere, natuurlijk manier “de rondslingerende kogels “op.

In het boek “Eet Gezond, Leef Gezond” van Dr. R. Beliveau en DR. D. Gingras zijn hier hoofdstukken vol over geschreven.  Vooral over de combinatie van kurkuma-longa en granaatappel.

LETTERLIJK CITAAT “.. vooral curcumine is in dit opzicht interessant, want deze stof heeft waarschijnlijk het grootste kanker-remmende effect in het plantenrijk..” (blz 180 ) 

Toch horen  vrije radicalen in ons systeem thuis. Ze vallen aan, maar beschermen ook. Omdat ons lichaam dan bijzondere eiwitten aanmaakt, als ze vrije radicalen opspoort. Deze eiwitten beschermen ons. We hebben ze nodig. Sommige kun je in capsule vorm nemen, maar vers (in de voeding) is ook belangrijk. Want om broccoli als capsule in te nemen, dat doet de gezonde stoffen in broccoli tekort.

Wat kun je zelf doen ?

Flavonoïden is een verzamelnaam voor een grote groep actieve stoffen die van nature voorkomen in planten. We kennen ze vooral door de kleuren die ze geven aan fruit, groenten en bloemen. Ze spelen een belangrijke rol in de plantenstofwisseling, onder meer voor de groei en bij de bescherming tegen licht, oxidatie en hitte.
Er zijn zeer veel verschillende anti oxidanten. De meest bekende zijn:

  • Flavonen, uit citrusvruchten, thee, kruiden, paprika en selderij
  • Isoflavonen, uit peulvruchten
  • Flavonolen, onder andere quercetine, uit bijvoorbeeld uien, broccoli en peren
  • Anthocyanen, uit druiven, kersen en bessen
  • Proanthocyanidinen, uit cacao

Je zou dus voedsel kunnen gaan eten, waar van nature deze anti-oxidanten in zitten. Eet het, zo mogelijk, het liefst biologisch. Zodat je niet nóg meer gifstoffen binnen krijgt.

  • Granaatappel
  • Rode peper
  • Rozijnen
  • Bramen
  • Bosbessen
    Vrije Radic DGK blauwe bessen prachtig

    Bosbessen, zo simpel kan gezond voedsel zijn

  • Granaatappel
  • Acaï
  • Boerenkool ( vers)
  • Tomaten (licht gebakken in olijfolie)
  • Knoflook
  • Aardbeien (onbespoten)
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Spruitjes
  • Rode biet
  • Avocado
  • Druiven
  • Pruimen ( ook gedroogd)
  • Frambozen (ook gedroogd)
  • Kersen
  • Alfalfa
  • Kidney beans

Maar ook maïs, kool, zwarte thee, groene thee, groene bladgroente en tomatensap.  Druivensap en pure Cacaopoeder horen bij de zeer gezonde voeding.

Je kunt deze ‘vrije radicalen’  dus bestrijden door het eten van ‘anti-oxidanten’.  Oftewel polyfenolen. Oftewel hele gezonde voeding. Deze anti-oxidanten maak je namelijk zélf aan, in je lever. Hiervoor heb je voeding nodig die rijk is aan mineralen en sporen elementen. Verse kruiden en goede specerijen zoals kurkuma, groente zoals broccoli en fruit als granaatappel, zijn hier voorbeelden van.

Vrije Radic DGK cacao poeder

Cacao, zo lekker kan gezond voedsel zijn

Belangrijk is dat het onbewerkte en onbespoten voeding is, die je zelf kookt. Verse groenten en fruithet gebruik van verse kruiden en specerijen. Het “Mediterrane Dieet” is een zeer gezonde zaak, hiervoor. En dan ook nog biologisch ? Goed en gezond voor een mens (3).

Eet daarnaast ook weinig geraffineerde voeding, zoals suiker, industriële fructose etc.

Op het internet was ook te lezen dat iemand met de Ziekte van Parkinson flink was opgeknapt door Mediterraan én biologisch te eten.

 

Wat is goede voeding om zo’n ziekte door gifstoffen te voorkomen ?

Er zijn tegenwoordig veel wetenschappers van overtuigd dat schade aan de cellen en hersencellen (door vrije radicalen) kunnen worden hersteld door een uitgekiend dieet. Veel verse spinazie (liefst als salade), (onbespoten) aardbeien, veel groene groente en tomatengerechten . Neem elke dag een glas sap van bosbessen, acaï bessen of granaat appel. Tomatensap is ook prima. Neem elke dag een stuk of 5 gedroogde pruimen. Ook kunt u een smeersel maken van vijgen, pruimen, amandelpasta en dadels. Bijvoorbeeld als broodbeleg, maar nog beter door de havermout.

Drink dagelijks een paar kopjes groene en/of zwarte thee. Laat het dan wel even 5 minuten trekken. Kruiden theeën hebben voornamelijk een medicinale werking, maar bevatten weinig of geen antioxidanten !  Groene thee kunt u het beste niet van tevoren zetten, maar vers. Niet dat groene thee niet gezond is, maar er zitten ook stoffen in de groene thee langer houdbaar maken. En die zijn niet zo gezond, bij lang “trekken”. En blauwe druivensap is ook gezond.

En voor de chocolade liefhebbers: pure zwarte chocola (vooral cacaopoeder) levert ook veel goede antioxidanten. En dan pure of zwarte chocola van 80 % cacao ! Melkchocola niet, daar zit teveel suiker in, dat is niet gezond ! Hier een beetje info over waarom het wel verstandig is om vers te eten. En waarom u die kant en klare pakjes en zakjes uit de supermarkt beter kunt laten staan

Kurkuma en Curcumine combinatie ? Wat doen die dan ?

Enkele van die anti-oxidanten, die van Wereldniveau zijn, is de combinatie van ‘kurkuma en curcumine’. Waarom ?

  • Kurkuma helpt de lever om anti-oxidante enzymen aan te maken. Omdat kurkuma rijk is aan de juiste mineralen en sporenelementen, zoals koper, zink, selenium, mangaan en ijzer. En aan polyfenolen. Vooral de aanmaak van glutathion in de lever is belangrijk.(1) Hier helpt kurkuma een stevig handje méé.  Een ‘meesterlijk anti-oxidant heet ‘kurkuma. Het is al sinds de oudheid een beproefd middel om je lichaamsweefsel te reinigen. En in onze
    Vrije radic kurkuma en neem

    Kurkuma, Curcumine en de groenbladige Neem

     

    ‘moderne’ tijd is dat geen slechte zaak. Met al het chemische gif en toxines om ons heen en in ons milieu en voedsel. (5)

  • Curcumine helpt mee om de laaggradige onzichtbare en onvoelbare ontstekingen onder controle te houden. Curcumine is een stof die chemische gif en toxines uit ons lichaam en onze lever verwijdert (2).  Een ‘meesterlijke ontgifter’ heet curcumine, de “opper anti-oxidant” (4).  Daarom gaat het soms ook een interactie aan met chemisch geproduceerde medicijnen. De curcumine ziet geen verschil.
  • Neem, een sterke en diep werkende antioxidant met eveneens een reinigend karakter.

Conclusie : Over de combinatie van kurkuma, curcumine en  neem is goed nagedacht ! Als je nog gezond bent, en graag gezond wilt blijven kan dit best eens een goede ondersteunende hulp zijn. 

Met een hartelijke groet van Tieneke

Bronnen :

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460380/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7215629/
  3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/08/20/vrije-radicalen-en-antioxidanten-wat-zijn-het-en-hoe-werken-ze/
  4. https://www.parkinson-vereniging.nl/archief/bericht/2019/09/20/Meer-onderzoek-nodig-naar-verband-ziekte-van-Parkinson-en-pesticiden
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26528921/
  • “Eet Gezond, Leef Gezond” van Dr. R. Beliveau en DR. D. Gingras

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Uitleg over Vrije Radicalen en Anti Oxidanten en Oxidatieve Stress 

Dit is een zeer interessante video clip, met een duidelijke uitleg over dit probleem. Hoe zit dit precies in elkaar : 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.