Ja, maar,.. iedereen heeft zijn eigen mening !

Standaard

mening beter

Als je de radio, tv, facebook, pinterest, instagram, twitter en alle andere media zo eens rustig bekijkt en aanhoort, dan merk je al gauw dat iedereen over alles een mening heeft. Dat is uitstekend. Het is een goede ontwikkeling. Echter de problemen beginnen pas als een ander jouw mening niet respecteert. En je koste-wat-kost wilt overtuigen of opdringen dat je beter hún mening kunt inzien. Of andersom, jijzelf respecteert de mening van een ander niet en wilt de ander overtuigen,..    

Buurman 

Ooit eens hadden we een buurman die nooit of te nimmer ruzie of trammelant met iemand had. Wát iemand hem ook vertelde, wát iemand ook tegen hem zei, het was allemaal goed. Want zijn antwoord opmening2 hand álles was ..”.. Ja, Jôh. Gôh, zeg. Zo is het precies.  Je hebt gelijk, het is me overal toch wat..“..

En dat soms meerdere keren achter elkaar. De spreker voelde zich gehoord. En was tevreden. Hij had zijn mening gegeven. Buurman’s  idee was : ‘zoveel mensen zoveel meningen’. En daar zit was in. De ene vindt dit en de ander dat.

Buurman gaf namelijk nooit zijn mening over iets, en was altijd vriendelijk en met een lach. Grapjes maakte hij graag, maar dan hele lieve en kleine grapjes. Het was een boom van een vent, met een hart van goud. Hij leeft niet meer, maar in onze gesprekken hebben we het nog regelmatig over Buurman Jopie. Een vriendelijke, wijze oude man.

..”..Het gaat  er niet om dat iemand geen mening mag geven. Het gaat erom dat je je mening niet aan een ander moet opdringen. En de mening van een ander kunt respecteren en áán hoort. Dat heet ‘luisteren’, en geeft vaak de leukste gesprekken..”… 

Laat iedereen zijn eigen mening hebben

Laat mensen hun eigen mening hebben

-daar hebben ze recht op.

Maar de problemen beginnen pas

als je hun mening wilt veranderen.

Dat is niet alleen onmogelijk en nutteloos

maar ook onnodig.

De wereld zou saai zijn als iedereen precies hetzelfde dacht.

Als je mensen hun vrijheid laat,

zul je die van jou ook vinden

Haemin Sunim ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ blz 142

We wensen iedereen een rustige bevrijdingsdag. En we hopen dat je, net als ik,  een beetje van Haemin Sunim zijn wijsheid in je levenswijsheid mee neemt. Dat zou de wereld een stuk rustiger kunnen maken.

Met een hartelijke groet van Tieneke en een fijne dag gewenst

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.