Heeft kurkuma ook bijwerkingen ? (en welke zijn dit ?)

Standaard

MF kurkuma poeder puur op zilver

Heeft kurkuma ook bijwerkingen en welke zijn dit ? Was een ingezonden brief van de afgelopen week. Omdat we dit eigenlijk een erg goede vraag vonden hebben we er een blog artikel van gemaakt. Met een uitgebreide uitleg over het hoe en wat over de bijwerkingen van kurkuma longa. We hebben het hier niet over curcumine, maar over de gewone kurkuma poeder. 

Heeft kurkuma ook bijwerkingen ?  Een ingezonden brief

..”..Tieneke, mag ik je wat vragen ? Heeft kurkuma poeder ook bijwerkingen ? En welke zijn dit ? En hoe kan dit ? En wat kun je eraan doen ? Dank je voor je antwoord. Rinie vd B..”..

Antwoord op je vraag :

Nee, kurkuma heeft eigenlijk geen bijwerkingen. Maar je kunt er wel last van krijgen. En die ‘last’ ontstaat alléén als je er veel te veel van neemt. En die maximum dosis is ongeveer 2 x 3 gram per dag. Dus één goed gevulde kurkuma golden milk ’s morgens. En ’s avonds een lekkere schep van ca 2 a 3 gram door je curry zijn géén probleem.    

Maar : Een beker golden milk sámen met je curry eten en tegelijkertijd ? Dat kan wél een probleem zijn.

Wat bedoel je hiermee ?

Regelmatig lees ik eens op het internet dat je ‘een paar theelepels’ kurkuma kunt eten. Bijvoorbeeld door

MF verse kurkuma wortel en poeder

verse kurkuma wortel en poeder

de curry, in de kurkuma golden milk of in de thee. Als je nou last wilt krijgen van bijwerkingen kun je het zó voor elkaar krijgen !

Waarom ? Kurkuma is , in de kern van de zaak, een reiniger van ons lichaamsweefsel. Het maakt de weefsels en de ingewanden schoon. Eigenlijk is kurkuma een wortel die zich ‘verdedigt tegen aanvallers’.

Kijk, een vogel of tijger kan zich verdedigen tegen aanvallers door zijn scherpe tanden of klauwen. Een vis kan zich verdedigen met schutkleuren of met scherpe tanden. Een insect kan zich verdedigen door te steken of te bijten. Een plant kan zich verdedigen door erg vies te ruiken of giftig te zijn. Ook kan een plant zich verdedigen met scherpe doornen en/of giftige stoffen.

Zo werkt iedere groente, bijvoorbeeld broccoli ook. Broccoli maakt óók verdedigings stoffen aan, en door het op te eten prikkelt het ons afweersysteem om goed alert te blijven.

Kurkuma maakt speciale stoffen aan om zich te verdedigen. Als je een mier of een worm bent ga je met een grote boog om de wortels van kurkuma heen. Die zijn gewoon giftig voor zo’n klein diertje.

Maar als je een volwassen mens bent, is de uitwerking van diezelfde “giftige stoffen” een zegen voor het lichaam. Want het “drijft” de rommel, die NIET in je lichaam thuis hoort, eruit. Het maakt de organen dus schoon. Door het te eten prikkelt het ons afweersysteem om goed alert te blijven.

Welke bijwerkingen zijn dit ?

Daarom moet je er nooit teveel van nemen. Want als je dus teveel kurkuma neemt, in één keer, kunnen er de volgende bijwerkingen ontstaan :

  • Misselijkheid
  • Dunne diarree
  • Maagpijn
  • Overgeven

Mijn advies is, als je met kurkuma gaat beginnen, of als je een gevoelige maag hebt, begin altijd met een klein beetje kurkuma. 

MF 6 gram kurkuma is een theelepel vol

Zes gram kurkuma is een theelepel vol

Eerst is 1 a 2 gram per dag voldoende. En voer de hoeveelheid of dosis langzaam op. Maar het beste is om niet méér dan ca 5 a 6 gram per dag te nemen. Dan zou je er misselijk van worden.

Het hoeft niet, maar het kan.

PS : Verder is het ook zo : als je veel medicijnen van de dokter neemt, dan moet je óók niet teveel kurkuma nemen. Een schepje door de curry of een “golden milk” is prima. Maar als je medicijnen neemt, is de reactie van je lichaam om (via de kurkuma) de chemische medicijn stoffen eruit te werken. En dit heet een “interactie”.

Noot : We hebben het hier dus NIET over curcumine, maar over de gewone kurkuma poeder

Met een hartelijke groet van Tieneke

PS Zoek je uitstekende kurkuma poeder ? Puur, zuiver en altijd goed behandeld ? Naar onze mening heeft De Kurkuma Specialist dit in huis. Kurkuma met een streepje vóór.  

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.