Huismiddeltjes uit de oude apotheek (thee van specerijen)

Standaard

thee soorten

Voeding als medicijnWerken alleen de middelen van de drogist en apotheek tegen hoesten en grieperige kwaaltjes ? Bestaat er echt niets tegen virale koorts ? Hoe kom je snel van een flinke keelontsteking af ? Wat helpt tegen een te hoge bloeddruk? Buikpijn en een opgeblazen gevoel? . In uw keukenkast staan waarschijnlijk prima helpende middelen. Van veel specerijen en/of kruiden trok men vroeger thee. Huismiddeltjes uit de oude doos is een leuk artikel, met veel informatie uit oude tijden. 

Een verkouden mevrouw stond bij de drogist 

Ik was gisteren bij de DA drogist hier in de buurt.   En er stond een snotverkouden mevrouw naast mij. “. Tja,’t is de tijd van het jaar, he.? ” snifte ze naar de verkoopster. En vervolgens kocht ze alles wat los en vast zat aan anti-griep spul, anti-hoest middeltjes etc.   En aspirine. Ik heb haar gevraagd of ze dacht dat al die gekochte spullen haar zou helpen. ” Ja natuurlijk, anders koop ik het toch niet” was haar antwoord. Dat is nou een waarheid als een koe. Daar zit wat in. Ik schoot in de lach. En heb haar gelijk gegeven. 

Met een flinke verkoudheid kun je je behoorlijk gammel voelen

Kruidnagelthee

Het allerbeste huismiddel tegen verkoudheid en hoofdpijn ligt niet in het schap van de  drogist maar maak je zelf.  Zet maar een een kop kruidnagelthee. Gebruik 3 a 4 kruidnageltjes per kop. Je eet de kruidnagel niet op. Zet er gewoon een beker thee van. Laat het even afkoelen en opdrinken. Neem niet teveel, kruidnagel is een scherpe specerij.

Komijnthee

Tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel is komijnthee prima als huismiddel. Ook goed werkend bij opvliegers. Het is een goede bron van ijzer, calcium en mangaan.

Kaneelthee

Kaneel is een slijmoplossend middel. Kan zowel bij vastzittende hoest, als bij andere vastzittende slijm problemen gebruikt worden. Kaneelthee is lekker, maar kaneel over een versgeraspte appel smaakt het ook erg goed.

Venkelzaad thee 

Venkelthee werd vroeger gebruikt tegen winderigheid. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek over winderigheid. Maar in oude boeken wordt aangeraden om thee van munt, thee van venkelzaad en/of kamille thee kunnen te drinken. Vooral na het eten van een bonenschotel of erwten.  Aloë Vera sap en kardamom zaadjes (kauwen) kunnen ook goed tegen winderigheid helpen.

Gember thee 

Gemberthee werd vroeger veel gebruikt tegen verkoudheid. En dan gember met kruidnagel erin. Neem 1 eetlepel verse gember en 3 a 4 kruidnagels, zet er thee van. Langzaam opdrinken. Twee a drie keer daags.

Wat ook een oud recept is is een 1/2 theelepel zoethout poeder en 1 eetlepel verse gember, zet er thee van en langzaam opdrinken.  Twee a drie keer daags.

Ajowan thee

Tegen spijsvertering problemen en winderigheid. Neem een 1/4 thee lepel anijszaad en 1/4 theelepel ajowan.  (De zaden van deze  plant werden reeds in de oudheid gebruikt als een antiseptisch middel. De zaden worden gebruikt als specerij, ze smaken en ruiken naar tijm maar zijn iets scherper en bitterder.) Zet er thee van  en langzaam opdrinken, het liefst vóór de  maaltijd. Ajowan is in iedere toko te koop.

Het kauwen van kardemom zaadjes wil ook nogal eens helpen.

Succes met de  huismiddeltjes uit de oude apotheek

Met een hartelijke groet van Tieneke

PS Ook kurkuma is een huismiddel uit de oude apotheek. Al vele honderden eeuwen lang. Zoek je uitstekende kurkuma en/of curcumine ? Naar onze mening heeft de kurkuma specialist de allerbeste zuivere kwaliteit.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

  1. Hallo ik heb even de gemberthee met Citroen graag gemaakt, en een vleugje munt van de pepermunt plant,dat is overheerlijk daar blijf je inderdaad van doordrinken 😄👍

  2. Dag Tieneke, weer ’n nuttig artikel vandaag, bedankt! Heb jij misschien ook nuttige tips tegen hooikoorts? Het enorme niezen is n.l. weer begonnen…. B.v.d. Henny Besling.

    • Dank voor je reactie. Ik had je al even gemaild, want ik deed een ayurvedische Pancha Karma kuur. En het internet was daar niet zo goed. Weet je, de combinatie van kurkuma en curcumine is een keigoed middel tegen hooikoorts. Zeker weten. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.