Twee appels per dag houdt je immuunsysteem alert

Standaard

appel header

Het lijkt maar zo’n eenvoudige vrucht. Zonder exotische achtergrond. Maar toch is er al eeuwen lang het spreekwoord “An apple a day, keeps the doctor away”. Nou, vooruit, laten we er 2 a 3 appels van maken. In appels zitten veel waardevolle en gezonde stoffen. Bijvoorbeeld tegen een te hoog cholesterol. Het is goed voor de darmen en bevat veel pectine. Hier vind je een leuk en informatief over een hele simpele vrucht : Appeltjes. 

Waarom zijn appels gezond ?

• Het verlaagt de spiegel van onze bloedvetten                               appeltjes
Vele wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat appels de bloedvetten reguleren en ons cholesterol kunnen verlagen. Met 2 a 3 appels per dag daalt dit ‘slechte LDL’ niveau met ca 10% . Hiervoor is de, in de appel aanwezige,  ‘Pectine’ de werkzame stof.
 
 
• Helpt bij zowel verstopping, maar ook bij diarree
De bijzondere combinatie van ballaststoffen én vruchtzuren beschermen tegen spijsvertering problemen. Én helpt tegen constipatie. En de anti-virale stoffen in een appel verklaren de werking tégen diarree.
 
 
• Oud huismiddeltje bij gewrichts pijnen, zoals artritis, reuma en jicht
Appels stimuleren de uitscheiding van stofwisselings-giffen, en verminderen zodoende de stoffen die voor gewrichtspijnen zorgen . Deze werking wordt gestimuleerd door spijsvertering bevorderende anti-oxidanten én door de flavonoïde ‘quercetine’. En ook door de stof ‘Pectine’.
 
 
• Sterkt ons immuunsysteem
Appelmoes, appelschillen én appelsap bevatten substanties die, bewezen in vele laboratorium onderzoeken, verschillende soorten virussen doden.
 
 

Hoeveel appels moet je dan eten ? 

Ongeveer 2 a 3 appels per dag hebben al een hele goede uitwerking. Het beste eet je ze rauw óf even gekookt. Zure en groene appels bevatten méér Vitamine C als de zoete of rode appeltjes.
Appelmoes uit blik oxideert snel, dus de ballaststoffen zitten er nog in. Maar de vitamine C niet meer, of heel weinig.

Mijn kind lust zo graag appelsap, is dat wel gezond ? 

Grote hoeveelheden appelsap zorgen voor tandbederf. Zeker bij een jong gebit. Bovendien zijn sommige appels zuur, en dit kan het tandglazuur bij jonge kinderen oplossen.  Wees er een beetje voorzichtig mee. Let ook op bruin geworden appelsap, die kan bedorven zijn. Laat uw kind dit niet meer drinken. Ze kunnen er ziek van worden.

Hoe bewaar ik appels het beste ? 

Was ze eventjes goed af , het beste met warm water én een milde zeep. Pak ze dan in, of leg een laagje stro (bijv. konijnenstro) in een kartonnen doos. En bewaar ze koel. Zo kun je appels weken goed houden.

Hoe maak ik een klassieke Waldorf salade ?

Nodig
• Een beetje vers geperste citroensap of sinaasappelsap
• 350 Gram appels, het liefst rode appels
• Ca 250 gram selderij in stengeltjes en dan ca 1/2e cm stukjes gesneden.
• (Je kunt ook eventueel struikselderij nemen, dat is gemakkelijker)
waldorf salade2

Een waldorf salade is erg fris en lekker !

• 25 Gram walnoten, grof gehakt
• 2 Eetlepels vers geknipte bieslook (of venkel of dille)
• Beetje olie, peper en zout
 
Bereiden :
a. Citroen of sinaasappelsap vers persen
b. Appels wassen met zeep en daarna goed boenen.
c. Afdrogen en in kleine stukken snijden
d. Besprenkel ze met het sap, dan kleuren ze niet bruin
e. Selderij en walnoten erbij doen
f. Doe er olie en nog een beetje citroensap overheen
g. Peper en zout en kruiden toevoegen
h. Goed mengen
i. Laat het even een half uurtje op kamertemperatuur staa
j. Jammie !
 
Eet smakelijk in je súpergezonde originele “Waldorf salade”
  
Met een hartelijke groet van Tieneke.
PS Zoek je de beste en zuiverste kurkuma en/of curcumine ? Naar mijn persoonlijke mening moet je dan bij De Kurkuma Specialist zijn. De zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs. De nummer 1 in Kurkuma en Curcumine    

Bronnen

Eén reactie Volgende »

  1. Hallo Tineke,

    Hoezo de appels wassen met zeep??? Dat lijkt mij nou niet lekker eten: appels met een zeepsmaak? Ik eet altijd biologische appels, dus vraag ik mij af waar die zeep voor dient want dat staat er niet bij.
    Vriendelijke groet, Johanna

    • Hallo, Johanna. Dank voor je reactie. Onbespoten appels vind je alleen maar in je eigen tuin. Dus óók biologische appels zijn bijna altijd bespoten. Ook als je ze in de natuurvoedingswinkel koopt. Mensen willen geen wormstekige of vreemd gevormde appels. En deze bespoten appels hebben een gif op zich dat weliswaar afbreekbaar is. Maar je kunt het toch beter NIET opeten. Net als met aardbeien. Die kun je ook biologisch kopen, maar moet je ook goed wassen voor je ze opeet. Dus, voor je de appeltjes in de mand legt óf opeet, was ze eventjes goed. Ik neem er een zeep zonder SLS of SLES voor. Dat kan een theelepeltje groene zeep of andere zuivere zeep zijn. Goed afspoelen en drogen. En, nee, je proeft totaal géén zeepsmaak. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.