Gezond verstand en voeding

Standaard

Een poosje geleden las ik in de krant en in verschillende tijdschriften dat het niet veel uitmaakt of je nu  “gewone”  of  “biologische” groenten koopt. Het zou geen verschil uitmaken. Stel dat iemand je twee appels aan biedt en je vertelt dat ..” de linker appel iets gezonder is, maar dat dat nog niet zeker is. In de rechter appel zitten in elk geval veel meer chemische bestrijdingsmiddelen. Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken, er zit niet meer in dan de maximaal toegestane hoeveelheid gif.”  Nou, dat is dus in het kort de conclusie van het onderzoek van de Amerikaanse Stanford Universiteit, waaruit bleek dat biologisch voedsel niet gezonder zou zijn als ‘gewoon’ voedsel.

groenten salade met gezond verstand

Gezond en vers eten, goed voor de bloeddruk.

Een paar dagen later stond het in alle kranten/tijdschriften etc.  “.. zie je wel, het maakt niets uit wat ik koop..”  dat is nog maar de vraag.  Op het internet verschenen er direct diverse artikelen waarin werd  aangetoond dat biologisch voedsel wel gezonder is.

Biologische aardbeien bevatten bijvoorbeeld meer anti-oxidanten en meer vitamine C dan gewone aardbeien. Eigenlijk zeiden ze van die Universiteit  “…we weten het nog niet..”   .

Met een beetje gezond verstand denk ik, dat je het allang hebt aangevoeld. En los van het lichamelijke aspect denk ik dat er nog veel meer redenen kunnen zijn om voor biologisch te kiezen.

De landbouw is milieuvriendelijker, er is minder gif in de wereld, de insecten, de bijen en de grond zelf zijn er blij mee. Dat is toch ook wat waard, nietwaar ?..

Gezond verstand en koken

Als men alle bewerkte voeding uit de supermarkt zou halen, had je alleen nog maar de afdeling groente en fruit. Kun je nagaan hoeveel bewerkt voedsel we eten. Daar moet de voedingsindustrie het ook van hebben, aan de basis producten verdienen ze niks . En het lijkt erop dat ze willen zorgen dat de boeren er ook niks meer aan mogen verdienen.  AH wou 2 % minder betalen, voor verse groenten en fruit, zonder enige vorm van overleg.

Gezond verstand en kant-en-klaar

Voor de gewone koper is het aanbod van die half-klaar en kant-en-klaar producten eindeloos.  En er komen steeds weer nieuwe spullen bij. Bijv. als je pannenkoeken wilt bakken, koop je tegenwoordig van die flesjes waar het mengsel al in zit. De toevoegingen zijn niet echt gezond, en bovendien is het eigenlijk stom simpel om zelf even beslag te maken. En veel lekkerder ! Maar daaraan verdient de industrie niet veel.  Ze geven ons het idee dat zelf koken erg moeilijk is. En we geloven het direct.  Er is een grote markt voor al die bewerkte dingen.  En als je voor het allermakkelijkst kiest, krijg je veel additieven binnen. En je betaalt er ook nog veel meer voor.

gezellig samen koekjes bakken, kinderen leren spelender wijs koken en hun eigen eten op te eten.

Bijvoorbeeld de opgerolde kant-en-klaar deegsoorten. Je kunt ze tegenwoordig al kopen, waar de gaatjes al zijn voorgeprikt. Hoe gek kun je het nog bedenken ! Niemand kan het volgens mij zo drukhebben, dat hij/zij geen gaatjes meer in het deeg kan prikken met een vork.

Het probleem zit erin dat we vaker beter met een tablet om kunnen gaan, dan met het kookfornuis.

Ja, het gekke is dat men er dan een luxe naam op schrijft, en wij denken dat alleen DAT deeg geschikt is voor het recept. Vaak vergeten we dat zelf koken en zelf je eten bereiden heel gezellig kan zijn. Koekjes bakken met de kleintjes, feest ! Zelf koken werkt heilzaam, en als je wat depri bent kun je , denk ik, beter een paar vrienden uitnodigen en samen koken, als tabletten slikken. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Of maak een heerlijke pan met soep.

De voedingsindustrie bekommert zich niet om onze gezondheid, dat moeten we zelf weer leren om te doen en te beseffen. En hoe basis producten smaken moeten we ook weer leren. Afgelopen week sprak ik met een moeder die zich er over beklaagde dat haar zoons geen “groen spul” lustten. Speklapjes enz wel.  Gebakken dan wel te verstaan.  En een paar weken geleden zei een kennis van ons, dat hun kinderen alleen fastfood aten zonder trammelant aan tafel.  De rest van de ‘gezonde’  maaltijden waren een gevecht.  Iedere hap groente was een gebed zonder einde.

Nou was ik vroeger ook geen fan van andijvie en witlof. Maar stamppot rauwe andijvie was feest. Ik zal een paar recepten toevoegen die lekker, makkelijk, gezond en voor kinderen zeer smakelijk zijn.  Trouwens voor onszelf ook, hoor.

Gezonde voeding voor kinderen :                                                                                                      Groenten voor gezond verstand

POMPOEN MET SINAASAPPELSAUS

VERSE TOMATENSAUS MET GNOCCHI

AARDAPPELS MET SNORREN

WITLOF MET SINAASAPPELSAUS

SPRUITJES VOOR KIDS

Als laatste wat ik graag zou willen zeggen, is dat het me opgevallen is dat er zo weinig gezonde recepten voor kinderen  te vinden zijn. Overal is suiker, knakworst en andere voorbewerkte voeding in ruime mate vertegenwoordigd.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.