Zelf verse soep maken.

Standaard

Verse en zelfgemaakte soep is een traktatie. In ieder land en iedere cultuur zijn de heerlijkste soepen te vinden. Na een mooie herfstwandeling thuiskomen en dan een heerlijke pan verse soep hebben staan  en genieten van het opeten. Soep is een traktatie. Hier vindt U een leuk artikel over soep. 

zelf soep makenAls ik aan soep denk, dan zie ik zo’n grote ketel aan een 3-poot voor mijn geestesoog verschijnen. Op Kasteel Loevesteyn hebben ze in de middeleeuwse keuken zo’n ding nog aan het plafond hangen. Enorme haak in het plafond, een ketting eraan die nu voor het uit tillen van een automotor gebruikt zou worden. Met  gigantische ijzeren ketel eraan en dikke stukken hout eronder.

Ik heb er een hele tijd naar staan kijken en kon me het middeleeuwse tafereel wel goed voorstellen. Daar werd van alles in gegooid. Hele kippen, konijnen, varkenspoten en handenvol kruiden. Lekker lang laten koken, en met een groot grof stuk brood zal het zeker in koude tijden een ware traktatie zijn geweest.

Vroeger at men soep.

Ik ben eens een beetje in de geschiedenis van het “het koken van soep” gaan grasduinen.  Er is niet veel over te vinden. Alleen dat ze vanaf de oudste oudheid al soep maken. Tja,.. dat lijkt me logisch. Wat is er nu makkelijker als soep maken.

..lekkere boerengroente soep met balletjes en een paar dikke vet-ogen erop..

Bij mijn oma stond vroeger in het schuurtje vaak een petroleum stel met een grote pan soep erop te pruttelen. En bij mijn andere oma hadden ze een heel groot gezin. Daar stond ook altijd een pan lange tijd op het vuur te pruttelen. Soep hoorde erbij. Waar wij nu snacks eten, nam men vroeger een lekkere kom soep.

Maar het allerlekkerste was de simpele Groninger  boerengroentesoep van mijn moeder. Zo’n simpele soep met runderbouillon, prei, wortel en gehaktballetjes. De gehaktballetjes werden gekruid en met de hand gedraaid,  ik mocht dan vaak meehelpen van mijn moeder. Mijn zus en ik aten dan die rauwe gehaktballetjes op. HEERLIJK vonden we het. De voorloper van Filet Americain. Maar of het zo gezond was,…

De geschiedenis van soep.

Zonet heb ik een site gevonden over de geschiedenis van voedsel, waaronder natuurlijk ook soep. Ik zal de site aan het einde bijvoegen, daar staan zo enorm interessante dingen op. Kijkt U maar zelf. Het is  haast niet mogelijk om oude recepten uit de middeleeuwen te vinden waar geen vlees/vis of gevogelte bouillon bij gebruikt wordt. Hier een recept:

 

“…..    Een voorjaarssoep met jonge bladgroenten, met een frissche smaak….”   . Het recept hierboven komt uit een kookboek uit de negentiende eeuw, maar dergelijke soepen werden natuurlijk altijd al gemaakt. Zo vind je bijvoorbeeld in  Le cuisinier van Pierre de Lune uit 1656 een ‘potage de santé’ met zuring, postelein, kervel en tuinkruiden, en ongetwijfeld zijn er nog andere soepen te vinden.

Heel veel soep.

Eigenlijk was ik van plan om een paar lekkere soeprecepten in te voegen, maar zonet heb ik een soepsite gevonden waar vele tientallen, misschien nog wel meer, verse lekker en makkelijke soeprecepten samen gevoegd zijn. Voor iedereen wel iets wat hem/haar verrast. Hier komt ie: HEEL VEEL LEKKERE SOEP !  Er staan een kleine 100 verschillende soepen, voor zo snel ik het kon zien. Echt enorm veel lekkere soepjes !

Soep van over de hele wereld. 

In een bar in Korea nemen de studenten net zo makkelijk een dunne  zeewier soep, als Amerikanen naar een schaaltje pinda’s reiken. In Japan eten veel mensen ten minste EEN keer per dag miso shiro , dat is een soep van gefermenteerde bonenpasta. En in China kun je tijdens de opera een dunne, zoete soep van gepureerde mungbonen krijgen.

Met honing. Of , als u dat liever eet, KOUDE AMANDELSOEP (origineel moors gerecht), eveneens zoet, om een mooie huidskleur te krijgen. Stond er in het boek bij.

Deze verrukkelijke amandelsoepen werden door de Arabieren naar Spanje  en India gebracht, terwijl in de Kaukasus de oorsprong ligt van een verfrissende soep op basis van verdunde yoghurt. Bijvoorbeeld met kikkererwten .

KOUDE YOGHURTSOEP IN ZUID INDIASE STIJL.

Italianen verwerken groente en peulvruchten in , vaak stevige, Italiaanse bonensoep. Die moeten vaak lang koken, en vervolgens worden ze op een stuk brood geschept.

En in Trinidad hebben ze een absolute kampioen. het heet KALLALOO, uniek origineel creools !  Een soep als een hete soort GUMBO. Ik geef hierbij een paar soorten soep..

Op vegetarische basis.  In iedere supermarkt zijn ook goede vegetarische bouillons te krijgen. Als je soep uit een blik wilt opwarmen, zou je eventueel op 2 punten kunnen letten  :

  • Het zoutgehalte, sommige bevatten wel HEEL erg veel zout. (Dit kun je oplossen door het flinke te soep maken snertverdunnen met water). Want als je in een recept OOK nog soja-saus gebruikt zit je echt op een veel te hoog zoutgebruik. En als
  • Let op het vetgehalte! Dit bepaalt vaak  de smaak van de bouillontabletjes.  Meestal valt het wel mee, maar bij de koude soepen is het niet aangenaam om grote “vetogen” op de soep te zien drijven. Een simpele oplossing is , om het soepblokje in een beker heet water op te lossen. In de koelkast te zetten tot het vet stolt, en het er vervolgens af te scheppen.

Soep.

U kunt er mijn schoonzus voor wakker maken ! En als schoonzus en zwager op visite komen heeft ze liever soep als thee of koffie. Als het aan mij lag, stond er ook een hele lekkere pan soep de hele dag op het vuur te pruttelen. Flink veel verse kruiden en groente bouillon erin. Geweldig lekker! TIP: VENKELSOEP? Ik gooi er dan ook nog vaak een borrelglas Pernod of Pastis bij, in de pan. . Helemaal 100 % genieten.. 🙂

Op mijn zoektocht over het internet ben ik een paar erg leuke soepsites tegengekomen:

Dank voor het lezen, allemaal.  

Met een vriendelijke groet van Tieneke !

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Wij, persoonlijk, bevelen u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Hi Tieneke,
    ik geniet van je berichten.
    Hoe is het gegaan met onze saffraan?
    Bijna piepen de nieuwe krokussen weer boven de grond.
    Met vriendelijke griet,
    Liesbeth & Willem.
    La Alcandora Sorvilán.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.