Vleesvervangers zijn veel milieuvriendelijker als vlees. Overal in de wereld wordt gekookt met tofu. Wat kun je ermee maken, en is het wel lekker. Tofu is makkelijk te bereiden. En als U flexitariër bent is het zeker een goed alternatief om lekkere en bijzondere dingen mee te bereiden. Want eigenlijk heeft tofu geen smaak van zichzelf. Hier vindt U een leuk artikel over Tofu of ook wel Tahoe genoemd. Gaarne raad ik U aan om er wel op te letten dat het biologische tofu is. Want er wordt veel gemanipuleerd met de kwaliteit. Genetisch gemanipuleerde tofu is geen aanrader. Bij de biologische weet U zeker dat het een zuiver product is.
Tofu of tahoe is een sojaproduct.
In Japan en China noemen ze dit product tofu en in Indonesië tahoe. Tofu/tahoe wordt in de keuken gebruikt als vleesvervanger. Het is bij vegetariërs erg geliefd omdat het heel eiwitrijk is en ook nog vitamine B en veel belangrijke mineralen bevat, zoals calcium, kalium en natrium. Het wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Stremsel kent u misschien wel van de bereiding van kaas. Er zit wel een belangrijk verschil tussen de gebruikte stremsels. Bij het maken van kaas bevat het stremsel spijsverteringsenzymen die afkomstig zijn uit de lebmaag van kalveren. Bij tofu niet.
Bij het maken van tofu/tahoe wordt de sojamelk gestremd met niet-dierlijke stolsel. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat de melk stolt. Een veel toegepaste stolsel bij het maken van tofu/tahoe is calcium-sulfaat. Dit bevat veel calcium, met als gevolg dat ook tofu/tahoe, in tegenstelling tot veel andere sojaproducten, calciumrijk is. Tofu/tahoe bevat bijna geen vet en is bovendien vrij smaakloos. Het neemt meestal de smaak van de andere ingrediënten aan, waardoor het in de keuken prima te gebruiken is! Je kunt ook zelf een blok tofu maken van sojamelk. Met iets zuurs lukt dat best, azijn, citroensap/limoensap etc werkt prima, maar omdat tofu alle smaken aanneemt wordt het iets zurig. Tofu wordt ook wel “bonenkaas” genoemd. En voor vrouwen met overgangsklachten is tofoe een natuurlijke bron van oestrogeen. Helpt goed tegen opvliegers en huidverslapping.
Waar koop je Tofu ?
Bijna elke supermarkt verkoop tofoe blokken. Bovendien zijn ze ook in natuurvoedingswinkels of in toko’s te vinden. Er zijn verschillende soorten van.
Verschillende soorten Tofu.
- ‘Gewone’tofu‘, is erg algemeen. Deze wordt vaak in blokken verkocht, verpakt in plastic met wat water erbij. De stevigheid varieert enigszins per merk. Deze tofu is uitstekend te marineren. Vanwege de stevigheid behoudt hij goed zijn vorm, na het snijden. ikzelf snij wel de volledige kanten en eraf met een lang scherp mes. Verder is deze tofu voor iedere bereiding geschikt: roerbakken, bakken, grillen, frituren of verder bewerken. In natuurvoedingszaken vind je ook wel blokken tofu die al op smaak gebracht zijn met verschillende kruiden, specerijen of andere smaakmakers ( bijv tamari).
- ‘Silken tofu‘, noemt men ook wel kinugosh of Japanse tofu. Letterlijk betekent het ‘zijde tofu’. Wordt eveneens in de vorm van een blok of in bakjes verkocht. Het heeft de dikte van pudding (firm) of yoghurt (soft) . Het wordt anders gemaakt. De blokken worden niet gevormd voordat de tofu in de vorm wordt geperst en het overtollige vocht wordt niet afgevoerd. Deze tofu heeft een hoog vochtgehalte en een iets lagere voedingswaarde. Eigenlijk is het een prima bindmiddel of een vervanger voor zuivel en/of eieren.
- Pressed Tofu‘ , is onder hoge druk samengeperst en heeft de dichtheid van een stevig stuk hollanse kaas. Het is ideaal om te marineren of te roosteren. Ook als je zeer stevige tofu nodig hebt is deze zeer geschikt. Er is ook een bruine variant van deze ‘pressed tofu’ op de markt, meestal is deze op smaak gebracht met tamari of vijfkruiden poeder. Maar dit marineren kun je heel makkelijk ook zelf doen.
- ‘Gerookte tofu‘, is ontzettend lekkere, stevige tofu . Eigenlijk kun je die het beste gewoon op voorraad hebben. Ik gebruik het graag voor het roerbakken. En in gerechten met linzen. Tegenwoordig kun je rookoventjes kopen, voor eenmalig gebruik. Deze zijn prima geschikt voor het maken van zelf gerookte tofu. Als je dit eens doet, heb je iets erg bijzonders. Je kunt ook een zogenaamde ‘rookpan’ kopen. Als je zelfgerookte tofu hebt gemaakt, probeer dit eens in kleine blokjes in een salade of plakjes op je brood.
- ‘Voorgebakken tofu‘ , wordt in allerlei soorten en smaken verkocht. In reepjes of in stukjes die gekruid of gemarineerd zijn. Zelf koop ik zoiets nooit. Dan zit je weer in de “pakjes-en-bakjes-met-plastic-dakjes” . Ik geef straks een paar uniek lekkere recepten !
- ‘Gefrituurde tofu‘ is vaak van Chinese of Japanse afkomst. Het is meestal stevige tofu die soms in een zoete, of juist zoute, vloeistof is ingelegd. Een bekende soort kun je gebruiken om als sushi te vullen met sushi rijst. Het heet dan nigiri-sushi . Maar tofu kun je heel gemakkelijk zelf even frituren.
- ‘Gefermenteerde tofu‘ , is een smaakmaker in een potje of een blikje. In Aziatische landen is dit een delicatesse. Je zult er echt voor naar een Chinese toko moeten om het te krijgen. Traditioneel wordt de tofu eerst in blikjes gesneden, aan de lucht gedroogd en dan gefermenteerd met natuurlijke sporen en bacteriën. In deze vorm is het nauwelijks verkrijgbaar. In Zuid-Korea maken vrouwen dit in enorme aardewerken potten. Deze worden ingegraven en na een jaar pas weer geopend. in Thailand heb ik het een paar maal weten te bemachtigen en gegeten. Heerlijk ! . De meer commerciële variant wordt met schimmel geïnjecteerd. De blokjes worden dan in water geweekt en met zout, azijn, rijstwijn en chilipepers op smaak gebracht. De textuur is zacht en romig en de smaak en geur doet wat denken aan sterke kaassoorten. Echt heel lekker.
- ‘Tofoe vellen‘, tijdens het stremmen vormt zich een vel op de warme sojamelk. Als u dit eraf schept en laat drogen, krijgt u een ‘tofoe vel’. Men gebruikt het meestal als wikkel of het wordt aan roerbakgerechten of aan soepen toegevoegd. Als u het koopt in een Chinese toko zijn ze vaak
gedroogd of diep gevroren. Weken of ontdooien en aan soep toegevoegd is bijzonder en echt lekker. Ook wordt dit als absolute delicatesse gezien, als het net vers van de sojamelk is afgeschept. En dus nog warm.
Tofoe kopen en bewaren.
Tofoe is het lekkerst als deze vers is. Misschien slaagt u erin om een winkel te vinden waar men deze nog vers maakt, dan hebt u geluk. De meeste kans hebt u bij een Indonesische winkel. Maar dan noemt men het tahoe. Een zeldzame traktatie. Tofu uit het koelvak van de supermarkt is beperkt houdbaar.
Een aangesneden blok tofoe kunt u onder vers water ( iedere dag verversen !) maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Geopende pakjes silken tofu zijn maximaal 2 dagen in de koelkast houdbaar.
Als de tofoe wat zurig ruikt of smaakt en het water, waarin het bewaard, is vlokkig wordt is de tofoe niet meer goed. U kunt tofoe ook prima invriezen als u het wat langer wilt bewaren. Laat de tofoe dan uitlekken, dep het droog. Verpak het dan goed, bijv in een diepvries doos, en vries het in. Wel binnen 3 maanden weer gebruiken. Ook kunt u het in blokjes snijden en in een diepvries zakje doen. En invriezen. wel eerst ontdooien, voor u het weer gebruikt, u kunt het niet gebruiken terwijl het nog bevroren is.
- Tofu frituren, dit is in Azie de standaard bereiding voor tofu. Met mooi bruin korstje en een zachte binnenkant. Je serveert gefrituurde tofoe het beste met een lekkere saus. Als je tofoe wilt frituren, dan moet je die eerst goed droogdeppen. Anders spattert het zo erg. En snij de
tofoe in kleinere stukjes. In 8 stukjes is het al prima te frituren. Ik vind het leuk om het in rondjes uit te snijden. Frituurpan op 180 grdn, 3 a 4 minuten frituren en dan pas een beetje zout erover. Even ( 1 minuut) laten staan en de saus erover schenken.
- Tofu pocheren, een heel gemakkelijke bewerking. Neem een pan waar het hele blok tofoe makkelijk in past. Vul deze met water en beetje zout. En breng het water aan de kook. Als het water kookt, draai het vuur laag en kook de tofoe tot hij gaat drijven ( 5 a 10 minuten) . Haal het blok er met de schuimspaan uit en laat deze op keukenpapier uitlekken. Het beste kun je die meteen verder gebruiken. Eventueel in de koelkast nog 3 dagen houdbaar. (eventueel kun je ook dashi, sojasaus of kombu aan het kookwater toevoegen. Sake is ook bijzonder. )
- Ovengebakken tofu, op deze manier krijgt de tofoe een wat stevige , knapperige korst, terwijl het binnenste heel zacht wordt. LEKKER ! . Het is net zo lekker en aanzienlijk schoner ( = minder spatterig) als frituren. Verwarm de over voor op 180 grdn. Dep de tofoe droog met keukenpapier. Beetje olie in de ovenschaal. Beetje zout erover strooien en leg de tofoe in een schaal/bakvorm met anti-aanbaklaag. Laat deze een uur in de oven staan. Haal uit de oven en gebruik meteen verder. Eventueel kun je deze ook laten afkoelen, verpakken en in maximaal 3 daghen in de koelkast bewaren. Ovenbakken met een beetje sojasaus bestrijken is heerlijk ! Of met MISO, nog lekkerder.. Teriyaki, ponu of gewoon barbeque saus is ook een traktatie !
- Gebakken tofu, is het meest eenvoudig. Snij de tofoe in 8 stukken en bak met wat wokolie o.i.d. gewoon in de pan. Een minuut of 15 moet je het wel bakken, dan is het het lekkerste. En als je er ook wat zout en gerookte paprikapoeder over doet,.. jammie !
Eigenlijk kun je met tofoe alles doen wat je maar lekker vindt. De basis bereiding is het belangrijkste, de saus die je erover doet is gewoon een persoonlijke keuze. Zoet, zout, zuur, bitter, scherp of samentrekkend. En voor de liefhebbers de smaak umami kun je zelf kiezen wat je graag lust. . Simpel gefrituurde tofoe met een sambal smeersel erover is ook lekker. Maar dat zijn recepten die je zelf het beste kunt verzinnen..
Tofu recepten:
TOFU KROKETJES
GEGRILDE TOFOE
GEBAKKEN TOFU MET SINAASAPPELSAUS
ZWARTE CAJUN TOFU
TOFU MET GEMBER EN KNOFLOOK
Bronnen;
- Het meest bijzondere kookboek met waanzinnig lekkere recepten uit mijn hele verzameling. ( Ik zou jullie graag alle recepten met tofoe willen opschrijven, maar het zijn er teveel. En allemaal even lekker Dit boek is het aanschaffen waard!) is Madhur Jaffrey ’s “Vegetarische recepten” . Een standaardwerk met 600 recepten uit de hele wereld. Uitg BZZToH . ISBN 90 5501 780 9 .
- “De dikke vegetariër” Mark Bittman. Karakter Uitgevers B.V. Hoorn. ISBN 978 90 6112 947 9 . Ik vind het iedere cent waard, die ik ervoor heb betaald. Zoveel info en creatieve recepten kun je gewoon zelf niet verzinnen.
Ik wens iedereen een gezellig weekend.
Met een vriendelijke groet van Tieneke,
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Is het eigenlijk wel verstandig om toch tofu te eten bij een oestrogeendominantie?
Gr, Carin van Lierop
Goedemorgen, Dank voor Uw vraag en Uw vertrouwen. Weet U, ik ben geen arts, en pretendeer dit ook niet te zijn. Toch zou ik erg voorzichtig zijn met Tofu en een oestrogeen dominantie. Het kan problemen geven. Met vriendelijke groeten van Tieneke 🙂
Dank voor het delen . ik ga er vast iets mee doen.
Bedankt voor de duidelijke uiteenzetting , veel nieuwe dingen uit geleerd.