WAT DOE JE MET TOFU ?

Standaard

 

Vleesvervangers zijn veel milieuvriendelijker als vlees. Overal in de wereld wordt gekookt met tofu. Wat kun je ermee maken, en is het wel lekker. Tofu is makkelijk te bereiden. En als U flexitariër bent is het zeker een goed alternatief om lekkere en bijzondere dingen mee te bereiden. Want eigenlijk heeft tofu geen smaak van zichzelf. Hier vindt U een leuk artikel over Tofu of ook wel Tahoe genoemd. Gaarne raad ik U aan om er wel op te letten dat het biologische tofu is. Want er wordt veel gemanipuleerd met de kwaliteit. Genetisch gemanipuleerde tofu is geen aanrader. Bij de biologische weet U zeker dat het een zuiver product is. 

 Tofu of tahoe is een sojaproduct.

tofu chinees gekruid

In Japan en China noemen ze dit product tofu en in Indonesië tahoe. Tofu/tahoe wordt in de keuken gebruikt als vleesvervanger. Het is bij vegetariërs erg geliefd omdat het heel eiwitrijk is en ook nog vitamine B en veel belangrijke mineralen bevat, zoals calcium, kalium en natrium. Het wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Stremsel kent u misschien wel van de bereiding van kaas. Er zit wel een belangrijk verschil tussen de gebruikte stremsels. Bij het maken van kaas bevat het stremsel spijsverteringsenzymen die afkomstig zijn uit de lebmaag van kalveren. Bij tofu niet.

Bij het maken van tofu/tahoe wordt de sojamelk gestremd met niet-dierlijke stolsel. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat de melk stolt. Een veel toegepaste stolsel bij het maken van tofu/tahoe is calcium-sulfaat. Dit bevat veel calcium, met als gevolg dat ook tofu/tahoe, in tegenstelling tot veel andere sojaproducten, calciumrijk is. Tofu/tahoe bevat bijna geen vet en is bovendien vrij smaakloos. Het neemt meestal de smaak van de andere ingrediënten aan, waardoor het in de keuken prima te gebruiken is! Je kunt ook zelf een blok tofu maken van sojamelk. Met iets zuurs lukt dat best, azijn, citroensap/limoensap  etc werkt prima, maar omdat tofu alle smaken aanneemt wordt het iets zurig. Tofu wordt ook wel “bonenkaas” genoemd. En voor vrouwen met overgangsklachten is tofoe een natuurlijke bron van oestrogeen. Helpt goed tegen opvliegers en huidverslapping.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

Waar koop je Tofu ? 

Bijna elke supermarkt verkoop tofoe blokken. Bovendien zijn ze ook in natuurvoedingswinkels of in toko’s te vinden. Er zijn verschillende tofu schotelsoorten  van.

Verschillende soorten Tofu.

  •  ‘Gewone’tofu‘, is erg algemeen. Deze wordt vaak in blokken verkocht, verpakt in plastic met wat water erbij. De stevigheid varieert enigszins per merk. Deze tofu is uitstekend te marineren. Vanwege de stevigheid behoudt hij goed zijn vorm, na het snijden. ikzelf snij wel de volledige kanten en eraf met een lang scherp mes. Verder is deze tofu voor iedere bereiding geschikt: roerbakken, bakken, grillen, frituren of verder bewerken.  In natuurvoedingszaken vind je ook wel blokken tofu die al op smaak gebracht zijn met verschillende kruiden, specerijen of andere smaakmakers ( bijv tamari).
  •  ‘Silken tofu‘, noemt men ook wel kinugosh of Japanse tofu.  Letterlijk betekent het ‘zijde tofu’. Wordt eveneens in de vorm van een blok of in bakjes verkocht. Het heeft de dikte van pudding (firm) of yoghurt (soft) . Het wordt anders gemaakt. De blokken worden niet gevormd voordat de tofu in de vorm wordt geperst en het overtollige vocht wordt niet afgevoerd. Deze tofu heeft een hoog vochtgehalte en een iets lagere voedingswaarde. Eigenlijk is het een prima bindmiddel of een vervanger voor zuivel en/of eieren.
  • Pressed Tofu‘ , is onder hoge druk samengeperst en heeft de dichtheid van een stevig stuk hollanse kaas.  Het is ideaal om te marineren of te roosteren. Ook als je zeer stevige tofu nodig hebt is deze zeer geschikt.  Er is ook een bruine variant van deze ‘pressed tofu’ op de markt, meestal is deze op smaak gebracht met tamari of vijfkruiden poeder. Maar dit marineren  kun je heel makkelijk  ook zelf doen.
  • Gerookte tofu‘, is ontzettend lekkere, stevige tofu . Eigenlijk kun je die het beste gewoon op voorraad hebben. Ik gebruik het graag voor het roerbakken. En in gerechten met linzen. Tegenwoordig kun je rookoventjes kopen, voor eenmalig gebruik. Deze zijn prima geschikt voor het maken van zelf gerookte tofu. Als je dit eens doet, heb je iets erg bijzonders. Je kunt ook een zogenaamde ‘rookpan’  kopen. Als je zelfgerookte tofu hebt gemaakt, probeer dit eens in kleine blokjes in een salade of plakjes op je brood.
  •  ‘Voorgebakken tofu‘ , wordt in allerlei soorten en smaken verkocht. In reepjes of in stukjes die gekruid of gemarineerd zijn. Zelf koop ik zoiets nooit. Dan zit je weer in de  “pakjes-en-bakjes-met-plastic-dakjes” . Ik geef  straks een paar uniek lekkere recepten !
  •  ‘Gefrituurde tofu‘ is vaak van Chinese of Japanse afkomst. Het is meestal stevige tofu die soms in een zoete, of juist zoute, vloeistof is ingelegd.  Een bekende soort kun je gebruiken om als sushi te vullen met sushi rijst. Het heet dan nigiri-sushi . Maar tofu kun je heel gemakkelijk zelf even frituren.
  •  ‘Gefermenteerde tofu‘ , is een smaakmaker in een potje of een blikje. In Aziatische landen is dit een delicatesse.  Je zult er echt voor naar een Chinese toko moeten om het te krijgen. Traditioneel wordt de tofu eerst in blikjes gesneden, aan de lucht gedroogd en dan gefermenteerd met natuurlijke sporen en bacteriën.  In deze vorm is het nauwelijks verkrijgbaar. In Zuid-Korea maken vrouwen dit in enorme aardewerken potten. Deze worden ingegraven en na een jaar pas weer geopend. in Thailand heb ik het een paar maal weten te bemachtigen en gegeten. Heerlijk ! . De meer commerciële variant wordt met schimmel geïnjecteerd.  De blokjes worden dan in water geweekt en met zout, azijn, rijstwijn en chilipepers op smaak gebracht. De textuur is zacht en romig en de smaak en geur doet wat denken aan sterke kaassoorten. Echt heel lekker.
  •  ‘Tofoe vellen‘, tijdens het stremmen vormt zich een vel op de warme sojamelk. Als je dit eraf schept en laat drogen, krijg je een ‘tofoe vel’. Men gebruikt het  meestal als wikkel of het wordt aan roerbakgerechten of aan soepen toegevoegd. Als je het koopt in een Chinese toko zijn ze vaak tofu vel1gedroogd of diep gevroren.  Weken of ontdooien en aan soep toegevoegd is bijzonder en echt lekker. Ook wordt dit als absolute delicatesse gezien, als het net vers van de sojamelk is afgeschept. En dus nog warm.

Tofoe kopen en bewaren.

Tofoe is het lekkerst als deze vers is. Misschien slaag je erin om een winkel te vinden waar men deze nog vers maakt, dan heb je geluk. De meeste kans heb je bij een Indonesische winkel. Maar dan noemt men het  TAHOE. Een zeldzame traktatie. Tofu uit het koelvak van de supermarkt is beperkt houdbaar.

Een aangesneden blok tofoe kun je onder vers water ( iedere dag verversen !) maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Geopende pakjes silken tofu zijn maximaal 2 dagen in  de koelkast houdbaar.

Als de tofoe wat zurig ruikt of smaakt en het water, waarin het bewaard, is vlokkig wordt is de tofoe niet meer goed.  Je kunt tofoe ook prima invriezen als je het wat langer wilt bewaren. Laat de tofoe dan uitlekken, dep het droog. Verpak het dan goed, bijv in een diepvries doos, en vries het in. Wel binnen 3 maanden weer gebruiken. Ook kun je het in blikjes snijden en in een diepvries zakje doen. En invriezen. WEL EERST ONTDOOIEN voor je het weer gebruikt, je kunt het niet gebruiken terwijl het nog bevroren is.

  1. TOFOE FRITUREN, dit is in Azie de standaard bereiding voor tofu. Met mooi bruin  korstje en een zachte binnenkant. Je serveert gefrituurde tofoe het beste met een lekkere saus. Als je tofoe wilt frituren, dan moet je die eerst goed droogdeppen. Anders spattert het zo erg. En snij de tofu gebakkentofoe in kleinere stukjes. In 8 stukjes is het al prima te frituren.  Ik vind het leuk om het in rondjes uit te snijden.  Frituurpan op 180 grdn, 3 a4 minuten frituren en dan pas een beetje zout erover. Even ( 1 minuut) laten staan en de saus erover schenken..
  2. TOFU POCHEREN, een heel gemakkelijke bewerking. Neem een pan waar het hele blok tofoe makkelijk in past. Vul deze met water en beetje zout. En breng het water aan de kook. Als het water kookt, draai het vuur laag en kook de tofoe tot hij gaat drijven ( 5 a 10 minuten) . Haal het blok er met de schuimspaan uit en laat deze op keukenpapier uitlekken. Het beste kun je die meteen verder gebruiken. Eventueel in de koelkast nog 3 dagen houdbaar.  (eventueel kun je ook dashi, sojasaus of kombu aan het kookwater toevoegen. Sake is ook bijzonder. )
  3. OVENGEBAKKEN TOFU, op deze manier krijgt de tofoe een wat stevige , knapperige korst, terwijl het binnenste heel zacht wordt. LEKKER ! . Het is net zo lekker en aanzienlijk schoner ( = minder spatterig) als frituren. Verwarm de over voor op 180 grdn. Dep de tofoe droog met keukenpapier. Beetje olie in de ovenschaal. Beetje zout erover strooien en leg de tofoe in een schaal/bakvorm  met anti-aanbaklaag. Laat deze een uur in de oven staan. Haal uit de oven en gebruik meteen verder. Eventueel kun  je deze ook laten afkoelen, verpakken en in maximaal 3 daghen in de koelkast bewaren.  Ovenbakken met een beetje sojasaus bestrijken is heerlijk ! Of met MISO, nog lekkerder.. Teriyaki, ponu of gewoon barbeque saus is ook een traktatie !
  4. GEBAKKEN TOFU, is het meest eenvoudig. Snij de tofoe in 8 stukken en bak met wat wokolie o.i.d. gewoon in de pan. Een minuut of 15 moet je het wel bakken, dan is het het lekkerste. En als je er ook wat zout en gerookte paprikapoeder over doet,.. jammie !

Eigenlijk kun je met tofoe alles doen wat je maar lekker vindt. De basis bereiding is het belangrijkste, de saus die je erover doet is gewoon een persoonlijke keuze. Zoet, zout, zuur, bitter, scherp  of samentrekkend. En voor de liefhebbers de smaak umami kun je zelf kiezen wat je graag lust. . Simpel gefrituurde tofoe met een sambal smeersel erover is ook lekker. Maar dat zijn recepten die je zelf het beste kunt verzinnen..

TOFU RECEPTEN:

1.      TOFU KROKETJES                                                                                                                                         

Tofu Bolognese.

Tofu Bolognese.

2.     GEGRILDE TOFOE

3.     GEBAKKEN TOFU MET SINAASAPPELSAUS

4.    ZWARTE CAJUN TOFU

5.  TOFU MET GEMBER EN KNOFLOOK

 

BRON:

1. Het meest bijzondere kookboek met waanzinnig lekkere recepten uit mijn hele verzameling. ( Ik zou jullie graag alle recepten met tofoe willen opschrijven, maar het zijn er teveel. En allemaal even lekker .Het  aanschaffen waard!)  is MADHUR JAFFREY ’s  “VEGETARISCHE RECEPTEN”  . Een standaardwerk met 600 recepten uit de hele wereld. Uitg BZZToH . ISBN 90 5501 780 9 .

2.  “DE DIKKE VEGETARIËR” Mark Bittman. Karakter Uitgevers B.V. Hoorn. ISBN 978 90 6112 947 9 . Ik vind het iedere cent waard, die ik ervoor heb betaald. Zoveel info en creatieve recepten kun je gewoon zelf niet verzinnen.

Ik wens iedereen een gezellig weekend.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende BLOG..

Groeten van Tieneke.. 🙂

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op mijn BLOG. "De geneeskrachtige keuken" . Al 26 jaren kook ik vegetarisch, gezond en lekker. De geneeskrachtige Ayurvedische keuken heeft mijn grote belangstelling. Ik ben gespecialiseerd in kurkuma en curcumine, omdat dit een cadeau van de natuur is, met grote en goede uitwerking op het menselijk lichaam. Verder lees ik veel en graag over de relatie tussen voeding en gezondheid, met name "DE VOEDSELZANDLOPER" van Dr. K. Verburgh heeft mijn voorkeur. Welkom op mijn blog, TIENEKE :)

»

    • Goedemorgen, Dank voor Uw vraag en Uw vertrouwen. Weet U, ik ben geen arts, en pretendeer dit ook niet te zijn. Toch zou ik erg voorzichtig zijn met Tofu en een oestrogeen dominantie. Het kan problemen geven. Met vriendelijke groeten van Tieneke 🙂

Goedendag, leuk om je op mijn site te ontvangen. Als je wilt, kun je een reactie voor anderen achterlaten. Vriendelijke dank.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s