Kunnen curcumine en goede voeding helpen tegen osteoporose ?

Standaard

Melk en yoghurt blijken niet zo gezond voor ons botweefsel, niet zo gezond als we denken. Maar sommige soorten kaas, daarentegen, weer wel. Waar haal je eigenlijk het meeste calcium vandaan?  En fosfor, calcium en Vitamine D en K ? In groente bevinden zich grote hoeveelheden calcium. Vooral uit groente en noten zijn hierbij de beste keuze. Wist u dat 250 gram natuurlijke boerenkool 450 mcg aan makkelijk opneembare calcium bevat ?  Melk en yoghurt worden vooral door de industrie de hemel in geprezen. Ons bot is levend weefsel. En heeft dus ook behoefte aan goede voedingsstoffen. Maar er zijn ook slechte voedingsstoffen voor ons bot weefsel, wat het bot weefsel afbreekt.  Hier vind je een boeiend en duidelijk artikel omtrent dit onderwerp.

Wat kunt u zelf doen om uw botten tot op hoge leeftijd gezond te houden ?

curcumine-en-osteoporose

Curcumine en goede voeding tegen osteoporose

Eigenlijk kun je heel veel zelf doen, omdat ons botweefsel een ‘levend’ weefsel is. Alles wat je eet en/of drinkt heeft dus invloed op onze botten. Maar wat is goede en wat is slechte voeding voor ons botweefsel.  Dr. Shinya zegt, in één van zijn boeken, ..”..dat hij de eerste persoon nog moet ontmoeten die dagelijks yoghurt eet en nog altijd gezonde darmen heeft..”.. . Maar als u de tv aan zet, dan prijzen allerlei vriendelijke reclame items yoghurt (met probiotica) aan als halve geneesmiddelen voor de darmen. Klopt dit wel ?

Dr. K. Verburgh heeft er vele bladzijden over geschreven. Dit vind ik zeer interessant om te lezen. Hij stelt dat mensen helemaal niet door de natuur gemaakt om melk en (drink)yoghurt te verteren. Ook al kunnen ze wel tegen lactose. Hij stelt ook dat zuivelproducten de kans kunnen verhogen op *Parkinson *Osteoporose *Prostaatkanker  en * Ovariumkanker en ongezonde darmen.

Wat is goede voeding tegen osteoporose en/of botafbraak ?

 • De mineralen zink, koper, mangaan, borium en molybdeen zijn belangrijke elementen voor het behoud van gezond botweefsel. Deze komen voor in kurkuma. Ook sporenelementen zijn essentieel voor de bot opbouw. Walnoten, pecannoten, roggebrood en sesamzaad heeft dit in ruime mate. Oesters en cashewnoten ook.
 • Drink veel water, en de opname van voedingsstoffen, via de maag, verbeteren door de extra spijsverterings enzymen. Elke dag een heel klein beetje ‘baking soda’ in een glas water kan ook goed tegen de verzuring in het lichaam werken.
 • Melk en yoghurt zijn niet zo goed voor ons botweefsel, maar sommige soorten kaas bevatten weer dan wel wél veel calcium. Zoals brie en 45+ camembert. Ook feta,  jonge én oude 48+ kaas en mozzarella. Maar er is één voedingsmiddel wat hier de kroon spant, dat is sesam zaad. Dit bevat 780 mg per 100 gram aan calcium. Broodje met tahin (=sesampasta) ?

 • Calcium en fosfor zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons skelet, we hebben deze in grote hoeveelheden nodig. Maar de calcium in melk helpt daar niet tot nauwelijks tegen. Je krijgt meer calcium binnen uit groene groenten en noten. Fosfor vind je in granen, noten en zaden. Fosfor rijke voedingsmiddelen zijn amandelen, cacao, chiazaad, feta, hennepzaad, oude kaas, lijnzaad, runderlever, linzen, lupine en paranoten.  Echter pompoenpitten spannen de kroon wat fosfor betreft, namelijk 1124 mg per 100 gram ! (1)
 • Vitamine A is goed voor de productie van progesteron. Dit is een nuttig hormoon bij het voorkomen van osteoporose. Wortel, bloemkool en spitskool en pompoen. Bananen, sinaasappelen en mandarijnen voorzien je ook in ruime mate van Vitamine A, evenals in kurkuma.
 • Cholesterol is DE grondstof waaruit Vitamine D wordt gemaakt. Dus bij een te laag cholesterol gehalte, wordt ook te weinig Vitamine D aan gemaakt. Daarmee zou het nemen van statines,  of een beperking van cholesterol qua inname,  gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Een bijwerking die niet ruim bekend is (4).
 • Omega-3 vetzuren zijn hierbij onmisbaar voor de energie voorziening in onze cellen. Wist je dat kippen en koeien nauwelijks vers gras meer te eten krijgen ? Hun vlees en hun eieren bevatten daardoor veel meer van het ontstekingen bevorderende (dus niet zo gezonde) Omega 6 vetzuren. Dit in tegenstelling tot het gezonde en ontstekingen remmende Omega 3 vetzuren. Je zou dus kunnen kiezen voor biologisch vlees en eieren, dit is afkomstig van dieren die in een meer natuurlijke leefomgeving opgroeien.
 • De Vitaminen D, voor de opname van voeding in de darm.  En Vitamine C , voor de vorming van collageen en steunweefsel.  En Vitamine K, stimuleert de kalkafzetting in de botten, en remt de kalkafzetting in de aderen,  zijn bijzonder belangrijk voor gezond botweefsel. Vitamine K zit, onder andere, veel in andijvie, boerenkool, rode sla (radicchio), spinazie en waterkers. Maar onze boerenkool spant absoluut de kroon, met haar  625 mcg per 100 gram.
 • Magnesium is een absoluut onmisbaar mineraal voor uw gezondheid en het bot stelsel. Voor een goede osteoporose preventie zou u eigenlijk
  sesamzaad-tegen-osteoporose

  Ieder hapje sesamzaad is goed voor ons botweefsel

  de verhouding magnesium versus calcium gelijk moeten houden. Magnesium zit voornamelijk in amandelen en groene groenten. Als u mocht besluiten om een supplement te nemen, dan is Magnesium Citraat goed.

 • Alle B-vitamines zijn belangrijk voor de opbouw van cellen in ons lichaam. Ook speelt deze vitamine een rol bij het verlagen van het schadelijke aminozuur homocysteïne.
 • Zeewier en shii-take paddenstoelen zijn goed voor ons botweefsel. Ook onverzadigde vetten zijn goed voor onze botten.
 • Vijgen en sesamzaad zijn supergoed voor onze botten. Zoiets als “tahin” , dit is een soort pindakaas van sesamzaad, en is pure vloeibare calcium voor onze botten. Met iedere hap eet je een ‘nieuw beetje botweefsel’ op.

Curcumine en bot afbraak 

Verder is aangetoond dat kruiden, zoals kurkuma en curcumine, de bot resorptie zouden  kunnen remmen. Dit is een proces waarbij calcium verloren gaat omdat ze afgebroken werd voordat het lichaam dit kon opnemen. Bot resorptie bijvoorbeeld betekent dat de botten afgebroken worden en dat het calcium dat eruit afgescheiden wordt opgenomen wordt door het bloed. Curcumine helpt met de remming van dit proces (3).

Kurkuma, en in dit geval Curcumine C3 ‘Superieur’ remt de activering van NF-kappaB, wat geassocieerd is met ontstekingsziekten zoals osteoporose. Hieromtrent is onderzoek gedaan (2). Zuiver goede curcumine c3 en magnesium (citraat) zijn in één aanbieding verkrijgbaar. En beweeg iedere dag ten minste 30 minuten intensief.

Is er ook slecht voedsel voor ons botweefsel ? 

Ja, dat is er. Niet allemaal, maar wel veel dierlijke producten, zoals vlees en melk zullen veel calcium uit uw lichaam weg halen, en weinig calcium toe voegen. Neem hier dus niet teveel van. En wat de melkproducten betreft, zou u het misschien kunnen vervangen door sojamelk ? Of havermelk, amandelmelk. Maar ook frisdranken, kunstmatig bereide vruchtensappen met fructose/glucose siropen. Ook zijn suikers en witte suikers ronduit slecht voor ons botweefsel. Evenals te zout eten, omdat zout het calcium via de nieren stimuleert om uit te scheiden. Dus daarmee verzwak je je botweefsel. Cafeïne is slecht voor de botten, dus koffie, zwarte en groene thee, chocolade en cola kunt u het beste zeer matig gebruiken.

En als laatste : Neem zo weinig mogelijk verzurende producten. Zoals varkensvlees, fast-food, alcohol, kunstmatige zoetstoffen, suiker, kant-en-klare-voeding uit de voedingsindustrie en producten die van witte bloem gemaakt zijn. Dit soort “voedsel” breekt je botten af.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

BRONNEN :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6544223/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21098873
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4774085/ 
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2680517/
 5. “De Voedselzandloper” Dr. K. Verburgh.
 6. “De Voedingswijzer” J. Zwaan.
 7. “Voeding Als Medicijn” Dr. F. Bohlmann.
 8. “Voeding en Gezondheid” J. en I. Dries.
 9. “Eten als Medicijn” D. Pinnock.
 10. “Fit met Voeding” Dr. G. Schuitemaker
 11. “Een gezonde eter voelt zich beter” I. Lelieveld en V. Hundscheid

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.