Vorige week was ik bij de supermarkt, en zag dat bepaalde soorten fruit vol geplakt zaten met stickertjes. En andere soorten fruit weer niet. Natuurlijk zitten die daar altijd op, maar soms merk je dat niet écht óp. Waar zijn die eigenlijk voor. Dat heb ik toen aan een medewerkster gevraagd, die zei dat het gemakkelijk was, om bij de kassa te zien welk sóórt groente of fruit het was. Maar het blijkt dat er nog méér op te zien is. En dat ik vond het best wel handig, dat je kunt zien of het biologisch is, of dat het Genetische Bewerkt fruit/groente is (GMO). Of flink bespoten met bestrijdingsmiddelen. Maar je kunt ook zien of er kunstmest of pesticiden gebruikt zijn. De naam van die stickertjes is een PLU code, en ze geven de oorsprong en het type product aan. Hoe het gekweekt is, en nog meer. Hier vind je een leuk en informatief artikel over de PLU codes.
Wat is een PLU code ? En wie bepaalt dit ?

De PLU code moet duidelijk zichtbaar zijn, deze code komt waarschijnlijk van het bedrijf zelf. Er is niets van af te lezen. De code moet 4 of 5 cijfers bevatten.
‘PLU’ betekent ‘Price Look Up’. En het heeft te maken met voedselveiligheid. Omdat veel soorten groente en fruit in grote partijen verkocht worden, weet je niet waar het vandaan komt en wat er mee gedaan is. Hoe het geteeld is, enzovoort.
Dáár zijn die stickertjes voor. Ze zitten ook op gedroogd fruit, kruiden en noten. Het systeem werd in 1990 ontwikkeld, door de IFPS. (Internationale Federation for Produce Standards). Het gaat alleen over groenten en fruit die in bulk (grote losse partijen) verkocht wordt.
Wat betekenen die codes precies ?
Bestaat de code uit 4 cijfers ? Dan zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt. Staan er 5 cijfers ? En is de eerste een 9 ? Dan is het fruit biologisch geteeld. Hij bestaat uit tenminste 4 cijfers. Je kunt de PLU codes opzoeken (6).
Het cijfer 4011 staat bijvoorbeeld voor een banaan, die op conventionele wijze geteeld is (met pesticiden). Producten die biologisch geteeld zijn krijgen het cijfer 9 ervoor. Biologisch geteelde bananen hebben dan bijvoorbeeld de code 94011
Als je de websites bekijkt, van die IFPS, dan zie je hele rijen met cijfertjes. Daar is weinig spectaculairs aan te zien (5). Maar je kunt de manier van kweken er óók op zien, en dat is wel handig !
-
Een code met 4 cijfers : Bestrijdingsmiddelen volop !
Een code van 4 cijfers betekent dat deze soort traditioneel, dus met pesticiden, gekweekt is. Op de ‘gewone’ manier. We vinden dit ‘normaal’ en kijken verder niet naar de herkomst. Op deze sticker zie je dit nu duidelijk.
En wist je dat een aardappel zeker 15 keer behandeld is met bestrijdingsmiddelen ? En een appel is minstens 35 maal bespoten ? Bestrijdingsmiddelen zijn gifsoorten tegen insecten of onkruid en tegen schimmels. Zelfs middelen, die door de Wereld Gezondheids Organisatie werden bestempeld als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ ,zoals het middel glyfosaat, Dit is nog steeds het meest gebruikte middel tegen onkruid. En het bestrijdingsmiddel ‘malathion’ en ‘diazinon’ is tegen insecten. Dan denk je ook nog dat je gezond eet.
-
Een code met 5 cijfers, beginnend met een ‘9’, of met ‘84’ : Biologisch geteeld
Een code van 5 cijfers, beginnend met een ‘9’, of met ‘84’ vooraan. Dit is veilig om te eten, het is een code voor biologisch geteelde fruit/groente. Het is een vorm van landbouw, die gericht op een natuurlijk milieu. Dus er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Men wisselt vaker van perceel, om de grond niet uit te putten. En er wordt een wisselschema van 5 tot 7 jaren aangehouden, per perceel, aangehouden.
Men houdt de planten op een natuurlijke manier, dus zonder gebruik van kunstmest, gezond. Behalve een magnesium soort (kieserit), deze mag wel gebruikt worden. Veel biologische boeren werken in vele opzichten heel anders dan de gangbare boeren. Zo hebben ze vaker een gemengd bedrijf, waarbij de natuurlijke mest van de dieren weer gebruikt wordt op het land. Men besteedt ook meer werk en tijd aan een dergelijk natuurgericht bedrijf.
-
Een code , beginnend met een ‘8’, volgend door 4 cijfers : Genetisch Gemodificeerd
Dus een code met 5 cijfers. Daar kunnen we kort over zijn, dit is in de Europese Unie aan strikte banden gelegd. En ligt meestal niet ‘zomaar’ in de supermarkt. (2). Verboden is het niet, maar het loopt, in Europa, langs het randje. Je kunt ze herkennen doordat ze met ‘83’ beginnen. Een code die begint met ‘83’ : Dit betekent dat deze soort wel gemodificeerd en met bestrijdingsmiddelen is behandeld. Daarmee wordt bedoeld dat een gewas, die wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen, NIET dood gaat, maar het onkruid wat erom heen groeit wél.
Van een aantal gewassen bestaan soorten die door genetische modificatie zijn aangepast. De aanpassing is bedoeld om de rassen resistent te maken tegen ziekten of tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen. Soms is dit gedaan om extra voedingsstoffen te bevatten. Het kan ook behandeld zijn zodat ze onder slechtere omstandigheden te kunnen groeien. Bijvoorbeeld dat ze minder water nodig hebben, of ook kunnen groeien op schrale grond. Van rijst, maïs, tomaten, katoen, suikerbieten en koolzaad zijn er wel verschillende varianten, die GMO behandeld zijn.
De vraag is of het altijd slecht is, er is een rijstsoort die extra BetaCaroteen gaat bevatten. Dit is een belangrijke A-Vitamine, die je nodig hebt voor je ogen, bij het zien. Een serieus probleem in Derde Wereld landen.
-
Soms hebben merken hun eigen code, en staat er weinig tot niets op de sticker.
Niet alle merken, fruitsoorten en groenten soorten hebben een PLU-code. Deze codes zijn ook niet verplicht. Vandaar dat je ze ook niet overal op ziet staan. In Europa is het wel verplicht, dat je erbij vermeld uit welk land het komt.
Dan kun je er voor kiezen om Nederlandse of Buitenlandse producten te eten. En zelfs binnen Nederland is hier een systeem voor.
Merken als Max Havelaar, Rainforrest Alliance (zie foto links) of Dole. Dole (1) is een merk met een eigen code, meestal gaat het hier om bananen. Als je de code van de DOLE sticker invoert op de website van DOLE, dan kun je zien van welke plantage het afkomstig is en hoe groot deze plantage is. Maar er staat ook informatie op over het klimaat, het land en waar de plantage precies ligt. Is wel leuk.
Hoe slecht of goed is dit allemaal ?
Bij de ene soort zijn bestrijdingsmiddelen slechter, als bij een andere soort. Een knolgewas (aardappelen, wortels, bieten, radijs, koolraap en rettich etc) kun je het beste biologisch eten. De bestrijdingsmiddelen zitten zo diep in de knol, dat je dit er wel bij op moet eten. En dit is ronduit slecht voor je gezondheid. Maar ‘lichtere bladgroenten’ zoals spinazie, koolsoorten etc, kun je goed schoon krijgen. Was ze in een azijn oplossing, laat het er ca 10 minuten inliggen, en spoel ze dan goed af. 5 eetlepels azijn op één afwasteiltje water.
Wassen in azijnwater ?
Iedereen wast zijn groenten en fruit, voor men het op eet (3). Even snel onder de kraan. Klaar en schoon. En een appeltje poets je mooi glanzend. Het is biologisch dus kan er niets verkeerds gebeuren. Ook ik dacht er zelf zo over. Een paar dagen geleden las ik een onderzoek over ‘schone groenten en fruit ‘. Het is niet zo, dat je groenten, fruit en/of kruiden goed krijgt met een beetje water.
Soms ligt er zelfs een soort waslaagje op onze fruit en groenten, dan blijft het langer goed. Ja, sinds enige tijd ‘conserveert’ men ons fruit en groente, zodat het langer goed blijft. Dit doet men door er een soort “wax” overheen te spuiten . Dat beschermt tegen bacteriën en tegen rotting. En het is langer houdbaar, is het achterliggende idee. Ik denk dat men dit er beter niet bij op kan eten.
En fruit en/of groenten, die ingevlogen is uit een ver land, is kwetsbaar en komt niet piekfijn aan. Hoe krijg je je voeding goed en snel schoon ? Met azijn, gewone ‘eet azijn’. Het hoeft echt geen dure ‘aceito’ te zijn, gewone biologische azijn is goedkoop en prima werkend.
7 Tips voor het snel en superschoon krijgen van groenten en fruit :
Een extra wasbeurt is écht niet overbodig,..
- Vul een bakje met lauw water, voeg een scheutje azijn toe en roer het.
- Doe al uw groenten en/of fruit in dit water en laat het ca 10 minuten staan.
- Daarna spoelt u het af met schoon water.
- U proeft absoluut geen azijn.
- Uw groente en fruit is super schoon, en zonder chemische resten of wax.
- Het water ziet er dan wat vies uit.
- Het fruit is dan ook aanzienlijk minder gevoelig voor rotting of schimmels.
Tot slotte : Citrusfruit
Als je een beetje citroenschil of sinaasappelschil wilt gebruiken. Lekker een schijfje citroen in je glas water of kop thee. Dan is die sinaasappel of citroen is echt niet schoon ! Koop dit altijd biologisch. ..”..Die schillen zitten vol met pesticiden en kunnen zeer ziekmakend zijn. Er werd vaak geschreven dat ze onhygiënisch zouden zijn, maar dat kun je wassen. Het zijn de schillen die de boosdoener zijn. Die schil is net een poreuze spons, die er weliswaar voor zorgt dat de vrucht niet uitdroogt, in een heet klimaat. Maar ook juist deze eigenschap kan ervoor zorgen, dat het allerlei pesticiden, herbiciden en fungiciden opzuigt…”.. Het is een Belgische toxicoloog die hiertegen waarschuwt. Zijn naam is Jan Tytgat, en hij werkt bij de KU in Leuven.(4).
Dank voor het lezen, en ik hoop dat jullie het een leuk en informatief artikel vonden.
En een gezellige zondag gewenst, met een hartelijke groet van Tieneke.
Bronnen :
- http://www.dole-benelux.com/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Genetische_technologie
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/11/29/tips-voor-aankoop-schoonmaken-en-bereiden-van-groenten/
- https://nieuws.kuleuven.be/nl/campuskrant/1617/02/beroepsmisvorming–een-schijfje-citroen–nee-dank-u
- https://colnect.com/nl/fruit_stickers/plu_codes
- https://www.ifpsglobal.com/Identification/PLU-Codes/PLU-codes-Search
Kurkuma Kopen ? Ik, persoonlijk, raad u de kurkumaspecialist aan. Zij hebben uitstekende kurkuma en curcumine in huis. Ook heeft de kurkuma specialist ruime kennis en up-to-date knowhow over de werking van zuiver ayurvedische kurkuma. Puur natuurlijke kurkuma en curcumine volgens ‘The Natural Ayurvedic School”. Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en Curcumine C3 ‘superieur’.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Een leerzaam artikel waar veel tijd in gestoken is😊
Met plezier gelezen. Leuk om de informatie zo helder in 1 artikel te vinden.
Goedemorgen, Nathalie. Dank je wel voor je compliment en je belangstelling. Ik ga ook eens op jouw site kijken. Een hartelijke groet van Tieneke en een fijne dag gewenst.