Knoflook, van telen tot eten (met veel tips en origineel knoflooksoep recept)

Standaard

De zwavelachtige geur en smaak van knoflook trekt de ene mens aan, een ander vindt het vies. “Over smaak valt niet te twisten’, zegt men wel eens. Maar hoe het ook smaakt, en wat je ervan vindt : knoflook is gezond. De werkzame stof allicine met haar antibiotische eigenschappen, De vele vitamines zoals A, B1 en C en de hormoonstoffen. De enzymen, choline, jodium en de sporen uranium mineralen maken knoflook tot een gezonde knol. Hier vind je een leuk en informatief interessant artikel over knoflook.

Het gebruik van knoflook in de oude en de moderne keuken 

alles-over-knoflook

Knoflook, een veelzijdig knolletje. De ene vindt het stinken, de ander vindt de geur lekker. En er zijn veel verschillende knoflook soorten

Als volksmedicijn en volksvoedsel gaat het gebruik van knoflook ver in de tijd terug. Dit kun je lezen in oude medische handboeken uit Egypte, India, China, Griekenland en Rome.

De oude Egyptenaren gaven het zó, puur, als voedsel aan de slaven, die de piramides bouwden. Knoflook maakte ook deel uit van het dieet van Olympische atleten in het oude Griekenland.

Tijdens de Middeleeuwen hingen mensen het ’s nachts aan hun deur om kwade geesten en vampiers af te weren.

En ’s nachts, als men in de Middeleeuwen op weg was in het donker, droegen men een bol knoflook om hun hals. Om het kwaad af te weren.

Tegenwoordig gebruikt men knoflook vrijwel elke keuken in de wereld, en het is de kenmerkende geur en specerij in de keukens van Mexico, India, Azië, Griekenland en Italië.

  • Knoflook is kenmerkend voor de keuken van de Italianen en gaat in zowat elke hartige schotel. Bekende Italiaanse knoflooksausen ? De pesto’s, die ook basilicum en olijfolie bevatten. En, natuurlijk, ook in de beroemde Italiaanse “Osso Bucco” wordt ruim knoflook gebruikt.
  • De Fransen staan niet bekend om hun knoflook gebruik maar ze hebben drie beroemde knoflooksauzen. “Aioli”, “Pistou” en de “Rouille”.
  • De Grieken genieten van hun “Skordalia” dit is een knoflooksaus gemaakt van amandelen, olijfolie en gedrenkt brood dat wordt geserveerd met koude kabeljauw of als een dip. Of de verse “tzaziki “.
  • In Servië consumeren mensen knoflook als snack met slivovitz (een sterke pruimenbrandewijn). Ze eten het als geheel complete tenen. Knoflook is ook een belangrijk ingrediënt in de populaire bijgerecht “hummus” van het Midden-Oosten. Waaronder ook kikkererwten, olijfolie en pijnboompitten.
  • En laten we Tunesië’s vurige kruiderij “Harissa” niet vergeten. “Cacik” is een Turkse knoflooksaus op basis van yoghurt en olijfolie. De Thaise keuken zit boordevol knoflook, vrijwel geen hartig gerecht is er zonder.
  • En een Indiaas of Mexicaans gerecht zonder knoflook ? Die zijn er niet veel.

Kopen, telen en bewaren van knoflook 

Volgens de topkoks komt de beste knoflook uit Frankrijk. Met een smaak en aroma die heel anders is dan de knoflook uit Californië. Waar ze trouwens de meeste knoflook van de wereld verbouwen. Als je Franse knoflook tegenkomt, is het zeker de moeite van het kopen waard. Je kunt het herkennen aan de rozige schil. Andere soorten knoflook zijn de “Pruisisch wit” en “Spaans rood”.

Koop verse bollen voor de beste smaak. De bollen variëren in grootte, van hier en daar een paar teentjes tot een stevige bol met twee dozijn teentjes. Als het om de smaak gaat, maakt de grootte van de knoflook bol echter niet uit, de smaak wordt bepaald door de versheid van de bol. Zoek voor maximale frisheid naar dikke, droge en niet-verbrokkelde bollen.

Het kopen van bollen met grote teentjes maakt het makkelijker om met ze in de keuken te werken. Bewaar verse knoflook onbedekt, op een koele plaats uit de buurt van hitte en direct zonlicht.

Je kunt ook verse knoflook invriezen, hoewel dat de smaak en textuur wel enigszins verandert.
Niet opengesneden verse bollen blijven ongeveer twee weken goed. Als u een knoflook bol open maakt verlaag je hiermee de houdbaarheid tot ongeveer een week. Gebruik voor het beste resultaat alleen het witte gedeelte.

Leg de knoflook nooit in de koelkast, het zal gaan ontkiemen. Zodra de knoflook bol begint te spruiten, haal deze eruit. Omdat gekiemde knoflook bitter wordt tijdens het koken. En het de fijne smaak van het gehele gerecht kan beïnvloeden. U kunt dit ook wel zien. Voordat ze ontkiemen, worden knoflookteentjes groen. Snijd altijd eventuele groene (of enige verkleuring) op de teentjes weg.

Zijn ze ontkiemt ? Gooi ze niet weg. Zet de afzonderlijke teentjes, met de kiem omhoog, in een grote plantenpot. En er groeit gewoon weer een nieuwe bol uit. En heb je je eigen verse knoflook geteeld. Dat heeft een uniek lekkere smaak. Onvergelijkbaar met het in de winkel gekochte product.

  • Je kunt de knoflook teentjes zelf poten in maart, maar ook in het najaar. In oktober of november. Dit kan in een grote bloempot of in je eigen tuintje. Wil je eens zien hoe je dat doet ?

 

Vers geroosterde knoflook, hemels lekker ! 

Als je je niet kunt voorstellen hoe je een hele knoflook bol in één keer kunt eten, dan heb je nog nooit vers geroosterde knoflook geproefd, het ultieme bewijs dat knoflook zacht en zoet kan zijn. Knoflookliefhebbers zijn enthousiast over geroosterde knoflook en kunnen er geen genoeg van krijgen. Het schijnt hemels lekker te zijn. Ongeëvenaard van smaak.

Ze laten het teentje door teentje recht van de bol in de mond vallen. Soms smeren ze het op brood. (Een geweldig idee voor je volgende etentje, serveer geroosterde knoflook met knapperig brood als aperitief en laat iedereen meedoen met het smaakvolle plezier).

Het maken van geroosterde knoflook is eenvoudig. Houd de knoflook bol intact, maar verwijder de losse blaadjes lagen. Plaats een of meer bollen op een laag aluminiumfolie die groot genoeg is om ze volledig te omsluiten. Besprenkel ze met olijfolie, vouw stevig dicht en rooster ze gedurende 30 minuten op een bakplaat in een 220 graden oven. Klaar.

Drink wel wat rode wijn, want dit haalt de geur van de knoflook weer weg. Of eet een paar sprieten peterselie. Maar ook kun je op de zaadjes van geroosterde venkel, anijszaad of cardamom zaadjes kauwen.

De werking van knoflook 

Knoflook is werkzaam bij gistingsprocessen in de darm. Daarmee worden klachten zoals een opgeblazen gevoel en pijnkrampen bedoeld. Tegen deze klachten werkt de allicine met de antibiotische eigenschappen. Wel moet gezegd worden dat deze ‘allicine’ alléén in verse knoflook zit.

Alleen met behulp van enzymen wordt uit een stof de allicine gevormd, en de allicine is bacteriedodend. Door de inwerking van zuurstof vormt dit de typische knoflook geur. Wat u ruikt is een organische zwavelverbinding.

Knoflook en onze bloedsomloop

Ook heeft knoflook een vaatverwijdende en ontspannende werking op ons lichaam. Dit merkt men voornamelijk in de bloedvaten van de benen, van de hersenen en van de ogen. Onze lichaamsweefsels worden van meer vers bloed en de daarbij behorende zuurstof voorzien.

Hiermee wordt te snelle veroudering tegen gegaan. Toch kan men eigenlijk niet zeggen dat knoflook een geneeskrachtige werking bezit. Want het werkt niet tegen afzonderlijke kwaaltjes. Knoflook is gezond voor ons gehele lichaam. Terwijl het, behalve dan de geur, geen onaangename bijwerkingen heeft.

Een origineel oud Frans recept voor knoflook soep

Voor 2 a 3 personen, Je hebt nodig :

• 5 a 6 grote knoflooktenen (je kunt deze soep ook maken van geroosterde knoflook)
• Beetje olijfolie
• Ca ¾ liter vlees-, kippen- of groenten bouillon
• 2 kippen eieren
• 2 eetlepels azijn
• Peper en zout
• Kies een vers kruid : basilicum of dille of tijm of kervel
• Roggebrood of grof boerenbrood

Bereiden ;

knoflooksoep-recept

Origineel oud knoflooksoep recept

1. Snij of pers de teentjes knoflook
2. Bak ze even in de olijfolie, tot ze wat glazig worden. Niet bruin bakken !
3. Maak de bouillon heet in een pan, en doe de gebakken knoflook uit de andere pan hierin
4. Als de bouillon met knoflook kookt, dan kluts je de eieren in de azijn en laat ze (al roerende) heel rustig in de hete bouillon zakken. Flink blijven roeren, je krijgt nu allemaal kleine sliertjes.
5. Breng het met peper en zout op smaak.
6. Strooi er nu rijkelijk de uitgekozen verse kruiden doorheen.
7. Serveer dit in grote soepkommen met grof boerenbrood of roggebrood en boter.

Eet smakelijk.

Met een hartelijke groet van Tieneke en een gezellige zondag gewenst

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn de nummer 1 in kennis en knowhow omtrent kurkuma !

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.