Zou curcumine kunnen helpen tegen een virus ? En zo ja, hoe werkt dit ?

Standaard

Deze tijd hebben we veel mails met vragen over het corona virus mogen ontvangen. Met de vraag of kurkuma of curcumine zou kunnen helpen tegen het aankomende corona virus. En als het zou helpen, hoe werkt dit dan ? We gaan in dit artikel eens dieper in op deze vraag, naar aanleiding van een ingezonden brief. Hier vindt u een goed en duidelijk informatief artikel met een antwoord op deze vraag, en het werkingsmechanisme hieromtrent. 

Ingezonden mail 

..”.. Hallo Tien. Ik wou je graag wat vragen. Ik hoor zoveel enge berichten over dat corona virus. Ik word er bang van. Ik gebruik al kurkuma poeder van jullie, zou dit kunnen helpen om zo’n virus niet te krijgen ? Alvast bedankt. Henriette N. ..”…

Antwoord ;
Ja, ik begrijp jouw angst. Weet je, ik ben geen arts of onderzoeker van virussen. Ik pretendeer dit ook niet te zijn. Het enige waar ik erg veel van weet is van de werking van kurkuma en curcumine, en dit al vele tientallen jaren lang. Vanuit deze kennis kan ik je antwoorden.
En dan ook nog op helemaal persoonlijke titel en aanspreekbaarheid. Ik antwoord je als zijnde “Tieneke” persoonlijk.

Zou kurkuma kunnen helpen om dit virus niet te krijgen ? 

Verse kurkuma

De curcumine is de kurkuma is de gele kleur die je ziet. In verse kurkuma longa  zit ca 3 % pure curcumine

Laat ik het zó zeggen : Ikzelf ben er niet zo bang voor. De kans dat je het virus kunt krijgen is volgens de artsen ongeveer 40 a 50 %. En de meeste mensen merken ook niets van, ze worden niet ziek. Gemiddeld infecteert één ziek persoon 2 a 3 mensen in totaal.

Als je goede maatregelen neemt, zoals consequent je handen wassen, géén winkelspullen of deurknoppen (bijv de w.c deur op het werk) aanraken. Geen liftknopjes of trapleuningen etc etc,..

Dus : goede kunststof of latex of plastic handschoenen dragen en deze DIRECT weggooien als je thuis komt. Of gewone handschoenen en dan in de was. En hou alles, wat je aanpakt thuis, erg goed schoon. Ik heb hiervoor een serie Dettol doekjes gekocht.

Je computer toetsenbord, thuis en op het werk, is een van de meest bacterie en virus gevoelige dingen. Maak het schoon en hou het schoon. Dan heb je al enorm veel gewonnen. En ben je al een heel eind. Wrijf niet in je ogen, niet in je neus peuteren en helemaal niet met je handen in je mond komen. Nu is de kans al een stuk kleiner, heb ik gelezen.

Dus je kunt alleen via goede hygiëne ervoor zorgen om dit virus te ontlopen. Daar kan kurkuma weinig aan doen. Dat moet je zelf regelen.

En als je dan tóch ziek wordt ? 

Krijg je het toch ? Dan is de kans dat je eraan dood gaat ca 2.5 tot 3 %. Dus van 100 mensen die deze ziekte oplopen gaan er ca 2 a 3 dood aan. Eigenlijk valt dat best mee, want het zijn voornamelijk de zieke en verzwakte mensen die er erg ziek van zouden kunnen worden.

Het is dus van belang om je immuunsysteem sterk te houden. Mijn eigen remedies zijn om ashwagandha te nemen, 1 capsule per dag. Ashwagandha werd in de oudheid gebruikt als middel om het immuunsysteem sterk én op peil te houden. Dat is ook al een flinke stap verder. Dacht ikzelf zo.

Eet goed, gezond en fris en vers. Géén voeding uit de magnetron en ook niet van de kant-en-klare voedings industrie, zorg voor verse vitamientjes. Vooral Vitamine C schijnt ook goed te zijn. En dan niet uit een potje, maar vers vanuit groenten en fruit.

Verder is curcumine c3 ‘superieur’ , in mijn ogen, een goede ondersteuning in de strijd tegen vele soorten ontstekingen. Al dit is al vele duizenden en duizenden jaren lang zo. Niet als alles al volledig uit de hand gelopen zijn, dan ben je te laat. Neem zoiets vóórdat je lichaam ziek is. Ik neem, op het ogenblik, 3 x 1 curcumine c3 ‘superieur’ capsule per dag. Deze zijn 500 mg zuivere curcumine met bioperine peper. Bij iedere maaltijd ééntje. En bij het diner 1 x 1 capsule ashwagandha erbij.

Hoe werkt deze curcumine dan op een virus ?

Het verschil tussen kurkuma poeder, kurkuma capsules en de curcumine is, dat curcumine c3 ‘superieur’  25 maal méér werkzame stof in zich heeft als de ‘gewone’ kurkuma poeder/kurkuma capsules. En met een dergelijk virus kun je beter wat sterkers nemen. De werking van curcumine c3 ‘superieur’ is dat het, naar het schijnt, ook het vermenigvuldigings mechanisme van een virus kan afremmen. Over dit proces is er een wetenschappelijk artikel (1) :

Vertaling van dit artikel :

..”…Het gebruik van synthetische drugs is de laatste jaren toegenomen, maar plantaardige medicijnen zijn meer geschikt voor de minste bijwerkingen. Sinds de oudheid is de mensheid afhankelijk van planten voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder curcumine, het belangrijkste polyfenol dat wordt gewonnen uit kurkuma. Hun medicinale en nuttige eigenschappen worden vermeld in de Indiase geneeskunde en de Chinese geneeskunde.

Curcumine is uitgebreid onderzocht op zijn pleiotrope activiteit, waaronder ontstekingsremmende, antioxiderende en antitumorale activiteit. Geaccumuleerd bewijs gaf aan dat curcumine een remmende rol speelt tegen infectie van verschillende virussen. Deze mechanismen omvatten ofwel een directe interferentie van virale replicatieapparatuur of onderdrukking van cellulaire signaleringsroutes die essentieel zijn voor virale replicatie, zoals PI3K / Akt, NF-KB. Deze review vat de huidige stand van kennis samen met een focus op het antivirale effect van curcumine..”..

hoe-verspreidt-een-virus-zich-in-ons-lichaam

                                                          .Hoe verspreidt een virus zich in ons lichaam ?

Kort gezegd : Een virus is veel kleiner als een bacterie. Een virus kruipt een lichaamscel binnen -3- , en herprogrammeert deze lichaamscel tot een ‘nieuw virusfabriekje -4-‘. Als er meerderde virussen zijn aangemaakt, -5- verlaten ze met zijn allen de cel weer en infecteren andere cellen. Daarom is het ook zo moeilijk om ertegen een medicijn aan te maken. Een antivirus medicijn kan het virus, verstopt  in de lichaamscel,  niet vinden. Curcumine C3 ‘superieur’ werkt anders. Het doet eigenlijk niets tegen het virus zelf.

Het zoekt de geïnfecteerde cel op, doordat het buitenste membraan andere informatie geeft. En legt een soort harde membraan om de cel heen. Een soort hard schilletje. Zodat de nieuwe virus cellen  niet meer uit de lichaamscel kunnen. En deze cel dood gaat. Met de virussen erin. En ons lichaam ruimt dit zelf op. Het werkt dus niet op het virus zélf, maar wel op de vermenigvuldigings systeem. Dus tegen het virus zélf doet curcumine niets, maar wél tegen de verspreiding, in het lichaam, ervan. (2)

Ook is er een zeer uitgebreid wetenschappelijk artikel over de werking van curcuminoïden en virussen (3)

En nu ? 

Onze ayurvedische leraar heeft ons gezegd dat dit virus er één van korte duur is. Zo gauw de zon kracht krijgt, is de verwachting dat het (net als andere griepvirussen) weer verdwijnt. Nou is er wel een kans dat het in de herfst terug komt. Maar misschien ook niet.

de-wereld-is-klein

De wereld is klein geworden

En, laten we nuchter blijven, als er een zware griepgolf over Nederland gaat, dan is ook niet iedereen in totale paniek. En worden er geen landen afgesloten en vliegen de vliegtuigen niet. En gaat er niemand meer met vakantie. We accepteren dan gewoon de griepgolf. Met het idee “het zij zo”. De verspreiding is niet tegen te houden, in onze moderne wereld. De wereld is klein geworden.

Maar ook dán neem ik iets meer curcumine c3 ‘superieur’, en neem ik er ashwagandha bij. Want ik heb gewoon geen zin in een flinke griep. En daar voel ik me goed bij.

Ik hoop dat je met dit eerlijke en zeer persoonlijke antwoord op je vraag iets kunt. Mijn persoonlijke mening is dat de media inspeelt op onze angst. Ik laat me de kop niet gek maken.  Laten we ons geen angst aanjagen, het valt wel wat mee, als je goede maatregelen neemt.

PS : Ik las dat Dr. Michael Heger ook een stukje op facebook heeft gezet omtrent het coronavirus. Hij zegt eigenlijk hetzelfde als ik, en zoals de informatie die in het artikel te lezen is.  Lezen ?

“”…Dr. Michal Heger, een onderzoeker van kurkuma zegt :

Met de globale verspreiding van het coronavirus is het van belang dat mensen er alles aan doen om niet geïnfecteerd te raken. Met dank aan Robin Walter heb ik een artikel toegevoegd waarin de anti-virale eigenschappen van curcumine besproken worden.

Opsommend: curcumine blokkeert de vermenigvuldigingsmechanismen van verschillende virussen en interfereert in de processen in onze cellen die virale vermenigvuldiging mogelijk maken. Dat wil niet meteen zeggen dat het ook effectief is tegen het COVID-19 coronavirus, want in dat virus is het uiteraard niet onderzocht. Echter, veel virussen maken gebruik van gelijksoortige mechanismen om zichzelf te handhaven in ons lichaam en bestaat er dus een kans dat curcumine een beschermende rol zou kunnen spelen…”…

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Bron :

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464617307399
  2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/12/18/zou-kurkuma-kunnen-helpen-tegen-virussen-en-hoe-werkt-dit/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3641039/

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn de goed in kennis en knowhow omtrent kurkuma.

De NUMMER 1 in kurkuma 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Hallo Tieneke, is het niet zo dat bij gebruik curcumine C3 mijn nexium (middenrifbreuk) werking wordt afgebroken? Wil ook wat voorzorg doen tegen die Corona. En mijn ashwagandha voor het slapen ook nemen. En wat heb je ook voor ’n mooie huid te houden? Graag jouw advies. Hartelijke groet Paulien

    • Hallo, Paulien. Dank voor je reactie. Leuk om te ontvangen. Van het afbreken van een middenrif werking door C3 heb ik nog nooit gehoord. Ik zal eens op zoek gaan voor je. Wat je zou kunnen doen, om de lucht in de kamer te zuiveren, is een klein aromabrandertje vullen met water en daarin 2 a 3 druppeltjes zuivere pure kurkuma olie. En aanstaande zondag komt er een nieuwsbrief van ons uit, met een artikel over onze huid. Misschien leuk om eens te lezen ? met een hartelijke groet van Tieneke 🙂 PS : We hebben ook “Kurkuma Face Oil” in onze website staan.

  2. Pingback: Zou kurkuma kunnen helpen tegen virussen ? (zo ja, en hoe werkt dit) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.