De lente is onderweg. Ik kan me erop verheugen. Alles wordt weer groen en bot uit. Meestal begin ik ieder jaar weer met een enorme bak met alle kleuren viooltjes die ik kan vinden. Als de bomen weer groen uitlopen, en een groene waas over de velden komt, vind ik dat fascinerend. Vroeger moet men dit als een wonder hebben gezien. En zich verheugd hebben op de warmte van de zon. Het begint weer te groeien. Als je zaadjes gaat kiemen kun je dit wonder van dichtbij bekijken. Leuk en vooral spannend om te doen. Zeker als er kinderen in de buurt zijn. Hier vind je een leuk artikel over het kiemen van zaadjes.
Zaad kiemen, leuk om te doen en heel gemakkelijk
Wij zijn erg klein behuisd, dus toen de stofzuiger weer eens niet meer in de kast paste besloot ik om de kast flink op te ruimen. En wat vond ik ? De twee kiempotten (zonder deksel) ! Ja, ik vond kiemen altijd hartstikke leuk om te doen.
Er is vervolgens een boel naar de kringloop gegaan, maar de kiempotten heb ik gehouden.
Vooral kinderen vinden kiemen enorm spannend. Toen ik nog voor de klas stond, was dit een wekelijkse bezigheid. Broodje kaas met tomaat en verse kiemen erop? Dat lustten de kids toen wel ! Het feit dat ze het zelf mochten verzorgen en gekiemd hebben, hielp natuurlijk ook mee.
Kijk eens naar het enorme succes, indertijd, van de AH ‘moestuintje’ actie.
Zelf dingen laten groeien en verzorgen ? Kinderen zijn er gek op. Onze kleinkids ook, met veel aandacht en liefde worden de minizaadjes in de kleine bakjes gestopt. Klein etiketje erbij. met een tekening erop, want ze kunnen nog niet allemaal schrijven. En daarna kijken hoe snel het groeit.
En tuinkers kiemen is extra leuk, omdat het zo snel gaat. Gillen van enthousiasme als er de volgende dag een klein blaadje te zien is. ..”.. Oma !! Hij doet het !..”. Geweldig vinden ze het. Natuurlijk kun je deze kiemen niet altijd eten, tomaat kiemen etc zijn niet gezond, ze behoren tot de familie van de nachtschade.
Wat is kiemen en zijn alle kiemen gezond om op te eten ?
Kiemen is het laten ontspruiten van zaadjes. Omdat er in het pas ontkiemde plantje nog alle goede en gezonde stoffen samengebald zijn, is het enorm gezond om te eten. Het is gemakkelijk en leuk. In principe kun je alles kiemen, maar niet alle gekiemde plantjes zijn gezond.
Kiemen van aardappel, tomaat, paprika, peper en auberginekiemen zijn niet gezond om op te eten. Ze zijn zelfs giftig.
Maar kiemen van alfalfa, linzenkiemen, tuinkers, rucola of broccoli kiemen zijn lekker en supergezond. Maar ook mungbonen (dit wordt taugé), radijs en pompoenpitten of zonnebloemenpitten zijn het gemakkelijkst.
Hoe begin je met kiemen ?

Ik had citroenpitten in de grond gestopt, en nu is er een gloedjong citroenboompje op aanwas. Wat prachtig ! Dat ga ik ook met sinaasappel pitten proberen.
Je hebt er geen tuin voor nodig, een vensterbank is genoeg. Een tafeltje of een stukje van het aanrecht kan ook. Het kost weinig tijd, het geeft geen rommel en binnen een paar dagen kun je oogsten. En de miniplantjes opeten.
Hou het simpel en kies als eerste heel gemakkelijke kiemplantjes, tuinkers en alfalfa zijn dan de beste keuze. Je kunt ook wel granen en bonen laten kiemen, maar dat duurt veel langer. En is moeilijker, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het erg leuk. En je eigen taugé kiemen is super leuk.
Tuinkers kiemen is erg simpel, ik leg dan een laagje schone watten op een schoteltje. Beetje water erop gieten. Strooi de zaadjes van de tuinkers erop. Eerst 1 dag afdekken met een tweede laagje watten. Als je gekiemd zijn, haal je die tweede laag eraf. En 2 a 3 dagen later kun je de kiemen eten. Afknippen en opeten. Maar, dat moet ik wel zeggen, dat gaat niet met iedere soort zaadjes zo gemakkelijk.
De zaden, pitten, peulvruchten en granen die gekiemd gaan worden, moeten van tevoren eerst minimaal 12 uren in vers water gelegd worden.
Je kunt kiemen met een kiempot, maar die zijn niet overal verkrijgbaar. Heel simpel is het om een schone glazen pot, een jampot of iets dergelijks te nemen. Neem ook een dun katoenen doekje (zakdoekje ?) en een elastiekje.
De werkwijze van het kiemen :
• Week de zaden eerst 12 uren in schoon water.
• Daarna spoel je ze af en doe je ze in de schone glazen pot.
• Zonder aarde of potgrond.
• Doe nu het katoen met het elastiekje op de open kant van de pot.
• Keer de pot 1/4 om, en zet deze schuin neer, bijvoorbeeld op het afdruiprek o.i.d.
• Twee keer per dag spoel je de zaadjes even , in de pot, en laat ze weer uitlekken.
• Na een paar dagen ontkiemen ze, en kunnen ze gegeten worden.
De meeste tuincentra hebben ook speciale kiembakjes of kiemschaaltjes te koop. Nadat de je zaadjes eerst 12 uren in water hebt gelegd, leg je ze op nat keukenpapier. Niet té nat maken. En besproei ze met een plantensproeier 2 maal per dag.
Ook zijn er kiemschaaltjes te koop. Onderin doe je water, en daarover heen een roostertje. Als de zaadjes 12 uren geweekt zijn, kun je ze op het roostertje leggen. Na een paar dagen ontkiemen ze, en zie je de worteltjes naar het water groeien. Het water mag het roostertje niet raken. Vooral kleine kinderen vinden dit een erg spannend proces. Ook nu besproei je de kiemplantjes 2 maal per dag met wat water uit een plantensproeier.
Waarom zijn kiemen gezond ?
Eigenlijk zijn in de gekiemde plantjes de gehele kracht van de plant aanwezig. Ze bevatten een enorme hoeveelheid antioxidanten, Ook is uit onderzoek gebleken dat er veel mineralen, enzymen, eiwitten, vezels en nucleïnezuren in kiemen aanwezig zijn. Omdat de kiem zacht is, en makkelijk verteerbaar is de opname in ons lichaam goed. Verder ondersteunen ze de spijsvertering, versterken ons immuunsysteem en werken mee aan een gezonde zuurbalans in ons lichaam.
De voedingswaarde van kiemgroenten zijn groot, ze zitten vol met goede voedingsstoffen, vol met levensenergie, ze versterken het immuun systeem en werken ontgiftend.
Om elke dag kiemen te eten is goed voor onze gezondheid, meestal kun je wel gekiemde plantjes in de supermarkt of natuurvoedings winkel kopen. Maar om dit zelf te doen, is erg leuk. Vooral kleine kinderen kunnen er helemaal mee bezig zijn. Ook dit is een goed aspect om kinderen gezond te laten eten.
Wat kun je met deze kiemen doen ?
Opeten ! De kleinere en zachtere kiemen kun je op een broodje, door de salade of over de soep doen. Of er soep van maken. Een “broodje gezond” met alfalfa of tuinkers is heerlijk. En de taugé is lekker om te wokken of door de bami. Of tuinkers kiemen over een aardappelslaatje.
Kun je zo alles laten groeien en weer opkweken ?

De bovenste stukken van de citroengras hebben we opgegeten. De onderste stukken even in een glaasje water,.. groeien maar !
Ja, natuurlijk, het is geweldig. Ik had eens tomaten gekocht, en er zat 1 rotte tomaat tussen. Ik gooi niet gauw iets weg, dus had ik, op een zonnige hoek op ons terrasje, deze rotte tomaten in de grond gestopt. Zand erover, klaar. Groeien, maar ! We hebben ons dit jaar suf gegeten in grote mooie rode tomaten. Ik heb ze zelfs uitgedeeld, zoveel tomaten. En dat van één rotte tomaat.
Het je het ‘kontje’ van een gebruikte prei over? het ‘kontje’ van een opgegeten wortel ? Het ‘kontje’ van een gebruikte stengel citroengras ? Niet weggooien, hoor. Je kweekt er zo weer nieuwe mee op. Zeker nu het lente wordt hebben de planten er weer zin in. Zet gewoon zo’n kontje in een potje met een beetje water erin. Er komen worteltjes aan. En het groeit als kool. Dan zet je ze in de grond.
En je hoeft er haast niets anders aan te doen als een beetje water geven. En, later, weer poten.
Wat ook leuk is om de overgebleven zaden van een opgegeten paprika te kiemen. En er dan een paar grote paprika planten uit te laten groeien. Of appelpitten en kijken hoe ver je komt.
En mijn trots is een gloedjonge citroenboom. Pas geboren ! Ik had, een poosje geleden, een citroen uitgeperst, om er citroensaus voor de spaghetti van te maken. En een beetje in de verse citroensap in de zelf gemaakte hummus te doen. Toen had ik een handjevol pitjes over. Omdat we al een citroenboom in de kamer hebben staan, heb ik de pitten van de uitgeperste citroen in die grote pot gedaan. Gewoon onderaan de citroenboom. Gaatje in de grond, pitjes erin, gaatje weer dicht. En heb er verder niet naar gekeken. Totdat,… (zie boven)
Zin in leuke ideeën ?
Eigenlijk kun je heel veel soorten groenten opnieuw opkweken. Je zet ze, zodra ze worteltjes hebben gekregen, gewoon in de grond. En dan groeien ze weer op nieuw. Zo krijg je je eigen gratis groenten tuin,…….
Met een hartelijke groet van Tieneke, en een fijne zondag gewenst !
Zoek je de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel je dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Je vindt het bij dekurkumaspecialist, dé ambassadeur voor kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Je kunt altijd zo enthousiast schrijven, Tieneke. Ik word er blij van en krijg weer helemaal zin in kiemen! (heb nog allerlei pakjes met kiemzaden staan). Dank je wel!
Goedemorgen, Liesbeth. Dank je wel voor je mooie compliment. Lfs van Tieneke 🙂