Wat zijn natuurlijke oplossingen tegen constipatie ? (met veel praktische tips)

Standaard

Het is een vervelend probleem als je niet naar de wc kunt gaan. Een harde opgezette buik, buikpijn en er komt geen ontlasting. Last van de darmen. Hoe langer het duurt, hoe erger het kan worden. Een laxeermiddel is vaak geen oplossing, want je maakt het probleem steeds erger. Zijn er natuurlijke ayurvedische middelen die zouden kunnen helpen ? En welke zijn dit ? Hier vind je een informatief artikel over een ayurvedische benadering en oplossingen van constipatie. 

Je bent niet de enige met dit probleem

constipatie

Van harde ontlasting met een slechte stoelgang kun je ziek worden

Een poos geleden stond er een artikel in een tijdschrift dat bijna 45 % van alle mensen last heeft van constipatie. En dat het voornamelijk een vrouwenprobleem zou zijn. Er zijn veel mensen met dit probleem.

Er kunnen soms dagen voorbij gaan zonder dat men uitgebreid naar het toilet is geweest. Men slaat de gang naar het toilet in de vroege ochtend al over –tenzij de aandrang er is- en trekt zich vervolgens weinig aan van een regelmatige wc-gang.

Vaak gaat men alleen naar het toilet wanneer het uitkomt of wanneer er aandrang is.

Ik herinner me een vakantie met vrienden waarvan de man, van mijn vriendin,  de hele vakantie, dat waren dus 2 weken, niet naar het toilet kon.

We zijn toen naar een Franse arts geweest en die arts zei dat hij er zich niet al te druk over hoefde te maken. ..”..gewoon wat meer water drinken en zo nodig laxeermiddelen uit de winkel kopen..”.. was het nuchtere advies. Zijn eigen idee was daarna .’..als de dokter zich er niet druk over maakt, waarom zou ik dat dan wel doen.? .’.. Maar het was zó erg, dat de gekochte laxeermiddelen niet meer hielpen.

Toch is het wel belangrijk om de oorzaak van constipatie te achterhalen. Zodat er geen afhankelijkheid van laxeermiddelen kan ontstaan. Deze kun je wel af en toe een keertje gebruiken, maar uiteindelijk zijn dit middelen die het probleem alleen maar verergeren. Daarna krijg je zoveel gifstoffen in de darmen, dat het tot chronische ziekten zou kunnen leiden. Terwijl er ook natuurlijke oplossingen tegen constipatie zijn.

Is er een oorzaak voor constipatie ? 

Ja, die zijn er. De oorzaken kunnen verschillend zijn, bijvoorbeeld een gebrek aan beweging, de aandrang onderdrukken, ouderdom, aambeien, te veel geraffineerd voedsel, spanning in de ingewanden door stress of diverculitis. Een divertikel is een uitstulping in de dikke darm. Het stulpt zich naar buiten, gezien vanuit de darm, uit. Dit is op zichzelf volkomen onschuldig.  Er ontstaan pas klachten als de uitstulping gaat ontsteken.

Maar volgens de ayurveda is er wel degelijk iets aan de hand, als men moeite heeft met een regelmatige toiletgang. Volgens de ayurvedische kennis leiden sommige eetgewoontes tot verkoeling en verdroging van de darmen. En laten dit nou voornamelijk eetgewoonten zijn die wij vaak hanteren om af te vallen. Weinig koolhydraten, veel rauw voedsel in de vorm van rauwe groenten, meer yoghurt en kaas soorten. Meer vlees en meer eiwitten.

Wat zijn de 10 symptomen van constipatie of verstopping ? 

Vaak zien we weinig samenhang tussen constipatie en onze leef- en eetgewoonten. In de ayurveda ziet men dat anders, daar wordt constipatie gezien als een teken dat je je leven beter op orde moet krijgen. Daarmee bedoeld men hoe laat je opstaat, hoe laat je naar bed gaat. Hoe laat je eet en wat je eet. De symptomen van constipatie zijn :

1. Geen aandrang om naar de wc te gaan.

ik-kan-niet-poepen

Wat kun je je weer opgelucht voelen, als je even flink naar de wc bent geweest 

2. Aandrang op willekeurige tijden en een onregelmatige hoeveelheid ontlasting.

3. Moeizame stoelgang en/of neiging tot persen.

4. Ontlasting in de vorm van kleine, droge harde keutels.

5. Een opgeblazen gevoel, kramp en een vervelend gevoel in de onderbuik.

6. Onaangenaam ruikende adem met aanslag op de tong of in de mond.

7. Soms verminderde eetlust.

8. Een hangerig, lethargisch gevoel en fysieke pijnen.

9. Een langzame spijsvertering.

10. vertikels in de darm

Kun je iets tegen deze verstopping doen ? 

Wereldwijd stijgen de cijfers voor de laxeermiddelen industrie. Laxeermiddelen kunnen wel helpen bij de ontlasting, maar het kan ook gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. Ook kun je er afhankelijk van worden, terwijl ze het probleem alleen maar erger maken. Omdat het lichaam eraan went.

Ook hier raadt men aan om NIET je krantje of smartphone mee te nemen naar de wc. Wees stil en concentreer je op het proces van de uitscheiding. Voorkom dat je gaat persen, je kun je voeten ook iets hoger plaatsen.
Men zou een klein opstapje kunnen nemen, en deze vóór de wc pot plaatsen, zodat je voeten wat hoger staan (als je op de wc pot zit) en de houding voor de darmen verbetert.

Natuurlijke ayurvedische tips tegen constipatie 

De ayurveda geeft een paar tips om op een natuurlijke manier van de constipatie af te komen. Hier komen ze :

 • Elke ochtend een glas goed warm water op de nuchtere maag, helpt bij het naar de wc gaan.

Zet ’s avonds een thermoskan klaar met koken water, waar je een duim-groot stuk gember in hebt gedaan. Geschild en in stukken gesneden. Eventueel kun je er een eetlepel vers citroensap bij doen. De volgende ochtend neem je hier een (of twee) theeglazen van, en  drink deze direct op. Even later kun je naar de wc. Volgens de ayurveda ‘brengt dit warme water het spijsverterings systeem op gang’ .

 • Zeg ‘nee’ tegen onregelmatig eten en tussendoortjes

We eten wanneer en wat we willen. Dit heet ‘grazing’. Veel en vaak wat kleine hapjes snacken. Als je al weer eet, voordat de rest verteerd is raakt het half verteerde voedsel vermengd met het de nieuwe aanvoer. Het gevolg is constipatie.

De enige die hier beter van wordt zijn de talrijke fabrikanten van kant-en-klaar snackvoedsel. Maar u wordt er niet beter van. Sommige mensen denken dat je ervan af valt. Dit klopt niet, volgens de ayurvedische richtlijnen.

 • Eet geen te zwaar of te licht voedsel

Matigheid is een belangrijk uitgangspunt van de ayurveda. Te zwaar voedsel is diverse vleessoorten, industrieel bewerkt voedsel, room, suiker, boter en noten. Te licht voedsel is gepofte rijst, popcorn, gerst, fruit, salades van rauwe groenten. Hier zit weinig vet in, is koel en droogt in de darm. Doe er een beetje vet over.

Ga niet overdreven vasten of diëten. Het lichaam heeft het voedsel nodig. Als je alleen maar water gaat drinken of een extreem dieet volgt is dit een zware aanslag op je lichaam. Je herkent dit aan een droge huid, krakende gewrichten, prikkelbaarheid, somberheid of zelfs depressiviteit.

 • Van een dieet, om af te vallen, eet je vaak voeding die constipatie tot gevolg heeft

Sommige voeding heeft verdroging en verkoeling van de darmen tot gevolg. Maar wist je dat dit voornamelijk voeding is om af te vallen ?  Zoals weinig koolhydraten, veel rauw voedsel in de vorm van rauwe groenten, meer yoghurt en kaas soorten. Meer vlees en meer eiwitten. Je darmen weten zich hier geen raad mee, en je kunt hier ernstig verstopt van raken.

 • Neem alleen warm eten of warm drinken

Het warme element maakt de verteerbaarheid beter, en val je af. ’s Morgens een warme gemberthee met citroen. (dus niet kokend heet), of een glas warm water doet wonderen voor de stoelgang. Drink NOOIT koude dranken, het lichaam reageert hier gestresst op. Hier kom ik later op terug.

 • Zorg voor voldoende en juiste vezels

De juiste vezels ? Ja, vezels werken soms als een spons. Ze onttrekken olie aan de dunne darm en de ontlasting wordt droog. Zachte en oplosbare vezels zijn in ruime mate aanwezig in haver en havermout, haver zemelen, gerst en citrusfruit. Hardere vezels vind je ook in de stelen en schilletjes van plantaardig voedsel. Doe een beetje olie bij de havermout, en je hebt de goede vezels.

 • Pruimen werken laxerend

Eet een paar (ongeveer 5 a 6) verse, of eventueel gedroogde, pruimen. Pruimen is een oud laxerend middel dat de ontlasting op gang helpt.

 • Drink alleen als je dorst hebt

En drink geen ijskoud water. Volgens de ayurveda is te veel water niet gezond voor ons. Matig koel water in de zomer en herfst, tot warm water in de winter en lente is veel beter voor ons lichaam.

 • Triphala is prima voor onze darmen

Triphala is een van de oudste ayurvedische middelen voor onze spijsvertering. (1) En in deze tijdens van veel chemisch geproduceerd voedsel is het geen overbodige luxe om je darmsysteem eens schoon te maken. Tri=3 (drie) en Phala=vruchten.

Één van de drie vruchten is ervoor om de ontlasting zacht te maken, het oude darmslijm uit de darm te verwijderen en de darmstuwing wat te versnellen. Een oeroud middel voor het reinigen van de darmen. Ondersteunt prima tegen constipatie. Het was in de oudheid een probaat middel voor yogi’s, die een slanke buik wilden hebben, dat geeft een beter gevoel bij de yoga oefeningen.

Triphala is een eeuwenoud middel voor onze darmen en onze gezondheid. Het is echt te veel om de gehele werking van Triphala hier uit te leggen. (2) Daarvoor heeft dit natuurlijke ayurvedische middel een te breed scala aan gezondheids effecten. Lees het uitgebreide onderstaande wetenschappelijke artikel eens rustig, als het je interesseert (2)

!! Maar het is wel zo dat het een stap te veel kan zijn voor iemand met gevoeligheid voor diarree.

Een recept tegen verstopping ? 

 1. Kruidige Banaan

Dit is een probaat middel om naar het toilet te kunnen. Bananen zijn smeuïg en stevig. Ze hebben een mild laxerend effect. Een banaan vergroot het volume van de ontlasting, waardoor je minder last hebt van constipatie. De volgende dag kun je beter naar het toilet. Eet dit ná het eten.

Recept :

 • Schil 2 middelgrote rijpe bananen.
 • Neem een ½ theelepel gemalen komijn, beetje zout, ½ theelepel citroensap, 1 theelepel gehakte verse koriander.
 • Snij de bananen in stukken.
 • Bestrooi het met de komijn, zout en citroen en verse koriander.
 • Koriander erover
 • En meng of prak het door elkaar.
 • Langzaam opeten.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17879225 
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5567597/ 

Zoek je de beste curcumine, kurkuma en/of triphala? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze producten. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma, curcumine en andere ayurvedische producten. Ze zijn goed in zuivere producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Beste Tineke,
  Heel hartelijk dank voor deze info.
  De info over wat warme en koud voedsel is.
  Vettigheid toevoegen ook een mooie tip.
  Over de bananen heb ik nog een vraagje.
  Met welke regelmaat neem je dit recept, elke dag?
  Vriendelijke groet,
  Bert

  • Goedemiddag, Bert. Dit recept neem je als je niet goed naar het toilet kunt gaan. Als dit regelmatig gebeurt, dan kun je beter een poosje de triphala capsules nemen. Die maken het hele spijsverterings stelsel eens een keer goed schoon. Dan heb je daar méér aan. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.