Dat kurkuma bacterie remmende eigenschappen zou kunnen bezitten, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe zit dat met virussen ? Kan kurkuma helpen tegen een virus ? En hoe werkt dat dan ? Hier vindt u een informatief artikel over het gebruik van kurkuma en ayurvedische inzichten over het bestrijden van virussen.
Een ingezonden brief :

Een virus verstopt zich graag, in één van onze lichaamscellen. Kurkuma helpt mee om deze weer in de kraag te grijpen, door het voortplantings mechanisme te helpen remmen..”…
..”..mag ik jullie een bedank mail sturen ? Hier zit een blij man. Jullie mogen mijn naam niet onder deze mail zetten, maar je mag deze mail wel gebruiken. Ik had al vele jaren last van genitale wratten. En schaamde me daar heel erg voor. De dokter zei dat het door een HPV-virus kwam, en dat er niets aan te doen was. Ik kon het alleen maar operatief laten verwijderen. Dat had ik gedaan, maar ze kwamen dubbel weer terug. Ik wist niet meer wat te doen.
Toen had ik jullie gebeld, en zeiden jullie dat het enige wat zou kunnen helpen de combinatie kurkuma en curcumine zou kunnen zijn. Met elke dag een beetje citroensap bij de inname van de capsules. Het leek me een wat vreemd advies, maar heb het toch maar opgevolgd. De wratten begonnen steeds en steeds kleiner te worden. Het leek of dit goed zou kunnen helpen. Nu zijn ze zo klein, dat je ze bijna niet meer kunt zien, ik ben zo blij. Ik ga rustig verder, en wacht tot ze helemaal weg zijn. De dokter snapt er niets van, maar ik vind dat jullie een stel kanjers zijn. Dank van XX te X ..“…..
Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?
Dat je van allebei goed ziek kunt worden is iedereen wel duidelijk. Bij een ‘verkoudheid’ word je niet ziek van de kou. Het zijn virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? We zien ze niet, maar ze zijn overal om ons heen, ze zitten zelfs in ons, en ze kunnen ons goed ziek maken: bacteriën en virussen.
Maar een bacterie is niet hetzelfde als een virus.
- Bacteriën zijn piepkleine organismen: ze bestaan uit 1 cel. Maar die cel kan zichzelf wel delen. Die cellen delen zich ook weer, dat gaat een tijdje zo door, en in een mum van tijdjes heb je een heel cellencomplex.
- Sommige bacteriën hebben ons lichaam nodig om te leven, maar zijn niet schadelijk. Bijvoorbeeld in de darmen.
Maar er zijn ook slechteriken, die bacteriën dringen naar binnen en bezorgen ons een vervelende ziekte. Denk aan legionella, cholera, pest, tyfus en salmonellavergiftiging. Als je zo’n kwaal hebt opgelopen dan komen je witte bloedcellen in actie om die indringers weer te bestrijden. Er zijn verschillende natuurlijke middelen, die een bacterie bestrijden. Zoals tijm, neem en/of kurkuma.
- Maar een virus is geen organisme. Een virus is niet meer dan wat van ons eigen celmateriaal, met daaromheen een eiwitjasje. Een virus is een soort piraat : het kaapt een cel in je lichaam. Het neemt de controle over die cel over, en geeft opdracht om weer nieuwe virussen aan te maken. Bekende virusziektes zijn hiv, koortslip, hpv, waterpokken en verkoudheid. Verkoudheid komt dus niet door de kou, maar door een virus. En je raakt deze virussen zomaar niet meer kwijt.
Virussen kunnen zich ‘verstoppen’ voor antibiotica.
Sommige virussen kunnen zelfs crimineel, voor ons lichaam, worden. Zoals het HPV virus, of genitale wratten. Het norovirus of het rotavirus.
Hoe kom je aan zo’n bacterie- of virusziekte ?
Ja, dat is een vraag waarop men meestal antwoord “..en hoe kom je er weer áf..? Je krijgt dit meestal door contact overdracht. Door een deurknop, een liftknopje of een trapleuning. Maar je kunt ook besmet raken door contact met iemand die een virus bij zich heeft, of door besmet water of voedsel te eten of te drinken. Eveneens zijn ongewassen handen, als je naar de wc bent geweest, vaak de oorzaak van ziekte. Niezen in je hand en dan iemand een hand geven, is het meest de oorzaak van griep of verkoudheid.
Een virus is meestal de oorzaak van een buikgriep. Er zijn meerdere soorten van deze virussen vrij algemeen gangbaar.
- Het norovirus. Iedereen kent wel het voorbeeld van de uitbraak van een dergelijk soort virus op cruiseschepen of verpleeghuizen. En de infecties die voor grote problemen zorgen. Het wordt meestal overgedragen door besmet water en/of voedsel. Het treft vooral volwassenen, de besmettingstijd en de uitbraaktijd ligt tussen de 1 a 2 dagen.
- Het astrovirus. Dit virus komt vaak voor bij jonge kinderen en zuigelingen. En de meeste besmettingen zijn ’s winters. Men vermoedt dat de oorzaak in het darmkanaal ligt. Dus door ‘poep besmetting’. De incubatietijd is 3 a 4 dagen
- Het rotavirus. Dit virus komt vaak voor bij jonge kinderen, en is zeer besmettelijk. Als volwassenen dit virus oplopen komt dat via een jong kind. Een poepluier kan de oorzaak zijn. Was daarom altijd goede je handen, na het verwisselen van een luier. De incubatietijd is 1 – 3 dagen.
Waarom helpt antibiotica niet tegen een virus ?
Een bacterie is een klein organisme, en deze verandert zich niet zo snel. Ze vermenigvuldigen zichzelf, als onafhankelijk organisme. Dus kun je een soort antibiotica maken, die dit kleine organisme uitschakelt.
Met een virus is dit een geheel ander verhaal. Een virus zit IN een lichaamscel. Daar heeft het zich verstopt. En omdat deze virussen zich niet zelfstandig kunnen vermenigvuldigen, gaat de virus ‘de besturing’ van de cel overnemen. En geeft je eigen cel de opdracht om zich te vermenigvuldigen. Maar ons afweersysteem is het met deze handeling niet eens. En gaat in de tegenaanval.
Dat kun je zien aan een griepvirus, ieder jaar is er weer een ander soort griepvirus actief. En (was dat vorig jaar ?) had men iedereen ingeënt tegen het verkeerde griepvirus. Maar als je logisch na zou denken, en de ayurvedische inzichten erin beschouwd, verandert ieder griepvirus zich elke keer. Maar hoe weet je van tevoren welk griepvirus er aan komt, en dat je dan de goede inenting krijgt ?
Want er zijn 2 mogelijkheden :
- Het virus blijft hetzelfde en kopieert zich als hetzelfde virus. Deze strijd kan ons lichaam redelijk winnen.
- Het virus gaat zichzelf stééds een béétje veranderen, zodat het elke keer ons afweersysteem te slim af is. Ons lichaam herkent dit virus niet, en begint steeds opnieuw met het afweersysteem te alarmeren. En zo krijg je een steeds veranderende “virus-oorlog”. Die haast niet te winnen is. Het duikt soms na jaren en jaren weer op. Een virus van mazelen kan zich verstoppen in ons ruggemerg. En kan op hoge leeftijd weer eens terugkeren als gordelroos.
Ayurveda, kurkuma, gember, citroensap en virussen.
Vele duizenden jaren geleden hadden de mensen hetzelfde probleem met virussen. Daar werd voor een virusinfectie, toenmalig, óók kurkuma voorgeschreven. Eén van de vele oeroude namen van kurkuma was : “KRINGHNA”, wat letterlijk ‘de vernietiger van ziekteverwekkers’ betekent.
Een moderne uitleg van deze oude naam is :..”het kruid dat tegen alle soorten koorts helpt..”..
In de oude ayurvedische geschriften stond geschreven dat de combinatie van citroen en kurkuma longa virussen zou kunnen bestrijden. (4) Omdat deze combinatie de virus éérder zou opsporen, en in de kraag grijpen. Dan de snelheid waarmee het virus zichzelf zou kunnen veranderen. En zodoende de virus zou kunnen vernietigen. Er zal zeker een bijzondere chemische samenstelling tussen kurkuma en de citroen ontstaan, maar dat heb ik niet kunnen achterhalen. Wél heeft onze leraar gezegd dat deze samenstelling “..het vermenigvuldigings mechanisme IN de (door de virus overgenomen lichaamscel) vernietigd. En zo het virus gaat stoppen. Eigenlijk stop je de voortplanting van het virus. De samenstelling van citroen en kurkuma is sneller als de verandering van het virus. Zo is deze werking..”.. was zijn verklaring. (2). Er is een uitgebreid artikel over deze materie (3).
Hoevéél citroensap moet er dan bij ?
Er wordt geadviseerd om, iedere keer bij de kurkuma/curcumine inname, ongeveer een 1/2 borrelglaasje verse citroensap te nemen.
Ook werd er geschreven dat de :
- combinatie gember-citroensap-kurkuma goed kan zou kunnen helpen tegen buikgriep.
- combinatie van gember-kurkuma-kaneel-citroengras tegen verkoudheids-verschijnselen en ‘gewone’ griep.
- combinatie gember-kaneel-kardemom-kurkuma tegen teveel slijmvorming en buikgriep
- En de combinatie 1 deel kurkuma, 1 deel curcumine en ½ borrelglaasje pure citroensap tegen alle virussen in het algemeen. (zie video clip)
Ik heb even een clip opgezocht waar Guruji een grote menigte toe spreekt over kurkuma en virussen.
Dank voor het lezen,
Met een hartelijke groet van Tieneke
Het recept waar Guruji naar verwijst :
recept-van-verse-kurkuma-gember-en-citroen
Bronnen :
- Kurkuma in de ayurveda
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28343845
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022204/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/03/04/zou-curcumine-kunnen-helpen-tegen-een-virus-en-zo-ja-hoe-werkt-dit/
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij !
De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten.
Beste, ik ben benieuwd naar welke kurkuma en curcumine ik met een beetje citroensap zou kunnen nemen bij genitiale wratten. Alvast bedankt. Groet, Gerbert
Goedemorgen, Het beste neem je de combinatie van kurkuma en curcumine. Het bestrijden van wratten gaat prima van “binnen uit” in je lichaam. Met een hartelijke groet van Tieneke
Pingback: Zou curcumine kunnen helpen tegen een virus ? En zo ja, hoe werkt dit ? | De Geneeskrachtige Keuken
Hallo Tineke,
Niet de mazelen maar t waterpokkenvirus kan later weer tevoorschijn komen als gordelroos.
Beide behoren dan ook tot de herpesvirussen.
Vriendelijke groet
Ik ben sinds een viertal maand kurkuma-liefhebber. Het helpt echt om een mentaal evenwicht terug te vinden, dat had ik een tijdje geleden hard nodig.
Dank je wel voor je reactie. Ja, kurkuma is een wonder van de natuur. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂
Goedemorgen Tieneke,
Mijn man heeft al een poos last van zijn gewrichten van de tenen van beide voeten en van de gewrichten van de vingers van zijn linkerhand. Wij denken dat kurkuma hier goed zal helpen. Hij slikt hier nog geen medicijnen voor, dat hebben we ook liever niet. Daarom bestellen we liever iets bij u. We horen graag van u.
Mvg, Gretha Sikkema.
Verstuurd vanaf mijn iPhone
>
Goedemorgen, Gretha. Even bellen (0598-371025) of mailen ? We horen van elkaar, ik mail je wel even. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂