Sinterklaas, goedheilig man, trek je beste tabberd an !

Standaard

Sinterklaas, wie is er niet groot mee geworden. Ik wel, en ik was altijd een beetje bang voor Sinterklaas. De dreiging dat je in de zak mee naar spanje moest, als je ‘stout’ geweest was, in het afgelopen jaar was best griezelig. Want welk kind houdt er niet van een beetje kattekwaad. Maar wie Sinterklaas eigenlijk, en waar komt hij vandaan. Hoe oud is dit feest ? En waarom kreeg je straf óf kadootjes ? Hier vind je een leuk informatie artikel over de geschiedenis van Sinterklaas .

Hoe oud is het Sinterklaas feest ?

Dit hele feest komt uit de 13e eeuw n. Chr. Het was één van de vele Heiligenfeesten uit die oude eeuwen. Sint Nicolaes was een

DGK sinterklaas uit oude tijden

Het Sinterklaas feest komt uit oude tijden, uit de 13e eeuw

van de christelijke bisschoppen die in het Oosten (nu Turkije) van Europa woonden. Hij komt dus niet uit Spanje. Hij gaf geld aan de armen, en hier komt het strooien van pepernoten, chocolade geld en suikergoed vandaan. Sint Nicolaes is gestorven in het jaar 340 na Chr. En de overblijfselen van hem zijn later naar Bari (Zuid Italië) gebracht. (3)

Dat dat zou best eens een deel van Spanje geweest kunnen zijn. De grenzen veranderden nogal snel, in die tijden. Maar niet het huidige Spanje. 

Wat is een ‘tabberd’? 

Een tabberd is het geborduurde gewaad van een Wapenkoning, heraut . In de middeleeuwen werden de op deze wijze geklede boodschappers als onschendbare dragers van brieven en mondelinge mededelingen tussen edelen die met elkaar in oorlog waren gebruikt. De tabberds zijn zo zwaar geborduurd dat zij stijf zijn en een duidelijk zicht geven op het wapen van hun heer. 

Beschermheilige Sint Nicolaas

Door al zijn verrichte wonderen, en goede gaven en hulp hebben veel groepen mensen hem tot hun bescherm heilige gekozen. Daarom is Sint -Nicolaas de beschermheilige van schippers, scheepsbouwers, vissers, gevangenen, onschuldig veroordeelden, advocaten, deurwaarders, bankiers, dokwerkers, graanhandelaars, kuipers, wijnhandelaars, schilders, parfumeurs, apothekers, bakkers, clerici, vrijers, kinderen, prostituees en kooplieden. (1)

Een van de redenen waarom Sinterklaas altijd in een boot aankomt, is dat hij de patroonheilige van de zeemannen was. En hij in vele zware stormen de mannen en  hun schepen op wonderbaarlijke wijze van de verdrinkingsdood gered.

Sinterklaasfeest in de 13e eeuw

Het oude volksfeest van Sinterklaas vindt zijn oorsprong in de 13e eeuw. Op Duitse en Franse kloosterscholen werd het feest gevierd. Hier ligt de oorsprong. Tijdens een mirakelspel verscheen dan de Heilige Sint Nicolaas. En hij beloonde de ijverige leerlingen. Maar hij sprak de luie leerlingen ook pittig toe. Hij deed dit door de kinderen over hun gedrag te ondervragen. Dit viel op dezelfde datum als het ‘kinder bisschopsspel’, namelijk 6 december.

DGK sinterklaas slaat met roe

Het was niet Piet, maar Sinterklaas zélf die de straf aan ‘stoute’ kinderen gaf

Andere kinderen kregen geld en een vrije dag om op 6 december feest te kunnen vieren. De alleroudste vermelding hierover staat beschreven in oude kronieken in Dordrecht uit 1360 n. Chr. Vanaf 1403 staat er beschreven dat “het uutdelen van honic, cleaskoeck en taert aen die kynders van hunne patroon St. Nyclaes

Kinderen gingen verkleed en in een optocht door de straten en kregen ‘bisschopsgeld’ van de voorbijgangers. En sinds 1427 werd het, in de Utrechtse Nicolaaskerk, in kinderschoenen gedaan.

In de latere Middeleeuwen ontstonden Sinterklaas markten. Na een kerkbezoek kocht men op de markt geschenken voor het Sint Nicolaas feest. Zoals een ‘speculaaspop’ voor je meisje. Als dit meisje deze speculaaspop accepteerde was dat een goed teken voor een verdere relatie.

Toch werden dit feest steeds wilder en woeliger, dat tot opstootjes en openbare dronkenschap leidde. Men liet zich de “Bisschopswijn” of “Glühwein” waarschijnlijk goed smaken, want deze drank hoorde vroeger écht bij het Nederlandse Sinterklaasfeest (2) 

Tijdens de Protestantse reformatie werden er bezwaren gemaakt tegen de katholieke heiligen verering. En probeerde men het feest af te schaffen, omdat ze het als een “katholiek bijgeloof” veroordeelden. Rond het jaar 1600 n. Chr. werd het in Delft verboden om deze feestdag te vieren. Je mocht je schoen niet meer zetten en sinterklaas lekkernijen mochten niet meer verkocht worden. In 1661 werden markt kramen massaal omgegooid en werd het hele Sinterklaasfeest in de ban gedaan.

Maar het feest was echter zó populair dat het toch bleef bestaan. Zelfs bij de strengste protestantse gemeenschap. Wel verdween het Sinterklaas feest uit de straten, en werd alleen nog thuis gevierd. Men denkt dat de opvoedkundige waarde, die Sinterklaas had, hier heeft mee gespeeld. In 1895 wou men in het zuiden van de provincie Zeeland nog verbieden op Openbare scholen.

Maar ná 1900 werd het feest weer steeds en steeds méér gevierd.

Over kattekwaad, stout zijn, een zakje zout en in de jute zak méé naar Spanje

Men was van mening dat het Sinterklaasfeest gebruikt moest worden om kinderen op een positieve manier gehoorzaamheid en ijver bij te brengen. Dus heeft men Sinterklaas weer uit de kast gehaald en als levende persoon neergezet. Met zijn kleurrijke verkleding als vroegere 13e eeuwse Bisschop. Maar de vraag van Sinterklaas “..Zijn hier nog stoute kinderen ?..”.. is gebleven. (4) 

Toch zijn er nog sporen uit oude eeuwen, zoals het mee nemen van de ‘stoute kinderen’ in een jute zak naar Spanje. Of het geven

DGK zakje zout

Het zakje zout symboliseerde ‘het geloof’, net als bij een doop. daar krijgt de baby ook een beetje zout op de tong,..

van een “zakje met zout” (5) , in plaats van kadootjes en snoep. Waar veel kinderen een angstig gevoel aan hebben overgehouden. En bang waren voor Sinterklaas. Zoals ik, het zakje zout heeft zijn doel bereikt. 

Want mijn zus en ik haalden nog evenveel kattekwaad uit, maar we zorgden er wél voor dat onze ouders er niet achter kwamen ! Maar achteraf was dit zakje zout helemaal niet de bedoeling om als straf te dienen. Het symboliseerde het “juiste geloof”. En dit kreeg je ná je 12e jaar, en werd je ‘voor de kerk’ volwassen. 

De intocht van Sinterklaas in de verschillende steden en dorpen werden toen het sein dat er schoentjes neergezet mochten worden. Maar op de 5e December werd het ‘echte feest’ gevierd. Op de 6e december, op zijn verjaardag, ging Sinterklaas weer naar Spanje terug.

Pakjesavond en je schoen zetten

DGK kadootjes

Kadootjes ? Dank je Sinterklaasje !

Onder invloed van de scholen, de televisie en later de reclame en het te gelde maken van het Sinterklaasfeest kreeg het hele feest zijn tegenwoordige uiterlijk. Pakjesavond, het geven van kadootjes in grappige verpakkingen en de bijbehorende gekscherende gedichtjes. Het zingen van leuke liedjes en de vrolijke kleuren zijn nú het uiterlijk van het Sinterklaas feest.

Onze kinderen mogen hun schoentje bij de kachel en/of verwarming zetten, als Sinterklaas in Nederland is.

De volgende dag ligt er wat lekkers of een klein kadootje in. Sinterklaas vindt het leuk als hij ook iets terug krijgt, dus ligt er een mooie tekening voor de Sint. Of wat water en een wortel voor het paard. Ook geven de kinderen hooi of suikerklontjes voor het paard. Het paard heette “Amerigo”, maar die is met pensioen. Nu heet het paard “Ozosnel”.  

En het zingen van liedjes om Sinterklaas welkom te heten, bij de schoen, werd algemeen voor onze kinders.

Met een hartelijke groet van Tieneke, 

Sinterklaas en zijn Pieten gaan met de boot, maar,..

Tja,.. zó kan het ook gebeuren ! 

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Ayurvedische middelen. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Bronnen : 

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_van_Myra
  2. https://archiefkok.nl/2017/02/19/een-niet-rokende-kardinaal/ 
  3. https://www.italie.nl/tradities-gebruiken/sinterklaas/sinterklaas-in-puglia/ 
  4. https://sintenpietengilde.nl/kenmerk/bang-maken-van-kinderen/ 
  5. https://sintenpietengilde.nl/kenmerk/zout/ 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.