Boerenkool is een krachtpatsertje van hoog niveau. Het is een koolsoort die in het Noorden van Europa méér gegeten wordt, dan in het Zuiden. Maar wat is boerenkool eigenlijk ? En waarom is het lekker ? In Amerika is boerenkool een van de superfoods. In Nederland maken we eigenlijk het liefste ‘gewoon’ stamppot met boerenkool. Maar er zijn ook héérlijke andere gerechten mee te bedenken. Zelfs met een Japanse twist. Hier vind je een leuk artikel over de vele aspecten en weetjes over boerenkool. Met Hollandse en ook exotische recepten.
De geschiedenis van boerenkool

Heerlijke groene gezonde gekrulde boerenkool bladeren
Boerenkool is een oude koolsoort, en is het een gewas met een lange geschiedenis. En een soort kool die van oudsher aan de kusten groeide. En écht een koolsoort uit de Noordelijke Europese streken en uit het Middellandse zeegebied. In het oosten van de middellandse zee wordt boerenkool al ca 2000 jaren verbouwd. Er zijn veel verschillende soorten. Wij kennen eigenlijk alléén de boerenkool met gekrulde bladeren. Maar er zijn ook variëteiten met gladde bladeren.
Een van haar ‘chique zusjes’ de Palmkool of Cavolo Nero kennen we wel. Maar wist je dat er op het kanaal-eiland Jersey ook een variëteit van de boerenkool groeit ? Het is een enorme plant van ca 3 tot 5 meter hoog, en deze plant ziet eruit als een soort palmboom. Het heet de “Boomkool”. Maar wordt ook de “wandelstok kool” genoemd. Dit vanwege de harde stam van de enorme kool.
Mergkool is een groepsnaam voor aan boerenkool verwante soorten (in het Engels “Kale” genoemd), die een stevige stengel hebben.

Boerenkool planten, die zo groot als bomen kunnen worden.
De oorsprong in Europa ligt in de Romeinse tijd. Toen al gebruikte mens en dier deze vruchtbare kool. Het blad of de jonge scheuten zijn eigenlijk de voorlopers van het spruitje. Ze worden geplukt en de voedzame stengels werd door het vee gegeten. De groei is meestal snel en de kool planten kunnen prima tegen de kou. Door de groei zie je langzaam een kool op een stam groeien.
En die kunnen flink hóóg worden, ze worden ook wel ‘boomkool genoemd’.
Bij een zachte winter en zeker in het Zuiden van Europa, waar ze ook groeien, kan de stam van deze kool uitgroeien tot 6 meter hoogte. In ons klimaat groeit de plant in 2 jaar uit tot ca 2 meter hoogte. Omdat het hier kouder is.
Waarom is boerenkool gezond ?
- Boerenkool is een goede bron van béta caroteen en bevat erg veel vitamine C
Deze koolsoort bevat 2 antioxidanten : betacaroteen en vitamine C. Het lichaam verandert de betacaroteen naar vitamine A. En deze vitamine is erg belangrijk voor onze ogen. Zodat je ook ’s nachts goed kunt zien. Veel mensen die ‘nachtblind’ zijn, zouden en tekort aan vitamine A kunnen hebben. Maar

Boerenkool is goed voor je ogen, door de Vitamine A
ook als je ’s nachts moet werken is vitamine A onmisbaar voor een goed zicht. Evenals voor iedereen die veel en vaak achter een beeldscherm zit, is boerenkool een goede groente
Maar ook zorgt boerenkool ervoor dat je een gezonde huid hebt en een goede weerstand tegen infecties.
Als je 100 gram boerenkool zou eten, dan heb je al ¾ van je dagelijkse vitamine A binnen, en de helft van je vitamine C.
- Ook is boerenkool een goede bron van de B-vitamine, genaamd foliumzuur, ijzer en calcium
Deze beide zijn nodig voor de aanmaak van nieuwe rode bloedlichaampjes. IJzer uit plantaardige bronnen wordt niet zo gemakkelijk door het lichaam opgenomen. En de vitamine C verbetert die opname aanzienlijk. Daarom kun je de boerenkool het beste combineren met bijvoorbeeld tomaten en/of paprika.

Boerenkool is goed voor kinderen in de groei
En van álle groenten bevat de boerenkool het allermeeste van het botvormende calcium. Wist je dat 200 gram boerenkool évenveel calcium bevat als 2 glazen melk ?
Als je een gerecht zou eten van boerenkool mét sesamzaad, heb je een ‘feestje voor je botten’ georganiseerd.
Voor kinderen zijn de mineralen kalium, calcium, fosfor en ijzer belangrijke mineralen. Omdat kinderen dit in hun groei nodig hebben. .
- Er zit veel van het mineraal kalium in boerenkool
Het vele kalium in de boerenkool helpt ons lichaam om een teveel aan wateropslag uit ons lichaam te verwijderen. En hierdoor worden de nieren, blaas en ons hart versterkt. Maar ook bij maagzweren heeft het de klassieke ‘kool werking’.
Bovendien versterkt boerenkool met haar vele kalium de spijsvertering op uitstekende wijze. En maakt de darmen schoon. En zodoende beïnvloedt het ook een mooie huid.
- Boerenkool bevat zogenaamde ‘indolen’
“Indolen” zijn stoffen die de leverwerking stimuleren. En dus, indirect, de afbraak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen wordt in verband gebracht met hormoonafhankelijke kankersoorten. Zoals borstkanker.
KORTOM : Boerenkool is één van de beste ‘medicijn planten’ die we kennen. Het is een stér aan belangrijke en gezonde stoffen. Net als spruitjes en broccoli bevat boerenkool stoffen die bepaalde kankervormende stoffen zouden kunnen blokkeren. De zwavelachtige inhoudsstoffen staan erom bekend dat het kankersoorten zou helpen remmen. (1)
De Engelse Dr. W. Willet, een autoriteit op het gebied van “voeding en kanker” heeft veel onderzoek naar carotenoïden gedaan. De sterke kleurstof uit , onder andere, wortelen, paprika en kurkuma. Op grond hiervan bestempelt hij boerenkool tot een zeer sterk kanker-werende groente. Zijn onderzoek heeft aangetoond dat grote hoeveelheden van dergelijke groenten verband zouden kunnen houden met een verlaagde kans op long-, maag- en darmkanker. (2)
Een paar keukentips over boerenkool ?
Die zijn er wel. Zoals het feit dat je boerenkool eigenlijk beter niet als rauwkost kunt eten. Het is er te hard voor.

Een béétje kaneel bij de boerenkool,..
Ook kun je boerenkool het beste met een beetje vet bereiden, dit zorgt ervoor dat de beta caroteen uit de boerenkool beter wordt opgenomen. En als je er een heel klein béétje kaneel bij doet, als je boerenkool gerecht kláár is, neemt je lichaam de carotenen nóg beter op.
In het Noorden van ons land heeft men de regel : .. “..er moet éérst één nachtvorst over de boerenkool gegaan zijn. Dan pas krijg je de kool goed gáár..”…
Geen nachtvorst ? Doe dan de schoon gepoetste boerenkool éérst even in de vriezer !
Zin in lekkere en bijzondere recepten ?

Boerenkoolschotel met Udon noedels
- Vegetarische boerenkool stamppot op Oud Hollandse wijze
- Japanse boerenkool schotel met dikke Udon noedels
- Japanse gegrilde paddenstoelen
- Italiaanse boerenkool salade
- Caldo Verde soep
- Marokkaanse boerenkool met kurkuma en kaneel
- Boerenkool uit de wok
- Boerenkool pesto met koriander
- Boerenkool pesto met dille
Eet smakelijk en een hartelijke groet van Tieneke
PS : Een schepje kurkuma en kerriepoeder over de boerenkool verhoogt het goede aspect van boerenkool ook nog eens. Omdat kurkuma wat bitter is, en boerenkool basisch gaat dit, qua smaak, prima samen.
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook !
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Bronnen :
Wat een fijne blog, ik ga zeker kijken of ik zaad van de boomkool kan scoren. Fijn ook, die recepten. Dankjewel!
Hoi Tieneke,
Wat een geweldige boerenkool recepten zijn dit. Ik woon in Andalusië, Spanje, en kon tot een jaar of vier geleden geen boerenkool krijgen hier. Wél heb ik hier een Nederlandse vriendin die het zelf kweekte uit Nederlandse zaadjes. Hier kun je tegenwoordig gelukkig wel “cale” kopen. Ik maak het zelf vaak Indonesisch klaar. Dank voor de heerlijke nieuwe recepten.
Overigens heb ik weer nieuwe saffraan. Als ik wat moet sturen laat het me maar weten. Fijne kerstdagen.
Liesbeth Hamans