Alhoewel het nog geen 1e zondag van de maand is, hebben we tóch een lekkere herfst stoofschotel voor jullie. Deze keer een herfststoofschotel met veel paddenstoelen en pastinaak. En verse kruiden. Vooral de salie en de tijm geven er een echt ‘herfstig smaakje’ aan. Het is een 100% verse stoofschotel, zonder zakjes-en-of-pakjes. Op een biologisch paddenstoelen bouillontabletje ná. Een gemakkelijk te maken stoofschotel, je doet het ene na het andere in de pan. Deksel erop, even roeren en stoven maar. Klaar ! Eet smakelijk met deze absoluut héérlijk vol smakende stoofschotel.
Eten in Polen

Kleine koperen kaboutertjes, van 25 cm hóóg, zijn óveral in de stad te vinden.
We zijn 10 dagen naar Polen geweest voor een meditatie in stilte cursus. Het was zó goed. Eerst hebben we een dagje in Wroclaw (Bresslau) rondgekeken. Mooie oude stad. Overal zag je kleine koperen kaboutertjes in de straatjes. Zelfs bij de brandweer kazerne als brandweer kaboutertjes. En hier, als kadootjes-kaboutertje. Ik heb er even een foto van gemaakt,..
En het eten was er héérlijk. Ongeveer 75% van álles wat we gegeten hebben kwam uit ‘eigen Poolse tuin’.
De aardappelen, de pastinaak en andere groente, de kruiden, de appels en de peren, en de bospaddenstoelen kwamen uit ‘eigen Pools bos’. We waren in de ashram van de art-of-living op het platteland. Midden in het bos, in Taraska. In de buurt van Lotz.
De mensen die in Taraska wonen, hadden allemaal heel veel grond rondom hun huis. Met complete groenten tuinen en appel- en peren boomgaarden. En grote kruidentuinen en bessenstruiken. Men heeft véél kippen. En bijna ieder huis heeft een vervaarlijk uitziende herdershond als beveiliging. Als die hond in de tuin rondrent en blaft, naja,.. Niet zo erg. Maar als ze met een gierende vaart aankomen rennen, en vóór je staan te blaffen. Ayyy,…
Verse groenten haalt men in deze streek niet in de winkel, maar uit eigen tuin.
Poolse mensen zijn écht ontzettend lief, gezellig en héél aardig ! We waren er nét, en ik kon het al uitstekend vinden met de kokkinnen. Want Poolse mensen trekken altijd in groepjes op. En je hoort er direct bij ! Al spreek je geen woord Pools, en zij geen woord Engels of Duits. Het maakte totaal niet uit.
Pastinaak, een vergeten groente
Pastinaak is een witte wortel. Het is een vergeten groente, maar verrassend lekker. Één van de gerechten die we gegeten hebben was een stoofschotel met pastinaak.
Het is aan onze biologische boeren te danken dat pastinaak nu ook weer in Nederland verbouwd worden. Pastinaak is een aromatische groente die erg waardevol voor onze gezondheid is. Onze voorouders waardeerden ze al, want er zijn zelf zaadjes van pastinaak gevonden in paalwoningen uit de steen- en bronstijd.
Later werd de pastinaak –terecht- als geneeskrachtige plant beschouwd. En lange tijd was de pastinaak, samen met de oranje wortel, voor veel mensen een favoriete groente. Maar toen de aardappel ‘op het toneel’ verscheen, werd de pastinaak daardoor geheel verdrongen.
Pastinaak in de keuken

Een héérlijke pastinaak stoofschotel ! Gezond en lekker
Je schilt de pastinaak wortel met een dunschiller áf. Snij even de toppen van de pastinaak af. En daarna ligt het eraan wat je ermee wilt doen.
In de soep ? Dan kun je het de pastinaak het beste grof raspen.
Ook voor een rösti met aardappel, pastinaak, eieren en kerriepoeder, kun je de pastinaak en de aardappelen het beste grof raspen.
In de salade ? Dan kun je de pastinaak het beste fijn raspen. Erg lekker !
Dun gesneden kun je ze in de oven bakken (ca 40 minuten) of in de pan. En serveren met mierikswortel in room. Lekker bij vis, vlees of een gebakken eitje.
Maar het állerlekkerste zijn ze in een verwarmende aromatische stoofschotel ! (Zie recept onderstaand)
Pastinaak smaakt lekker mét :
Aardappel, Anijs of anijszaad, banaan, erwten, harde kaas, kip en nootmuskaat. En ook met rundvlees, schaal- en schelpdieren en witte vis. Maar ook met walnoten of peterselie en waterkers is de pastinaak een traktatie !
De pastinaak en haar gezonde waardevolle stoffen en uitwerking
Een pastinaak is een apotheek op zich, en het was niet voor niets dat de pastinaak vroeger als geneeskrachtige plant werd geclassificeerd. Wat zit er allemaal in ?
- De mineralen in de pastinaak zijn : Kalium, calcium, magnesium en fosfor.
- Extreem veel etherische oliën en rijkelijk ballast stoffen.
- De meeste en belangrijkste olie, in de pastinaak, lijkt op de kümmelolie (carvon) en heeft dezelfde
Pastinaak wortels
werking. Het verlicht maag- en darmklachten, stimuleert de spijsvertering en vergemakkelijkt de ademhaling. Ook werkt het positief op ons zenuwstelsel. - Eveneens wijzen de nieuwste studies erop dat pastinaak een uitgesproken gunstige anti-kanker uitwerking heeft, door deze zelfde ‘carvon’. Dit is één van de terpenen, en terpenen hebben een sterk reinigende en ontgiftende werking. Eigenlijk verhoogt het de activiteit vóórdat er een gevaarlijke kankerplek in het weefsel ontstaat.
- In dierstudies verlaagde deze zelfde carvon olie het risico op borstkanker.
- Vroeger was pastinaak een volksmedicijn tegen buikpijn, nier- en blaasstenen, tegen koorts, tegen reuma en tegen longproblemen.
- Eveneens bevat de pastinaak het hartbeschermende pectine.
Contra indicaties voor pastinaak ?
Ja, ééntje. Doordat er vrij veel van de stof ‘coumarin’ in de pastinaak zit, moet iemand (die veel en graag pastinaak eet) niet in de hete middagzon gaan zonnebaden. De kans bestaat dat je uitslag van krijgt.
Recept Herfst stoof met pastinaak
PRINTVERSIE : Herfststoofschotel met pastinaak, paddenstoelen, tijm en wortel uit Polen
Hier vind je een héérlijke pastinaak stoofschotel met paddenstoelen en kruiden. Het originele recept komt uit Polen, uit Taraska. Superlekker, supersimpel en super gezond. Ik heb het recept van één van de kokkinnen op onze meditatie cursus gekregen. En nu we weer thuis zijn, gaat dit recept direct op deze blog. Eet smakelijk !
Nodig voor ca 3 a 4 personen :
- Ca 500 a 700 gram verschillende soorten paddenstoelen (kastanje champignons, shii-take, oesterzwam, konings oesterzwam etc) Kies grote paddenstoelen
- Ca 400 gram (biologische) pastinaak (= 1 dikke stevige pastinaak)
- Ca 300 gram wortel (= 1 stevige wortel)
- 1 bio bouillontabletje bospaddenstoelen bouillon
- 1/2e rode paprika (in stukken gesneden)
- ca 6 a 10 mini tomaatjes (in 4-en gesneden)
- 2 sjalotjes (in stukjes)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- Duimpje verse gember (in kleine dobbeltjes)
- Klont boter
- 1 eetlepel cognac (óf een paar =ca 6 gekookte jeneverbessen)
- Veel verse tijm (ca flinke 2 a 3 eetlepels vol afgeritste verse blaadjes)
- Een tak met ca 8 blaadjes verse salie
- 1 theelepel gedroogde provencaalse kruiden
- Boter
- 1 Flesje donker Chimay bier. (Chimay komt het dichtst bij het zwarte Tsjechische bier qua smaak). Trappist kan ook.
- (Wil je geen alcohol ? Donker alcoholvrij bier kan ook. (Of alcoholvrij weizen bier) 33 cl.)
- Peper en zout
+ 1 Dikke stevige stoofpan (Creuset, Diamond o.i.d.)
Aardappelen kunnen erbij. Wij hebben het met gnocchi gegeten, maar macaroni zou ook kunnen.
Bereiden :
- Snij de gember in mini dobbeltjes
- Schil en snij de pastinaak in 1 cm dikke plakken en snij deze plakken in 4-en.
- Schil en snij de wortel in 1 cm dikke plakken en snij deze plakken in 4-en.
- Was de 1/2e paprika en snij in stukken
- Snij de mini tomaatjes in 4-en
- Doe de boter in de pan en al deze stukken groenten
- Verkruimel het paddenstoelen bouillon tabletje en doe ook in de pan
- Eetlepel cognac erbij
- Bak het even op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten, goed husselen
- Giet er ondertussen een scheut bier bij (voorzichtig, het schuimt hoog op)
- Roeren, roeren en roeren ca 2 minuten
- Snij de grote paddenstoelen alvast in stukken. Niet te kleine stukken
- Doe ze erbij in de pan
- Doe de provencaalse kruiden erbij
- Doe de salie in stukjes gesneden erbij
- Doe de verse eetlepels tijm erbij
- Giet er de helft van het bier bij
- Ruim peper en wat zout erbij
- Flink roeren. Roeren en roeren.
- Zet nu het vuur laag.
Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag. Roer af en toe nog even en doe er evt nog een scheutje bier bij. Je houdt een bodempje bier in het flesje over, anders heb je (denk ik) iets te veel. Maar het ligt ook aan de grootte van de stoofpot. Hoeveel er dus verdampt.
Laat de stoofschotel ongeveer ruim 30 a 45 minuten zachtjes pruttelen tot alles gaar is, en het in je keuken héérlijk ruikt. Kook ondertussen de aardappelen.
Eet je het met gnocchi ? Zet vast het water op, de gnocchi is in 2 minuten klaar.
Je kunt het ook met stevig boerenbrood eten, donker Tsjechisch biertje erbij. Laat de vorst maar komen. (PS Laat dan de stoofpot niet te dik worden, zodat je kunt ‘soppen’ met je brood)
Eet smakelijk gezond !
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in zuivere en ongemengde kurkuma en/of curcumine.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Wil je méér van die lekkere stoofschotel recepten ?
- Een Afrikaanse pinda stoofschotel uit Zimbabwe (zéér bijzonder en smakelijk)
- Tomaten stoofschotel met kokos en amandelen (superlekker snel en simpel te maken)
- Stoofschotel met pompoen : Herfstglorie (een verwarmend lekkere herfst stoofpot)
- Octopus stoofschotel met rode wijn, tomaten en oregano (een puur mediterraan gerecht)
- Stoofschotel met paddenstoelen en kokos (super lekker, snel klaar en sprankelend)
- Griekse aardappel stoofschotel met zwarte olijven en witte wijn/(een favoriet !)
- Italiaanse zomerstoofschotel met dragon (subliem lekker)
- Winterstoof recept van een heerlijke ouderwetse vegetarische winterstoof uit Brugge
Pingback: Kan het eten van paddenstoelen helpen tegen kanker ? Zo ja, hóe dan ? | De Geneeskrachtige Keuken