Gisteren waren we bij de Albert Heijn, en daar hadden ze artisjokken te koop. Ik nam er direct een boel mee, omdat we eetvrienden hadden. Er stond een mevrouw naast mij, ze keek me aan… En vroeg..”.. wat doe je daar toch in
hemelsnaam mee? Hoe maak je dat echt lekker klaar ? ..”.. Want ooit eens had ze die artisjokken gekocht en ze vond ze ronduit .. NIET TE VRETEN..” zei ze.
Ik zei, ..’ hahaha,.. ik ook..’..
Want vele tientallen jaren geleden kwamen we regelmatig bij onze vrienden uit BOCHUM. Deze keer waren we bij hun op ‘weekendvrienden – bezoek..’ Wilma had gekookt , en we kregen artisjokken. Voor het eerst in mijn leven. Ik heb het niet durven zeggen maar,.. Wat vies !! BLEHHH… Ze had ze slecht klaar gemaakt.
ARTISJOKKEN SMAKEN NAAR NIKS.
Artisjokken smaken gewoon naar NIKS ! Ze zijn ietwat bitter en flauw van smaak. Maar het ligt niet zozeer aan de artisjok, maar aan de bereiding.
Nou moet ik zeggen dat deze meneer, van de YOUTUBE CLIP, er wel erg grof mee is. Want ik snij de steel er voorzichtig en kort af. Knip de blad-doorntjes er een-voor-een ook af. Dus de puntjes van de bladeren. Van de volledige artisjok, tot aan de kruin.
De onderste 5 dikke bladeren scheur ik er af, vanaf de steel aanzet . dan was ik de artisjok heel goed en leg deze in een stomer. Met de onderkant naar beneden.
Koken kan natuurlijk ook, maar kook en/of stoom de artisjok dan voor minimaal 40 a 50 minuten.
Ondertussen maak je de sausjes.
1. SAUS MET MAYONAISE EN MAGGI ” 3 eetlepels mayonaise, 1/2 theelepeltje maggi, 1 1/2 eetlepel water. FLINK MENGEN”
2. SAUS MET FIJNE MOSTERD ” 1 eetlepel zachte mosterd mengen met verse geknipte dille. En 1/2 theelepel honing”
3. SAUS VAN KETJAP EN VERSE KORIANDER. “2 eetlepels ketjap en 1 eetlepel verse geknipte koriander”
4. SAUS VAN ZOET ZUUR. ” neem een zoetzure woksaus van het merk “….”.
Nou, wat je maar lekker vindt. Maakt niet zoveel uit.
Een vriendin van ons was een paar weken geleden ook gekomen voor een gezellig etentje. Ze lustte wel graag artisjokken, maar was vergeten dat je de ZACHTE KANT VAN DE BLAADJES EERST IN DE SAUS MOEST DIPPEN.. en er dan zachtjes EEN hapje van moest nemen met de saus.
De rest van het blad is niet eetbaar, zet dus een grote ‘ weggooi-schaal” op de tafel.
Je eet er dus eigenlijk heel erg weinig van. EEN HAPJE per blaadje is genoeg.
Na de blaadjes hou je een soort “HOOI” aan de binnenkant over. wegsnijden en weggooien.
EN,…. dat zachte hartje wat je dan nog overhoudt moet je ook schoon snijden. Met andere woorden, je snijdt het donkere groen eraf. En het zachte gedeelte snij je in stukjes en dip het in de laatste restjes van de saus.
En dan is je artisjok op. Dus weinig hapjes voor vrij veel geld, maar wel heel bijzonder om te eten. Want de sausjes zijn de clou.
HOE BEREID IK ARTISJOKKEN.
HOE MAAK IK ARTISJOKKEN KLAAR.
ARTISJOK RECEPTEN.
SNEL ARTISJOKKEN BEREIDEN.
WAT DOE IK MET ARTISJOKKEN ?
ARTISJOKKEN EN GEZONDHEID.
Oh,.. en wat doen artisjokken voor je gezondheid ? Waarom zijn artisjokken gezond ?
De jeugd van tegenwoordig weet niet meer hoe ze eruit zien en je hoort er eigenlijk niet zoveel meer over. Het is bovendien een groente met gebruiksaanwijzing. Maar ze zijn heel gezond. Bovendien zijn ze dik, vlezig en leerachtig het lekkerst.
Een artisjok is de eetbare bloemknop van een distel. In de winkel kies je exemplaren waarvan de blaadjes dicht tegen elkaar liggen en die er fris uitzien. Wanneer de schubben uit elkaar staan en van de knop af, dan is de knop te rijp en niet meer eetbaar. De blaadjes moeten dik, vlezig en leerachtig zijn. Dan zijn ze het lekkerst. Ze zijn eetlustopwekkend eet ze dus als ‘appetizer, , stimuleren lever en gal, bevorderen de vertering van vetten en verlagen het cholestesterol gehalte in het bloed.
Let er bij het bewaren op dat een artisjok gevoelig is voor uitdrogen, wikkel hem daarom in een vochtige theedoek. Ikzelf zet de artisjok met een lange steel in een glas water. Dan steunt die op de bloem. Net als een plant met een steel. Dat blijven ze dagen goed. En bij het bereiden snij ik de steel er pas af.
PROBEER HET MAAR EENS,.. een echte delicatesse met de goede sausjes.