Hoe bereidt men artisjokken

Standaard

Gisteren waren we bij de Albert Heijn, en daar hadden ze artisjokken te koop. Ik nam er direct een boel mee, omdat we eetvrienden hadden. Er stond een mevrouw naast mij, ze keek me aan…  En vroeg..”.. wat doe je daar toch in

ARTISJOK.

ARTISJOK.

hemelsnaam mee? Hoe maak je dat echt lekker klaar ? ..”..  Want  ooit eens had ze die artisjokken gekocht en ze vond ze ronduit .. NIET TE VRETEN..”  zei ze.

Ik zei,    ..’ hahaha,.. ik ook..’..

Want vele tientallen jaren geleden kwamen we regelmatig bij onze   vrienden uit BOCHUM.  Deze keer  waren we  bij hun op ‘weekendvrienden – bezoek..’  Wilma had gekookt , en we kregen artisjokken. Voor het eerst in mijn leven. Ik heb het niet durven zeggen maar,..   Wat vies !!    BLEHHH… Ze had ze slecht klaar gemaakt.

ARTISJOKKEN SMAKEN NAAR NIKS.

Artisjokken smaken gewoon naar NIKS ! Ze zijn ietwat bitter en flauw van smaak. Maar het ligt niet zozeer aan de artisjok, maar aan de bereiding.

Nou moet ik zeggen dat deze meneer, van de YOUTUBE CLIP,   er wel erg grof mee is. Want ik snij de steel er voorzichtig en kort af. Knip de blad-doorntjes er een-voor-een ook af. Dus de puntjes van de bladeren. Van de volledige artisjok, tot aan de kruin.

De onderste 5 dikke bladeren scheur ik er af, vanaf de steel aanzet . dan was ik  de artisjok heel goed en leg deze in een stomer. Met de onderkant naar beneden.

Koken kan natuurlijk ook, maar kook en/of stoom de artisjok dan voor minimaal 40 a 50 minuten.

Ondertussen maak je de sausjes.

1. SAUS MET MAYONAISE  EN MAGGI   ” 3 eetlepels  mayonaise, 1/2 theelepeltje maggi, 1 1/2 eetlepel water.  FLINK MENGEN”

2. SAUS MET FIJNE MOSTERD   ” 1 eetlepel zachte mosterd mengen met verse geknipte dille. En 1/2 theelepel                   honing”

3. SAUS VAN KETJAP EN VERSE KORIANDER.   “2 eetlepels ketjap en 1 eetlepel verse geknipte koriander”

4. SAUS VAN ZOET ZUUR.        ” neem een zoetzure woksaus van het merk “….”.

Nou, wat je maar lekker vindt. Maakt niet zoveel uit.

Een vriendin van ons was een paar weken geleden ook gekomen voor een gezellig etentje.  Ze lustte wel graag artisjokken, maar was vergeten dat je de ZACHTE KANT VAN DE BLAADJES EERST IN DE SAUS MOEST DIPPEN.. en er dan zachtjes EEN hapje van moest nemen met de saus.

De rest van het blad is niet eetbaar, zet dus een grote ‘ weggooi-schaal” op de tafel.

Je eet er dus eigenlijk heel erg weinig van. EEN HAPJE per blaadje is genoeg.

Na de blaadjes hou je een soort “HOOI” aan de binnenkant over. wegsnijden en weggooien.

EN,…. dat zachte hartje wat je dan nog overhoudt moet je ook schoon snijden. Met andere woorden, je snijdt  het donkere groen eraf. En het zachte gedeelte snij je in stukjes en dip het in de laatste restjes van de saus.

En dan is je artisjok op.  Dus weinig hapjes voor vrij veel geld, maar wel heel bijzonder om te eten. Want de sausjes zijn de clou.

HOE BEREID IK ARTISJOKKEN.

HOE MAAK IK ARTISJOKKEN KLAAR.

ARTISJOK RECEPTEN.

SNEL ARTISJOKKEN BEREIDEN.

WAT DOE IK MET ARTISJOKKEN ?

ARTISJOKKEN EN GEZONDHEID.

Oh,.. en wat doen artisjokken voor je gezondheid ? Waarom zijn artisjokken gezond ?

De jeugd van tegenwoordig weet niet meer hoe ze eruit zien en je hoort er eigenlijk niet zoveel meer over. Het is bovendien een groente met gebruiksaanwijzing. Maar ze zijn heel gezond. Bovendien zijn ze dik, vlezig en leerachtig het lekkerst.

Een artisjok is de eetbare bloemknop van een distel. In de winkel kies je exemplaren waarvan de blaadjes dicht tegen elkaar liggen en die er fris uitzien. Wanneer de schubben uit elkaar staan en van de knop af, dan is de knop te rijp en niet meer eetbaar. De blaadjes moeten dik, vlezig en leerachtig zijn. Dan zijn ze het lekkerst. Ze zijn eetlustopwekkend eet ze dus als ‘appetizer, , stimuleren lever en gal,  bevorderen de vertering van vetten en verlagen het cholestesterol gehalte in het bloed. 

Let er bij het bewaren op dat een artisjok gevoelig is voor uitdrogen, wikkel hem daarom in een vochtige theedoek. Ikzelf zet de artisjok met een lange steel in een glas water. Dan steunt die op de bloem. Net als een plant met een steel. Dat blijven ze dagen goed. En bij het bereiden snij ik de steel er pas af.

PROBEER HET MAAR EENS,.. een echte delicatesse  met de goede sausjes.

MET DE GROETEN VAN TIEN.

MET DE GROETEN VAN TIEN.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.